7 tipov ako chodiť a chudnúť

chôdza

Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako schudnúť a ísť na to pomaly a postupne, mali by ste začať s chôdzou. Tá je naozaj jednoduchá, vykonávame ju úplne všetci a je pre naše telo veľmi prospešná. Chôdza sa takisto skvelo zmestí do nabitého programu, ktorý má každý z nás a je prístupná pre takmer každé vekové kategórie. Ak teda chcete niečo schudnúť, máme pre vás sedem tipov, ako schudnúť pri chôdzi čo najviac!

Počas dňa choďte pešo omnoho viac

Chôdza je skvelým spôsobom, ako sa dostať do formy. 30-45 minútová prechádzka počas 4-5 dní v týždni by mala stačiť a mala by byť vašim cieľom. Ak chcete však dosiahnuť chudnutie, ktoré bude naozaj účinné, mali by ste zaradiť do svojho dňa 20 minútové prechádzky niekoľkokrát za deň.

A ako začať? Veľmi jednoducho. Vyskúšajte krátku prechádzku po jedle, čo môže kontrolovať vašu hladinu cukru v krvi a zabráni tak chuti na niečo sladké. Rovnako vám táto prechádzka môže podporiť váš metabolizmus.

Pri splnení cieľa chôdze si môžete dopomôcť napríklad tým, že namiesto toho, aby ste sa prepravovali autom, pôjdete niekam pešo. Pár kilometrov navyše vám len pomôže a to nielen pri spaľovaní kalórií, ale takisto aj pri zlepšení nálady. Skvelým tipom je aj vziať si schody namiesto výťahu.

chôdza

Zvýšte intenzitu

Zvýšenie intenzity chôdze z pokojného tempa na rýchlejšiu chôdzu, vám môže pomôcť pri rozbehnutí spaľovania kalórií. Okrem toho, že zvýšite pumpovanie krvi vo vašom tele, rovnako vám takýto tréning pomôže spáliť až o 20% viac kalórií ako stabilné klasické tempo. Počas vašej chôdze si tak dajte počas každých piatich minút 30 sekúnd rýchlej chôdze.

Neobchádzajte kopce

Chôdza po turistickom chodníku s kopcami je jedným zo spôsobov, ako zahrnúť tie správne intervaly do vašej rutiny v chôdzi a tým spáliť omnoho viac kalórií. Rovnako si vďaka takejto chôdzi môžete budovať svaly v dolnej časti tela, čo môže tieť pomôcť urýchliť váš metabolizmus.

Ak nemáte v blízkosti žiaden turistický chodník s kopcami, cvičte doma na schodoch aspoň 2 - 3-krát týždenne. Uvidíte, že vám to pomôže. Len nezabudnite, že je dôležité meniť svoju techniku, aby ste dokázali spozorovať výsledky.

Používajte svoje ruky

Aj keď to môže vyznieť hlúpo, to, že sa vaše ruky hýbu okolo vášho tela, keď chodíte, má svoj význam. Ruky vám pomáhajú urýchliť vaše tempo a pracovať tak s hornou časťou omnoho jednoduchšie. Pri chôdzi tak nezabudnite na to, že je dôležité ruky používať.

Majte nejaký cieľ

Mať určitý cieľ je to najdôležitejšie, čo by ste mali spraviť hneď na začiatku. Budete tak motivovaní k tomu, aby ste išli stále dopredu. Jeden z najlepších cieľov, ktoré môžete mať, ako chodec, je pracovať na zvyšovaní počtu krokov, ktoré máte na deň. Čím viac kalórií spálite, tým lepšie. Klasickým cieľom pre väčšinu ľudí je 10 000 krokov, no tento cieľ nie je univerzálny a najlepší pre každého. Každému totižto vyhovuje niečo iné a preto by ste mali začať skôr na nižšej úrovni a pomaly sa prepracovať ďalej.

topánky

Nezabúdajte na svoj jedálniček

Chôdza je skvelým spôsobom, ako zlepšiť svoje zdravie a posilniť si tak kosti bez rizika zranenia. Pre chudnutie však nestačí len pravidelne chodiť. Dôležité je mať správnu diétu. Zamerajte sa na kvalitné potraviny a správne jedlo, ktoré vám pomôže zhodiť prebytočné kilá.

Nezabúdajte ani na iné cvičenie

Chôdza je skvelá, no raz za čas je dobré posilniť si svoje svaly aj nejakým iným cvičením. Cvičenie s činkami alebo nejaké iné posilňovanie môže byť spolu s chôdzou perfektnou kombináciou.

Často kladené otázky

Ako môžem schudnúť pomocou chôdze?

Chôdza je jednoduchý a účinný spôsob, ako schudnúť a zlepšiť svoju fyzickú kondíciu. Je dôležité chodiť pravidelne, najlepšie 4-5 dní v týždni po dobu 30-45 minút. Okrem toho môžete vylepšiť svoje výsledky tým, že zvýšite intenzitu chôdze, vyberiete si trasy s kopčekmi, používate ruky a stanovíte si ciele, ako napríklad počet krokov denne. Tiež si dajte pozor na svoj jedálniček a kombinujte chôdzu s iným cvičením.

Ako môžem zvýšiť intenzitu chôdze?

Zvýšenie intenzity chôdze môžete dosiahnuť prechodom z pokojnej chôdze na rýchlejšiu chôdzu, čo vám pomôže spáliť až o 20% viac kalórií ako stabilné klasické tempo. Počas vašej chôdze si tiež môžete dopriať 30 sekúndové intervaly rýchlej chôdze každých približne päť minút.

Prečo je dôležité mať cieľ pri chôdzi?

Mať určitý cieľ je dôležité pre vašu motiváciu a pokrok. Jeden z najlepších cieľov, ktoré môžete mať, ako chodec, je pracovať na zvyšovaní počtu krokov, ktoré urobíte na deň. Tým viac kalórií spálite, tým lepšie. Môžete začať s nižším cieľom a postupne ho zvyšovať, až dosiahnete svoj ideálny počet krokov denne.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

športové hodinky

Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie,...

muž, ktorý behá

7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom,...

inteligentné hodinky

Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi...

bicyklovanie v noci

Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné...