Ako sa vyhnúť oparom? Týchto päť tipov by ste mali poznať!

pery

Nachádzajú sa okolo vašich úst často malé pľuzgieriky alebo pupáčiky? S najväčšou pravdepodobnosťou máte opar. Jeho prvým príznakom je, že máte na ústach škvrnu, ktorá svrbí alebo je zapálená. Keď sa stratia prvé príznaky, škvrna môže byť červená, opuchnutá alebo boľavá. Tieto pľuzgiere sa môžu po niekoľkých dňoch otvoriť, mokvať alebo premeniť na chrastu.

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorých trápia pľuzgiere? V tom prípade by ste mali staviť na týchto päť jednoduchých tipov. Namiesto toho, aby sme sa zamerali na ich liečenie, sa zameriame na to, ako im úplne predchádzať.

aloe vera

Čo ich spôsobuje?

Ešte pretým, ako vôbec začneme hovoriť o prevencií, sa zameriame na to, čo vlastne spôsobuje tento problém.

Opary alebo pľuzgiere na perách sú spôsobené vírusom HSV alebo vírusom herpes simplex. Tieto parazity prenikajú do nášho tela cez naše ústa alebo pokožku. Táto infekcia sa jednoducho šíri, keď sa dotknete osoby s oparom alebo keď zdieľate napríklad fľašu či šálku s niekým, kto opar má. Popri ústach môžu opary infikovať aj iné časti tela. Výhodou je, že týmto oparom môžete zabrániť dobrou prevenciou.

Vyhnite sa všetkým infikovaným zdrojom, ktoré vám môžu opary spôsobiť

Inými slovami, musíte sa vyhnúť kontaktu s vecami, ktoré mohla infikovaná osoba použiť, ako sú riad, poháre, uteráky, zubné kefky a britvy. Taktiež by ste sa mali vyhnúť bozkávaniu infikovanej osobe.

Vyhnite sa aj rôznym spúšťačom

Aj keď si môžete myslieť, že tieto pľuzgiere sú spôsobené kontaktom s inými infikovanými ľuďmi, vedzte, že vy sami si môžete vyvolať aj svoje opary. Stáva sa to, keď trpíte nachladnutím, chrípkou alebo dokonca stresom. Musíte sa pokúsiť držať ďalej od akýchkoľvek rizikových faktorov.

Vykonávajte preventívne opatrenia použitím balzamov na pery či opaľovacích krémov

Keď už hovoríme o spúšťačoch, môžete im zabrániť aj použitím opaľovacích krémov alebo balzamov na pery s SPF 15 alebo vyšším. Mali by ste sa tiež vyhnúť dotyku s oparom. Preto jednotlivé krémy aplikujte opatrne a pomaly. Pred aplikáciou akéhokoľvek prostriedku si vždy umyte ruky.

pery

Domáce prostriedky sú vaši najlepší priatelia

Aplikácia ľadu na postihnuté oblasti vám môže pomôcť zmierniť nepríjemné pocity spôsobené opary, ale úplne vás nevylieči. Aplikácia aloe vera gélu na postihnuté oblasti vám pomôže pri zmierňovaní príznakov pomocou antivírusových a protizápalových vlastností. Existuje však ešte niekoľko domácich prostriedkov, ktoré sa dajú na tento problém použiť.

Nič nepomohlo? Konzultujte svoj problém s doktorom!

Niekedy sú príznaky tak silné, že sa zdá, že žiadny z liekov nefunguje. Ak je to váš prípad, musíte sa poradiť s lekárom. Môžu vám predpísať potrebné lieky, aby vás čo najskôr zbavili nepríjemných symptómov.

Často kladené otázky

Čo spôsobuje opary alebo pľuzgiere na perách?

Opary alebo pľuzgiere na perách sú spôsobené vírusom HSV, teda vírusom herpes simplex. Tento vírus preniká do nášho tela cez ústa alebo pokožku a ľahko sa šíri prostredníctvom kontaktu s infikovanou osobou alebo zdieľaním vecí ako riad, poháre, uteráky, zubné kefky a britvy.

Ako môžem predchádzať oparom?

Na predchádzanie oparom sa dá zamyslieť vo viacerých smeroch. Mali by ste sa vyhnúť kontaktu s infikovanou osobou, ako aj zdieľaniu vecí, ktoré mohla použiť. Taktiež sa vyhnite rôznym spúšťačom, ako sú nachladnutie, chrípka alebo stres. Na prevenciu oparom môžete použiť aj balzamy na pery alebo opaľovacie krémy s SPF 15 alebo vyšším a vždy si umyte ruky pred aplikáciou akéhokoľvek prostriedku.

Aké domáce prostriedky môžem použiť na zmiernenie príznakov oparov?

Na zmiernenie príznakov oparov môžete použiť napríklad ľad, ktorý aplikujete na postihnuté oblasti, alebo aloe vera gél s antivírusovými a protizápalovými vlastnosťami. V prípade, že žiadny z domácich prostriedkov nepomôže a príznaky sú veľmi silné, odporúča sa konzultovať problém s lekárom, ktorý vám môže predpísať potrebné lieky.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

nakupovanie

Ako nakupovať na Allegro.sk: Skúsenosti a rady

Milujete nakupovanie na internete a neustále hľadáte nové internetové obchody, z ktorých si môžete zaobstarať širokú ponuku rôznych výrobkov? V tom...

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...