10 najlepších filmov na Netflixe za rok 2020

netflix

Rok 2020 bol náročný snáď pre každého. Rovnako bol na tom aj Netflix, ktorý síce chŕlil jeden seriál a film za druhým, no v mnohých prípadoch sa nestretol s takým uznaním, ako očakával. Jeho filmy Hollbilly Elegy či The Prom nezískali ani spolovice také uznanie, ako niektorí experti a diváci odhadovali.

Mnohí odborníci na film tvrdia, že zo streamovacej služby sa stáva niečo podobné ako Hallmark Channel, ktorý je najmä v Amerike známy ako produkčný dom pomerne slabých romantických a komediálnych filmov.

Netreba však myslieť len negatívne. Aj napriek niekoľkým sklamaniam sa Netflix postaral o to, aby sme mali počas dní v karanténe čo pozerať. Počas prechádzajúcich 365 dní vydal viac ako 200 celovečerných a dokumentárnych filmov, ktoré pritiahli pozornosť miliónov fanúšikov. Z veľkého množstva sme vybrali 10 tých najlepších snímok, ktoré rozhodne stoja za pozretie.

ipad

The Trial of the Chicago 7

Od filmu The Trial of Chicago 7 sa rozhodne neočakávali veľké veci. Na režisérku stoličku si pri tomto projekte sadol Aaron Sorkin, ktorý predtým režíroval len jeden celovečerný "veľký" film - A Few Good Men. Film bol síce ohodnotený dobre, no na to, aby bol režisér v okulároch Hollywoodu naozaj rešpektovaný, musí urobiť viac ako jeden dobrý film.

Few Good Men mal hviezdne obsadenie, čo mu dopomohlo získať väčšiu pozornosť. Medzi hlavnými postavami sa objavil Jack Nicholson, Tom Cruise, Demi Moore či Kevin Bacon. Inak to nebolo ani pri filme The Trail of the Chicago 7. Sorkin jednoducho rád staví na istotu a opiera sa o tie najlepšie osobnosti z brandže. K nim sa radia napríklad Sacha Baron Cohen či Eddie Redmayne.

Film The Trial of the Chicago 7 sleduje obdobie 60. rokov, pre ktoré boli charakteristické občianske nepokoje, a Vietnamskú vojnu v roku 1968. Sacha Baron Cohen zahviezdil ako jeden zo siedmich obžalovaných, ktorým hrozilo väzenie, pretože využil svoje právo na protest.

Celý film skvelo dopĺňajú dokumentárne záznamy z reálneho života. Tie umocňujú zážitok zo sledovania filmu a utvrdzujú vo vás pocit, že celá snímka bola nakrútená práve v 60. rokoch.

Plánujete kúpu nového televízora? Nakupujte na Alza.sk a ušetrite!

The Old Guard

V prípade, že máte radi akciu, film The Old Guard je pre vás ako stvorený. Hlavnou postavou je Gina Prince-Bythewood, ktorá je pre mnohých známa z komiksových kníh. Niektorí boli z výberu postavy prekvapení, iní nie. Po pozretí snímky však budete vidieť, že Gina bola skvelou voľbou. Z The Old Guard robí akčný film, ktorý rozhodne nie je nudný alebo klasický.

Hodnoteniu, ktoré film dostal, pomáha nielen skvelý scenár, ale najmä perfektné obsadenie. Hlavnú úlohu si zahrala Charlize Theron. Tá prilákala mnohých ľudí ako pri obrazovky, tak aj do kín. Jej prítomnosť vo filmoch je často zárukou tej najvyššej kvality.

Film The Old Guard získal síce priemerné, no stále dobré hodnotenie. IMDb mu dalo 6,6 bodov z 10. Hodnotenie ČSFD nie je príliš odlišné - 58 %.

netflix

Mank

Hollywood nemiluje nič viac ako filmy, ktoré ho samé spomínajú a velebia. Práve preto môžeme očakávať, že snímka Mank sa objaví na tohtoročnom odovzdávaní Oscarov.

Dlhoočakávaný film Mank má na starosti David Fischer, ktorý adaptoval filmový scenár svojho otca. Ide o dokument, ktorý sleduje snahu Hermana J Mankiewicza vytvoriť scenár pre snímku nazvanú Citizen Kane. Film získal pomerne vysoké hodnotenie na IMDb. Filmoví kritici si ho zamilovali a odmenili ho 7,2 bodmi z 10. ČSFD bolo na tom trochu inak. Hodnotenie je pomerne nízke, len 68 %.

Ešte predtým, ako si film Mank vôbec pustíte, je dobré vedieť, že nejde o bežný film ako napríklad La La Land alebo Joker. Hneď na prvý pohľad vás zaujme tým, že je čiernobiely a využíva skôr starú "techniku" ako hrania, tak aj nakrúcania. Vynikajúci výkon Garyho Oldmana a Amandy Seyfried však nesklame a rozhodne stojí za pozretie.

I’m Thinking of Ending Things

Ak máte radi filmy, nad ktorými musíte po ich skončení ešte niekoľko hodín alebo dní premýšľať, I’m Thinking of Ending Things je rozhodne pre vás.

Režisér David Lynch, ktorý si celú snímku vzal na starosti, je známy tým, že rád podvracia očakávania publika. Miluje pocit, keď vychádza z davu a prináša niečo nové. I’m Thinking of Ending Things však rozhodne nepoteší úplne každého. Za dezorientujúci dej však môžeme poďakovať nielen režisérovi, ktorý film dostal na plátno, ale taktiež spisovateľovi Iainovi Reidovi. Ten pred niekoľkými rokmi napísal knihu s rovnomenným názvom, ktorá sa stala pre film inšpiráciou.

Film má hviezdne obsadenie. Hlavnú postavu si zahrala talentovaná britská herečka Jessie Buckley, ktorú môžete poznať zo seriálu Černobyľ. Ďalej sa vo filme objavujú aj Toni Collet, David Thewlis či Jesse Plemons.

Pri jednotlivých scénach niekedy nebudete vedieť, čo je skutočné a čo len vymyslená predstava jednej z postáv. Film sa však rozhodne oplatí pozrieť. Prinúti vás premýšľať nad mnohými vecami v živote. IMDb ho ohodnotilo na 6,6 bodov z 10.

žena a muž v obývačke

The Social Dilemma

The Social Dilemma je nepochybne najdiskutovanejší dokumentárny film z roku 2020. Dokument otvára oči mnohým ľuďom, ktorí nevedeli, ako fungujú sociálne siete a celkovo internet.

Škodlivé účinky sociálnych sietí sa však netýkajú len nášho zdravia a života. Ovplyvňujú aj rozširovanie fake news a hoaxov. Dezinformácie sú nebezpečné a mali by sme o ich následkoch vedieť. Ak by vás všetky tieto informácie zaujímali, rozhodne by ste si The Social Dilemma mali pozrieť.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Keď mnohí filmoví odborníci zistili, že Will Ferrell, známy americký herec, bude hrať hlavnú úlohu vo filme o európskej speváckej súťaži, mávli rukou a na myšlienku radšej zabudli. O niekoľko mesiacov neskôr sa však na internete objavil prvý trailer, ktorý sľuboval skvelú a najmä zaujímavú komédiu. Okrem Willa Ferrella sa v krátkej upútavke objavila aj Rachel McAdams, ktorú mnohí poznajú najmä z filmov The Notebook či Mean Girls, Demi Lovato, Pierce Brosnan či Mikael Persbrandt.

Jednoduchý dej, vtipné scény a trochu romantiky pritiahlo pozornosť mnohých divákov. Samozrejmosťou sú aj skvelé hity, ktoré vám budú v hlave hrať ešte veľmi dlho. Ak máte chuť na dobrý film, rozhodne si Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga pozrite.

Crip Camp: A Disability Revolution

Po tom, ako si producentská spoločnosť Baracka a Michelle Obama prevzala svojho prvého Oscara, pokračuje ďalej a tvorí jeden zaujímavý film za druhým. Kým ich prvý film, American Factory, skúmal vplyv reverznej globalizácie, druhý, Crip Camps, sa zameriava na hnutie za práva postihnutých v 70. rokoch.

Kombinácia archívnych záberov s rozhovormi ľudí v prítomnosti vytvára veľmi pekný a hlavne skutočný obraz. Dokumentárny film rozpráva príbehy viacerých ľudí, ktorí si v 70. rokoch prešli mnohými trápeniami či problémami. Ak by ste chceli vidieť dobre ohodnotený dokumentárny film, Crip Camp: A Disability Revolution je rozhodne pre vás.

žena, ktorá pozerá do notebooku

Enola Holmes

Hľadáte snímku s hviezdnym hereckým obsadením? Film Enola Holmes je pre vás ako stvorený. Energetická adaptácia románu pre mladých z pera Nancy Springerovej prináša do vesmíru super-detektívov niečo nové. Presnejšie, mladšiu sestru známeho Sherlocka Holmesa.

Hlavnú úlohu si v tomto filme zahrala Millie Bobby Brown, vychádzajúca hviezda, ktorú si mnohí zamilovali už zo snímok ako Stranger Things či Godzilla II. Ďalej nechýbajú Henry Cavill, známy z filmov ako Muž z ocele, The Witcher či Justice League, a Sam Clafin, ktorého ste mohli vidieť v snímkach ako Me Before You, Love, Rosie či Adrift.

Enola Holmes je charizmatické dievča, ktoré túži ísť po šlapajach svojich dvoch známych bratov. Pátra po svojej matke, ktorá bez stopy zmizla. Ak by ste chceli vyriešiť zaujímavú záhadu spolu s Enolou aj vy, pozrite si tento film.

The Half of It

Príjemný romantický film, ktorý sa však od klasických "sladkých" romantických snímok líši hĺbkou a veľmi pekným spracovaním. V centre deja je usilovné činsko-americké dievča, ktoré pravidelne píše úlohy pre svojich spolužiakov. Pomáha tak finančne svojmu otcovi, ktorý pracuje na železnici. Jedného dňa sa rozhodne, že pomôže Paulovi, chlapcovi zo školy, a napíše za neho romantický list Aster, dievčaťu, ktoré sa mu páči.

Z jedného listu je však desiatka a divák pomaly zisťuje, že Paul nie je jediný, ktorý je do Aster zamilovaný. Prvý film Alice Wu od roku 2005 sa spočiatku javí ako ďalší všeobecný prírastok do žánru romantiky. Ak mu však dáte šancu, zistíte, že poskytuje omnoho hlbší príbeh než Kissing Booth či To All the Boys I've Loved Before.

Da 5 Bloods

Posledný film Da 5 Bloods ponúka vojenskú drámu a napínavý film v jednom. Ide o fascinujúcu lekciu černošskej histórie, ktorá je v dnešnom svete potrebná.

V nadväznosti na film BlacKkKlansman, ktorý bol nominovaný na Oscara, sa autor vrátil do začiatku 70. rokov. Toto obdobie ukazuje z len málokedy viditeľnej perspektívy - z pohľadu štyroch afroamerických vietnamských veteránov. Tí sa vracajú na staré bojisko, aby získali späť telo svojho padlého veliteľa a obrovské množstvo zlata.

Režisér Spike Lee skúma, ako vojnové skúsenosti formovali životy týchto štyroch veteránov. Film je plný emócií a nádherných scén, ktoré rozhodne chcete vidieť.

netflix na obrazovke počítača

Zhrnutie

Netflix už niekoľkokrát poukázal na to, že okrem kvalitných seriálov dokáže svojim divákom poskytnúť aj skvelé filmy. Počas roka 2020 vypustil online viac ako 200 filmov, z ktorých boli niektoré menej, iné zas viac kvalitné. Ak hľadáte práve tie, ktoré spadajú do druhej skupiny, nechajte sa inšpirovať našim článkom. Minimálne jeden sa vám určite zapáči a pripíše sa na zoznam najobľúbenejších snímok, ku ktorým sa budete pravidelne vracať.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú nejaké najlepšie filmy na Netflixe, ktoré stojí za to pozrieť si z roku 2020?

Tri z desiatich najlepších filmov na Netflixe z roku 2020 sú The Trial of the Chicago 7, The Old Guard a Mank.

Čo je zaujímavé na filme The Trial of the Chicago 7?

Film The Trial of the Chicago 7 je režírovaný Aaronom Sorkinom a sleduje občianske nepokoje a Vietnamskú vojnu v 60. rokoch. Sacha Baron Cohen zahviezdil ako jeden zo siedmich obžalovaných, ktorí využili svoje právo na protest. Film zaujme dokumentárne záznamy z reálneho života.

Ako bol prijatý film The Old Guard kritikmi a divákmi?

Film The Old Guard získal priemerné, no stále dobré hodnotenie. IMDb mu udelilo 6,6 bodov z 10 a ČSFD hodnotenie 58 %. Hlavnú úlohu si v ňom zahrala Charlize Theron.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....