7 chýb, ktoré robíme pri starostlivosti o pleť

starostlivosť o pleť

Prebytočný olej, odumreté kožné bunky, nečistoty a baktérie môžu póry upchať a zväčšiť. Starostlivosť o tvár je veľmi dôležitá, netreba to však preháňať. Príliš veľa starostlivosti nie je pre pleť dobré. Ktoré zvyky poškodzujú naše póry viac a ktorým chybám by sme sa mali vyhnúť?

hydratovanie pier

Vytláčanie vyrážok a čiernych bodiek

Áno, vytláčanie vyrážok môže byť pre niekoho naozaj uspokojujúce, no nie je pre pleť vhodné. Na vašej koži sú baktérie a praskanie týchto častí vystavuje ranu baktériám. Ak sa snažíte o to, aby ste vytlačili vyrážku, ktorá ešte nie je pripravená, necháte baktérie preniknúť do vnútorných vrstiev pokožky. To môže situáciu ešte zhoršiť, pretože sa podráždenie rozšíri, čo vedie k zväčšeniu pórov a jaziev.

Príliš časté čistenie

Čistenie pleti pomáha odstraňovať nečistoty, odumreté kožné bunky a prebytočné oleje, ktoré môžu blokovať póry. Tento jednoduchý spôsob je osviežujúci a môže spôsobiť, že vaše póry budú menšie. Avšak, stačí to urobiť 1-2 krát týždenne. Nadmerné čistenie môže viesť k suchej pokožke a otvoreným pórom, ktoré bez prírodnej vrstvy oleja absorbujú prach z okolia. Tým sa vaše póry zväčšia.

Umývanie tváre viac ako 2-krát denne tiež odstráni vrstvu prírodného oleja. Takáto pokožka je citlivá na vonkajší prach a nečistoty, ktoré môžu viesť k zápalom a akné.

Nehydratujete svoju pokožku

Suchá pokožka vedie k vráskam a spôsobuje starnutie. Suchá pokožka tiež spôsobuje, že póry vyzerajú zväčšene. Našťastie je ľahké tomu zabrániť - vyberte si správnu tonizačnú vodu a zvlhčovač pre svoj typ pleti. Následne ich každý deň nanášajte na tvár.

starostlivosť o pleť

Používanie nevhodných prostriedkov na póry

Existuje niekoľko mimoriadne populárnych produktov, ktoré sa používajú v starostlivosti o pleť, ale nemali by sa používať na tvári. Kakaové maslo, kokosový olej a lanolínový krém majú vlastnosti upchávania pórov. Môžu byť dobré pre udržanie vašej pokožky zvlhčenej, ale môžu tiež spôsobiť škvrny a udržať nečistoty vo vnútri pórov. Je lepšie nájsť dobrý krém na tvár a použiť tieto oleje na svoje telo.

Neustále opravujete mejkap

Počas dňa sa váš make-up môže prirodzene opotrebovať. Retušovanie mejkapu nie je nijako škodlivé, ale nemali by ste to robiť fanaticky. Vaša pokožka produkuje olej a tým, že ju neustále natierate prachom, vytvoríte vrstvu oleja, nečistôt a líčidiel.

uhorky na očiach

Nesprávne jedlo

Mliečne výrobky, alkohol a potraviny s vysokým obsahom rafinovaného cukru, korenené alebo vyprážané jedlá sú škodlivé pre vašu pokožku. Môžu vyvolať zápal vo vašom tele a viesť k pokožke náchylnej na akné. Akné oslabuje vaše mazové žľazy a otvory vlasových folikulov, čím sa zväčšujú póry. Dobrý diétny plán je vždy skvelá možnosť starať sa o stav vašej pokožky.

Nepoužívate krém na opaľovanie

Slnko je v mnohých ohľadoch škodlivé pre vašu pokožku. Zahusťuje pokožku, odstraňuje z nej kolagén, elastín a vodu a vedie k zmršťovaniu tkanív. To spôsobí, že sa okraje vašich pórov roztiahnu a budú vyzerať moc veľké. Takže krém na ochranu pred slnkom je nevyhnutnosťou!

Často kladené otázky

Ako môžem zmenšiť póry na tvári?

Dbajte na správnu starostlivosť o pleť, čistenie tváre, hydratáciu, používajte vhodné prípravky na póry, vyvarujte sa neustálemu retušovaniu mejkapu, konzumujte vhodné potraviny a používajte krém na opaľovanie.

Čo spôsobuje zväčšenie pórov?

Prebytočný olej, odumreté kožné bunky, nečistoty a baktérie môžu póry upchať a zväčšiť. Nadmerné čistenie pleti, používanie nevhodných prostriedkov na tvár, neustále opravovanie mejkapu, zlé stravovacie návyky a vystavovanie sa slnku bez ochrany tiež môžu prispieť k zväčšeniu pórov.

Je vytláčanie vyrážok vhodné pre pleť?

Nie, vytláčanie vyrážok a čiernych bodiek môže byť uspokojujúce, ale nie je pre pleť vhodné. Poškodzuje povrch pokožky a vystavuje ju baktériám, čo môže viesť k zväčšeniu pórov a zanechanie jaziev.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...