5 vecí, ktoré by ste svojim zubom nemali nikdy robiť

zuby

Zuby sú veľmi dôležitým nástrojom, ktorý používame pravidelne. Vďaka zubom môžeme prežúvať potravu, dokážeme rozprávať a robiť pomocou nich veľké množstvo vecí. Práve to je aj dôvod, prečo by ste si na ne mali dávať pozor, správne sa o ne starať a niektoré veci by ste s nimi nemali nikdy robiť.

Zdravie zubov je jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré sa musíte zamerať. A kto iný vám povie základné veci, čo svojim zubom nerobiť, ak nie zubár? Dnes sme si pre vás pripravili článok s niekoľkými vecami, ktoré by ste svojim zubom nemali nikdy urobiť, alebo ak už robíte, mali by ste s nimi skončiť.

mrkva

Nepite príliš veľa tmavých nápojov

Nápoje, ktoré majú tmavú farbu, majú väčšinou nízky level PH. To znamená, že obsahujú omnoho viac kyselín, ktoré môžu zničiť alebo porušiť zubnú sklovinu. Nápoje s vyšším PH vám v ústach neurobia toľko škody a problémov, takže sú o niečo lepšie. Medzi nápoje, ktorým by ste sa mali vyhýbať patria:

  • Káva - tento svetovo obľúbený nápoj má vysoký obsah kyselín, ktoré spôsobujú zažltnutie zubov. Príliš veľa kávy zanecháva nepekné škvrny, ktoré len tak, klasickým čistením zubov, dolu nedáte. Dobrá správa však je, že škvrny z kávy dokáže dať zubár dolu a zuby tak vyčistiť.
  • Červené víno - všetci veľmi dobre vieme, ako idú veľmi ťažko škvrny z červeného vína dolu. Mnohokrát sa nedajú ani vyprať a oblečenie jednoducho musíte vyhodiť preč. Presne toto isté dokáže urobiť aj víno s vašimi zubami. Dôvodom sú zložky, ktoré sa vo víne nachádzajú, najmä tanín a chromogén, ktoré majú bohaté pigmentové zložky.
  • Biele víno - rovnakú škodu, ako červené víno, dokáže urobiť aj biele víno. Aj napriek tomu, že tento nápoj nemá tmavé zafarbenie, dokáže vám narobiť nepekné škody.

Nechrúmte ľad

Možno to znie vtipne, no mnohí ľudia po dopití nejakého nápoja, počas horúcich letných dní, ľad doslova jedia alebo ho prevaľujú v ústach a následne ho chrúmajú. Je to to najhoršie, čo môžete svojim zubom urobiť, pretože ľadové kocky sú príliš tvrdé a studené, čo sú dve najhoršie veci pre zuby dokopy. Okrem toho, že môžete narušiť zubnú sklovinu, takisto môžete narušiť aj celý zub.

Zlé návyky

Existuje niekoľko zlých návykov, aý zlozvykov, ktoré my ľudia máme. Medzi tieto návyky patria napríklad:

  • Hryzenie nechtov - jeden z najrozšírenejších zlozvykov je nielen zlý pre celkovú hygienu a baktérie, ktoré sa dostávajú do vášho tela, ale takisto môže poničiť zuby.
  • Cmúľanie prstu - tento zlozvyk síce väčšina dospelých ľudí nemá, no ak to robí vaše dieťa, odnaučte ho to. Tento zvyk nie je vôbec dobrý pre zuby vášho potomka. Zuby sa totižto vedia posunúť do nesprávnej polohy, pretože im v správnom raste zavadzia palec.
zuby

Nesprávne čistenie zubov

Existuje aj niekoľko chýb, ktoré človek môže robiť pri čistení zubov, medzi ktoré patria napríklad:

  • Zuby si čistíte príliš silno. Je to zbytočné a okrem toho, že zuby nejako lepšie nevyčistíte, tak si skôr zničíte ďasná alebo podnebie.
  • Mnohí ľudia si čistia zuby po raňajkách a nie pred nimi. Títo ľudia robia chybu, pretože namiesto toho, aby ste vyčistili baktérie, ktoré sa vám v ústach nazhromaždili počas dňa ich zmiešate so slinami a jedlom.
  • Dobré nie je takisto ani to, ak si zuby umývate po každom jednom jedle. Možno si myslíte, že je to dobré, pretože sa zbavíte baktérií, ktoré by vám zuby mohli zničiť, no pravdou je niečo iné. V ústach musí nastať a prirodzené prostredie, ktoré pri neustálom čistení nikdy nevznikne.
  • Pri čistení nepoužívajte ani príliš tvrdú kefku, ktorá by vám mohla ďasná zbytočne poškodiť alebo nejako rozcitlivieť.

Jete jedlo, ktoré obsahuje príliš veľa cukru

Všetci zubári sa zhodnú na jednom. Cukor nerobí zubom dobre. Niet sa ani čomu čudovať, pretože je to pravda. Baktérie, ktoré sa nachádzajú v ústach bývajú premenené na kyselinu, ktorá ničí zuby. Medzi sladkosti, ktoré najviac zuby ničia patria gumové cukríky, sladké nápoje, ovocné šťavy plné cukru alebo športové nápoje.

Často kladené otázky

Aké nápoje by sme mali obmedziť kvôli zdraviu zubov?

Mali by ste obmedziť konzumáciu tmavých nápojov, ktoré majú nízky level PH a obsahujú viac kyselín. Medzi ne patria napríklad káva, červené víno a biele víno. Tieto nápoje môžu zničiť alebo porušiť zubnú sklovinu a spôsobiť zažltnutie zubov alebo nepekné škvrny.

Prečo by sme nemali chrúmať ľad?

Ľadové kocky sú príliš tvrdé a studené, čo sú dve najhoršie veci pre zuby dokopy. Chrúmaním ľadu môžete nielen narušiť zubnú sklovinu, ale aj celý zub.

Čo sú nevhodné zlozvyky pre zuby?

Medzi nevhodné zvyky pre zuby patria hryzenie nechtov, cmúľanie prstu alebo nesprávne čistenie zubov (čistenie príliš silno, čistenie zubov po raňajkách namiesto pred nimi alebo neustále čistenie zubov). Tieto zlozvyky môžu poškodiť zuby, zničiť ďasná alebo podnebie, a spôsobiť rozvoj baktérií.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...