Domáca zrmzlina? Vyskúšajte tieto recepty

jahodová zmrzlina

Leto sa končí a vy premýšľate jedine nad tým, ako by ste mohli zastaviť čas a trochu si ho predĺžiť? Namiesto toho, aby ste hľadali nemožné cesty, ako sa vyhnúť nadchádzajúcej jeseni, by ste si mali užiť posledné teplé dni presne tak, ako sa patrí.

Súčasťou dlhých letných dní a večerov je nielen teplo a kúpanie, ale taktiež chutná dobrá zmrzlina. Ak doma žiadnu nemáte, nekupujte ju v obchode. Jednoducho si ju pripravte doma. Presne podľa vašich chutí a preferencií.

domáce nanuky

Domáca zmrzlina bez konzervantov a farbív

Domáca zmrzlina má nielen lepšiu chuť, ale taktiež zloženie. Obsahuje totižto len tie zložky, ktoré do nej dáte vy. Viete o tom, aké suroviny ste použili na jej výrobu, či sú stále v záruke a aké majú zloženie.

Plus, výhodou je, že na domácu zmrzlinu nepotrebujete špeciálny výrobník. Zmrzlinu si viete vytvoriť veľmi jednoducho aj bez neho pomocou iných prostriedkov, ako napríklad umelohmotné nádobky.

Poďme si teda spomenúť obľúbené príchute a to, ako sa k nim dopracujete.

Slaný karamel

Príchuť slaný karamel je dnes veľmi obľúbená. Príjemná sladká chuť v kombinácií so soľou zaujme a prekvapí. Mnohí tvrdia, že na prvé ochutnanie im slaný karamel nechutil, no po čase si naň zvykli.

Výhodou tohto receptu je najmä to, že pri vynechaní soli si môžete urobiť len klasickú, karamelovú zmrzlinu.

Čo budete potrebovať?

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 kondenzované mlieko
  • 125 g karamelu
  • 1 lyžička morskej soli (tú môžete vynechať v prípade, že chcete len karamelovú zmrzlinu)

Postup:

Vo veľkej mise si vyšľahajte smotanu do tuhej konzistencie. Pridajte kondenzované mlieko a všetko zmiešajte. Následne pridajte vychladnutý karamel.

Karamel si spravíte veľmi jednoducho. Na miernom ohni nechajte rozpustiť cukor s jednou lyžičkou soli (vynechajte v prípade, že chcete len karamelovú zmrzlinu). Po krátkej chvíli začne cukor karamelizovať. Vtedy ho dajte dolu z ohňa a za občasného miešania nechajte vychladnúť.

Vytvorenú zmes dajte do nádoby s vekom a ozdobte karamelom alebo soľou. Vložte ju do mrazničky a nechajte chladiť minimálne 8 hodín.

čokoládová zmrzlina

Mätová zmrzlina s čokoládou

V prípade, že ste milovníkmi mäty, si na svoje prídete v tomto recepte. Rovnako ako predchádzajúci, aj tento je veľmi jednoduchý.

Čo budete potrebovať?

  • 2 hrste čerstvej mäty
  • 150 g kryštálového cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml mlieka
  • 80 g čokolády

Postup

Mätu nasekajte a zmiešajte s cukrom a nasekanou čokoládou. Šľahačku vyšľahajte dotuha, postupne k nej pridajte mlieko a ďalej šľahajte. Ku koncu pridajte mätu s čokoládou a cukrom.

Takto pripravenú zmrzlinu umiestnite v nádobe s vekom do mrazničky. Nechajte chladiť minimálne 8 hodín.

zmrzlina v kornútiku

Jogurtová zmrzlina s ovocím

Máte chuť na niečo svieže s ovocím? Jogurtová zmrzlina je v tomto prípade tým najlepším. Vyskúšajte ju aj vy.

Čo budete potrebovať?

  • 3 šálky ovocia podľa vášho výberu (ríbezle, jahody, maliny)
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 šálka cukru
  • 1 a pol šálky jogurtu
  • 1 šálka mlieka

Postup:

Ovocie, citrónovú šťavu a cukor zohrejte v hrnci na miernom plameni. Keď je ovocie mäkké, rozpučte ho. Keď je cukor rozpustený, odstavte a nechajte vychladnúť.

Do vychladnutej zmesi pridajte jogurt a preložte do nádoby. Nechajte v mrazničke minimálne 8 hodín a následne podávajte.

Zhrnutie

Domáce zmrzliny sú skvelým osviežením počas každého horúceho počasia. Hodia sa taktiež ako dezert po dobrom obede. Vyskúšajte jeden z priložených receptov a uvidíte, že tak skoro si v obchode zmrzlinu nekúpite.

Často kladené otázky

Ako si pripravit domácu zmrzlinu bez konzervantov a farbív?

Domácu zmrzlinu si môžete pripravit veľmi jednoducho pomocou bežných ingrediencií a umelohmotnej nádobky, bez potreby špeciálneho výrobníka. Výhodou domácej zmrzliny je kontrola nad použitými surovinami a ich zložením, čo zabezpečuje lepšiu chuť a zdravšie zloženie.

Ako si pripravit zmrzlinu so slaným karamelom?

Potrebujete 500 ml smotany na šľahanie, 1 kondenzované mlieko, 125 g karamelu a 1 lyžičku morskej soli (môžete vynechať pre klasickú karamelovú zmrzlinu). Vyšľahajte smotanu do tuha, pridajte kondenzované mlieko a zmiešajte. Následne pridajte vychladnutý karamel, ktorý si pripravíte rozpustením cukru s lyžičkou soli na miernom ohni. Potom prelejte do nádoby s vekom, vložte do mrazničky a nechajte chladiť minimálne 8 hodín.

Ako pripraviť jogurtovú zmrzlinu s ovocím?

Potrebujete 3 šálky ovocia podľa vášho výberu, 3 PL citrónovej šťavy, 1 šálku cukru, 1 a pol šálky jogurtu a 1 šálku mlieka. Ovocie, citrónovú šťavu a cukor zohrejte v hrnci na miernom plameni, rozpučte ovocie a odstavte. Nechajte vychladnúť. Potom pridajte jogurt, umiestnite v nádoby s vekom a nechajte v mrazničke minimálne 8 hodín pred podávaním.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....