Ako si vybrať notebook, ktorý sa bude presne hodiť pre vás?

notebook

Kúpa notebooku je pre mnohých veľkým dňom, ktorým predchádza niekoľko dní, ak nie týždňov, prípravy a rozmýšľania, ktorý z nich je ten pravý. Porovnávanie určitých typov, čítanie recenzií a rôznych názorov od kupujúcich sú veci, ktorým sa nevyhne nikto, kto túži po kvalitnom a dobrom notebooku.

V dobe, kde na vás odvšadiaľ môžu vyskakovať rôzne druhy počítačov a notebookov, by sme mali vedieť, aký je ten správny pre nás. My vám dnes pomôžeme, ako si vybrať presne ten, ktorý sa bude hodiť pre vašu prácu a aj pre vás.

notebook

Grafická karta

Grafické karty existujú dve a to integrované alebo samostatné. Grafická karta je vec, ktorá má výrazný vplyv na hry a grafiku, ale taktiež aj na mnohé iné procesy, ktoré sa dejú v počítači. Pre tých, ktorí potrebujú notebook na prácu v kancelárií alebo len na písanie nejakých dokumentov a nie na hranie hier, rozhodne by ste mali staviť na notebook s integrovanou grafickou kartou. Takýto počítač zvládne prácu v kancelárií, nejaké jednoduché hry, videá a filmy.

Pamäť

Najprv je treba pochopiť jednu vec, ktorou je, že dve 8G dvojkanálové pamäte sú lepšie ako jedna 16G jednokanálová pamäť. Šírka pásma dvojkanálovej pamäte sa zdvojnásobí a nastavenie displeja sa zlepší. Platforma AMD Ryzen APU využíva lepše práve dvojkanálovú pamäť.

Pre používateľov prenosných počítačov, ktorí robia každodennú kancelársku prácu, občas hrajú nejaké jednoduché hry, pozrú si film a video, stačí 8 GB RAM. Čím vyššia je kapacita pamäte, tým lepšie. Používatelia, ktorí používajú počítač profesionálne, napríklad na programovanie, potrebujú viac pamäte.

notebook

Obrazovka

V súčasnosti je kvalita obrazoviek notebookov veľmi dobrá. Najlacnejšie modely nájdete s rozlíšením 1920 x 1080. Najhorším materiálom obrazovky je low-end TN panel. Pozorovací uhol je zlý, kvalita obrazu je zlá, farba sa skresľuje a zážitok z obrazu nie je vôbec dobrý. Hlavným a tým najlepším materiálom je dnes IPS. Obrazovka je totižto rozdelená do rôznych stupňov a radov. Popri posudzovaní, či je obrazovka dobrá, existuje niekoľko faktorov. Jedným z nich je voľné oko.

Acer Swift 3 AndreaShop.sk
Lenovo Ideapad AndreaShop.sk
Acer Aspire 3 AndreaShop.sk

Rozlíšenie obrazovky je počas pixelov na obrazovke. Čím vyššie rozlíšenie, tým viac pixelov a tým viac obsahu je možné zobraziť. Bežné notebooky teraz používajú rozlíšenie 1920 x 1080, no niektoré modely ponúkajú omnoho vyššie rozlíšenie a to 2K, 3K alebo až 4K. Displej je v tomto prípade realistický a farba veľmi bohatá.

Pokiaľ ide o veľkosti obrazovky, bežné prenosní počítače používajú pomer 16:9.

notebook a mobil

Vstupy

Počet externých rozhraní je naozaj v závislosti od samotného notebooku. Pri nákupe by ste si mali byť istí, že má notebook úplne všetko, čo potrebujete. Najbežnejšie rozhrania sú dnes USB, Type-C či HDMI.

Niektoré prenosné počítače odstraňujú rozhranie USB a ponechávajú rozhranie typu C. Treba si však uvedodmiť, že pre mnohých je to problémom, a preto si radšej vyberte notebook, ktorý rozhranie USB má.

Podľa týchto faktorov si človek omnoho jednoduchšie vyberie notebook, ktorý presne bude sedieť ako jeho práci, tak aj jeho osobnosti.

Často kladené otázky

Aký typ grafickej karty si vybrať pri kúpe notebooku?

Grafické karty existujú dve - integrované a samostatné. Ak potrebujete notebook na prácu v kancelárií alebo len na písanie dokumentov a nie na hranie hier, mali by ste si vybrať notebook s integrovanou grafickou kartou. Tento počítač zvládne prácu v kancelárii, jednoduché hry, videá a filmy.

Celková kapacita RAM pre bežné použitie notebooku?

Pre používateľov prenosných počítačov, ktorí robia každodennú kancelársku prácu, občas hrajú jednoduché hry, pozrú si film a video, stačí 8 GB RAM. Čím vyššia je kapacita pamäte, tým lepšie. Používatelia, ktorí používajú počítač profesionálne, napríklad na programovanie, potrebujú viac pamäte.

Aké rozlíšenie obrazovky je vhodné pri výbere notebooku?

Bežné notebooky teraz používajú rozlíšenie 1920 x 1080, no niektoré modely ponúkajú omnoho vyššie rozlíšenie a to 2K, 3K alebo až 4K. Displej je v tomto prípade realistický a farba veľmi bohatá. Pokiaľ ide o veľkosti obrazovky, bežné prenosní počítače používajú pomer 16:9.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...