6 potravín, ktoré môžete použiť aj na starostlivosť o pleť

makeup

Asi všetci vieme, že masky a iné kozmetické produkty, ktoré si urobíme sami doma, sú omnoho lepšie, ako tie, ktoré si kúpime v drogérií. Prírodné produkty sú jednoducho plné vitamínov a minerálov, ktoré potrebuje naše telo nielen zvonka, ale takisto aj zvnútra. Práve to je dôvod, prečo je najlepšie, ak stavíte na niektoré z potravín, ktoré vám zaručene pomôžu.

My sme si dnes pre vás pripravili niekoľko potravín, ktoré sú skvelé ako zvnútra, tak aj zvonka!

maska na pleť

Papája

Papája je ovocie nabité vitamínmi a minerálnymi látkami, ktoré sú vhodné na boj proti akné. Medzi tieto vitamíny patria vitamín A a C, beta hydroxykyselina, papaín a draslík. Všetko toto poskytuje rôzne blahodárne účinky na matnú alebo starnúcu pleť. Má vynikajúce výhody pre kožu, ktorú rozžiari. A ako si vytvoriť takúto masku? Na masku budete potrebovať:

  • 3-5 polievkových lyžíc rozmačkanej papáje
  • 1 polievkovú lyžicu medu

Všetko toto zmiešajte a natrite na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite vlažnou vodou.

Jablko

Ak máte radi jablká a doma ich máte niekoľko, určite by ste si mali spraviť masku, ktorá je nabitá vitamínom C, A a takisto aj medom. Všetky tieto živiny sú pre pleť veľmi blahodárne a dobré. Pleť uvoľňuje, vyživuje a takisto aj ochraňuje. Táto maska je veľmi dobrá pre mastnú pleť. Budete na ňu potrebovať:

  • 2 strúhané alebo nakrájané jablká
  • 1 lyžicu tvarohu
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

Všetko zmiešajte až kým nevytvoríte pastu. Následne aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť 10-15 minút. Následne opláchnite vlažnou vodou.

Jahody

Kto by vedel, že majú jahody tak veľké prínosy pre našu pokožku? Prirodzená sila jahôd je omnoho väčšia, ako si myslíte. Môžete totižto vďaka nim bojovať proti akné a mastnej pokožke. Vitamíny, foláty a antioxidanty môžu preniknúť hlboko do pokožky a tak ju vyživiť. Na masku budete potrebovať:

  • 3 jahody, ktoré si roztlačíte v miske
  • 1 polievkovú lyžicu medu

Z produktov vytvorte pastu a aplikujte ju na čistú tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a následne opláchnite teplou vodou.

Avokádo

Avokádo je potravinou, ktorá má veľmi vysoký obsah prírodných antioxidantov, vďaka čomu je veľmi účinný, rovnako ako produkt proti starnutiu pokožky. Je tiež výnimočne vhodný na hydratáciu, pretože je naplnený Omega 4 a Omega 6 mastnými kyselinami a vitamínmi E, C a K. Táto maska vám umožní hydratovať pokožku, a preto je najvhodnejšou pre suchú pleť. Na masku budete potrebovať:

  • polovica z avokáda
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy

Všetky prísady zmiešajte a vytvorte pastu. Naneste na čistú pokožku a nechajte pôsobiť 15 minút. Následne opláchnite teplou vodou.

Kokosový olej

Kokosový olej je známy svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami, vďaka čomu je veľmi účinný pri liečbe akné. Kokosový olej je tiež jedným z najlepších zvlhčovadiel, pretože má vysoký obsah mastných kyselín. Kokosový olej môže byť použitý nielen na zvlhčenie pokožky, ale takisto aj ako odličovací a čistiaci prípravok, pretože na rozdiel od minerálnych olejov neupcháva póry.

Kokosový olej je však skvelý pri bielení zubov. Perfektne totižto odstraňuje povlak a baktérie, ktoré sú zodpovedné za to, aby vyzerali zuby žlto.

Med

Med je známy svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým je veľmi účinný pri prevencií a boji proti akné. Med má vysoký obsah antioxidantov a má taktiež antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, vďaka čomu je vhodný na čistenie pokožky a opravu poškodených buniek.

Na masku budete potrebovať len med, ktorý si aplikujete na tvár, necháte pôsobiť 15-20 minút a následne opláchnite vlažnou vodou. Síce je to ťažké, no vlažnou vodou to pôjde.

Často kladené otázky

Ako si pripraviť masku zo živín obsiahnutých v papáji?

Na masku budete potrebovať: 3-5 polievkových lyžíc rozmačkanej papáje a 1 polievkovú lyžicu medu. Všetko toto zmiešajte a natrite na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite vlažnou vodou.

Aké sú prínosy jahôd pre našu pokožku?

Jahody majú veľké prínosy pre našu pokožku, prirodzená sila jahôd pomáha bojovať proti akné a mastnej pokožke. Vitamíny, foláty a antioxidanty z jahôd môžu preniknúť hlboko do pokožky a tak ju vyživiť.

Ako si pripraviť masku z avokáda na hydratáciu pokožky?

Na masku budete potrebovať: polovica z avokáda a 1 lyžičku citrónovej šťavy. Všetky prísady zmiešajte a vytvorte pastu. Naneste na čistú pokožku a nechajte pôsobiť 15 minút. Následne opláchnite teplou vodou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...