9 víkendových aktivít, ktoré podporia produktivitu

víkend

Sobota a nedeľa patria k najobľúbenejším dňom v týždni. Človek má počas nich voľno, ktoré môže využiť na oddych, relax a nabranie nových síl. Niektorí ľudia sa však nevedia zbaviť pocitu z končiaceho víkendu a náročného pracovného týždňa. Takýto stres spôsobuje po určitom čase vyhorenie a iné problémy spojené s výkonom, dosahovaním cieľov či sústredením. Namiesto toho, aby ste sa desili pondelkového rána plného pracovných úloh, preplnenej e-mailovej schránky a nasrdených kolegov, by ste mali vyskúšať praktické aktivity, ktoré vám pomôžu navodiť pokoj.

Ak sa totižto budete počas víkendu orientovať na správne aktivity, môžete sa lepšie pripraviť na celý týždeň, ktorý máte pred sebou. Príprava je dôležitá a pomôže vám zjednodušiť nasledujúcich päť dní.

Správne plány počas voľných dní vám pomôžu s vytrvalosťou, ktorú potrebujete na dokončenie dôležitých vecí cez týždeň. To isté však platí aj naopak. Ak si spravíte dobré plány na víkend, celý týždeň budete namotivovaní, pretože vás v piatok, sobotu či nedeľu čaká odmena.

Hľadáte nové nápady, ako maximalizovať svoju efektivitu v práci? Toto je 9 víkendových aktivít, vďaka ktorým dosiahnete všetky menšie aj väčšie profesijné ciele.

1. Meditujte

Meditácia má množstvo výhod. Pozitívne ovplyvňuje váš mozog, zvyšuje sebauvedomenie, znižuje stres a zlepšuje tvorivosť, fantáziu a vytrvalosť. Všetky spomenuté benefity sú úzko prepojené s prácou. Priamo sa jej dotýkajú a môžu mať zásadný vplyv na to, ako sa sústredíte a napredujete.

Ak sa vám zdá meditácia príliš náročná, začnite pomaly. Zamerajte sa len na jej relaxačnú úlohu. Nečakajte od nej spočiatku nič viac. Vyprázdnite si myseľ a sústreďte sa na svoje dýchanie. Prvé meditačné cvičenia si dajte v dĺžke 5 - 10 minút. Všetky výsledky si zapisujte, aby ste vedeli, ako na tom ste. Následne, keď sa vám bude zdať 10 minút málo, pokojne časový interval predĺžte.

Veľkými pomocníkmi pri meditovaní a sledovaní vášho pokroku sú mobilné aplikácie. K tým najobľúbenejším sa radia HeadSpace a Insight Timer. Prvá spomenutá vám pomôže osvojiť si základy meditácie a všímavosti. Prvé kurzy sú úplne zadarmo. V prípade, že vám nestačia, si môžete zaplatiť členstvo. Stovky meditácií na rôzne témy a proti rôznym problémom vám pomôžu v každej životnej situácii. Dokonca, HeadSpace vytvoril v spolupráci s Netflixom krátky seriál, ktorý vám pomôže lepšie zaspať.

meditácia

2. Robte niečo kreatívne

Maľovanie, písanie, zariaďovanie alebo aranžovanie domu. Na výber je toho nespočetné množstvo. Všetky kreatívne činnosti však majú niečo spoločné. Zlepšujú funkciu vášho mozgu a pomáhajú vám dostať sa do pohody.

Je všeobecne známe, že kreativita pomáha zlepšovať duševné zdravie a uvoľňovať priestor v mysli. Inak povedané, očisťuje ho od všetkých nepotrebných a zlých informácií, s ktorými ste sa mohli počas týždňa v práci stretnúť. Taktiež podporuje produktivitu a zlepšuje sústredenie. Nehovoriac o tom, že sa pri tom telo niečo nové učí.

Bez ohľadu na to, čo si z kreatívneho sveta vyberiete, je dôležité vložiť do toho celú svoju energiu. Zabudnite na to, čo musíte urobiť v pondelok alebo v utorok. Užívajte si prítomnosť.

3. Čítajte

Čítanie je jednoduchý a skvelý spôsob, ako si oddýchnuť, a to nielen počas víkendu, ale aj počas pracovného týždňa. Akákoľvek kniha, ktorá vás zaujme, dokáže rozšíriť slovnú zásobu, priniesť nové informácie a podporiť vašu fantáziu. Nehovoriac o tom, že pomôže s "útekom" z reality a navodí iné myšlienky. Namiesto pozerania do počítača si radšej ľahnite do postele a otvorte dobrú knihu.

Existujú tiež dôkazy, ktoré naznačujú, že čítanie beletrie môže zlepšiť funkciu vášho mozgu, čo zjavným spôsobom prispieva k produktivite a sústredeniu.

Mnohí odborníci taktiež tvrdia, že čítanie románu pomáha človeku stať sa empatickejším. Vďaka dobrej knihe sa dokážete vžiť do pocitov inej osoby, čo vie zlepšiť vzťahy a schopnosť riešiť problémy.

Hľadáte dobré knihy za skvelé ceny? Nakupujte na PantaRhei.sk a ušetrite pomocou našich kupónov!

knihy

4. Cvičte

Po celom náročnom týždni sa len málokomu chce vstať z postele a ísť cvičiť. Pravdou však je, že vďaka krátkemu behu, prechádzke alebo návšteve fitness centra sa budete cítiť omnoho lepšie. Nehovoriac o tom, že si vyformujete postavu, zbavíte sa prebytočných kíl a bojujete proti viacerým chorobám, ktoré sa spájajú napríklad s vysokým cholesterolom.

Výhod fyzickej aktivity je nespočetné množstvo. Pravidelné cvičenie ovplyvňuje každú oblasť nášho života, od duševnej pohody až po spomínané choroby a ochorenia. Netreba taktiež zabúdať, že pohyb pozitívne vplýva aj na mozog a jeho činnosť.

Viaceré štúdie zistili, že cvičenie vie zlepšiť pamäť, sústredenie sa a pozornosť, čo prispieva k vyššej produktivite počas týždňa.

Na to, aby ste sa hýbali, nemusíte byť atlétom. Nepotrebujete ani drahé vybavenie. Stačí, si obuť tenisky a vybehnúť na chvíľku von. Nebaví vás beh? Choďte sa prejsť. Chceli by ste nabrať svalovú hmotu? Nepotrebujete na to činky. Stačí, keď začnete cvičiť s vlastnou váhou. Na Youtube nájdete nespočetne veľa videí, ktoré vám ukážu, ako na to.

5. Strávte čas vonku

Čas vonku predstavuje jednoduchý, no pritom príjemný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a pritom zvýšiť produktivitu a sústredenie počas týždňa. Napríklad, ak sa vyberiete na prechádzku hneď ráno, slnečné lúče vám pomôžu regulovať denný rytmus, čím si podporíte spánok a zlepšíte náladu.

Mnohé štúdie taktiež zistili, že zeleň zlepšuje funkciu mozgu. Dokonca, samotný pohľad na peknú scenériu v exteriéri dokáže spraviť s naším mozgom zázraky. Ak však chcete tie najlepšie výsledky, mali by ste staviť na prechádzku v lese, prípadne niekde v prírode.

Počas týždňa však človek nemá čas na ranné prechádzky alebo túry. Práve preto sa snažte vyťažiť z víkendu maximum. Prechádzajte sa po okolí, cvičte vonku, prípadne choďte na výlet do lesa či hôr. Možností je veľa.

pes a človek

6. Robte niečo zábavné

Existuje množstvo ľudí, ktorí milujú svoju prácu a vykonávajú ju s radosťou. Vďaka tomu sú motivovaní k tomu, aby dosahovali stále vyššie a vyššie ciele. Aj napriek tomu, že sa svojej práce nedokážete nabažiť a dokázali by ste pracovať celých sedem dní, nerobte to. Vyhnete sa vyhoreniu a nepríjemnému pocitu psychickej únavy. Na víkend si naplánujte zábavnú aktivitu spolu s priateľmi a blízkymi, ktorá vás bude motivovať počas celého týždňa. A to dokonca aj vtedy, keď máte motivácie z práce dostatok a nepotrebujete ju.

K zábavným aktivitám sa radí:

  • stretnutie s blízkymi
  • výlet
  • filmový večer s rodinou
  • maratón obľúbeného seriálu s priateľmi
  • honosná večera

A množstvo ďalšieho. Vyberte si to, čo vás baví a čo milujete.

7. Varte

Väčšina ľudí nemá počas týždňa čas na varenie. Spravidla sa stravuje mimo domov, prípadne uvarí niečo rýchle, medzitým ako sa pripravuje na ďalší deň. Počas víkendu spomaľte a varenie si užívajte. Vyskúšajte aj náročnejšie, niekoľkohodinové recepty. Prípadne prichystajte viacero chodov.

Príprava jedla počas víkendu vám pomôže ušetriť niekoľko desiatok eur cez týždeň. Navarte trochu viac a nedeľný obed môžete jesť aj v pondelok. Druhou možnosťou je varenie obedov na celý týždeň. Uskladnite si ich v krabičkách a vložte do chladničky alebo mrazničky.

príprava jedla

8. Vhýbajte sa obrazovkám

Na používaní technológií, ako počítače, mobilné telefóny či tablety, nie je nič zlé. A to najmä vtedy, ak od nich závisí vaša práca. Počas víkendov by ste sa im však mali strániť. Dajte svojim očiam a mozgu trochu oddychu. Modré svetlo, ktoré vychádza z obrazoviek, nie je zdravé. Spôsobuje zníženú produkciu melatonínu, ktorý negatívne ovplyvňuje spánok. Ak chcete byť úspešní a túžite dosahovať všetky svoje ciele, spánok je veľmi dôležitý. Len vtedy, keď je človek oddýchnutý, dokáže tvrdo pracovať.

Plus, netreba zabúdať ani na to, že mozog od všetkej elektroniky potrebujete prestávku. Prezeranie sociálnych sietí a neustále surfovanie po internete zhoršuje náladu a narúša fungovanie mysle.

Ak si chcete užiť víkend s dobrým filmom, pokojne tak urobte. Vyhnite sa však hodinám pred počítačom a robte radšej niečo iné.

9. Naplánujte si týždeň

Ak sa chcete na nadchádzajúci týždeň dobre pripraviť, je potrebné naplánovať si všetky pracovné aktivity. Výhodou plánovania je to, že naň nepotrebujete hodinu či dve. Stačí vám 10 - 15 minút. Zoberte si svoj diár, zošit alebo len papier a vypíšte si, čo vás v nasledujúce dni čaká.

Ak ste doteraz neplánovali, je dobré vedieť, že univerzálne plánovanie vhodné pre úplne každého neexistuje. Niekomu vyhovuje len diár, iný potrebuje aj rôzne aplikácie. Všetko závisí od vás a vašich cieľov. Zbytočne to však s plánovaním neprežeňte, aby vám nebolo na príťaž. Celý proces vám má pomôcť zlepšiť produktivitu a uľahčiť chod pracovného týždňa.

Odborníci na plánovanie a produktivitu tvrdia, že robenie to do listov, čiže zoznamu práce na deň alebo týždeň, dokáže motivovať veľmi podobne, ako finančná odmena alebo voľný víkend. Nie je totižto lepší pocit, ako odškrtávať jednu úlohu za druhou po tom, ako ju spravíte.

plánovanie

Zlepšite svoju produktivitu počas týždňa aj vy

Na to, aby ste mohli byť produktívni počas týždňa, musíte vedieť správne využiť víkend. Namiesto pracovania alebo pozerania do počítača robte niečo zábavné. Jednoducho aktivity, ktoré vás bavia. Stretnite sa s priateľmi, zacvičte si, prečítajte si dobrú knihu alebo robte niečo zábavné. Je to na vás. V nedeľu si nezabudnite celý týždeň naplánovať, vytvoriť si to do listy a zadať nejaké ciele. Uvidíte, produktivita bude počas nasledujúcich piatich dní na tej najvyššej úrovni.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Aké aktivity môžu pomôcť zlepšiť efektivitu v práci a pripraviť sa na náročný pracovný týždeň?

Medzi tieto aktivity patria meditácia, kreatívne činnosti ako maľovanie či písanie, čítanie, cvičenie a ďalšie. Správne plány počas voľných dní vám môžu pomôcť vybudovať vytrvalosť, ktorú potrebujete pre zvládnutie pracovného týždňa.

Ako môže meditácia pomôcť v práci?

Meditácia má množstvo výhod - pozitívne ovplyvňuje váš mozog, zvyšuje sebauvedomenie, znižuje stres a zlepšuje tvorivosť, fantáziu a vytrvalosť. Všetky tieto benefity sú úzko prepojené s prácou a môžu mať zásadný vplyv na to, ako sa sústredíte a napredujete.

Ako môže čítanie pomôcť zlepšiť efektivitu v práci?

Čítanie rozširuje slovnú zásobu, prináša nové informácie, podporuje fantáziu a napomáha "úteku" z reality, čo môže zlepšiť funkciu mozgu, prispieť k produktivite a sústredeniu. Má tiež pozitívny vplyv na duševné zdravie a schopnosť empaticky vnímať ostatných.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....