Lacné notebooky: Najlepšie modely do 500 eur

notebook

Hľadáte kvalitný notebook, do ktorého by ste však nemuseli investovať viac ako 500 eur? Máme pre vás tie najlepšie modely, ktoré sa aktuálne nachádzajú na trhu. Okrem skvelého výkonu majú aj ďalšie výhody ako sú kompaktné rozmery, skvelá výdrž batérie a štýlový dizajn.

Na trhu sa nachádza veľké množstvo rôznych notebookov. Niektoré sú drahšie, iné lacnejšie. Ak však hľadáte model, ktorý je vhodný na bežné používanie, spravidla na písanie dokumentov a surfovanie na internete, rozhodne vám bude stačiť typ v cenovej hladine do 500 eur.

To, že sú tieto notebooky za menej ako 500 eur neznamená, že nie sú schopné. Práve naopak. Za príjemnú cenu dostanete v konečnom dôsledku viac než dostatočný výkon na každodennú prácu, nehovoriac o najpotrebnejších funkciách a odolnej konštrukcii. To všetko bez toho, aby ste si do peňaženky doslova vypálili dieru. A vďaka všetkým ušetreným peniazom môžete investovať do zvyšku zostavy, ako je pohodlné kreslo alebo aspoň kvalitná myš.

Ak nepotrebujete výkon na úlohy náročné na procesor alebo grafiku, určite nebudete potrebovať niečo ako Dell XPS 15. Notebook do 500 dolárov bude pre vás viac než dostatočným počítačom. Nezáleží na tom, či chcete len niečo na doma, kancelársky notebook alebo prenosný počítač do školy. Jeden z cenovo dostupných modelov uvedených nižšie v zozname vám bude určite vyhovovať.

notebook

Microsoft Surface Go

CPU: Intel Pentrium Gold 4415Y
Grafika: Intel HD Graphics 615
RAM: 4 – 8 GB
Obrazovka: 1800 x 1200 Pixel Sense touch display
Úložisko: 64 GB eMMC – 128 GB SSD

Microsoft Surface Go síce nie je tradičný notebook, na aký sme všetci zvyknutí, ale vo svojom kompaktnom a prenosnom balení viac než dobre splní vaše počítačové potreby. Toto zariadenie je nielen jedným z najlepších tabletov so systémom Windows, ale predstavuje aj vynikajúcu alternatívu notebooku. S režimom Windows 10 S po vybalení z krabice získate riadny operačný systém, ktorý vám umožní používať aplikácie, ako sú mobilné verzie balíka Microsoft Office a Adobe Photoshop. Ak vaše počítačové potreby siahajú až po spracovanie textov, posielanie e-mailov, videokonferencie, nejaké ľahké hry, ľahkú úpravu fotografií a streamovanie Netflixu, toto zariadenie vám pomôže.

Výhody

  • štýlový dizajn
  • skvelá cena
  • výborný výkon
  • dostatočne veľký

Nevýhody

  • klávesnicu si musíte dokúpiť

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

CPU: MediaTek Helio P60T Processor
Grafika: ARM G72 MP3 800GHz
RAM: 4 – 8 GB
Obrazovka: 1920 x 1200 IPS, glossy, touchscreen, 400 nits
Úložisko: 64 GB eMMC

Chromebook Lenovo IdeaPad Duet s hybridnou konštrukciou tabletu a klávesnice je najlepší lacný notebook pre študentov. Kombinuje totiž režim tabletu na surfovanie po internete, čítanie a sledovanie Netflixu, a klasického notebooku určeného na prácu, keď ste doma za stolom. S výkonným procesorom ARM, ktorý vydrží pracovať 21 hodín (áno, čítate správne), je to úžasný počítačový balík. Klávesnica a trackpad trochu sklamali, ale túto nevýhodu vyrovnáva Full HD+ displej. Najlepšie na tom je, že toto všetko je za cenu, ktorá je tak nízka, ako len môžete dúfať, čo z neho robí jeden z najlepších notebookov do 500 eur.

Výhody

  • jednoduchý na prenášanie
  • nízka hmotnosť
  • kombinácia tabletu a počítača
  • skvelá cena

Nevýhody

  • touchpad trochu sklamal

HP Chromebook 14

CPU: Intel Celeron N2840 – N2940
Grafika: Intel HD Graphics
RAM: 2 – 4 GB
Obrazovka: 1366 x 768 IPS, Bright View
Úložisko: 16 – 32 GB eMMC

Najlepšie notebooky do 500 eur vyvažujú výhodnú cenu a schopnosti. A HP Chromebook 14 je toho dokonalým príkladom. Hoci je v mnohom podobný notebooku Acer Chromebook 15, tento 14-palcový Chromebook je o niečo kompaktnejší a vyzerá lepšie. Doplnený žiarivo modrou povrchovou úpravou a obrazovkou vytvorenou tak, aby ohromila, ponúka HP Chromebook 14 to najlepšie zo všetkých Chromebookov. Aj keď výdrž batérie a výkon sú priemerné.

Obzvlášť nás zaujalo, aký je tenký a ľahký, čo z neho robí skvelé zariadenie pre každého, kto chce notebook s dlhou výdržou, ktorý môže pohodlne nosiť so sebou. Ide takisto o skvelú voľbu, ak chcete model na prácu počas leňošenia na pohovke. Na rozdiel od niektorých iných Chromebookov je vybavený množstvom portov vrátane výstupu HDMI, USB 3.0 a slotu na kartu microSD, čo z neho robí za danú cenu vynikajúco všestranný notebook.

Výhody

  • skvelá klávesnica aj trackpad
  • výborná obrazovka
  • skvelá cena

Nevýhody

  • trochu pomalší
  • priemerná výdrž batérie
notebook a zápisník

Acer Chromebook 314

CPU: Intel Celeron N4000
Grafika: Intel UHD Graphics 600
RAM: 4 GB
Obrazovka: 1366 x 768 high definition
Úložisko: 32 GB eMMC

Ak hľadáte lacný notebook, ktorý vám poskytne skutočne vynikajúci pomer ceny a výkonu, potom je pre vás Acer Chromebook 314 najlepším notebookom do 500 eur. Ľahko sa používa, je spoľahlivý a má skvelú kombináciu obrazovky a batérie (až 12 hodín). 14-palcový ostrý a jasný displej vám poskytne viac priestoru na obrazovke pre vaše potreby produktivity. Navyše jeho klávesnica je vyhovujúca a je radosť ju používať. A čo je ešte dôležitejšie, zariadenie dosahuje skvelú rovnováhu medzi dizajnom, použiteľnosťou, funkciami, výdržou batérie a výkonom, pričom sa vyrovnáva s vlastnými obmedzeniami.

Výhody

  • výborná výdrž batérie
  • vysoké rozlíšenie
  • skvelý výkon

Nevýhody

  • nemá doplnkové funkcie, ako napríklad čítačku odtlačkov alebo dotykovú obrazovku

Acer Chromebook Spin 311

CPU: Intel Celeron N4000
Grafika: Intel UHD Graphics 600
RAM: 4 GB
Obrazovka: 1366 x 768 16:19 IPS touchscreen
Úložisko: 64 GB Flash Memory

Ak je univerzálnosť vašou najvyššou prioritou, potom nehľadajte nič iné ako Acer Chromebook Spin 311. Tento všestranný notebook má všetky predpoklady na to, aby bol skvelým Chromebookom, od dobrej výdrže batérie až po robustnú konštrukciu a solídnu použiteľnosť. Tu však rozhodne nekončí a posúva ďalej vďaka pôsobivej úrovni všestrannosti, ktorú zaisťuje množstvo portov, kompaktné rozmery, konštrukcia 2 v 1 a vynikajúci dotykový displej. Môže sa tiež pochváliť klávesnicou a touchpadom, ktoré sú nielen spoľahlivé, ale aj uspokojivé na používanie. Jeho malé rozmery navyše znamenajú, že sa naozaj ľahko prenáša so sebou, takže ak hľadáte najlepší notebook do 500 eur na cestovanie, je to práve tento.

Výhody

  • štýlový dizajn
  • dotyková obrazovka
  • kompaktné rozmery
  • skvelý mechanizmus, tzv. flip

Nevýhody

  • menej kvalitná obrazovka

Microsoft Surface Go 2

CPU: 8th Gen Intel Core m3 – Intel Pentium Gold Processor 4425Y
Grafika: Intel UHD Graphics 615
RAM: 4 – 8 GB
Úložisko: 64 – 128 GB SSD

Rad Surface Go je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí si potrpia na rozpočet, a jeho najnovšia verzia, Surface Go 2, pokračuje v tejto tradícii vďaka rozumnej cene a prémiovému dizajnu. Okrem toho na ňom beží plnohodnotný operačný systém Windows 10, takže je ešte schopnejší ako iné notebooky alebo alternatívy notebookov, čo sa týka aplikácií, ktoré na ňom môžete používať. V neposlednom rade ponúka mierny nárast výkonu oproti svojmu predchodcovi, čo dáva používateľom rozumný dôvod na upgrade. Všetky tieto funkcie v kombinácii s jeho prenosnosťou radia Microsoft Surface Go 2 medzi najlepšie notebooky do 500 eur.

Výhody

  • prémiový dizajn
  • dobrá cena
  • skvelý výkon

Nevýhody

  • základný model je veľmi slabý
notebook na stole

HP Chromebook x360

CPU: Intel Celeron – Intel Pentium Gold
Grafika: Intel UHD Graphics 600 – 605
RAM: 4 – 8 GB
Obrazovka: až do 14" diagonal, FHD (1920 x 1080), touch, IPS, micro-edge, anti-glare display
Úložisko: 64 GB eMMC

Rad HP Chromebook x360 je určený pre ľudí, ktorí potrebujú notebook pre náročnejšiu prácu. Takisto však bude vyhovovať študentom s obmedzeným rozpočtom. Náklady udržuje na nízkej úrovni, čo je pre mnohých prekvapením, pretože toho poskytuje pomerne veľa. Radí sa sem napríklad cenovo dostupný, ale spoľahlivý procesor Intel N4000 s frekvenciou 1,1 GHz a 4 GB pamäte RAM. Vyváženosť sa rozširuje aj na 12-palcový dotykový displej, vďaka ktorému je notebook prenosný, ľahký, ale stále perfektne použiteľný.

Hlavnou nevýhodou je tu rozlíšenie na úrovni HD 1366x921, ale to je zaujímavo kompenzované pomerom 3:2, vďaka ktorému je prehliadanie a písanie komfortnejšie. Zariadenie sa dá zložiť späť do tabletu, ponúka dobrú škálu portov a ako prídavok obsahuje špeciálny stylus.

Výhody

  • skvelá cena
  • výborný výkon
  • dotyková obrazovka
  • minimalistický dizajn

Nevýhody

  • vyššie konfigurácie sú drahé

Dell Inspiron 15 3000

CPU: až do 11th-gen Intel Core i5-1135G7
Grafika: Intel Iris Xe Graphics
RAM: až do 12 GB DDR4 2666 MHz
Obrazovka: 15.6-inch FHD (1920 x 1080) Anti-glare LED Backlight Non-Touch Narrow Border WVA Display
Úložisko: 256GB M.2 PCIe NVMe SSD

Skutočnosť, že modely Intel Dell Inspiron 15 3000 stoja rovnako ako prémiovejšie produkty, len zvyšuje ich hodnotu. Samozrejme, parametre tohto zariadenia nie sú tak vysoké, ale konfigurácie za menej ako 500 dolárov sú stále vybavené najnovšími parametrami, od čipov Intel Core 11. generácie až po operačnú pamäť DDR4, ktorá pracuje na frekvencii 2666 MHz. Pravdepodobne by ste nemali očakávať žiadne ohromujúce funkcie alebo dizajn, ale na prístroj, ktorý stojí menej ako polovicu ceny mnohých najlepších notebookov v roku 2022, je toho veľa.

Výhody

  • vybavený najnovšími parametrami ako čipy Intel Core 11. generácie a operačná pamäť DDR4
  • skvelý displej
  • nízka hmotnosť

Nevýhody

  • nemá USB-C
  • vyššie konfigurácie stoja viac ako 500 eur

Ďalšie možnosti

Ak by ste potrebovali na výber ešte ďalšie možnosti, poobzerajte sa po týchto:

  • HP 15t – ide o ďalší špičkový notebook, ktorý sa prvýkrát objavil v predaji len pred pár mesiacmi, a ktorého cena neustále rastie. Práve preto by ste sa po ňom mali poobzerať čím skôr. A čo všetko vám poskytuje? Okrem procesoru Intel i5, aj 8 GB RAM a 256 GB SSD disk, vďaka ktorému zvládne každodenné úlohy a obstojí aj pri náročnejšej práci alebo multitaskingu.
  • Asus Vivobook – zariadenie s veľmi podobnou špecifikáciou ako HP 15t. S procesorom Intel i3, 8 GB RAM a 256 GB SSD diskom zvládne každodenné úlohy a obstojí aj pri náročnejšej práci alebo multitaskingu. Nie je veľa notebookov, ktoré sú k dispozícii za nižšiu cenu so všetkými týmito špičkovými komponentmi, takže si ho zaobstarajte, kým môžete.
  • Samsung Galaxy Chromebook Go – skvelý notebook vybavený 14-palcovou obrazovkou, 64 GB úložiskom a skvelou 12-hodinovou výdržou batérie vás rozhodne dostane. Okrem toho nezabúdajte ani na kompaktné rozmery a hmotnosť 3,2 kg.
notebook

Na záver

V našom rebríčku sme vám priniesli tie najlepšie notebooky do 500 eur. Ponuka je široká a máte si skutočne z čoho vyberať. Zvoľte si jeden z modelov aj vy a užívajte si skvelý výkon, štýlový dizajn, kompaktné rozmery a to hlavné – výbornú cenu. Nenechajte sa obmedzovať a pracujte na výkonnom prístroji, ktorý vám pomôže nielen v práci, ale aj v škole. Spoľahnite sa na notebook, ktorý vydrží dlhé roky pravidelného používania.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú výhody notebookov do 500 eur?

Medzi hlavné výhody týchto notebookov patria skvelý pomer cena/výkon, kompaktné rozmery, dobrá výdrž batérie a štýlový dizajn. Sú vhodné na bežné používanie, ako je písanie dokumentov a surfovanie na internete. Výkon týchto zariadení je adekvátny na každodennú prácu, majú najpotrebnejšie funkcie a odolnú konštrukciu.

Aké sú najlepšie notebooky do 500 eur?

Medzi najlepšie notebooky v tejto cenovej hladine patria: 1. Microsoft Surface Go - kompaktný a prenosný tablet/notebook so skvelým výkonom, ale s nutnosťou dokúpiť klávesnicu. 2. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook - ideálny pre študentov, s kombináciou tabletu a počítača a výkonným procesorom ARM. 3. HP Chromebook 14 - vyvážený pomer ceny a schopností, s tenkým a ľahkým dizajnom, ideálny pre prenos.

Aký je výkon týchto notebookov voči drahším modelom?

Notebooky do 500 eur za sebou nemusia zaostávať vo výkone, ak nepotrebujete zariadenie na úlohy náročné na procesor alebo grafiku. Tieto notebooky sú na bežné používanie viac než dostatočné. Oproti drahším modelom, ako je napríklad Dell XPS 15, môžete za dostupnejšiu cenu dostať adekvátny výkon, potrebné funkcie a odolnú konštrukciu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...