Ako sa dopracovať k zdravým a bielym zubom? Je to jednoduchšie ako sa zdá

červené pery

Kto z nás netúži po tom, aby sa pri úsmeve objavili zdravé a biele zuby? Zuby sú dôležitou časťou v našom tele, o ktorú je potrebné správne sa starať. Ak totižto zubom nedávate všetko, čo potrebujú, odrazí sa to nielen na ich výzore, ale taktiež na ich sile a kvalite.

V dnešnom článku si zhrnieme dôležité informácie o tom, čo by ste svojim zubom nikdy nemali robiť. Pozrieme sa však aj na to,aj z druhej strany a povieme si, čo by ste pre ne mali rozhodne robiť.

biele zuby

Toto určite nerobte

Existuje niekoľko vecí, ktorým by ste sa mali vyhýbať a rozhodne by ste ich svojim zubom nemali robiť. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Pitie tmavých nápojov

Nápoje, ktoré majú tmavú farbu, majú väčšinou nízky level PH. To znamená, že obsahujú omnoho viac kyselín, ktoré môžu zničiť alebo porušiť zubnú sklovinu. Nápoje s vyšším PH vám v ústach neurobia toľko škody a problémov, takže sú o niečo lepšie. Medzi nápoje, ktorým by ste sa mali vyhýbať patria:

  • káva
  • čierny čaj
  • červené víno
  • biele víno

Hryzenie nechtov

Jeden z najrozšírenejších zlozvykov je nielen zlý pre celkovú hygienu a baktérie, ktoré sa dostávajú do vášho tela, ale takisto môže poničiť zuby. Vyhýbajte sa mu čo najviac.

Nesprávne čistenie zubov

Existuje aj niekoľko chýb, ktoré človek môže robiť pri čistení zubov, medzi ktoré patria napríklad:

  • Zuby si čistíte príliš silno. Je to zbytočné a okrem toho, že zuby nejako lepšie nevyčistíte, tak si skôr zničíte ďasná alebo podnebie.
  • Čistíte si zuby po raňajkách a nie pred nimi.
  • Umývate si zuby po každom jedle.
  • Pri čistení nepoužívajte ani príliš tvrdú kefku, ktorá by vám mohla ďasná zbytočne poškodiť alebo nejako rozcitlivieť.

Príliš veľa cukru

Všetci zubári sa zhodnú na jednom. Cukor nerobí zubom dobre. A my sa nemáme ani čomu čudovať. Cukor zuby len zbytočne oslabuje a ničí ich. Vyhýbajte sa príliš sladeným nápojom a znížte konzumáciu jedál s vysokým obsahom cukru.

návšteva zubára

Toto určite robte

A aké sú naopak veci, ktoré by ste mali rozhodne robiť?

Umývať si zuby maximálne dvakrát za deň

A to ráno a večer. Úplne to stačí a nemusíte sa báť, že by sa vám zuby mohli pokaziť. Zuby dokážu vydržať veľa, no časté umývanie ich oslabuje.

Používajte medzizubné kefky

Viete, čo je veľkým nepriateľom zubov? Zubný kameň. Ten ich oslabuje, ničí a odvápňuje. Práve to je dôvod, prečo by ste mali pravidelne, každý deň, používať medzizubné kefky. Tie stačí používať len raz do dňa.

Pre niekoho môže byť používanie týchto kefiek peklom, no uvidíte, po čase si zvyknete. Ich používanie je jednoduché a rýchle.

Často kladené otázky

Aké nápoje by som sa mal vyhýbať, aby som si udržal zdravé a biele zuby?

Vyhýbajte sa nápojom, ktoré majú tmavú farbu a vyšší obsah kyselín, pretože môžu poškodiť zubnú sklovinu. Medzi takéto nápoje patria káva, čierny čaj, červené víno a biele víno.

Ako často si mám čistiť zuby?

Zuby by ste si mali čistiť maximálne dvakrát za deň, a to ráno a večer. To úplne postačuje na udržanie zubov čistých a zdravých.

Prečo je dôležité používať medzizubné kefky?

Medzizubné kefky majú veľký význam pri odstraňovaní zubného kameňa, ktorý môže poškodzovať a oslabovať zuby. Pravidelným používaním medzizubných kefiek každý deň zamedzíte tvorbe zubného kameňa.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...