5 knižných tipov na jeseň, ktoré si zamilujete

knihy

Túžite stráviť jesenné večery s dobrou knihou? V tom prípade je tento článok ako stvorený pre vás. Vybrali sme 5 knižných titulov z rôznych žánrov, ktoré si určite zamilujete.

Tajný príbeh, Donna Tartt

"Úprimná spoveď hlavného hrdinu Richarda Papena, ktorý sa v spomienkach vracia do svojich študentských rokov na malej vermontskej univerzite, kde našiel taký životný štýl, po akom vždy túžil – prenikne do skupiny bohatých a svetáckych študentov, ktorých si charizmatický profesor klasických jazykov vybral do svojho seminára. Richard, očarený novými priateľmi, vo svojej zaslepenosti netuší, že spáchali zločin, hoci sa mu to stalo takmer pred očami."

Obklopený idiotmi, Thomas Erikson

"Škandinávsky bestseller, z ktorého sa po celom svete predalo už milión kópií, vysvetľuje štyri základné typy ľudského správania, ktoré definujú spôsob komunikácie a vnímania ľudí okolo nás. Červení sú dominantní a panovační. Žltí sú sociálnejší a majú v sebe viac optimizmu. Zelení sú zasa uvoľnení a kamarátski. No a modrí oplývajú analytickým myslením a presnosťou. Autor Thomas Erikson vám naozaj vtipným spôsobom vysvetlí, ako komunikovať s každým z nich."

"Okrem toho sa veľa dozviete sami o sebe, z nadhľadu spoznáte svoje silné aj slabé stránky. Táto prelomová metóda navždy zmení váš pohľad na ľudí, ako aj váš spôsob komunikácie so šéfom, s kolegom či s manželom a deťmi. Ak teda chcete pochopiť medziľudské vzťahy a komunikáciu, neváhajte a pustite sa do čítania."

Kniha Obklopený idiotmi patrí medzi svetové bestsellery v oblasti literatúry faktu a doteraz vyšla v 33 krajinách. Len vo Švédsku sa predalo viac ako 250 000 kópií a titul práve čaká na slovenských čitateľov.

knihy v ruke

Zlodej duší, Sebastian Fitzek

"Tri pekné mladé ženy plné života zmiznú bez stopy. O týždeň nato sa objavia zúbožené a psychicky zlomené. Padli do rúk psychopata, ktorého prezývajú Zlodej duší." 

"Pred Vianocami sa Zlodej duší znovu prihlási o slovo. Vyberie si luxusnú psychiatrickú kliniku. Lekári a pacienti sú zdesení, pretože zloduch sa nepozorovane dostal do budovy krátko predtým, ako snehová víchrica odrezala kliniku od okolitého sveta. Vystrašení obyvatelia kliniky sa zúfalo snažia navzájom chrániť – až kým v noci hrôzy, ktorá sa nezadržateľne blíži, nepochopia, že pred Zlodejom duší niet úniku."

Talent na smrť, M. J. Arlidge

"Adama Brandta už nič neprekvapí. Ako forenzný psychológ videl a počul všetko, aspoň je o tom presvedčený. Potom stretne Kassie. Tínedžerka s pochybnou povesťou tvrdí, že má znepokojivý talent. Stačí sa jej pozrieť človeku do očí a vie, kedy a ako zomrie. Adam dievčaťu neverí, veď ako by aj mohol. Jedno mu však vŕta v hlave hneď od začiatku. V praxi sa stretol s množstvo psychicky narušených osôb, ibaže toto vyľakané stvorenie nevykazuje známky akútnej duševnej choroby. V meste onedlho začne útočiť sériový vrah a vysvitne, že Kassie pozná detaily. Skúsenému psychológovi intuícia našepkáva, aby si dával na dievča pozor, no aj tak mu uverí. Vôbec si pritom neuvedomuje, aké nebezpečenstvo z takej dôvery pramení."

Prečo spíme, Matthew Walker

"Spánok patrí k najdôležitejším, ale najmenej pochopeným aspektom nášho života, zdravia a dlhovekosti. Donedávna vedci nedokázali odpovedať na otázky prečo spíme, ako spánok pomáha nášmu telu a mozgu, prečo nás postihnú ničivé zdravotné následky, keď nespíme. Najmä v porovnaní s našimi ostatnými základnými životnými potrebami jesť, piť a rozmnožovať sa, sme účel spánku dlhé roky nedokázali pochopiť.

Teraz nám vynikajúci neurovedec a odborník na spánok Matthew Walker umožňuje porozumieť životnej dôležitosti spánku a snívania. Okrem mnohých iných funkcií, spánok posilňuje našu schopnosť učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia. Usmerňuje naše emócie, dopĺňa imunitný systém, dolaďuje metabolizmus a reguluje náš apetít. Snívanie upokojuje bolestné spomienky a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája minulé poznanie so súčasným a podnecuje kreativitu. "

kniha a šálka

Zhrnutie

V našom zozname nájdete knihy z rôznych žánrov. Niektoré vás pobavia, iné vás udržia v napätí. Z niektorých sa dokonca niečo naučíte. Ktorá zaujala vás?

Často kladené otázky

Aké knihy si môžem prečítať počas jesenných večerov?

V tomto článku sme vybrali 5 knižných titulov z rôznych žánrov, medzi ktorými nájdete Tajný príbeh od Donny Tartt, Obklopený idiotmi od Thomasa Eriksona, Zlodej duší od Sebastiana Fitzeka, Talent na smrť od M. J. Arlidgea a Prečo spíme od Matthewa Walkera.

O čom pojednáva kniha Obklopený idiotmi od Thomasa Eriksona?

Obklopený idiotmi je škandinávsky bestseller, ktorý vysvetľuje štyri základné typy ľudského správania, ktoré definujú spôsob komunikácie a vnímania ľudí okolo nás. Autor Thomas Erikson vám vtipným spôsobom vysvetlí, ako komunikovať s červenými (dominantnými a panovačnými), žltými (sociálnymi a optimistickými), zelenými (uvoľnenými a kamarátskymi) a modrými (analytickými a presnými) osobnosťami.

Čo sa dozviem zo knihy Prečo spíme od Matthewa Walkera?

Prečo spíme je kniha od neurovedca a odborníka na spánok Matthewa Walkera, ktorá ponúka prehľad životnej dôležitosti spánku a snívania. Spánok má mnoho funkcií, vrátane posilňovania našej schopnosti učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia, usmerňovania našich emócií, dopĺňania imunitného systému, doladenia metabolizmu a regulácie nášho apetítu. Snívanie zase upokojuje bolestné spomienky a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája minulé poznanie so súčasným a podnecuje kreativitu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....