7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

muž, ktorý behá

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom, zastrašení začať alebo vyslovene leniví, pravda je taká, že motivácia sa ľahko stratí, keď na nej pravidelne nepracujete, alebo keď sa život stane náročnejším.

Koľko novoročných predsavzatí ste porušili každý február po tom, čo ste si sľúbili, že budete dodržiavať cvičebný plán? Nuž, za porušenie sľubov, ktoré ste si dali, môže mnoho dôvodov a vy sa dnes dozviete 7 spôsobov, ako nájsť potrebnú motiváciu, aby ste sa vrátili na správnu cestu. A rovno na nej aj zostali.

Spojte cvičenie s potešením

Keď počujete slovo cvičenie, vaša myseľ ho s najväčšou pravdepodobnosťou označí za bolestivý zážitok. O to viac, ak sa mu venujete nepravidelne. Ako ľudia sme pevne nastavení na to, aby sme vyhľadávali pohodlie a vyhýbali sa bolesti za každú cenu.

Keď teda svoje telo vystavíte stresu z cvičenia, rýchlo ho označíte za bolestivý zážitok. Tento fakt platí dvojnásobne, ak si z neho neurobíte zvyk alebo si za cvičebným režimom nestanovíte nejaký základný cieľ. Našťastie si však vaša myseľ môže vybrať, z čoho budete mať potešenie. Všetko sa to odvíja od toho, že svoj cieľ spojíte s nejakou víziou a pozitívnou emóciou.

Stačí, ak si nastavíte a udržíte silný základný a pozitívny cieľ, ktorý stojí za vašou cvičebnou rutinou, a vaša myseľ začne registrovať pozitívne pocity vašej vízie pri každom cvičení. Tak ako pri každom zvyku, čím viac budete cítiť pozitívne pocity cieľa, ktorý chcete dosiahnuť, tým viac výsledkov uvidíte. Pri každom cvičení vaša myseľ zamaskuje bolesť, pretože do popredia vynesie váš fitness cieľ, vďaka čomu sa cvičenie stane príjemnejším zážitkom.

Jasne si teda stanovte, definujte a precíťte svoj konečný fitness cieľ a vaša myseľ vás bude motivovať sama.

inteligentné hodinky

Nájdite to, čo sa vám páči

Možno máte predstavu, že cvičenie spočíva v tom, že trikrát týždenne 30 minút až hodinu beháte na bežiacom páse, až kým sa nespotíte. Priznajme si, že bežecký pás nie je práve najvzrušujúcejšie cvičenie. A síce je pre vás prospešné, nie je vôbec zaujímavé. Môžete mať pri ňom pocit, že beháte ako na kolotoči pre škrečka. Vidíte okolo seba stále to isté, nikam sa neposúvate a po krátkej chvíli vás to prestane baviť.

Je dôležité, aby sa vám páčilo to, čo robíte, ak chcete nájsť motiváciu na to, aby ste sa do cvičenia naozaj pustili. Váš problém môže spočívať v tom, že si jednoducho neuvedomujete rôzne spôsoby, akými môže vaše telo cvičiť. Cvičenie by malo byť na začiatku zábavné. Ak nie je, potom sa obmedzujete na nesprávnu činnosť.

Existujú doslova stovky rôznych športov a cvičení, z ktorých si môžete vybrať. Skúste preskúmať rôzne možnosti, kým nenájdete niekoľko aktivít, ktoré budete robiť najradšej.

Nájdite si niekoho, kto vám pomôže

Je ľahké vynechať tréning, keď jedinou osobou, ktorej sa hlásite, ste vy sami. Ak však cvičíte s niekým iným, je oveľa menej pravdepodobné, že by ste na nejaký tréning do fitka neprišli, pretože je vonku chladno alebo prší. Jednoducho povedané, keď je človek šéfom sám sebe (a to platí nielen na cvičenie, ale aj na iné oblasti života) nie je na seba dostatočne prísny. Prečo? Ako sme už hovorili na začiatku, človek sa vyhýba bolesti alebo nepríjemným pocitom. Akonáhle by ste museli vstať skoro ráno do chladného dňa, aby ste mohli cvičiť, s veľkou pravdepodobnosťou by ste sa pretočili na druhý bok a spali ďalej. Keď ale viete, že vo fitku vás niekto čaká, máte povinnosť vstať a ísť cvičiť.

Práve to je dôvod, prečo je partner na cvičenie tak dôležitý. Nemusí to byť len osoba, ktorá s vami bude cvičiť. Pokojne to môže byť tréner alebo niekto, kto s vami žije a dá pozor, aby ste z postele vôbec vyšli a išli cvičiť.

Keď ste odhodlaní ukázať sa a máte niekoho, kto na vás čaká, nebudete chcieť zažiť trápny okamih, keď sa budete musieť ospravedlniť, že ste zaspali. Čo poviete, aká je toto motivácia na cvičenie? My si myslíme, že tá najlepšia.

Nájdite si vzor

Udržať si kondíciu počas dlhšieho časového úseku môže byť náročné, hoci mnohým ľuďom sa to úspešne darí. Či už ste začiatočník, ktorý sa bojí začať, alebo pravidelný nadšenec cvičenia, ktorý sa snaží udržať si konzistenciu, stanovenie vzoru môže byť vaším kľúčom k motivácii do fitness.

Ak existuje cieľ, ktorý naozaj chcete dosiahnuť, je veľmi pravdepodobné, že si ho niekto pred vami už stanovil a úspešne ho aj dotiahol do konca. Zoberte si ako vzor túto osobu. Môže vás motivovať k tomu, aby ste postupovali ako ona. Prípadne aby ste mali podobné zvyky.

Ak si osvojíte úspešné každodenné návyky a postupy svojho vzoru a aplikujete ich priamo do svojho denného rozvrhu, môžete nájsť vzorec úspechu, ktorý vás bude motivovať a umožní vám vidieť výsledky, ktoré chcete vidieť. To, čo vás totižto brzdí a znižuje motiváciu nie je nedostatok nejakého zámeru alebo cieľa, ale nesprávne nastavená stratégia a neefektívne výsledky.

Vzor od správnej osoby, stratégie a pravidelné pozorovanie konzistentných výsledkov zvýši vašu morálku a udrží vás v odhodlaní cvičiť.

cvičenie

Pozrite sa na to, čo jete

S veľkou pravdepodobnosťou počúvate neustále o tom, ktoré potraviny sú pre vás dobré a ktoré zlé, a prečo by ste mali vyskúšať desiatky rôznych diét, aby ste sa cítili skvele. Aj keď sa nemusíte nevyhnutne zapísať na prísnu reštriktívnu diétu, mali by ste sledovať potraviny, ktoré denne konzumujete.

Ak máte pravidelný zvyk jesť zemiakové lupienky a na večeru si objednávať nezdravé jedlo, potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete cítiť veľmi dobre. Okrem toho, že vás bude bolieť žalúdok, bude telo napuchnuté. Nehovoriac o tom, že budete zavodnení, čo vám pridá ďalšie kilá navyše.

Keď sa necítite dobre vo vlastnom tele, vaše sebavedomie a úroveň energie zvyčajne klesnú na neoptimálnu úroveň. Výsledkom bude nižšia až úplná strata fitness motivácie. Pridanie veľkého množstva zdravých potravín do vášho jedálnička pomôže vyslať signál každej vašej bunke, aby produkovali viac energie.

Výsledkom bude, že sa budete cítiť zdravšie, vitálnejšie a silnejšie. A keď sa budete cítiť lepšie a ľahšie v tele aj v mysli, oveľa ľahšie sa vám bude získavať motivácia do fitness.

Cvičenie kombinujte

Všimli ste si niekedy, že ľudia milujú zvyky a rutiny? A síce sú z jedného pohľadu nudné, v skutočnosti to tak vôbec nie je. Poskytujú nám pohodlie a určitý pocit istoty. Cítime sa vďaka nim dobre, pretože poskytujú niečo, čo je nám dôverne známe. Neistota nás v hĺbke duše desí, a preto sa jej vždy snažíme zbaviť vytvorením zvyku, ktorý prinesie stabilitu. Je to úplne bežná prax.

V skutočnosti má väčšina vašich každodenných rutinných činností tendenciu nasledovať opakujúci sa cyklus a vaša cvičebná rutina s najväčšou pravdepodobnosťou nie je výnimkou. Keď si zvyknete na jednu činnosť, vaša myseľ si ju rýchlo zapamätá a pri každom cvičení zapne funkciu autopilota. V dôsledku toho pravdepodobne nezažijete žiadne nové emocionálne vzrušenie alebo motiváciu. A keďže emócie riadia život, potrebujeme zažiť zmenu a neistotu, aby sme zažili nové pozitívne pocity.

Ak sa teda ocitnete v situácii, v ktorej sa nudíte alebo nemáte motiváciu, je to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené nedostatkom zmien vo vašom cvičebnom pláne. Pokúste sa preto premiešať svoje týždenné cvičebné návyky. Keď si nájdete tie aktivity, ktoré radi robíte, začnite niekoľko z nich zaraďovať do svojho týždňa.

Ak ste napríklad zvyknutí behať každý deň 30 minút, skúste to skrátiť na 3-krát do týždňa a v ostatné dni zaraďte aktivity, ako je napríklad posilňovanie, plávanie alebo joga. Možností je nekonečne veľa!

Ak vás to po niekoľkých mesiacoch prestane baviť, opäť svoju rutinu osviežte. Buď zmeňte poradie a frekvenciu cvičenia, alebo úplne zmeňte plán cvičenia. Vyberte si to, čo vo vašej mysli vyvolá motiváciu a určité nové emócie.

beh

Motiváciu podporíte aj kvalitným oblečením

Vedeli ste o tom, že motiváciu dokážu podporiť aj materiálne veci? Je to síce len na krátky čas, no rozhodne fungujú. Skvelo pomáha športové oblečenie, ktoré nie je tak drahé, ako napríklad nový fitness prístroj. Pekné legíny, tričko alebo športová podprsenka vás prinútia k tomu, aby ste si ich obliekli a išli si zacvičiť.

Vyberajte kvalitné oblečenie na cvičenie za skvelé ceny z Exisport.com a ušetrite pomocou našich kupónov.

Pri oblečení je dôležité vedieť, že motivácia sa po čase vytratí, pretože oblečenie nebude naveky nové. Práve preto je dôležité skombinovať túto externú motiváciu spolu s tou vnútornou. Tú dosiahnete prostredníctvom vyššie spomenutých tipov, ako napríklad nájdením vzoru, lepším stravovaním alebo zadaním správneho cieľa.

Ak by ste oblečenie nepotrebovali, skúste sa poobzerať po nových činkách alebo inom zariadení, ktoré by uľahčilo celý proces cvičenia a pritom by vám poskytlo aj výborné výsledky. Napríklad, prostredníctvom činiek si môžete vybudovať svalovú hmotu. Prostredníctvom bežiaceho pásu zas viete zhodiť prebytočné kilogramy.

Zhrnutie

Nájsť si motiváciu na cvičenie je niekedy oveľa náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak však viete, ako na to, všetko je oveľa jednoduchšie. Osvojte si naše praktické tipy a uvidíte, že nielen celkové cvičenie, ale aj výsledky budú lepšie ako kedykoľvek predtým.

Často kladené otázky

Ako si zlepšiť motiváciu pri cvičení?

Najskôr si jasne stanovte, definujte a precíťte svoj konečný fitness cieľ. Potom, skúste nájsť niekoľko aktivít, ktoré sa vám budú páčiť, aby ste sa tešili na každý tréning. Napokon, nájdite si partnera na cvičenie alebo niekoho, kto vás bude podporovať vo vašom cvičebnom procese.

Čo robiť, keď mi bežanie na bežeckom páse nepredstavuje zaujímavý šport alebo cvičenie?

Skúste preskúmať rôzne tréningové možnosti a športy, kým nenájdete niekoľko aktivít, ktoré vás bavia a motivujú. To môže zahŕňať skupinové lekcie, jogy, bicyklovanie, tanec alebo iné športové aktivity.

Aký je význam tréningového partnera alebo trénera?

Máte pre seba väčšiu zodpovednosť a chatríte menej, ak máte niekoho, kto sa o vaše cvičenie zaujíma a kto vás podporuje vo vašom cvičebnom procese. Môže to pomôcť prekonať vlastnú lenivosť a udržať sa na správnej ceste.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

cvičenie

Ako nakupovať na Hop-sport.sk: Skúsenosti a rady

Každý milovník športu vie, že kvalitná výbava je základom. A tým sa nemyslí len oblečenie, ale aj rôzne príslušenstvo vo forme činiek, bežiacich...

športové hodinky

Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie,...

inteligentné hodinky

Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi...

bicyklovanie v noci

Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné...