Ako chrániť notebook pred prehriatím?

počítač

Určite to poznáte aj vy. Pracujete, pozeráte filmy alebo videá a odrazu si všimnete, že notebook je akýsi horúci. Nesprávne chladenie či príliš vysoká teplota môžu prenosnému počítaču veľmi uškodiť. Ako proti tomuto problému bojovať?

Chladiaci systém je výsledkom rozsiahleho výskumu a vývoja výrobcov počítačov. Dobré chladenie by malo účinne odvádzať teplo a zabezpečiť tie najlepšie podmienky na prácu.

Notebooky sa však často spoliehajú na optimalizované prúdenie vzduchu, správne nastavenie ventilátora alebo kvalitné komponenty. Prvé dve podmienky však často zlyhávajú.

notebook na stole

Prečo je chladenie tak dôležité?

Chladenie je dôležitou súčasťou počítača a rozhodne by malo pracovať dobre. Kvalita komponentov a správny výkon záležia od toho, akú teplotu zariadenie dosahuje.

Občas sa však stane, že chladenie nefunguje tak, ako by malo, a preto je potrebné, aby ste mu pomohli.

Ako chladenie zlepšiť?

Samozrejme, chladenie v domácom prostredí nejde úplne opraviť. Dá sa však zlepšiť. Existuje zopár krokov, ktoré môžete podniknúť.

1. Dajte pod notebook niečo na to, aby bol vo vzduchu

Pomocou toho, že notebooku zvýšite jeho telo, nebude stáť len na nízkych nožičkách. Vzduch bude tak omnoho lepšie prúdiť a nebude sa hromadiť pod zariadením.

Notebook nemusíte príliš zdvíhať. Stačí, keď pod neho dáte nejaký zložený papier, ktorý ho jemne podvihne.

2. Použite externú ventiláciu

V dnešnej dobe existujú desiatky rôznych chladiacich podložiek, ktoré dokážu notebook skvelo zo spodnej časti schladiť. Fungujú na základe pripojenia USB a využívajú energiu z notebooku.

A síce sú tieto podložky praktické, majú svoje nevýhody. Medzi ne patrí napríklad to, že víria vzduch a prach, ktorý sa následne na počítači usádza.

Macbook na stole

3. Zistite, čo je zdrojom tepla

Vo vnútri počítača môže teplo vytvárať hneď niekoľko vecí ako napríklad procesor, grafická karta či mechanický pevný disk. Všetky generujú teplo za predpokladu, že sú napájané a to buď z batérie alebo zo siete.

Keď počítač používate, všetky komponenty pracujú. Je preto normálne že sa zahrievajú. Ak sa však zahrievajú viac, ako by mali, ide o problém.

V takýchto prípadoch môžete staviť aj na softvérové riešenie. Windows, Linux aj OS X sú vybavené funkciami správy napájania. Pomocou špeciálneho programu môžete spraviť analýzu vášho počítača, rýchlo a jednoducho.

Zhrnutie

Ak nepomohla ani jedna naša rada, bude potrebné poradiť sa s odborníkom, poprípade staviť na reklamáciu počítača. Prehrievanie nie je dobré ako pre samotný počítač, tak aj pre jednotlivé komponenty v ňom.

Často kladené otázky

Prečo je chladenie notebooku dôležité?

Chladenie je dôležitou súčasťou počítača a rozhodne by malo pracovať dobre. Kvalita komponentov a správny výkon záležia od toho, akú teplotu zariadenie dosahuje. Občas sa však stane, že chladenie nefunguje tak, ako by malo, a preto je potrebné, aby ste mu pomohli.

Ako môžem zlepšiť chladenie môjho notebooku?

1. Dajte pod notebook niečo na to, aby bol vo vzduchu. 2. Použite externú ventiláciu, ako napríklad chladiace podložky. 3. Zistite, čo je zdrojom tepla vo vnútri počítača a v prípade potreby využite softvérové riešenia na správu napájania a analýzu.

Čo robiť, ak sa chladenie notebooku nepodarí zlepšiť?

Ak nepomohla ani jedna rada, bude potrebné poradiť sa s odborníkom, poprípade staviť na reklamáciu počítača. Prehrievanie nie je dobré ako pre samotný počítač, tak aj pre jednotlivé komponenty v ňom.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...