Pracujeme z domu: Ktoré miesto vám poskytne komfort aj vysokú produktivitu?

muž za počítačom

Práca na diaľku často znamená prácu z domu. V domácnosti plnej rodinných príslušníkov však môže byť ťažké nájsť vhodný, tichý priestor na umiestnenie stolného počítača alebo notebooku. Čo s tým teda môžete urobiť?

Hoci by ste mali byť v tomto prípade pripravení pracovať odkiaľkoľvek, niektoré miestnosti a miesta vo domácnostiach sú lepšie ako iné.

Máte voľnú miestnosť?

Chcete ušetriť čas? Použite voľnú izbu. Ak neviete, ako dlho budete pracovať z domu, má zmysel byť pripravený. Vyhraďte si jeden deň na vyprázdnenie alebo prerobenie voľnej izby. Jediné, čo by ste v nej mali nechať, je pracovný stôl a pohodlná stolička. Uistite sa tiež, že stôl je v dosahu zdroja elektrickej energie, a ak nie, zabezpečte si predlžovací kábel s dostatočným počtom zásuviek. Ak si prácu ukladáte do vlastného počítača a nechcete o ňu počas výpadku prúdu prísť, zvážte obstaranie zdroja neprerušovaného napájania.

Potom už stačí len nastaviť pracovný priestor. V prípade stolových počítačov to bude trvať trochu dlhšie, ak však máte tablet alebo laptop, s veľkou pravdepodobnosťou ste zvyknutí na flexibilnú prácu. Ak očakávate veľa hovorov, uistite sa, že máte aj dobrý mobilný signál.

Vyhradený pracovný priestor, ako je voľná izba, by sa mal udržiavať v čistote, preto si každý deň pred ukončením práce spravte niekoľko minút na upratovanie.

Na druhej strane, ak nemáte voľnú izbu, budete potrebovať alternatívne miesto, kde sa dá dobre pracovať a sústrediť.

počítač na stole

Pohovka

Vaša obývacia izba je pravdepodobne svetlá, útulná, mäkká a príjemná. Kto by tu nechcel pracovať? Len si to predstavte, ako ste uvelebení v rohu sedačky, s notebookom na kolenách a pracujete na jednotlivých úlohách, ktoré by ste inak museli robiť v nepohodlnej kancelárii.

Problém je však v tom, že takýto opis obývačky nie je príliš realistický. Obývacia miestnosť je totižto centrom vašej domácnosti a je potenciálne najrušnejšou miestnosťou v dome, pričom pohovka je magnetom pre členov rodiny. Práca môže byť prerušovaná rozhovormi, ktoré smerujú buď k vám, alebo sú medzi ostatnými členmi rodiny.

A potom je tu televízor. Spravodajské programy, seriály alebo filmy vás vyrušujú a kradnú vašu pozornosť. Jednoducho povedané, počas práce nemôžete sledovať seriál NCIS alebo Money Heist.

Tým sa pohovka a váš priestor v obývačke stávajú nevhodnými na prácu. Aspoň nie vtedy, keď sú s vami doma aj iní ľudia. Okrem toho chcete, aby vaša obývacia izba zostala miestom, kde relaxujete, a nie miestom, kde premýšľate o práci.

Pohovka teda nie je tým najlepším miestom pre prácu a mali by ste jej voľbu prehodnotiť.

Stôl

Stôl je teoreticky najlepšia možnosť, ktorá vedie k obrovskému zvýšeniu produktivity. Máte totižto k dispozícii priestor, ktorý potrebujete pre svoj notebook alebo tablet, všetky dokumenty, na ktorých pracujete, dokonca aj náhlavnú súpravu s mikrofónom na telefonovanie alebo vzdialené prezentácie.

Ktorý stôl v domácnosti však vybrať? Je veľká pravdepodobnosť, že jedálenský je väčší ako ten vo vašej kancelárii. Už len to z neho robí ideálny priestor na vytváranie kompetentnej a sústredenej práce. Len čo sa však priblíži čas obeda alebo večere, práca v kuchyni či jedálni sa stáva problémom. Zatiaľ čo notebook sa dá zavrieť a odložiť v priebehu niekoľkých sekúnd, všetky ďalšie veci, ako napríklad perá, papier a poznámky, budete spratávať niekoľko dlhých minút. To isté platí, ak chcú deti maľovať alebo používať lepidlo. Radšej ich nechajte pri stole, než aby ste riskovali upratovanie celej spálne.

Pri absencii domácej kancelárie môže byť práca pri stole rozumnou voľbou, ale s obmedzeniami. Najlepším riešením je investovanie do stola, ktorý dáte do spálne alebo do rohu obývačky, kde nebude zavadzať, a bude určený len pre vás.

Práca v kuchyni

Aj vaša kuchyňa môže byť skvelým miestom na otvorenie notebooku a pracovanie. Ak máte k dispozícii stôl alebo kuchynský ostrov, za ktorý si môžete sadnúť, a kávovar v blízkosti, je tu potenciál na sústredené, kofeínom poháňané pracovanie na vybranej úlohe.

S veľkým priestorom na ostrove alebo stole by sa vám malo dobre pracovať. Povrch vám dokonca môže poskytnúť potrebnú výšku, ak trpíte problémami s chrbticou a ramenami a vyžadujete státie. V takýchto prípadoch skvelo pomôže aj vyvýšený bar alebo určitá časť kuchynskej linky.

Podobne ako jedálenský stôl, ani kuchynský stôl, či akékoľvek iné miesto, však nie je tým najlepším priestorom, keď sa blíži čas jedla. Okrem toho, akákoľvek kuchárska činnosť znamená veľa pary a ďalších nečistôt, čo rozhodne nie je niečo, čo by ste chceli mať v blízkosti svojej elektroniky.

muž pri počítači

Nepracujte v kúpeľni

Z podobného dôvodu ako v kuchyni by ste v žiadnom prípade nemali pracovať v kúpeľni. Elektronika a voda sa spolu nesmú miešať. Navyše, vaši spolubývajúci budú vyžadovať okamžitý prístup do kúpeľne počas celého dňa. Nehovoriac o tom, že ide o potenciálne nehygienické miesto, bez ohľadu na to, ako často ho upratujete.

Okrem všetkého ostatného je práca v kúpeľni netradičná a možno trochu divná.

Dá sa pracovať v spálni?

V domácnostiach, kde žije každý sám (to znamená, že sa nedelíte o spálňu s partnerom), sa spálňa môže zdať ako rozumné miesto na prácu. Stačí vziať notebook a prisunúť si stoličku k toaletnému stolíku. Môžete sa dokonca pohodlne usadiť na posteli s niekoľkými vankúšmi.

Znie to skvele, však? Ak sa vám podarí získať dostatok súkromia, môže to tak byť. Posteľ by mala byť dostatočne veľká na to, aby ste na nej mohli počas práce nechať vytlačené dokumenty.

Nevýhodou je, že práca v spálni môže byť z dlhodobého hľadiska problematická. Je to síce príjemná možnosť, ktorú môžete využiť ako zmenu prostredia, ale dlhé sedenie na posteli vie spôsobiť problémy so spánkom, chrbticou aj sedacími svalmi.

Okrem toho práca z tej istej miestnosti, v ktorej spíte, dokáže spôsobovať pocit, že z nej nikdy nevychádzate, čo má za následok stiesnenosť, depresiu alebo úzkosti. Túto možnosť preto zvážte len vtedy, ak si môžete zabezpečiť, že budete prostredníctvom pravidelných prestávok vstávať a pohybovať sa po celom dome.

Práca v garáži

Táto možnosť nemusí vyhovovať každému, ale ak vaša bežná práca zahŕňa veľkú kanceláriu alebo ateliér a nie je k dispozícii žiadny vhodný priestor, riešením môže byť garáž.

S dobrým osvetlením a prívodom elektrickej energie môže garáž slúžiť ako produktívna a kreatívna domáca kancelária. Mal by tu byť priestor na pracovný stôl, všetky potrebné pracovné nástroje, kresliacu tabuľu a v prípade potreby aj viacero monitorov.

Stručne povedané, ak nemáte voľnú izbu alebo vyhradenú kanceláriu, garáž je najlepším domácim priestorom na prácu. Nemáte garáž? Mnohé z toho sa dá aplikovať aj na pivnicu alebo podkrovie.

Ako dlhodobé pracovisko však možno budete chcieť zvážiť jej prestavbu na skutočnú miestnosť, najmä preto, aby bola pohodlnejšia, čo sa dá ľahšie urobiť, ak je garáž zabudovaná do vášho domu. Upravte ju tak, ako potrebujete, a nezabúdajte ani na úložné priestory. Tie budete určite potrebovať.

notebook na stole

Využívajte vyhradené kancelárske priestory

Hoci na domácu prácu môžete využiť väčšinu miestností vo vašom dome alebo byte, najlepšie je spoľahnúť sa na priestor, ktorý nikto iný nevyužíva. Môže to byť voľná izba, podkrovie, pivnica alebo dokonca malá miestnosť pod schodmi. Vhodnou alternatívou môže byť aj záhrada. V záhrade zvážte priestor na terase alebo v záhradnom domčeku.

Vo väčšine prípadov je najlepším priestorom domácej kancelárie ten, za ktorým môžete zatvoriť dvere a po skončení dňa sa sústrediť na rodinu a domáce úlohy.

Menší tip: Ak hľadáte pokoj a ticho na telefonovanie alebo videokonferencie, skúste svoje auto. Zabudovaná zvuková izolácia vám pomôže sústrediť sa na konverzáciu.

Čo vám v home office nesmie chýbať?

Keď si nájdete v domácnosti miesto na pracovanie, nezabúdajte na správne zariadenia, ktoré vám prácu uľahčia, urýchlia a spríjemnia.

Kvalitný inteligentný reproduktor: Amazon Echo Studio

Dlhé roky sme inteligentné reproduktory v oblasti zvuku vynechávali, pretože sme si mysleli, že neexistuje spôsob, ktorý by umožňoval, aby bol reproduktor inteligentný a zároveň dobre znieť. To platilo, kým sme neobjavil Amazon Echo Studio.

V modeli Echo Studio vytvorila spoločnosť Amazon svoj zatiaľ najlepší reproduktor. Je to reproduktor plný nielen technológií inteligentnej domácnosti a asistentov, ale aj inteligentných zvukových riešení. V najlepšom prípade jeho 3D zvukové efekty vdýchnu vašim obľúbeným skladbám nový život, a to nehovoríme o jeho schopnosti pripojiť sa k zariadeniam Amazon Fire TV a ponúknuť tak ešte pohlcujúcejší zvuk.

Pohodlná klávesnica za skvelú cenu: Microsoft Bluetooth Keyboard

Používatelia systému Windows budú milovať písanie na klávesnici Microsoft Bluetooth, ktorú spoločnosť navrhla tak, aby bez problémov spolupracovala s operačným systémom a balíkom Microsoft Office. Je vybavená klávesovými skratkami špecifickými pre Microsoft 365 a Windows, ako aj ovládacími prvkami médií a klávesom na vyhľadávanie. Je tu dokonca aj kláves s emoji, pretože, povedzme si to na rovinu, tieto symboly pomáhajú zabezpečiť, aby bol váš e-mail informatívny a vtipný zároveň. Keďže ide o klávesnicu plnej veľkosti, získate plnohodnotný zážitok vrátane numerického bloku. Má tiež elegantný a tenký profil pre minimalistickejší vzhľad a ponúka pohodlné písanie aj v prípade, že za počítačom sedíte niekoľko dlhých hodín.

žena pri notebooku

Štýlová a praktická myš: Apple Magic Mouse 2

Apple Magic Mouse 2 je jednou z najlepších myší určených pre tých, ktorí majú doma počítače so systémom MacOS. Spoločnosť Apple ju navrhla tak, aby skvele spolupracovala nielen so stolnými počítačmi, ale aj laptopmi MacBook. Myš má hladký Multi-Touch povrch, vďaka ktorému sa zbavila akýchkoľvek tlačidiel a umožňuje používateľom vykonávať gestá, ktoré robia ich počítačový život ešte plynulejším. Malé a tenké rozmery zaisťujú skvelé držanie a to, že ju môžete mať pri sebe kamkoľvek idete. Keďže je bezdrôtová, nesmiete ju pred cestovaním zabudnúť nabiť. Apple ale sľubuje mesačnú výdrž batérie, takže to nebudete musieť robiť príliš často.

Zaobstarajte si kvalitné zariadenie do home office pomocou Okay.sk a ušetrite pomocou našich kupónov.

Zariaďte si home office presne podľa svojich predstáv

Práca z domu je dnes bežnejšia ako kedykoľvek predtým. Namiesto toho, aby ste pracovali z kuchyne alebo obývačky, si vytvorte priestor, kde sa budete cítiť dobre a ktorý vám poskytne správnu atmosféru na sústredenie. Po výbere miesta si ho nezabudnite zariadiť kvalitnou elektronikou a potrebnými praktickými doplnkami, ako napríklad regálmi a úložnými boxmi.

Často kladené otázky

Ako nájsť vhodný priestor na prácu z domu?

Mezi možné miesta v domácnosti patrí napríklad voľná miestnosť, ktorú môžete upravit na pracovný priestor, stôl v obývačke alebo jedálni, alebo aj kuchyňa. Skúste si vybrať miesto so zdrojom elektrickej energie, dobrým mobilným signálom a kde nie je veľa rušenia zo strany iných členov rodiny.

Je pohovka vhodná miesto na prácu z domu?

Na pohovke sa môže človek pohodlne pracovať, ale vzhľadom k rušeniu zo strany iných členov rodiny a prítomnosti televízora skôr nie je ideálnou voľbou pre pracovné účely. Navyše je lepšie rozlišovať miesto na relaxáciu od miesta na prácu.

Aké sú prednosti práce pri stole?

Stôl poskytuje dostatok priestoru pre notebook, dokumenty a príslušenstvo, čo zvyšuje produktivitu. Najlepším riešením môže byť investícia do stola, ktorý bude špeciálne určený pre prácu a môže byť umiestnený napríklad v spálni alebo v rohu obývacej miestnosti.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...