7 vecí, ktoré sa vám snažia pery povedať o vašom zdraví

červené pery

Platí známy dobrý fakt, že ak telu niečo chýba, jednoducho si to vypýta. Keď je človek hladný, cíti to, keď ho niečo bolí, taktiež to cíti. Problém však prichádza vtedy, ak telo niečo chýba, no nijako to nevie dať najavo.

V tomto prípade prichádza k iným náznakom, ktoré nám telo dáva. Zmeny môžeme vidieť na pokožke, vlasoch alebo aj na perách. A práve o perách sa dnes budeme rozprávať. Toto je sedem náznakov, ktoré vám telo môže naznačovať práve prostredníctvom pier.

pery

Popraskané kútiky na perách

Keď sa sliny zachytia na okraji pokožky, môžu zaschnúť a následne popraskať. Keď si následne pery obliznete, teplo a vlhkosť v rohoch vytvárajú ideálne podmienky na infekcie. Infekcia je najčastejšou príčinou popraskaných kútikov. Ak sa kútiky opakujú, je dôležité navštíviť lekára.

Suché pery

Suchosť pier môže naznačovať nedostatok vlhkosti vo zvyšku tela. Môže to byť nielen kvôli teplému podnebiu, v ktorom žijete, ale taktiež kvôli stresu. V takom prípade pite viac vody a používajte zvlhčujúce krémy a balzamy.

Dôvodom popraskaných pier však môže byť aj alergia. Venujte pozornosť aj ďalším príznakom, ako napríklad svrbenie.

Vyrážky na perách

Nepríjemné vyrážky a hrčky na perách môžu byť bolestivé a nepríjemné. Väčšinou sú však neškodné a zmiznú bez akejkoľvek liečby.

Vyrážky sa objavujú napríklad pri nejakej reakcií na jedlo alebo po onjekcií kyseliny hyalurónovej.

Začervenanie v okolí pier

Jeden z najbežnejších problémov je začervenané okolie pier. Nazáva sa aj dermatitídou pier. Opakované olizovanie tohto okolia spôsobuje začervenanie a svrbenie.

Stačí používať balzamy na pery, ktoré sa vedia tohto problému zbaviť. Treba sa však zbaviť aj zlozvyku oblizovania miest nad perami.

Vrásky nad perami

Ak ste si všimli veľa vrások nad svojou hornou perou, môže to mať nielen fyzické, ale taktiež emocionálne dôvody. Dávajte si pozor na svoje zlé návyky, ako napríklad fajčenie, stres alebo používanie slamiek.

pery

Sfarbenie pier

Pery sa môžu sfarbiť do modrej alebo bielej farby. Ak máte pery modré, môžu naznačovať slabý obeh kyslíka v krvi. Rovnaké príznaky môžete mať aj na prstoch na rukách a nohách.

Biele alebo bledé pery môžu zas naznačovať anémiu, ktorá si v skutočnosti vyžaduje lekársku starostlivosť. Je tiež možné, že máte nízku hladinu cukru v krvi, problémy s krvným obehom alebo nedostatok vitamínov.

Napuchnuté pery

Napuchnutie môže ústiť napríklad z alergickej reakcie. Ak ste si všimli, že vám pery napuchnú vtedy, keď niečo zjete alebo použijete určitý kozmetický produkt, rozhodne ho prestaňte používať.

Často kladené otázky

Aké môžu byť dôvody suchých a popraskaných pier?

Suchosť pier môže naznačovať nedostatok vlhkosti vo zvyšku tela a môže byť spôsobená teplým podnebím, stresom alebo alergiou. Popraskané kútiky na perách môžu byť spôsobené zaschnutím slín, infekciou, ale ak sa často opakujú, je dôležité navštíviť lekára.

Čo môžu znamenať sfarbenie alebo začervenanie pier?

Modré pery môžu naznačovať slabý obeh kyslíka v krvi, zatiaľ čo biele alebo bledé pery môžu znamenať anémiu, nízkú hladinu cukru v krvi, problémy s krvným obehom alebo nedostatok vitamínov. Začervenanie v okolí pier sa nazýva dermatitída pier a môže byť spôsobená opakovaným olizovaním pier.

Ako sa dá liečiť napuchnutie pier?

Napuchnutie pier môže byť spôsobené alergickou reakciou na jedlo alebo kozmetický produkt. V takom prípade je potrebné prestáť používanie problematického produktu a prípadne konzultovať s lekárom, ak sa problém nezlepší alebo sa zhorší.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...