7 nebezpečných vecí, ktoré robíme každý deň

starostlivosť o pleť

Ľudia majú zmysel, ktorý im pomáha predpovedať, kedy sú v nebezpečenstve a kedy nie. Nie je však možné predpovedať všetky situácie, najmä s vecami, ktoré robíme každý deň a o ktorých si myslíme, že sú neškodné. Medzi ne patrí napríklad neustále používanie telefónu či pitie nápojov z plastových fliaš.

Pitie nápojov z plastových fliaš

Mikroplasty sa nachádzajú vo veľkom množstve všade okolo nás a najmä v plastových fľašiach. Tieto malé čiastočky ohrozujú ľudské zdravie. Môžu znižovať plodnosť či zvyšovať telesný tuk. Okrem toho majú negatívny vplyv na nervový a imunitný systém, ovplyvňujú vývoj mužských pohlavných orgánov, podporujú detskú obezitu a zvyšujú šance na rozvoj kardiovaskulárnych chorôb.

Tieto fľaše sú ešte nebezpečnejšie pre samotné deti. Kúpte im preto radšej sklenenú fľašu alebo ich naučte piť z pohára.

ovocné šťavy

Zadržiavanie kýchnutia

Ak sa chcete vyhnúť ďalšiemu nebezpečenstvu, nemali by ste zadržovať kýchnutie. Keď to totižto urobíte, existuje šanca, že by ste si mohli prasknúť ušný bubienok, vzduchom ktorý sa vám vytvára pri kýchaní.

Zadržovanie kýchania môže tiež spôsobiť prasknutie krvných ciev v očiach, nose a ušiach.

Používanie parfumov plných chemikálií

Mnoho parfumov obsahuje toxické prísady a nebezpečné látky pre človeka. Spoločnosti ich tam dávajú "tajne", no v zložení ich môžete nájsť. Tieto prísady pochádzajú najmä z ropy a môžu spôsobiť problémy s dýchaním. Spôsobujú nevoľnosť a zvracanie. V najhoršom prípade ľudia trpia otravou parfumami alebo rakovinou. Dávajte si na takéto prísady pozor.

Používanie kozmetických produktov so syntetickými zložkami

Pri kozmetike a kráse ešte zostaneme. Je veľmi dôležité vedieť, že niektoré kozmetické produkty obsahujú syntetické zložky, ktoré nie sú vhodné pre pokožku. Tieto zložky môžu po čase vytvárať alergické reakcie alebo začervenanie pokožky.

Vytláčanie vyrážok

Po prvé, vytláčanie vyrážok ich nielenže zhoršuje, ale môže viesť až k rôznym ranám a jazvám. Netreba zabúdať ani na oblasť tváre, ktorá je známa aj ako „trojuholník smrti“. Ten má priame spojenie s mozgom. Ak si tam spôsobíte infekciu pokusom vytlačiť pupienky, môžete si veľmi ľahko spôsobiť komplikácie s nervovým systémom, s videním, paralýzou, meningitídou a v najhorších prípadoch aj smrť.

starostlivosť o pleť

Konzumácia balených jedál

Balené jedlá sú plné nevhodných chemických látok. Taktiež sú plné látok, ktoré sa v čerstvom jedle nenachádza. Chýbajú mu vitamíny a minerálne látky dôležité pre organizmus. Dokonca, do tela môže tento typ jedla priniesť karcinogénne látky, pretože je pripravované pri vysokých teplotách.

Čistenie vankúšov

Nečistíte si vankúš pravidelne? Nerobíte dobre! Každú jednu noc počas vášho spánku vankúš absorbuje všetok olej z vašej tváre a vlasov. Ak si neumývanie vlasy každý deň, čo nie je úplne vhodné, na vankúši sa nachádzajú aj nečistoty a baktérie.

Takéto nečistoty môžu pri nepravidelnom čistení vankúša spôsobovať rôzne alergické reakcie, vyrážky a začervenanie pokožky.

Často kladené otázky

Aké sú možné zdravotné riziká spojené s pitím nápojov z plastových fliaš?

Mikroplasty prítomné v plastových fľašiach môžu ohrozovať ľudské zdravie, napríklad znižovaním plodnosti, zvyšovaním telesného tuku, negatívne ovplyvňovaním nervového a imunitného systému, ovplyvňovaním vývoja mužských pohlavných orgánov, podporovaním detskej obezity a zvyšovaním šancí na rozvoj kardiovaskulárnych chorôb. Plastové fľaše sú ešte nebezpečnejšie pre deti.

Prečo by sme nemali zadržovať kýchnutie a aké sú potenciálne nebezpečenstvá?

Zadržiavanie kýchnutia môže spôsobiť prasknutie ušného bubienka, prasknutie krvných ciev v očiach, nose a ušiach. Vyhnúť sa tomuto nebezpečenstvu si môžeme tým, že nebudeme zadržovať kýchnutie.

Aké sú riziká spojené s používaním parfumov obsahujúcich chemikálie?

Mnoho parfumov obsahuje toxické prísady a nebezpečné látky pre človeka, ktoré môžu pochádzať najmä z ropy. Tieto látky môžu spôsobiť problémy s dýchaním, nevoľnosť, zvracanie, a v extrémnych prípadoch aj otravu parfumami alebo rakovinu. Je dôležité dávať si na takéto prísady pozor.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...