Ako si správne vybrať tie najlepšie slnečné okuliare?

slnečné okuliare

Slnečné počasie prichádza a s ním aj potreba slnečných okuliarov. Pri ochrane pred slnkom často myslíme na SPF faktor, ktorý je dôležitý pre našu pokožku. Čo však s očami? Kúpte si kvalitné slnečné okuliare s UVA a UVB filtrami.

Oči sú počas leta v mnohých prípadoch najmenej chránené. Slnečné okuliare si dnes ľudia kupujú najmä podľa dizajnu. Nemyslia na funkčnú stránku, ktorá udáva najmä UVA a UVB faktor. Ak potrebujete nové okuliare, no myslíte najmä na zdravie očí, máme pre vás návod, ako si vybrať tie najlepšie.

Dizajn je dôležitý, ale ...

Dizajn je veľmi dôležitý parameter, na ktorý by ste mali pri vyberaní slnečných okuliarov myslieť. Predsa len, okuliare budú zdobiť vašu tvár a budú sa starať o to, ako budete v letných mesiacoch vyzerať.

slnečné okuliare

Na druhej strane, dizajn nie je všetko. V dnešnej dobe nájdete veľké množstvo pekných slnečných okuliarov za nízke ceny. Okrem dizajnu však neposkytujú totižto nič. Nemajú žiadne funkcie pre ochranu zraku. Ich tmavé sklá sú len tmavé a nemajú žiadne filtre, ktoré by vám vedeli ponúknuť všetko, čo počas leta potrebujete.

Preto okrem dizajnu myslite aj na ďalšie parametre, ktoré si dnes spomenie.

UVA a UVB

Rovnako ako pri opaľovacích krémoch, tak aj pri slnečných okuliaroch ide o UVA a UVB ochranu, ktorá je veľmi dôležitá. Čo vlastne tieto skratky znamenajú?

Slnečné ultrafialové žiarenie sa označuje jednotným názvom UV. Existujú však dva typy tohto žiarenia, ktoré sa nazývajú UVA a UVB. S týmito pomenovaniami ste sa už možno stretli, keď ste nakupovali opaľovací krém. Často ich totižto majú napísané na obale.

UVA a UVB žiarenie je veľmi nebezpečné. Zvyšuje riziko rakoviny kože a kožu taktiež určitým spôsobom ničia. Nehovoriac o očiach. Tie môže takéto žiarenie doslova zničiť alebo určitým spôsobom porušiť. Preto je dôležité vyberať si slnečné okuliare, ktoré majú 100 % UV ochranu pred UVA a UVB lúčmi.

Šošovky

Súčasťou okuliarov sú, samozrejme, šošovky. Tie najkvalitnejšie poskytujú fotochromatické alebo polarizované typy. Tie patria medzi najkvalitnejšie, pretože dokážu oko ochrániť najlepšie.

Fotochromatické šošovky sa automaticky menia z jasných na tmavé. Vhodné sú tak do každého prostredia, kam vojdete.

Polarizované šošovky zas vedia redukovať alebo eliminovať oslnenie a odraz od slnka. Vhodné sú napríklad na šoférovanie, vonkajšie aktivity alebo šport.

tmavé slnečné okuliare

Farba skiel

Záleží od farby celková ochrana? Teoreticky áno. Každá farba vie svetlo filtrovať inak a tým pádom sa líši aj celková ochrana očí. Dôležité je taktiež spomenúť to, že každá farba poskytuje inú viditeľnosť. Je tak často aj na vás samých, akú farbu si zvolíte.

Čierne šošovky alebo tmavšie farby sú vhodné na bežné nosenie. Ľudia sú na ne zvyknutí, pretože sú to klasické farby, ktoré sa pravidelne používajú a nosia. Poskytujú taktiež dobrú viditeľnosť.

Medzi farbu, ktorá je vhodná na bežné nosenie, pretože poskytuje skvelú viditeľnosť, sa radí aj zelená alebo modrá.

Farby ako napríklad žltá alebo oranžová sú skôr vhodné pri lyžovaní alebo v prípade, že sa nachádzate niekde, kde je sneh. Ani v takýchto prípadoch na slnečné okuliare nezabúdajte.

Aký tvar?

A poďme na posledný parameter, ktorým je tvar. Každej tvári sa hodí iný typ okuliarov. Poďme sa na to pozrieť.

Oválna tvár si najlepšie poradí s každým typom okuliarov. Má totižto výhodu v tom, že sa jej hodí úplne všetko. Nemusíte preto premýšľať, čo nosiť. Jediné, na čo si dávajte pozor, sú hrubšie rámy. Tie by mohli vyzerať veľmi neprirodzene.

Štvorcová tvár vyzerá najlepšie v oválnych alebo okrúhlych rámoch. Vyhnite sa hrubým alebo obdĺžnikovým rámom. Nemuseli by na tvári vyzerať dobre.

Okrúhla tvár by mala siahnuť po hranatých tvaroch, ktoré nebudú zvýrazňovať tak okrúhle krivky. V tomto prípade sa vám budú hodiť aj hrubšie rámy. Na tvári krásne vyniknú.

Často kladené otázky

Aké faktory by som mal zohľadniť pri výbere slnečných okuliarov?

Pri výbere slnečných okuliarov by ste mali brať do úvahy dizajn, ochranu pred UVA a UVB žiarením, kvalitu šošoviek, farbu skla a tvar rámu, ktorý najviac vyhovuje tvaru vašej tváre.

Ako vybrať šošovky pre slnečné okuliare, aby som mal čo najlepšiu ochranu pred slnkom?

Pri výbere šošoviek by ste mali siahnuť po fotochromatických alebo polarizovaných typoch, ktoré poskytujú najlepšiu možnú ochranu pre vaše oči. Fotochromatické šošovky sa automaticky menia z jasných na tmavé, zatiaľ čo polarizované šošovky redukujú oslnenie a odrazy od slnka.

Aký tvar rámu by som mal vybrať pre svoju tvár?

Oválna tvár si poradí s akýmkoľvek typom okuliarov, ale mali by ste sa vyhnúť hrubším rámom. Štvorcová tvár vyzerá najlepšie v oválnych alebo okrúhlych rámoch, zatiaľ čo okrúhla tvár by mala uprednostniť hranaté tvary a hrubšie rámy.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...