Dehydratácia v zimnom období je nebezpečná. Dávajte si na ňu pozor!

pitie vody

Dehydratácia v letnom období počas vysokých teplôt je často veľmi jednoducho rozoznateľná. Človek sa potí, je smädný a krúti sa mu hlava. Je preto automatické, že siahneme po fľaši s vodou. Ako je to však v zimnom období, kedy smäd necítime tak jasne?

Koľko treba vypiť?

Počas leta sa často snažíme vypiť minimálne dva litre vody. Predsa len, človek sa stále potí a voda z tela neustále odchádza. Ak sa chceme vyhnúť nepríjemnému odpadnutiu alebo iným problémom, dopĺňanie tekutín je základom.

Počas zimy však smäd tak často necítime. Vonku nie je teplo a potíme sa omnoho menej. Voda sa z nášho tela tak či tak odparuje, a preto je potrebné pravidelne ju dopĺňať.

pohár s vodou

Človek stráca vodu nielen potom, ale taktiež močom či dokonca dýchaním. Strata 1 - 2 % telesnej vody má na naše telo veľký vplyv. Najčastejšie ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, výkonnosť, vytrvalosť, koncentráciu či psychickú pohodu.

V prípade, že je strata tekutín len dočasným stavom, napríklad keď zabudnete piť počas jedného dňa, telo sa s týmto problémom dokáže vysporiadať. Ak však stratíte vodu na dlhší čas, napríklad na niekoľko dní alebo týždňov, telo čakajú rôzne, väčšie aj menšie problémy. Tie dokážu následne ovplyvniť celkové zdravie človeka.

Koľko však treba vypiť na to, aby bolo vaše telo v poriadku? Nie každý totižto potrebuje odporúčané dva litre vody denne. Niektorí majú potrebu vyššiu, pretože pravidelne cvičia, iní zas nižšiu.

Správny príjem tekutín si viete vypočítať podľa vašej vlastnej hmotnosti. Na internete nájdete desiatky kalkulačiek, ktoré berú do úvahy nielen to, koľko vážite, ale taktiež úroveň vašej aktivity.

Ako zistíte, že pijete málo?

To, že pijete málo, sa odrazí hneď na viacerých faktoroch. Prvým je moč. Jeho farba vám vie napovedať, ako na tom ste. Ak je sýto žltý, pijete málo. Ak je však jeho farba číra alebo svetlá, pijete dosť.

Druhým faktorom je únava, malátnosť či nízka výkonnosť. Tieto problémy sa často spájajú s nedostatkom spánku alebo dehydratáciou. Ak ste posledné dni spali dosť, no aj tak sa vám zdá, že nie ste výkonní, sledujte svoj pitný režim.

tečúca voda

Ďalšími znakmi dehydratácie sú:

  • zvýšený smäd
  • suché pery
  • suchá pokožka
  • krútenie hlavy
  • nevoľnosť a svalové kŕče
  • nízky objem moču
  • výrazná únava
  • neschopnosť mentálnej pozornosti

Ako sa naučiť piť?

Problémom množstva ľudí je to, že im čistá voda nechutí. Práve preto sa nevedia ráno prinútiť k tomu, aby vypili plný pohár. Ak máte tento problém aj vy, jednoducho si do vody vytlačte citrón alebo pomaranč. Zlepšiť chuť pomôžu aj lístky mäty alebo iné ovocie. Stačí ho do vody len hodiť.

S pitným režimom je potrebné začať pomaly. Ak ste doteraz pili málo, nemôžete očakávať, že na druhý deň vypijete dva alebo tri litre. Okrem toho, že vám bude zle, môžete si spôsobiť viaceré zdravotné problémy.

Na začiatok sa snažte ráno vypiť aspoň pol pohára, nie celý. Počas dňa majte pri sebe vždy pohár alebo fľašu s vodou. Pravidelne ich dopĺňajte. Uvidíte, že po čase si zvyknete a dosiahnete svoj cieľ.

voda vo fľaši

Zhrnutie

Dostatočný pitný režim je dôležitý nielen počas horúcich letných dní, ale taktiež počas zimy. V prípade, že s pitím vody bojujete, vyskúšajte naše praktické rady.

Často kladené otázky

Ako rozoznáme dehydratáciu v zimnom období a koľko vody by sme mali vypiť?

Dehydratáciu v zimnom období môžeme rozoznať napríklad podľa zvýšeného pocitu únavy alebo zmien v farbe a objeme moču. Počas zimy je dôležité pravidelne dopĺňať tekutiny, aj keď nepociťujeme smäd tak intenzívne. Správny príjem tekutín si viete vypočítať podľa vašej vlastnej hmotnosti na internetových kalkulačkách, ktoré zohľadňujú aj úroveň vašej aktivity.

Ako zistíme, že pijeme málo?

Či pijete málo, sa odrazí na viacerých faktoroch, ako napr. farbe moču, únave, smädu, suchosti pery a pokožky, krúteniu hlavy, nevoľnosti, svalových kŕčoch a neschopnosti mentálnej pozornosti. Ak sú tieto príznaky prítomné, je dôležité sledovať svoj pitný režim.

Ako sa naučiť piť viac vody?

Ak máte problém s pitím čistej vody, môžete si do nej pridať napríklad citrón, pomaranč, mätu alebo iné ovocie. S pitným režimom je potrebné začať postupne, napríklad ráno vypiť pol pohára namiesto celého a počas dňa mať pri sebe vždy pohár alebo fľašu s vodou. Pravidelne ich dopĺňajte a postupne zvyšujte množstvo vypitej vody, aby ste časom dosiahli svoj cieľ.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...