Mäkká a príjemná pokožka? Takto sa o ňu starajte v zime!

krém na tvár

Príliš napnutá pokožka či popraskané pery? Aj za to môže zima a nepríjemné nízke teploty. Tie vedia pokožke urobiť veľmi nepríjemné problémy. Ako sa o pokožku správne starať a na aké produkty staviť?

Hydratujte sa

Či už je to doma alebo vonku, v zime je suchší vzduch. Výsledkom je, že sa voda z vášho tela ľahko vyparuje. Preto musíte udržiavať pokožku hydratovanú. Môžete tiež nainštalovať zvlhčovač vzduchu, ktorý vám umožní riadiť úroveň vlhkosti v domácnosti. To vám určite udrží vašu pokožku hydratovanú. Pitie vody môže byť počas zimy trochu ťažšie. Predsa len, človek nie je tak smädný ako počas leta. Snažte sa však vypiť minimálne liter a pol.

hydratačné krémy

Produkty si vyberajte poriadne

To, čo udržovalo vašu pokožku v letných mesiacoch hydratovanú, nemusí počas zimy vôbec fungovať. Preto musíte svoje výrobky na starostlivosť o pleť zmeniť. Kľúčom k zdravej a žiariacej pokožke v zime je používanie jemných prípravkov. Vyberte čistiace prostriedky, ktoré obsahujú zvlhčovače, aby ste zabránili strhávaniu pokožky prirodzenou bariérou proti vlhkosti. Ak máte akné, použite produkty, ktoré obsahujú ceramidy, kyselinu hyalurónovú, séra hydratácie a glycerín.

Vyvarujte sa maskám a peelingom, adstringentným pleťovým vodám a akýmkoľvek výrobkom, ktoré obsahujú alkohol, pretože počas zimy pokožku vysušujú.

Chráňte svoju pokožku

Ak ste vonku, chráňte svoju pokožku pred studeným vetrom, snehom a dažďom efektívne. Noste preto rukavice a čiapky. Nezabudnite ani na krém na opaľovanie.

Stále potrebujete SPF

Len preto, že je zima, neznamená, že nepotrebujete SPF. Aj keď je v zime UVB menej, úrovne UVA je stále dostatok. Práve preto je potrebné používať kvalitný SPF krém, ktorý ochráni pokožku pred úplne všetkým žiarením. Pretože UVB je vlnová dĺžka, ktorá stimuluje produkciu vitamínu D, hladiny môžu v zimných mesiacoch klesať a v prípade potreby môžete doplniť perorálny vitamín D3.

Zabudnite na peelingy

Peelingy sú skvelé, pretože pomáhajú odstraňovať nečistoty z kože. Počas zimy by ste však mali byť opatrní, pretože vaša kožná bariéra je už kvôli suchému a chladnému počasiu jemne narušená. Peeling používajte maximálne raz za týždeň.

Nezabudnite na ruky

Pokožka na vašich rukách má menej olejových žliaz v porovnaní s pokožkou na ktorejkoľvek inej časti tela. Práve preto z vašich rúk rýchlo uniká vlhkosť. Sú teda viac náchylné na praskliny a svrbenie. Predtým, ako idete von, naneste na ne krém.

krém

Vyhýbajte sa všetkému, čo by mohlo podráždiť vašu pokožku

Ak máte pretrvávajúce kožné problémy ako napríklad ekzém, mali by ste sa vyhýbať veciam, ktoré ju môžu podráždiť. V zime je pokožka mimoriadne krehká a vystavenie alergénom môže vyvolať rôzne problémy. Mnoho ľudí je alergických na vlnu, ale nedokáže odolať pokušeniu nosiť svoje zimné svetre. Ak to máte podobne (a nielen s vlnou, ale aj s inými materiálmi), mali by ste s tým prestať.

Nezabudnite na pravidelnú rutinu

Postup starostlivosti o pleť by ste mali pravidelne opakovať na to, aby bola pokožka zdravá a príjemná na dotyk. Pokožku čistite raz alebo dvakrát denne, najlepšie ráno a pred spaním. Po očistení tváre ráno použite ľahký denný krém. V noci, naopak, použite niečo silnejšie a hustejšie. Krém si dávajte na čisto umytú pokožku. Umytá pokožka lepšie absorbuje vlhkosť.

Často kladené otázky

Ako udržiavať pokožku hydratovanú počas zimy?

Na udržanie pokožky hydratovanej v zime je dôležité piť dostatok vody (minimálne 1,5 litra denne), používať zvlhčovač vzduchu v domácnosti a zvoliť prípravky na starostlivosť o pleť obsahujúce zvlhčovače, ceramidy, kyselinu hyalurónovú, séra hydratácie a glycerín. Vyhnite sa výrobkom obsahujúcim alkohol, ktorý pokožku vysušuje.

Je potrebné chrániť pokožku pred slnečným žiarením aj v zime?

Áno, aj v zime je potrebné chrániť svoju pokožku pred slnečným žiarením. Hoci je UVB menej, úrovne UVA sú stále dostatočne vysoké. Používať kvalitný SPF krém na ochranu pokožky pred UV žiarením je dôležité aj počas zimy. V prípade potreby môžete doplniť perorálny vitamín D3, keďže produkcia vitamínu D môže v zimných mesiacoch klesať.

Ako starať o pokožku rúk v zime?

Pokožka na rukách má menej olejových žliaz a rýchlejšie stráca vlhkosť, čo môže viesť k prasklinám a svrbeniu. Pred odchodom von naneste na ruky hydratačný krém a chráňte ich pred chladom (napríklad rukavicami). Vyhnite sa prípadným podráždeniam, ktoré môžu spôsobiť materiály, na ktoré ste alergickí, ako napríklad vlna.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...