Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

športové hodinky

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie, cenou či podporovaným príslušenstvom. Aby ste si vybrali ten najlepší model, je nutné brať do úvahy všetky parametre aj ďalšie detaily, ktoré vo veľkom ovplyvnia to, ako sa vám hodinky budú nosiť. Pri nákupe športových hodiniek sa stretnete s niekoľkými známymi značkami, pričom Garmin a Fitbit sa radia k tým najobľúbenejším. Ktorý výrobca vám poskytne lepšie hodinky a ako si zvoliť správny model?

Fitbit a Garmin sú dve z najväčších značiek v oblasti fitness trackerov a športových hodiniek. Vo svojom portfóliu majú výrobky snáď pre každého – od začínajúcich športovcov až k tým profesionálnym. Dokonca, lacnejšie a jednoduchšie trackery sú často vhodné aj pre tých, ktorí nešportujú, no chcú mať prehľad o prejdených krokoch či srdcovom rytme.

športové hodinky

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že spoločnosť Garmin vyrába už niekoľko rokov športové hodinky, ktoré sa svojimi funkciami približujú k tým inteligentným. V praxi to znamená, že nimi môžete platiť za nákup, počúvať cez ne hudbu, odpisovať na správy a prijímať hovory.

Fitbit prišiel na trh niekoľko rokov po Garmine. Jeho začiatky sú spojené hlavne s kvalitnými fitness trackermi. Svoju ponuku nositeľných zariadení však po čase rozšíril o kvalitné športové hodinky. A síce sledovanie kondície a motivácia k cvičeniu zostávajú jadrom toho, čo spoločnosť poskytuje svojim zákazníkom, neustále sa snaží posúvať vpred. V súčasnosti skúma spôsoby, ako lepšie monitorovať zdravie a jednotlivé aktivity (hlavne vodné športy).

Obe spoločnosti majú vo svojej ponuke zaujímavé výrobky, ktoré poskytujú kombináciu nadčasového vzhľadu a zaujímavých funkcií, čo môže byť pre mnohých športovcov problém. Vybrať si z tak širokej ponuky len jeden model hodiniek je náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. V dnešnom článku si preto povieme viac o jednotlivých produktoch oboch značiek, vďaka čomu o nich získate lepšiu predstavu.

Garmin

Spoločnosť Garmin uviedla na trh svoje prvé hodinky začiatkom roka 2000. Od tejto doby sa radí k najpopulárnejším značkám s fitness zariadeniami, ktoré nosia tisícky športovcov po celom svete. Výhodou Garmin je to, že myslí nielen na profesionálnych a pokročilých športovcov, ale aj na tých začínajúcich. V jeho ponuke tak okrem prepracovaných hodiniek objavíte aj jednoduchšie a lacnejšie kúsky.

K najpopulárnejším modelom Garmin hodiniek, ktoré v súčasnosti nájdete na trhu, sa radia:

  • Garmin Fenix 6
  • Garmin Forerunner 945
  • Garmin Forerunner 745
  • Garmin Forerunner 55
  • Garmin Venu 2

Životnosť batérie

Jedným zo základných prvkov a parametrov, ktoré by ste pri výbere športového zariadenia mali sledovať, je rozhodne životnosť batérie. Tá vám napovie, ako dlho môžete zariadenie využívať a či to stačí na vaše obľúbené športové aktivity.

V rámci výdrže batérie je nutné brať do úvahy funkcie, ktoré využívajú najviac energie. Do tejto kategórie sa radí GPS. Na základe nej vám dokážu hodinky vytvoriť report, súčasťou ktorého je aj mapa vašej trasy. Na batériu má následne vplyv aj sledovanie srdcovej aktivity alebo počúvanie hudby.

Dobrou správou je, že výrobky spoločnosti Garmin sa pýšia skutočne vysokou výdržou batérie bez ohľadu na to, či si vyberiete lacnejší, alebo drahší produkt. Máte tak istotu, že hodinky sa vám v polovici tréningu nevybijú a poskytnú vám relevantné údaje o vašom zdraví a kondícii.

Nové modely hodiniek Garmin, napríklad séria Fenix, disponujú režimom šetrenia batérie. Po jeho zapnutí zariadenie vypína niektoré energeticky náročné funkcie, ktoré sa pri tréningu nemusia používať, prípadne ich stačí použiť len raz za čas (napríklad GPS).

Zaujímavú funkciu majú aj modely hodiniek Solar. Tie disponujú podporou solárneho dobíjania, vďaka ktorej ich dokážu dobíjať slnečné lúče. Tým sa výrazne predlžuje celková výdrž batérie a možnosť používania hodiniek.

športové hodinky

Fitness funkcie

Ďalším parametrom, ktorý musíte pri výbere hodiniek sledovať, sú fitness funkcie. Vo všeobecnosti platí, že čím viac ich zariadenie poskytne, tým lepšie. Vie sa vám prispôsobiť pri akomkoľvek športe, nehľadiac na to, či plávate, beháte alebo leziete po skalách.

Hodinky Garmin poskytujú stovky funkcií. Deliť ich môžeme do niekoľkých skupín, pričom jednou z nich sú funkcie určené pre zdravie. Tieto funkcie sú charakteristické tým, že sledujú váš srdcový tep, spánok a kondíciu. Hodinky na základe nich robia rôzne reporty, podľa ktorých viete napríklad to, aký kvalitný spánok máte a či nie je potrebné na ňom zapracovať.

Garmin sa pomocou svojich zdravotných funkcií snaží motivovať vás k zdravšiemu životnému štýlu. Napríklad, funkcia Move IQ vám počas dňa posiela upozornenie na to, aby ste sa hýbali a dosiahli tak svoj stanovený počet krokov. Prípadne funkcia slúžiaca na monitorovanie stresu vám vie poslať upozornenie na pravidelné dychové cvičenia.

Okrem zdravotných funkcií majú hodinky Garmin aj tie športové. V rámci nich nájdete tisícky rôznych aktivít a športov, ktoré s nimi môžete vykonávať.

Nie sú to však len typy športov, ale aj metriky, ktorými hodinky ohúria. Na rozdiel od jednoduchších fitness trackerov vám hodinky Garmin dokážu vytvoriť podrobný report o práve absolvovanom tréningu. Vďaka nemu viete, kde ste sa zlepšili, na čom je ešte potrebné zapracovať a podobne.

Funkcie inteligentných hodiniek

Aj keď sú hodinky Garmin určené prevažne na šport a sledovanie zdravia, najnovšie modely disponujú aj zaujímavými inteligentnými funkciami. Vďaka nim sa zo zariadenia stáva prepracovaný prístroj, ktorý dokáže v mnohom nahradiť mobil.

K základným inteligentným funkciám sa radí možnosť prezerať upozornenia zo sociálnych sietí, kontrolovať čas a synchronizovať údaje s aplikáciou Garmin Connect. Aplikáciu pre hodinky nájdete v Google Play aj App Store. Máte tak istotu, že hodinky si môžete zaobstarať nehľadiac na to, či používate Android alebo iOS.

Pokročilé inteligentné funkcie, ako napríklad platenie hodinkami v obchodoch, nájdete v drahších modeloch, ku ktorým sa radia Forerunner 245 alebo Fenix.

inteligentné hodinky

Fitbit

Spoločnosť Fitbit sa preslávila svojimi cenovo dostupnými fitness trackermi, ktoré boli charakteristické minimalistickým vzhľadom a dlhšou výdržou batérie. Trackery sa dali prepojiť s aplikáciou, v ktorej ste mohli nájsť prehľadne zoradené všetky nazbierané údaje.

Od prvého trackera však ubehla dlhá doba, počas ktorej Fitbit nasledoval nové trendy a do svojej ponuky zaradil aj kvalitné hodinky v nadčasovom dizajne a s množstvom zaujímavých funkcií.

Kľúčovými zariadeniami od Fitbit sú v súčasnosti:

  • Fitbit Lixe
  • Fitbit Charge 5
  • Fitbit Versa 3
  • Fitbit Sense
  • Fitbit Inspire

Životnosť batérie

Na rozdiel od Garmin, Fitbit vo svojich zariadeniach nedokáže poskytnúť tak dlhú výdrž batérie. Inteligentné hodinky tejto spoločnosti poskytujú pri bežnom používaní 6-dňovú výdrž, čo je však, v porovnaní s inými značkami, stále pôsobivé.

Fitness trackery majú spravidla o niečo dlhšiu výdrž. A to hlavne z dôvodu nižšieho počtu funkcií a menšieho ciferníka. Ich výdrž sa pohybuje spravidla od 8 do 10 dní.

Problém s výdržou batérie prichádza v prípade, že na hodinkách využívate rôzne režimy, GPS alebo inteligentné funkcie. To spôsobuje, že zariadenie prichádza o veľké množstvo energie a vydrží len 2 či 3 dni.

Na druhej strane, Fitbit prišiel nedávno s funkciou rýchleho nabíjania. Za 12-minút môžete získať dostatok energie na celodenné používanie zariadenia.

športové hodinky na ruke

Fitness funkcie

Hodinky Fitbit si väčšina kupuje z dôvodu sledovania svojho športového pokroku a zdravia. Práve preto nie je prekvapením, že výrobky tejto značky disponujú 24 hodinovým sledovaním srdcového tepu, sledovaním spánku a sledovaním menštruačného cyklu. Zariadenie vám takisto vie poslať upozornenie na dychové cvičenia a nové hodinky s označením Sense dokonca dokážu spozorovať vyššiu hladinu stresu. Na základe týchto údajov vám poskytnú rôzne praktické riešenia.

Hodinkám Fitbit nechýba ani viac ako stovka režimov na sledovanie rôznych športov a automatické rozpoznanie aktivity. Ak by ste náhodou začali cvičiť a zabudli zapnúť jeden z režimov, hodinky tak urobia za vás.

Funkcie inteligentných hodiniek

Fitness zariadenia od Fitbit potešia aj niekoľkými inteligentnými funkciami. K nim sa radí napríklad platba v obchodoch či možnosť čítania upozornení zo sociálnych sietí. Nechýbajú ani hudobné prehrávače, vďaka ktorým môžete počúvať hudbu priamo z hodiniek, a podpora inteligentného asistenta Google Assistant.

Fitbit veľmi dobre spolupracuje so zariadeniami iOS a Android. Pre podrobnejšie štatistiky zozbierané hodinkami si stačí len stiahnuť aplikáciu Fitbit dostupnú v Google Play a App Store.

Garmin alebo Fitbit?

Teraz, keď viete, aké funkcie majú jednotlivé zariadenia od Garmin a Fitbit, je dôležité rozhodnúť sa. Zvolíte si prepracované hodinky spoločnosti Garmin alebo zainvestujete do zariadenia od Fitbit, ktoré poteší množstvom funkcií?

Rozhodovanie medzi týmito dvomi značkami závisí od viacerých faktorov, pričom tým hlavným sú vaše fitness ciele. Ak vám záleží najmä na sledovaní kondície a len občasnom cvičení, Fitbit je tou najlepšou voľbou. Jeho zariadenia a aplikácia, ktorú s nimi prepojíte, poskytujú množstvo informácií o prejdenej vzdialenosti, počte krokov či o vašom spánku. Fitbit má takisto výhodu v tom, že má špičkové senzory zamerané na monitorovanie vášho zdravotného stavu.

tenisky

Na druhej strane, ak patríte k milovníkom športovania, a behu, plávaniu či akejkoľvek inej aktivite venujete niekoľko hodín týždenne, Garmin je pre vás tou najlepšou voľbou. Jeho zariadenia potešia skvelou výdržou batérie, spoľahlivým sledovaním jednotlivých aktivít a množstvom externých senzorov, ktoré zaisťujú vysokú presnosť údajov.

V rámci cien sú zariadenia od Garmin spravidla drahšie, ako tie od Fitbit. Nemusí to však byť vždy tak. Všetko závisí od modelov, ktorých kúpu zvažujete. Novšie hodinky sú vždy drahšie ako tie staršie.

Ešte predtým, ako sa rozhodnete zainvestovať do športového zariadenia od Garmin alebo Fitbit, si nezabudnite porovnať všetky výhody a nevýhody jednotlivých výrobkov. Svoj výber si dobre premyslite, aby sa náhodou nestalo, že vám vami vybrané hodinky nebudú stačiť.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú známe značky športových hodiniek na trhu?

Na trhu nájdete mnoho športových hodiniek z rôznych značiek, pričom medzi najobľúbenejšie patria Garmin a Fitbit.

Čo sú hlavné rozdiely medzi značkami Garmin a Fitbit?

Garmin je známy svojimi športovými hodinkami s funkciou inteligentných hodiniek, ktoré umožňujú platiť za nákup, počúvať hudbu, odpisovať na správy a prijímať hovory. Fitbit sa zameriava hlavne na kvalitné fitness trackery a svoju ponuku rozšíril o športové hodinky. Hoci sledovanie kondície a motivácia k cvičeniu zostávajú jadrom ponuky Fitbit, spoločnosť neustále vytvára nových riešení a inovácií.

Aké sú populárne modely hodiniek značky Garmin?

K najpopulárnejším modelom Garmin hodiniek na trhu patria: Garmin Fenix 6, Garmin Forerunner 945, Garmin Forerunner 745, Garmin Forerunner 55 a Garmin Venu 2.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

cvičenie

Ako nakupovať na Hop-sport.sk: Skúsenosti a rady

Každý milovník športu vie, že kvalitná výbava je základom. A tým sa nemyslí len oblečenie, ale aj rôzne príslušenstvo vo forme činiek, bežiacich...

muž, ktorý behá

7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom,...

inteligentné hodinky

Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi...

bicyklovanie v noci

Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné...