Vysoké opätky neničia len vaše nohy. Takto ovplyvňujú celkovo vaše telo

vysoké opätky

Podľa Americkej asociácie podiatrických lekárov trpí 71% žien, ktoré nosia vysoké opätky, bolesti pri nosení. Negatívny vplyv však môžu mať nielen na vaše chodidlá. Ovplyvnené môžu byť aj iné časti tela, čo môže viesť k vážnejším zdravotným problémom.

V našom článku nájdete dôležité informácie o tom, ako môže nosenie vysokých opätkov poškodiť vaše zdravie.

lodičky

Boky

Keď nosíte vysoké podpätky, vaše telo si musí udržiavať rovnováhu. Aby sa to dosiahlo, dolná časť chrbta sa tlačí dopredu. Na vyrovnanie bokov sa musí chrbtica meniť. Vaše bedrové kĺby musia byť neustále ohnuté, aby sa udržovala správna rovnováha. Ak budete nosiť vysoké podpätky často a na veľmi dlhú dobu, môže to spôsobiť, že sa vaše svaly skrátia a stiahnu. To zas môže viesť k bolesti bedier.

Kolená

Keď máte vysoké podpätky, vaša váha sa posunie smerom k prstom na nohách. Z tohto dôvodu sa vaše kolená musia posunúť vpred, aby udržali rovnováhu, čo na ne vytvára ďalší tlak. To môže spôsobiť osteoartrózu. Bežné príznaky zahŕňajú bolesť kĺbov, stuhnutosť a obmedzený rozsah pohybu.

Chrbtica

Chrbtica má určitú krivku. Vďaka tomu vám umožňuje znížiť stres z pohybu vášho tela. Keď nosíte vysoké opätky, krivka v dolnej časti chrbta sa zveličuje a vyrovnanie chrbtice sa posúva. To môže spôsobiť nadmerné používanie svalov a bolesti chrbta.

Anatomické zmeny chrbtice môžu viesť k mnohých zdravotným problémom. Práve preto by ste sa mali lodičkám, vysokým topánkam a opätkom vyhýbať a nosiť ich čo najmenej.

Problémy s chodidlami

Vysoké opätky môžu spôsobovať viaceré problémy s chodidlami ako sú napríklad pľuzgiere. Špicaté podpätky robia nohám problémy v tom, že nemôžu dýchať a v tom, že sú prsty spojené veľmi tesno k sebe. Ak nosíte vysoké topánky veľmi často, tieto problémy sa budú neustále zhoršovať. Najhoršie sú na tom ľudia, ktorých už nejaké problémy s nohami trápia ako napríklad ploché nohy či vybočené palce.

Druhým problémom môže byť aj problém zvaný Achillova šľacha. Nosenie vysokých podpätkov môže spôsobiť, že vaše členkové kĺby majú obmedzený pohyb a silu. Medzi príznaky patrí bolesť v päte, ktorá naznačuje zápal, opuch či obmedzený pohyb.

Nechýbajú ani problémy s malíčkami na nohe. Tie môžu byť deformované kvôli pevným, špicatým topánkam. Keď sú vaše prsty stlačené dokopy, začnú sa krútiť nadol. V priebehu času môže byť tento stav bolestivý a môže spôsobiť, že nebudete môcť ohýbať prsty na nohách.

lodičky

Iným problémom sú kurie oká a mozole. Tlak, ktorý máte na vysokých podpätkoch, pôsobí na vaše nohy a môže viesť ku kurím okám alebo mozoľom. Tento problém sa vyskytuje obzvlášť vtedy, ak sú vaše topánky pevné, pretože to spôsobuje ďalšie trenie. Mozole a oká sú zvyčajne bezbolestné, ale často nimi môžete niekoho infikovať.

Mortonom neuróm sa vyskytuje v dôsledku zvýšeného tlaku na nohu. Nervy sa v tejto časti dráždia a vzniká tento problém. Výsledkom je, že nerv, ktorý vedie k prstom na nohách, môže zhrubnúť a byť bolestivý.

Plantárna fasciitída je veľmi nepríjemný stav. Môžu k nemu viesť tesné topánky. Vyskytuje sa, keď sa tkanivo, ktoré spája kosť s prstami na nohách, podráždi. Toto tkanivo totižto podporuje oblúk vašej nohy a pôsobí ako tlmič nárazov. Keď je poškodené, môžete cítiť bolesť v päte, stuhnutosť a opuch.

Často kladené otázky

Aký vplyv môže mať nosenie vysokých opätkov na boky, kolená a chrbticu?

Keď nosíte vysoké opätky, telo si musí udržiavať rovnováhu, čo ovplyvňuje dolnú časť chrbta, chrbticu a bedrové kĺby. Táto zmena môže spôsobovať, že svaly sa skracujú a stiavajú, čo môže viesť k bolesti bedier. Nosenie vysokých opätkov tiež zvyšuje tlak na kolená a posúva váhu smerom k prstom na nohách, čo môže spôsobiť osteoartrózu. Okrem toho krivka v dolnej časti chrbta sa zveličuje a vyrovnanie chrbtice sa posúva, čo môže viesť k nadmernému používaniu svalov a bolesti chrbta.

Čo môžu vysoké opätky spôsobiť za problémy s chodidlami?

Vysoké opätky môžu spôsobovať viaceré problémy s chodidlami, ako sú napríklad pľuzgiere, problémy so špicatými podpätkami, deformované malíčky, kurie oká, mozole, Mortonom neuróm a plantárna fasciitída. Tieto problémy sú často spôsobené tým, že nohy sú posunuté dopredu a tlak sa sústredí na prsty na nohách. Tieto problémy môžu byť bolestivé a spôsobovať obmedzený rozsah pohybu.

Ako môžem zmenšiť riziko zdravotných problémov spojených s nosením vysokých opätkov?

Aby ste zmenšili riziko zdravotných problémov spojených s nosením vysokých opätkov, mali by ste ich nosiť čo najmenej a dávať prednosť pohodlným topánkam s nižším opätkom. Je tiež dôležité, aby ste nosili správne veľkosti topánok a pravidelne si dopriavali odpočinok pre vaše nohy a chodidlá. Ak už máte nejaké problémy s nohami, ako napríklad ploché nohy či vybočené palce, je ešte dôležitejšie, aby ste si dávali pozor na to, aké topánky nosíte a pravidelne navštevovali podiatra na kontrolu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...