Najlepšie čítačky kníh 2022

čítačka kníh

Čítanie pomáha ľuďom uvoľniť sa a vydať sa na výlet do iného sveta s výnimočnými postavami. Pomáha naučiť sa nové veci a rozšíriť svoje záujmy. A pomocou aplikácie ako Kindle, Nook, Apple Books alebo Kobo môžete zhltnúť nový alebo starý obľúbený titul s akýmkoľvek tabletom, telefónom alebo iným inteligentným zariadením. Otázkou teda zostáva, prečo investovať do čítačky? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Špeciálna elektronická čítačka poskytuje oveľa menej rušivý zážitok z čítania. Nehovoriac o tom, že sa skvelo drží, môžete ju so sebou vziať kamkoľvek idete a ľahko sa používa.

Výhodou špecializovaných elektronických čítačiek je hlavne to, že nemajú e-mail, internet, sociálne médiá ani iné rušivé možnosti zábavy, ktoré by vás odlákali od čítania. Majú tiež skvelú výdrž batérie. Okrem toho sa môžu pochváliť skvelým displejom, ktorý nie je tak škodlivý pre oči ako klasické displeje mobilov, tabletov alebo počítačov. Spravidla ide o technológiu E Ink, ktorá vytvára niečo ako monochromatický textový displej.Displeje E Ink milujú mnohí používatelia čítačiek, pretože vďaka špeciálnej vrstve a nelesklej obrazovke sa vaša elektronická čítačka podobá tlačenému papieru.

Najlepšie modely elektronických čítačiek sú vodeodolné, takže sú ideálne na čítanie na pláži alebo pri bazéne. Nehovoriac o tom, že niektoré knižnice umožňujú svojim členom aj bezplatné sťahovanie elektronických kníh. Plus, bezplatné elektronické knihy nájdete vo veľkom aj voľne dostupné na internete. Môžete tak skvelo ušetriť.

čítačka kníh v rukách

Mnoho ľudí je stále pripútaných k svojim fyzickým zbierkam kníh a to je úplne normálne. Ale s elektronickou čítačkou máte nielen slobodu vziať si so sebou toľko kníh, koľko chcete, ale takisto môžete vyhľadávať a zvýrazňovať pasáže textu a jednoducho meniť veľkosť písma. Mnohé modely sa dodávajú aj so sprievodným stylusom na písanie poznámok.

V nižšie uvedenom zozname sa väčšinou nachádzajú zariadenia na čítanie elektronických čítačiek Amazon Kindle, vrátane klasických Amazon Kindle, Kindle Paperwhite a Kindle Oasis, pretože veríme, že ide stále o jeden z najlepších digitálnych systémov pre čitateľský zážitok. Amazon ponúka aj množstvo možností predplatného, ktoré sa vám bude hodiť, ak čítate v angličtine.

Tak čo, ste pripravení začať čítať? Či už sa venujete biografiám, milujete fantáziu alebo si žijete na romantickom obláčiku, v tomto zozname nájdete tú najlepšiu elektronickú čítačku pre vaše potreby.

Kindle Paperwhite (2021)

Najlepšia všestranná čítačka elektronických kníh

Jedným z problémov so sofistikovanou, už teraz vynikajúcou elektronickou čítačkou, ako je Amazon Kindle Paperwhite, je to, že je ťažké ju vylepšiť. To isté možno povedať o telefónoch Apple iPhone a mnohých ďalších zariadeniach. Ale s elektronickou čítačkou máte čo dočinenia s obmedzeným súborom funkcií a základnou technológiou, E Ink, ktorá sa zdá byť do značnej miery zaseknutá v neutrálnej polohe.

Nie je preto prekvapením, že nová 11. generácia Kindle Paperwhite (2021) nie je veľkou inováciou oproti Kindle Paperwhite 2018. Aj keď môžeme Amazonu uznať jej pokus vylepšenie výrobku pomocou nových funkcií – konkrétne o väčší 6,8- palcový displej s vylepšenou schémou osvetlenia a nabíjaním cez USB-C – nestačí to, aby zákazník, ktorý už čítačku Amazon má, chcel prejsť na nový model. 

Všimnite si, že nová verzia stojí o niečo viac ako predchádzajúca. A vylepšený model, Paperwhite Signature Edition, pridáva bezdrôtové nabíjanie a dodatočný úložný priestor – 32 GB namiesto 8 GB – ako aj automatický svetelný senzor za približne 190 eur. K dispozícii je aj detská edícia. Rovnako ako pri predchádzajúcich modeloch Kindle počítajte s tým, že nový Paperwhite sa bude predávať sporadicky počas celého roka.

Kindle Oasis

Najlepšia prémiová čítačka elektronických kníh

Špičková elektronická čítačka E Ink od Amazonu bola mierne aktualizovaná v roku 2019 – ale táto elektronická čítačka Kindle je v podstate identická s predchádzajúcou Kindle Oasis s výnimkou jedného kľúčového rozdielu: má nové integrované svetlo s nastaviteľnou farbou, ktoré vám umožňuje prispôsobiť farebný tón od studeného po teplý v závislosti od toho, či čítate cez deň alebo v noci. Môžete tiež naplánovať, aby sa teplota obrazovky automaticky aktualizovala pri východe a západe slnka.

Za približne 250 eur za základnú konfiguráciu je Oasis na elektronickú čítačku drahá. Väčšina ľudí bude spokojná s cenovo dostupnejším Paperwhite na čítanie e-kníh Kindle, ale ak chcete to najlepšie z najlepšieho s antireflexnou obrazovkou pre váš zážitok z čítania, a nevadí vám zaplatiť za to viac, Oasis je pravdepodobne tá pravá.

knihy

Amazon Kindle 2019

Najlacnejšia elektronická čítačka

Základná čítačka elektronických kníh od Amazonu, ktorú spoločnosť jednoducho nazýva Kindle, má teraz samostatne podsvietenú obrazovku a vylepšený dizajn. Za 90 dolárov má táto čítačka elektronických kníh už rozumnú cenu. Aj napriek nízkej cene mnohí čitatelia preferujú Amazon Kindle Paperwhite, ktorá má displej s vysokým rozlíšením (text a obrázky sa javia o niečo ostrejšie), je vodeodolná a má lepšiu schému osvetlenia. Ak však nechcete za elektronickú čítačku míňať veľa, štandardná Kindle je dobrou voľbou, najmä ak je zľavnená.

Kobo Libra H20

Najlepšia elektronická čítačka mimo Amazonu

Rakuten vyrába rad elektronických čítačiek Kobo, ktoré sú nielen poháňané obchodom Kobo, ale natívne podporujú aj 14 formátov súborov a elektronických kníh (EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ a CBR). Inými slovami, ak získate svoje e-knihy, alebo akékoľvek iné digitálne dokumenty, z akéhokoľvek miesta než je Amazon, toto zariadenie je alternatívou Kindle, ktorá ich pravdepodobne prečíta. Zariadenie Kobo má vlastný obchod s e-knihami s tisíckami titulov a disponuje vstavanou podporou pre odber e-kníh z miestnych knižníc prostredníctvom služby OverDrive. (Knihy z knižnice môžete získať na Kindle prostredníctvom aplikácie Libby OverDrive, ale nie je to taký jednoduchý proces.)

Kobo Libra H20, ktorá sa predáva za približne 170 eur, predstavuje zlatú strednú cestu. Je úplne vodotesná a disponuje 7-palcovým HD (rozlíšenie 1 680 x 1 264 pixelov) E Ink displejom, vstavaným svetlom a žiadnymi reklamami (za ich odstránenie zo zariadení Kindle musíte zaplatiť 20 dolárov).

Kobo Libra je k dispozícii v čiernej alebo bielej farbe a môžete ju použiť v režime na výšku alebo na šírku. Medzi ďalšie zariadenia na čítanie elektronických kníh Kobo patrí základná verzia Kobo Nia (100 eur), Kobo Clara HD (118 eur) a vlajková loď elektronickej čítačky Kobo, Kobo Forma (250 eur), ktorá má väčšiu 8-palcovú obrazovku s vysokým rozlíšením.

kniha a sviečka

Kobo Elipsa

Najlepšia veľká čítačka elektronických kníh

Existovala vybraná skupina čitateľov, ktorí milovali 9,7-palcovú čítačku Kindle DX, ktorej výroba bola prerušená pred niekoľkými rokmi. Sony a ďalší vyrobili “tablety” E Ink veľkosti iPadu, ale tie sú príliš drahé. Kobo sa teraz snaží vyplniť túto jumbo elektronickú čítačku svojou 10,3-palcovou Elipsou, ktorá sa predáva ako Elipsa Pack a obsahuje kryt SleepCover a stylus. Obrazovka je dosť ostrá a ľahko čitateľná vďaka dotykovej obrazovke E Ink Carta 1200 s rozlíšením 1 404 x 1 872 (227 PPI) a tmavým režimom.

Napriek tomu, že má štvorjadrový 1,8 GHz procesor s 32 GB úložného priestoru, E Ink zariadenie, ako je toto, je stále relatívne pomalé v porovnaní s iPadom. Výkon je však dostatočne slušný a výdrž batérie zostáva pre zariadenia E Ink stále silnou stránkou – podobne ako u iných elektronických čítačiek sa výdrž batérie modelu Elipsa udáva v týždňoch a nie v hodinách.

Elipsa podporuje 15 formátov súborov (EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR) a váži 383 g, plus ďalšiu váhu pridáva obal, kvôli čomu je zariadenie pomerne ťažké. Puzdro však môžete použiť na podopretie čítačky, aby ste ju nemuseli pri čítaní, zapisovaní poznámok alebo prehliadaní a označovaní dokumentov držať.

Veľké elektronické čítačky nie sú pre každého, ale ak chcete vidieť veľa slov na stránke alebo zväčšiť veľkosť písma, model Kobo je lákavou voľbou.

Kobo Clara HD

Cenovo dostupnejšie Kobo

Ak nechcete platiť príplatok za väčšie elektronické čítačky Kobo, Clara HD je dobrá alternatíva za 120 eur. Je to jednoduchá elektronická čítačka, ktorá má integrované osvetlenie Kobo ComfortLight Pro a HD displej s rozlíšením 300 ppi (rozlíšenie 1 072 x 1 448), 8 GB úložného priestoru a 1 GHz procesor.

Onyx Boox Nova Air C

Kombinácia tabletu a čítačky

Ak sa neviete rozhodnúť medzi tabletom alebo ereaderom, Onyx Boox Nova Air C ponúka oboje. Kvôli obnovovacej frekvencii založenej na E Ink nie je displej úplne najlepší na sledovanie videí Youtube a písanie dokumentov v Google Documents, no ide stále o skvelú možnosť pre tých, ktorí by popri čítaní knihy chceli surfovať aj po internete.

Sila čítačky spočíva v rozsiahlej podpore pre Android a Google Play Store, takže máte veľa možností, ako e-knihy získať. Výrobok je tiež tenký, tenší ako brožovaná novela a len o niečo ťažší ako typický smartfón.

Slabší displej ako u konkurentov trochu sťažuje používanie v tmavých prostrediach, ale podľa potreby pomáha systém dvojtónového podsvietenia. Súčasťou balenia je aj dotykové pero, ktorým môžete kedykoľvek napísať nejakú poznámku alebo vysvietiť nejaké vety v texte. Ide o trochu zvláštnu zmes tabletu a čítačky, ktorá má síce svoje mínusy, no rozhodne stojí za zváženie.

knihy na poličke

Onyx Boox Max Lumi 2

Veľká čítačka elektronických kníh zameraná na produktivitu

Väčšina elektronických čítačiek predstavuje pomerne lacné zariadenia s obmedzenými funkciami a jednoduchým dizajnom. A potom je tu Onyx Boox Max Lumi 2.

Ide o absolútne obrovskú čítačku elektronických kníh s 13,3-palcovou obrazovkou, ktorá je väčšia ako iPad Pro. Ide o skvelého pomocníka na produktivitu, pretože beží na systéme Android a má prístup ku všetkým vašim obľúbeným aplikáciám. Veľkým plusom je takisto to, že sa dodáva s dotykovým perom na jednoduché písanie poznámok.

Pre používateľov, ktorí chcú mať čo najlepší zážitok nielen z čítania, ale aj z písania je to teda skvelá možnosť. Ide takisto o užitočného pomocníka, ktorý dokáže nahradiť klasický tablet, pretože má všetky rovnaké aplikácie ako bežný tablet Android.

Najväčšou nevýhodou čítačky Onyx Boox Max Lumi 2 je vysoká cena. Kvôli nej si ju nemôže dovoliť úplne každý milovník čítania.

Na záver

Čítačka kníh je skvelým pomocníkom pre každého, kto miluje knihy a chcel by čítať aj na cestách, no nechce sa mu všade nosiť ťažkú a veľkú knihu. Mnohé modely poskytujú aj doplnkové funkcie, prepracovaný displej a nízku hmotnosť, vďaka čomu je ich používanie veľmi komfortné. Stavte na jednu z najpredávanejších čítačiek na trhu a užívajte si skvelý čitateľský zážitok kdekoľvek sa nachádzate.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Prečo by som mal investovať do elektronickej čítačky?

Elektronická čítačka poskytuje menej rušivý zážitok z čítania, nakoľko nemá e-mail, internet, ani sociálne médiá. Navyše, majú dlhšiu výdrž batérie a skvelé displeje, ktoré sú menej škodlivé pre oči ako displeje mobilov či tabletov. Displeje E Ink sa podobajú tlačenému papieru. Mnohé modely čítačiek sú aj vodeodolné a umožňujú rozšírené funkcie ako zvýrazňovanie textu či menenie veľkosti písma.

Aké sú výhody čítania kníh na elektronickej čítačke oproti fyzických kníh?

Elektronická čítačka umožňuje vziať si so sebou toľko kníh, koľko chcete, bez toho, aby zaberali veľa miesta. Ďalšie výhody obsahujú vyhľadávanie a zvýrazňovanie textu, menenie veľkosti písma alebo písanie poznámok. Okrem toho, elektronické knihy nájdete aj dostupné zdarma, čo znamená úsporu peňazí.

Aké sú niektoré populárne čítačky s vodeodolným dizajnom?

Vodeodolné čítačky sú ideálne na čítanie pri bazéne alebo na pláži. Modely ako Kindle Paperwhite (2021) a Kindle Oasis sú výborným príkladom tých najlepších vodeodolných čítačiek na trhu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...