Škorica a jej výhody: Toto tvrdí odborník

škoricové drievko

Škorica je obľúbeným sezónnym korením, ktoré sa používa najmä počas zimy. Má príjemnú sladkú chuť a príťažlivú vôňu. O škorici sa však často hovorí aj v spojitosti so zdravím. Aké výhody prináša a aký názor má na ňu odborník?

Zakladateľka spoločnosti Gut of Integrity a certifikovaná výživová poradkyňa Stephanie Papadakis má na škoricu takýto názor: "Či už konzumujete škoricu vo forme prášku, éterického oleja alebo v jej prírodnej forma (drievko), na telo má skvelé účinky. Je to antioxidant, ktorý dokáže bojovať proti zápalom, ochraňuje imunitu a dokáže určitým spôsobom bojovať proti rakovine a chorobám srdca."

škorica

Výhodou škorice je najmä to, že jej výhody sú rovnaké nehľadiac na formu, v akej ju konzumujete. Farmári, ktorí ju spracovávajú, odstraňujú najprv vonkajšiu vrstvu kôry. Vnútornú následne využívajú napríklad na korenie alebo éterický olej.

Presuňme sa na samotné účinky, ktoré Stephanie Papadakis spomínala a povedzme si o nich niečo viac.

Bojuje proti vysokému cukru v krvi

Túto výhodu ocenia najmä ľudia, ktorí trpia cukrovkou. Papadakis tvrdí, že aj malé množstvo škorice dokáže pozitívne ovplyvniť cukor v krvi. Po skonzumovaní škorica zvyšuje aj citlivosť na hormón inzulín, čo pomáha udržiavať hladinu cukru vyváženú.

Nezrýchľuje metabolizmus

Mnohí veria, že vďaka konzumovaniu škorice môžu schudnúť. Aj napriek tomu, že je škorica zdravá, rozhodne vám nepomôže schudnúť, ak neupravíte svoj jedálniček a nezačnete sa hýbať. Okrem toho, neexistuje žiaden výskum, ktorý by informáciu o zrýchľovaní metabolizmu potvrdil.

škorica a šálka s čajom

Bojuje proti zlým baktériám

Škorica dokáže bojovať proti mnohým zlým baktériám, vrátane tých v ústach. Vďaka tomu je prírodným osviežovačom, ktorý v niektorých situáciách môže nahradiť zubnú pastu či ústnu vodu.

V prípade, že by ste sa chceli ochrániť pre zlými baktériami, ktoré napádajú vašu pokožku a tvoria akné, jednoducho si vytvorte jednu z mnohých domácich škoricových masiek. Prípadne siahnite po kozmetickom výrobku, ktorý škoricu obsahuje. Plus, toto zázračné korenie bojuje nielen proti akné, ale taktiež proti alergickým reakciám a infekciám.

Ako škoricu zakomponovať do jedálnička?

Problém mnohých ľudí je v tom, že nevedia, ako správne škoricu zakomponovať do svojho jedálnička. Dobrou správou však je, že toto korenie sa hodí do mnohých, ako sladkých, tak aj slaných jedál. Nehovoriac o tom, že na to, aby ste získali všetky benefity, vám stačí len malé množstvo.

Škoricu si dajte do ovsenej kaše, smoothies alebo do jogurtu. Veľkou výhodou je najmä to, že škorica je sladkavá. Môžete vďaka tomu znížiť príjem cukru.

Ak máte radi rôzne zaujímavé sladké nápoje, nebojte sa korením posypať kávu alebo mlieko. A v prípade, že by ste chceli škoricu využiť v slaných jedlách, pokojne ju pridajte napríklad do kuskusu alebo na pečené zemiaky.

horúci nápoj a kniha

Pri konzumovaní škorice sa vyhnite jej jedeniu vo veľkých dávkach. Prednedávnom bola veľmi obľúbenou tzv. "cinnamon challenge", ktorej hlavnou úlohou bolo zjesť polievkovú lyžicu škorice. Netreba zabúdať, že škorica je pomerne silné korenie. Pri takýchto veľkých dávkach môže byť zdraviu škodlivá.

Zhrnutie

Škorica patrí medzi veľmi obľúbené korenie, ktoré má množstvo rôznych benefitov pre naše telo. Stavte aj vy na jej pravidelnú konzumáciu a uvidíte, že zmeny sa objavia takmer okamžite.

Často kladené otázky

Aké sú zdravotné výhody škorice?

Škorica má skvelé účinky na telo, je antioxidant, bojuje proti zápalom, ochraňuje imunitu a môže bojovať proti rakovine a chorobám srdca. Tiež dokáže pozitívne ovplyvniť hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť na hormón inzulín.

Ako zakomponovať škoricu do jedálnička?

Škorica sa hodí do mnohých sladkých aj slaných jedál. Môžete si ju dať do ovsenej kaše, smoothies alebo do jogurtu. Vďaka jej sladkavej chuti môžete znížiť príjem cukru. Pri slaných jedlách ju pridajte napríklad do kuskusu alebo na pečené zemiaky. Ľahko ju taktiež posypte na kávu alebo mlieko.

Aký je správny spôsob konzumácie škorice?

Pri konzumovaní škorice je dôležité nejedať ju vo veľkých dávkach, pretože je pomerne silné korenie, a pri veľkých dávkach môže byť zdraviu škodlivá. Na získanie všetkých benefitov vám postačuje už len malé množstvo škorice.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...