Tri najdôležitejšie veci, ktoré vám nemôžu chýbať pri turistike

turistika

V dnešnej dobe sa mnohí ľudia rozhodnú cestovať. A to najmä veľmi lacno a jednoducho. Turistika sa dostala medzi veľmi obľúbené hobby, na ktoré staví veľmi veľa ľudí. Vďaka nej totižto mnohí ľudia dokážu lepšie oceniť vonkajšiu scenériu. Na to, aby ste však mohli ísť na turistiku len tak, potrebujete správne turistické vybavenie. Dnes vám stručne predstavíme niekoľko dôležitých položiek turistického vybavenia.

turistika v horách

Turistické topánky

Turistická obuv je jedným z najdôležitejších turistických vecí, ktoré potrebujete. Správny pár turistických topánok sa stará o vaše nohy a sprevádzajú vás po celom svete. Výber správnej turistickej obuvi je tak veľmi dôležitý.

Dvojica štandardných turistických topánok vás môže ochrániť v každom vonkajšom prostredí. A ako si vlastne takúto obuv vybrať?

  • Pokúste sa nájsť si topánky s čistými čiarami na podrážkach, aby ste zabránili šmykľavosti
  • Horná časť horolezeckej topánky by mala byť mierne zdvihnutá a vybavená pevnou prednou časťou.
  • Vyberte si vodotesnú tkaninu.
  • Ľahká turistická obuv vám umožní znížiť váhu nôh pri chôdzi, čo uľahčuje celú turistiku.

Tommy Hilfiger prešívaná bunda ZOOT.sk

Turistický vak

Turistický vak je jednou z najdôležitejších vecí, ktorá dokáže efektívne pomôcť pri každej turistike. Správny batoh pomáha znážiť aj námahu pri chôdzi a znižuje riziko pádu alebo zranenia.

Ako si takýto vak kúpiť?

  • Silná a odolná tkanina je veľmi dôležitá. Napríklad nylon. Ten má vynikajúcu trvanlivosť a ľahkú textúru, takže sa nemusíte báť, ak narazíte na tŕne.
  • Systém nosenia je takisto veľmi dôležitý. Ramenné pásy sú samozrejmosťou, no takisto je veľmi dôležitý aj opasok, ktorý celý vak pridrží pri tele omnoho lepšie. Hmotnosť vaku sa tak presunie z jednej časti tela na celé.
  • Kryt odolný proti dažďu je takisto skvelou pomocou. Batoh má často zabudovaný nepremokavý kryt, ktorý je odnímateľný, vodotesný a odolný proti vlhkosti.
túra

Turistické palice

Mnoho ľudí palice nemá, no sú veľmi dôležité, pretože prinášajú veľké pohodlie a bezpečnosť. Turistické palice nielenže pomáhajú vašim nohám, ale takisto znižujú zranenia kolien. Tento spôsob turistiky vám pomáha vyhnúť sa vonkajším rizikám.

Ako si vybrať turistické palice?

  • Remienok na zápästie je najlepšie, ak je mäkký s určitou flexibilitou. Dá sa tak ľahko nastaviť na požadovanú veľkosť a palice tak nepadajú.
  • Materiál rukovätí by mal byť jednoduchý a odolný voči zlomení.
  • Gumová rukoväť robí palice skvelé na praktickú turistiku. Palice sa tak vôbec nekĺžu, sú odolné a takisto aj silné.
  • Správna dĺžka je takisto veľmi dôležitá. Ak by boli palice príliš vysoké, mohli by vám zavadzať a naopak, ak by boli príliš krátke, nemuseli by mať taký efekt.

Ak máte radi turistiku, nič z tohto by vám nemalo vo vašej výbave nemalo chýbať! Bezpečnosť je totižto najdôležitejšia.

Často kladené otázky

Ako si vybrať správne turistické topánky?

Pri výbere turistických topánok sa zamerajte na čisté čiary na podrážkach, aby ste zabránili šmykľavosti. Zvoľte hornú časť horolezeckej topánky mierne zdvihnutej a vybavenej pevnou prednou časťou a vodotesnou tkaninou. Uprednostňujte ľahkú turistickú obuv, ktorá zníži váhu nôh pri chôdzi a uľahčí celú turistiku.

Na čo sa zamerať pri kúpe turistického vaku?

Vyberajte turistický vak z odolnej tkaniny, ako je napríklad nylon. Dôležitý je aj systém nosenia, ktorý by mal obsahovať ramenné pásy a opasok na pridržanie vaku pri tele. Hmotnosť sa tak rozloží na celé telo. Nepremokavý kryt je tiež výhodou, pretože chráni obsah vaku proti dažďu a vlhkosti.

Čo je dôležité pri výbere turistických palíc?

Dôležitý je mäkký a nastaviteľný remienok na zápästie, odolný materiál rukovätí a gumová rukoväť, ktorá zabezpečuje lepší úchop. Správna dĺžka palíc je tiež veľmi dôležitá, aby vám nezavadzali a dosiahli maximálny efekt.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

športové hodinky

Garmin vs Fitbit: Ktoré športové hodinky sú pre vás lepšie?

Športových hodiniek je na trhu veľké množstvo. Jednotlivé modely sa od seba odlišujú nielen vzhľadom, ale takisto funkciami, životnosťou batérie,...

muž, ktorý behá

7 spôsobov, ako nájsť motiváciu na cvičenie

Máte problém nájsť motiváciu, na to, aby ste sa držali tréningového režimu? Nie ste v tom sami. Či už ste vyčerpaní z práce, unavení kvôli deťom,...

inteligentné hodinky

Hodinky pre plavcov: Ktoré sú tie najlepšie?

Plávanie bolo roky športom, pri ktorom sa nedala využívať elektronika. Nemohli ste si sledovať čas, odplávané kilometre či spálené kalórie. Rokmi...

bicyklovanie v noci

Bicyklujte sa bezpečne aj počas noci. Stavte na tieto triky

Niet lepšieho pocitu, ako sadnúť na bicykel a brázdiť ulice počas príjemnej a teplej letnej noci. V neskorých večerných hodinách je však potrebné...