7 zaujímavých vecí, ktoré sa stanú žene po pôrode

dieťa

Všetky ženy sa na svoj nový prírastok do rodiny veľmi tešia. Sú si vedomé nielen toho, že im pribudne množstvo nových starostí, ale takisto aj toho, že sa im zmení celé telo. Pravdou však je, že sa zmení okrem toho ešte viacero vecí, o ktorých si dnes povieme v článku, a o ktorých by mala vedieť každá žena.

tehotná žena

Zmení sa vám hlas

Hlas ženy, ktorá porodí dieťa sa zmení. Stane sa nižším a monotónnejším než ten, aký ste niekedy mávali. K tomuto záveru sa prišlo po rokoch výskumov. Jeden rok po pôrode sa ženský hlas však vráti k pôvodnej frekvencií, takže sa nemusíte naozaj ničoho obávať.
Výskumníci naznačujp, že tieto zmeny sú spôsobené hormonálnymi zmenami, pretože hladina pohlavných hormónov drasticky po pôrode klesá a to môže ovplyvniť hlas.
Táto zmena má však aj ďalšie vysvetlenie. Odborníci sa domnievajú, že ľudia s nízkym hlasom sa spravidla považujú za kvalifikovanejších a vyspelejších. To je dôvod, prečo ženy môžu podvedome meniť svoj hlas. Aby sa prispôsobili svojej novej úlohe matky.

Zvýši sa riziko úzkosti

Mladým matkám sa často hovorí, aby ostali pokojné. Problém však je, že je to často nemožné. Zvyčajne sa žena, ktorá porodí dieťa, strachuje a obáva všetkého, čo by sa dieťaťu mohlo stať. Je to však normálne. To je aj dôvod, prečo sa zvyšuje nervozita a takisto aj úzkosť.
Hormón oxytocín, ktorý je zodpovedný za hladinu úzkosti v našom tele, sa začne intenzívne vylučovať do tela hneď po pôrode. Pomáha totižto maternici, ktorá sa počas tehotenstva roztiahla. Ďalší hormón, ktorý sa nazýva progesterón, je zodpovedný za úroveň relaxácie a pokoja v našom tele. Toho je hladina hneď po pôrode veľmi nízka. Preto sa mladé matky budú musieť prispôsobiť tomu, že sa budú cítiť horšie a niekedy aj veľmi nervózne. Existuje však jedna výhoda a tou je tá, že oxytocín sa tiež nazýva aj hormón lásky a umožňuje žene cítiť neuveriteľnú citlivosť voči svojmu dieťatku. A to naozaj stojí za to.

Mozog pracuje lepšie

Vedci zistili, že ženy sa po pôrode stanú múdrejšími. Mozog sa totižto stavá väčším, aby uspokojil potreby nielen jeho majiteľa, ale takisto aj potreby samotného dieťa. To je dôvod, prečo môžu byť mladšie matky lepšie v práci, ako ich kolegovia.
Neurobiológ Craig Kinsley poznamenáva, že dieťa je nielen veľkou udalosťou v živote matky, ale takisto je to aj veľká etapa v jej duševnom vývoji, ktorý je rovnako veľmi dôležitý.

tehotná žena

Telo je pripravené na ďalšie tehotenstvo

Regulačné T-bunky sú zodpovedné za život plodu v maternici a uisťujú sa, že je v poriadku sú veľmi dôležité pre každú matku. Vedci zistili, že tieto bunky ostávajú v tele matky ďalšie štyri až päť rokov po pôrode, čo znamená, že telo je pripravené na ďalšie tehotenstvo. To je dôvod, prečo ženy často hovoria o tom, že bolo pre nich omnoho jednoduchšie donosiť druhé dieťa. Vedecky povedané, bolo to kvôli tomu, lebo ich imunitný systém bol plne pripravený na všetko, čím si musel prvýkrát prejsť a vyvinúť obrovské úsilie na to, aby všetko pre dieťa pripravil.

Telo sa obnoví

Ak si myslíte, že sa telo po pôrode už neobnoví a bude jemne poškodené, nie je to pravda. Telo sa dokáže veľmi jednoducho obnoviť aj vďaka regeneračným procesom, ktoré začnú v tele matky. Embryonálne bunky pomáhajú tehotnej žene liečiť rany a dokonca môžu zabrániť pri nejakých väčších a horších chorobách, ktoré by vás mohli napadnúť.
Navyše, tehotenstvo môže predĺžiť život matky. Vedci zistili, že ženy, ktoré mali deti v staršom veku, žili dlhšie ako iné. Tehotenstva by sa tak nemali báť ani ženy, ktoré majú vyšší vek.

Často kladené otázky

Ako sa zmení hlas ženy po pôrode?

Hlas ženy, ktorá porodí dieťa sa zmení a stane sa nižším a monotónnejším než predtým. Tieto zmeny sú spôsobené hormonálnymi zmenami, pretože hladina pohlavných hormónov drasticky po pôrode klesá a to môže ovplyvniť hlas. Jeden rok po pôrode sa ženský hlas však vráti k pôvodnej frekvencií.

Prečo sa zvyšuje riziko úzkosti u mladých matiek?

Po pôrode začne intenzívne vylučovať hormón oxytocín, ktorý zodpovedá za hladinu úzkosti v tele. Na druhej strane, hladina progesterónu, ktorý je zodpovedný za úroveň relaxácie a pokoja, je po pôrode veľmi nízka. Tieto zmeny v hladine hormónov spôsobujú, že mladé matky sa budú cítiť horšie a niekedy aj veľmi nervózne.

Ako tehotenstvo a pôrod ovplyvňujú mozog ženy?

Vedci zistili, že ženy sa po pôrode stanú múdrejšími a mozog sa zapája intenzívnejšie, aby uspokojil potreby nielen jeho majiteľa, ale takisto aj potreby samotného dieťa. Neurobiológ Craig Kinsley poznamenáva, že dieťa je nielen veľkou udalosťou v živote matky, ale takisto je to aj veľká etapa v jej duševnom vývoji.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...