5 rastlín do domácnosti, o ktoré sa nemusíte takmer vôbec starať

rastliny

Túžite po nejakej rastline do svojej domácnosti, no nemáte veľa času na starostlivosť? V dnešnom článku sme si pre vás vybrali 5 rastlín, o ktoré sa nemusíte takmer vôbec starať. Sú nenáročné a jediné, čo od vás budú potrebovať, je zálievka.

Brečtan popínavý

Brečtan vyzerá na prvý pohľad ako rastlina do exteriéru. Ak ho však dáte do črepníka, vie sa skvelo prispôsobiť každému interiéru. Je jedno, či ho umiestnite do kuchyne, obývačky alebo kúpeľne.

Najlepšie miesto na umiestnenie: Do miestnosti, kde je polochládok. Vyhnite sa úplne tmavým či slnkom zaliatym izbám.

Zalievanie: Brečtan vydrží dlho bez zálievky. Dobre však urobíte, ak ho budete polievať pravidelne, aspoň raz za týždeň.

Pred polievaním rukou vyskúšajte, či pôda nie je vlhká. Ak by bola, rastlina vodu nepotrebuje.

Problémy: Rastlina nemá veľa problémov. Škodcovia či choroby ju často nenapádajú. Niekedy však môže mať problém s roztočmi. Tých sa zbavíte tak, že brečtan nebudete často zalievať.

Pri brečtane myslite na to, že je jedovatý. Dávajte pozor aby dieťa alebo domáce zviera nezjedli jeho listy.

Tučnolist

Tučnolist je veľmi pekná rastlina, ktorá sa hodí do každej domácnosti. Rovnako ako brečtan, nie je príliš náročná

Najlepšie miesto na umiestnenie: Tučnolist umiestnite na svetlé miesto. Vyhnite sa však priamemu slnečnému žiareniu a to najmä pri mladých lístkoch.

Zalievanie: Počas vegetačného obdobia (jar a leto) je potrebné rastline dodávať dostatok vody. Následne počkajte, kým pôda takmer nevyschne a znova ju zalievajte. Počas vegetačného pokoja rastlina potrebuje menej vody. Vždy kontrolujte pôdu. Ak je suchá, polievajte.

Problémy: Choroby sú pri tomto type rastliny zriedkavé. Rovnako ako pri brečtane, tak aj tučnolist môže mať občas problémy s roztočmi. Vyhnete sa im tak, že rastlinu nebudete príliš zalievať.

Kalanchoa

Ak by ste chceli rastlinu s farebnými kvetmi, stavte na kalanchou. Je veľmi pekná a dokáže spríjemniť každú jednu miestnosť.

Najlepšie miesto na umiestnenie: Kalanchou umiestnite do svetlej miestnosti.

Zalievanie: Ak rastlinu nadmerne zalievate, môžete ju zničiť. Práve preto sa pred zalievaním uistite, že pôda je suchá. Zálievka sa opakuje približne raz týždenne.

Problémy: Choroby sú veľmi zriedkavé. Najčastejšie ide o červy či vošky. O tie sa postaráte špeciálnym prostriedkom. Kúpite ho v každom záhradkárstve.

Pieprovec

Celozelená rastlina s veľmi peknými lístkami poteší každého milovníka zelene. Skvelo vyzerá najmä v menších miestnostiach, pretože nie je príliš veľká.

Najlepšie miesto na umiestnenie: Najlepší je polotieň. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu.

Zalievanie: Pieprovec uprednostňuje vlhké miesta. Vhodný je napríklad do kúpeľne. Pokojne ho však umiestnite aj do iných miestností. Pôdu udržiavajte suchšiu, nevyžaduje časté polievanie. Maximálne raz za 7 - 10 dní.

Problémy: Pieprovec je odolný. Občas sa však môžu vyskytnúť problémy s hubami, roztočmi alebo červami.

Aglaonema

Ak máte väčší kvetináč a chcete masívnu rastlinu, stavte na aglaonemu. Má väčšie listy a dokáže dorásť do väčších rozmerov.

Najlepšie miesto na umiestnenie: Rastline sa darí v polotieni až tieni. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu.

Zalievanie: Aglaonema potrebuje vlhkú pôdu. Preto ju zalievajte pravidelne. Uistite sa však, že nie je premočená.

Problémy: Ani táto rastlina nemá časté problémy. Občas sa však môžu objaviť roztoče alebo malý hmyz.

Zhrnutie

Rastliny sú skvelým doplnkom do každej domácnosti. Vyzerajú štýlovo a prinášajú príjemnú atmosféru. V prípade, že by ste chceli nejakú do svojej domácnosti aj vy, rozhodne stavte na jednu z piatich spomínaných.

Často kladené otázky

Aké sú nenáročné rastliny vhodné do domácnosti?

Medzi nenáročné rastliny, ktoré sú vhodné do domácnosti, patria napríklad brečtan popínavý, tučnolist, kalanchoa, pieprovec a aglaonema. Tieto rastliny nepotrebujú veľa starostlivosti a sú schopné uspievať aj pri menšom zaobchádzaní.

Ako zálievať tieto nenáročné rastliny?

Pre všetky tieto rastliny je dôležité nepremokrenie a pravidelnosť zálievky. Brečtan popínavý sa zaleje asi raz za týždeň, keď je pôda suchá. Tučnolist potrebuje počas vegetačného obdobia dostatok vody a menej vody počas vegetačného pokoja. Kalanchoa sa zaleje približne raz týždenne, keď je pôda suchá. Pieprocovi stačí polievanie maximálne raz za 7 - 10 dní a aglaoneme treba udržiavať vlhkú pôdu, ale bez premočenia.

Kde je najlepšie umiestniť rastliny v interiéri?

Brečtan popínavý uprednostňuje miestnosti s polochládkom. Tučnolist sa umiestni na svetlé miesto, ale nie priamo na slnko. Kalanchou sa darí v svetlej miestnosti, pieprovec potrebuje polotieň a aglaonema sa cíti najlepšie v polotieni až tieni. Vždy sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

wellness interiér

Wellness dizajn: Interiérový štýl, ktorý vám pomôže dobiť všetku stratenú energiu

Naše domovy sa za posledných pár rokov stali našimi bezpečnými prístavmi. Stále viac ich využívame na oddych a regeneráciu, preto je úplne normálne...

interiérové trendy

Top interiérové trendy, ktoré budú kraľovať roku 2023

Prechod do “bežného života”, ktorý sme mali pred pandémiou koronavírusu, nebol jednoduchý. Vysoké ceny plynu a bývania, globálna neistota a...

organizácia kabátov

Ako si zorganizovať skriňu s kabátmi?

Väčšina domácností je vybavená typickou skriňou na kabáty – jedna krátka tyč, jedna horná polica, trochu priestoru na podlahe a štandardné dvierka,...

home office

Home office: Tipy, ktoré vám pomôžu lepšie sa sústrediť na prácu

Home office alebo práca z domu sa od roku 2020 stala bežnou súčasťou nášho pracovného života. Mnohé firmy sa síce po uvoľnení opatrení vrátili do...