iPad Air 5 vs iPad Pro 2022: Ktorý je pre vás ten najlepší?

iPad air

Apple má vo svojej ponuke viacero iPadov, pričom všetky delí do dvoch základných skupín – Pro a Air. Modely Pro boli v minulosti charakteristické vyšším výkonom a zároveň aj vyššou cenou. Prevedenia Air zas boli o niečo menej výkonné, no bežnému smrteľníkovi stačili. Okrem toho potešili nízkou hmotnosťou, kompaktnými rozmermi a prijateľnou cenou. V roku 2022 však prišiel Apple s iPadom Air, ktorý pomaly dosahuje na iPad Pro. Práve preto sa objavuje otázka – ktorý typ zvoliť? Investovať väčší obnos peňazí do Pro, alebo ušetriť na Air, ktorého výkon je takmer rovnaký? Máme pre vás odpoveď.

iPad Air vs iPad Pro

iPad Air a Pro boli od seba vždy viditeľné odlíšené. Rozdiely medzi nimi boli nielen v cenách, ale takisto v dizajne, rozmeroch, hmotnosti a v neposlednom rade vo výkone. Práve nižší výkon iPadov Air nútil mnohých programátorov či grafikov investovať do drahších Pro modelov.

Prvé zmeny však prišli v roku 2021, kedy Apple poskytol svojim zákazníkom výkonné modely iPad Air. Ľudia začali zisťovať, že rozdiely medzi drahším Pro a lacnejším Air už nie sú tak výrazné. Všetko potvrdil aj rok 2022, keď sa na trhu objavila piata generácia Air a s ňou zariadenia, ktoré majú veľmi ďaleko od starých iPadov Air určených len na surfovanie po webe a hranie jednoduchých hier.

Najväčšou otázkou teda je, čo v súčasnosti odlišuje iPad Air od iPad Pro? A do ktorého sa oplatí investovať? Oba modely sme pre vás porovnali a zistili sme, ktorý je pre vás ten najlepší.

iPad Pro

Cena a dostupnosť iPadov

Spoločnosť Apple vydala iPad Air 5 18. marca 2022. Ceny sú rôzne v závislosti od toho, akú kapacitu zvolíte. Základné modely so 64 GB začínajú na cene 689 eur. Ak by ste však potrebovali viac pamäte, môžete zvoliť model s kapacitou 256 GB. Za ten si ale musíte priplatiť. Jeho cena začína na sume 869 eur.

iPad Pro uviedla spoločnosť Apple na trh 18. októbra 2022 v dvoch veľkostiach. Cena 11-palcového prevedenia s kapacitou 128 GB začína na sume 1 000 eur. Ak by ste si chceli zaobstarať väčšie, 12,9-palcové prevedenie so 128 GB, museli by ste zaplatiť minimálne 1 350 eur. K dispozícii sú aj modely s 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB úložiskom.

Dizajn iPadov

iPad Pro (2022) a iPad Air 5 majú veľmi podobný dizajn. Oba sú charakteristické rovným povrchom a pevným hliníkovým telom s tenkými rámikmi na displeji. Veľmi totožné sú aj rozmery. iPad Air 5 je takmer na nerozoznanie od 11-palcového iPadu Pro (2022). Lacnejší model (Air) má rozmery 247,6 x 178,5 x 6,1 mm, zatiaľ čo 11-palcový Pro má rozmery 247,6 x 178,5 x 5,9 mm. Okrem 0,2 mm rozdielu v hrúbke v prospech Pro sú teda zariadenia rovnaké.

iPad Air 5 je o niečo ľahší ako jeho brat Pro, ale aj v tomto prípade hovoríme o rozdiele, ktorý si ani len nevšimnete. Kým Pro má hmotnosť 466 g, Air 461 g.

Samozrejme, k dispozícii je ešte iPad Pro s uhlopriečkou 12,9 palca. Jeho rozmery predstavujú 280,6 x 214,9 x 6,4 mm a hmotnosť 682 g. V tomto prípade si odlišnosti všimnete takmer ihneď.

Všetky nové tablety sa zbavili klasického konektoru lightning od Apple a využívajú univerzálny USB-C port. V rámci portov je možné sledovať jednu odlišnosť – Pro verzie podporujú rýchlejší štandard Thunderbolt 4.

Ďalším rozdielom je spôsob odomykania. Kým lacnejšie iPady Air 5 disponujú starým dobrým Touch ID, ktorý sa nachádza na tlačidle uzamykania vo vrchnej časti tabletu, iPad Pro (2022) sa pýši odomykaním Face ID.

A zabúdať netreba ani na výber farieb. Pro (2022) prichádza len v dvoch odtieňoch, a to v striebornej a vesmírne sivej. Na druhej strane, model Air 5 sa pýši až piatimi odtieňmi, a to kozmickou sivou, hviezdnou bielou, ružovou, fialovou a modrou. Ak teda patríte k milovníkom zaujímavých farieb, iPad Air 5 si vás určite získa.

iPad Pro a AirPods

Displej iPadov

iPad Air 5 a menší iPad Pro 2022 majú veľmi podobné displeje. Air 5 sa pýši 10,9 palcovým displejom s rozlíšením 1 640 x 2 360, zatiaľ čo menší Pro (2022) vám ponúka 11 palcový displej s rozlíšením 1 668 x 2 388. Väčší iPad Pro sa chváli displejom s veľkosťou 12,9 palca a s rozlíšením 2 048 x 2 732.

Oba displeje Pro sa vyznačujú adaptívnou obnovovacou frekvenciou ProMotion 120 Hz, zatiaľ čo iPad Air 5 zaostáva na 60 Hz. 11-palcový iPad Pro (2022) je tiež o niečo jasnejší ako jeho lacnejší brat. Disponuje totižto 600 nitmi namiesto 500, ktoré má Air 5.

12,9-palcový iPad Pro 2022 však prekonáva oba malé iPady tým, že prechádza zo štandardnej IPS LCD technológie na mini-LED LCD panel. To prináša množstvo výhod vrátane oveľa vyššieho jasu (až 1 000 nitov) a oveľa živšieho a kontrastnejšieho farebného výstupu.

Fotoaparát iPadov

Zatiaľ čo iPad Air 5 obsahuje jeden 12 Mpx širokouhlý fotoaparát, tablety iPad Pro 2022 sú vybavené dvojicou fotoaparátov zložených z jedného 12 Mpx širokouhlého a jedného 10 Mpx ultraširokouhlého fotoaparátu. Ultraširokouhlý fotoaparát tiež obsahuje ToF 3D LiDAR skener, čím zaisťuje ostré a krásne snímky podobné tým, ktoré vám urobia kvalitné smartfóny. Nehovoriac o tom, že nové iPady Pro (2022) vám zaručujú perfektný zážitok z AR (rozšírenej reality)

Air aj Pro majú tiež 12 Mpx predné kamery s funkciou Center Stage, ktorá sleduje vašu tvár počas videohovorov. Rozdiel medzi nimi je v tom, že tie, ktoré nájdete v Pro, sú TrueDepth a podporujú Face ID. Tie, ktoré sa nachádzajú v Air, týmito funkciami nedisponujú.

Problém s fotoaparátmi všetkých troch iPadov je ten, že od minulého roka nedošlo k žiadnym zmenám. Zariadenia vám tak neposkytnú v oblasti fotenia a natáčania nič nové.

čierny iPad Pro a Apple Pencil

Výkon iPadov

Apple zvýšil výkon svojich dvoch modelov iPad Pro 2022 tým, že ich vybavil novým čipom M2, ktorý majú aj jeho najnovšie Macbooky. M2 disponuje 8-jadrovými procesormi a je o 15 % rýchlejší ako čip M1, ktorý sa využíval v zariadeniach z roku 2021. Okrem nich sa používa aj v súčasnosti, a to práve v Apple Air 5.

V jednoduchosti povedané, Pro disponuje rýchlejším a silnejším čipom, ktorý zvládne aj vyššiu záťaž. Rozdiely sú však pomerne malé a bežný používateľ, ktorý chce iPad na písanie poznámok a dokumentov, hranie jednoduchých hier alebo surfovanie po internete, si ich ani len nevšimne.

Nové zariadenia s M2 čipom by si mali zaobstarať používatelia, ktorí plánujú iPad využívať na komplikované programátorské práce a rôzne náročné hry, pri ktorých je dôležité dbať ako na grafiku, tak aj na celkový výkon.

Menšou nevýhodou modelov Air 5 je okrem nižšieho výkonu aj obmedzenie úložiska. Tie si totižto môžete zaobstarať len v prevedení so 64 GB alebo 128 GB, pričom iPady Pro (2022) nájdete v prevedení so 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB.

Dôležité je tiež spomenúť kompatibilitu s Apple Pencil 2. S týmto príslušenstvom sú síce kompatibilné obe zariadenia, no Pro verzie majú vylepšenú konektivitu, vďaka ktorej dokážu rozpoznať hrot pera do vzdialenosti až 12 mm. Na zobrazenie viacerých funkcií a možností stačí pero len umiestniť nad obrazovku. Bez toho, aby ste ho k nej priložili.

Batéria iPadov

iPad Air 5 má 28,93 Wh batériu, čo predstavuje 7 606 mAh. To je o niečo viac ako 28,65 Wh, čo predstavuje 7 538 mAh batéria 11-palcového iPadu Pro 2022. Na druhej strane, je to zas oveľa menej, ako 40,88 Wh (10 758 mAh), čo vám poskytne 12,9-palcový model Pro. 

Odhliadnuc od rôznych veľkostí, Apple uvádza rovnaké tvrdenie o výdrži, ktoré znie „až 10 hodín surfovania na webe cez Wi-Fi alebo sledovanie videa“ pre každý model, ako aj „až 9 hodín surfovania na webe pomocou mobilnej dátovej siete“ na každom z variantov 5G. 

V praxi sa tieto odhady pri všetkých troch výrobkoch zdali trochu optimistické a nakoniec sa ani nenaplnili. Pri testovaní iPady nevydržali až 10 hodín. Zvládli však fungovať 6 hodín pri neustálom a náročnejšom používaní.

iPad Pro a iPhone

Zhrnutie

Spoločnosť Apple v roku 2022 doplnila svoj rad iPadov o veľmi silné zariadenia, ktoré konkurujú klasickým notebookom. Modely Pro už niekoľko rokov po sebe potvrdzujú, že sú veľmi výkonné a v kombinácii s klávesnicou ich môžete pokojne vymeniť za svoj prenosný počítač. 

iPad Air bol doteraz skôr doplnkom slúžiacim na písanie poznámok v škole alebo pohodlné pozeranie seriálov v posteli. Najnovšia, piata generácia však svojím výkonom, veľkosťou a množstvom funkcií potvrdzuje, že aj ona dokáže plne nahradiť klasický notebook či Macbook. A to minimálne tým používateľom, ktorí potrebujú zariadenie na bežnú prácu (nie programovanie).

Ak sa stále neviete rozhodnúť, ktorý iPad by bol pre vás ten pravý, pripravili sme si prehľadné zhrnutie:

iPad Air 5 je vhodný pre tých, ktorí:

  • Potrebujú zariadenie na bežné používanie, ako napríklad písanie poznámok, písanie dokumentov a rôznych prác, či surfovanie po internete.
  • Hľadajú zariadenie, ktoré je ľahké na prenášanie a môžu ho mať vždy pri sebe.
  • Chcú hrať jednoduché hry a nepotrebujú vysoký výkon.
  • Chcú len surfovať po internete alebo si večer pozrieť dobrý film v posteli.
  • Nechcú zaplatiť tak veľa za nový iPad.

iPad Pro (2022) je vhodný pre tých, ktorí:

  • Hľadajú zariadenie, ktoré by mohlo nahradiť klasický notebook alebo Macbook.
  • Potrebujú výkonný iPad vhodný na programovanie alebo iné komplikované úlohy.
  • Chcú hrať zložité hry náročné na výkon aj grafiku.
  • Chcú iPad s väčšími rozmermi ako je 10,9 palca, ktoré poskytuje iPad Air.
  • Sú ochotní zaplatiť za iPad viac ako 1 000 eur.

iPad je skvelé zariadenie, ktoré je ideálne pre každého, kto chce niečo medzi počítačom a mobilom. Ľahko ho prenesiete z miesta na miesto, nezaťaží vám tašku a umožní vám pracovať odkiaľkoľvek. Pred nákupom si svoje rozhodnutie dobre premyslite. Porovnajte si výhody a nevýhody jednotlivých modelov a zistite, ktorý je pre vás ten najlepší. Len tak sa vyhnete kúpe predraženého modelu, ktorý by vám bol zbytočný alebo naopak, kúpe lacnejšieho iPadu, ktorý by za vami nestíhal.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú hlavné rozdiely medzi iPad Air a iPad Pro?

iPad Air a iPad Pro sa líšia najmä v cenách, dizajne, rozmeroch, hmotnosti a výkone. Avšak od roku 2021 sú tieto rozdiely menej výrazné, keďže Apple začal ponúkať výkonnejšie modely iPad Air. Dôležitým faktorom je aj dostupnosť rôznych veľkostí a kapacít úložiska pre iPad Pro.

Je iPad Air 5 rovnako výkonný ako iPad Pro (2022)?

iPad Air 5 sa približuje iPadu Pro (2022) v mnohých aspektoch, vrátane dizajnu, rozmerov a hmotnosti. Výkon je tiež porovnateľný, hoci iPad Pro môže podporovať rýchlejší štandard Thunderbolt 4. Avšak pre bežných užívateľov by iPad Air 5 mal poskytnúť dostatočný výkon.

Aké sú ceny a dostupnosť iPadov Air 5 a Pro (2022)?

iPad Air 5 bol uvedený na trh 18. marca 2022 s cenou od 689 eur za 64 GB model a 869 eur za 256 GB model. iPad Pro bol uvedený na trh 18. októbra 2022, pričom cena 11-palcového prevedenia s kapacitou 128 GB začína na sume 1 000 eur a väčšie 12,9-palcové prevedenie so 128 GB stojí minimálne 1 350 eur.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...