Voda nie je nápoj, ktorý hydratuje najviac. Ktorý nápoj ju predbehol?

smoothie

Je len veľmi ťažké predstaviť si, že voda nie je tak hydratačná, ako sme si všetci mysleli. Najnovšia štúdia však odhalila, že najviac hydratujúcimi nápojmi nie je ani voda či športové nápoje. Tieto dva nápoje sa nachádzajú v zozname až na priečkach 9. a 10. Čo ich predbehlo?

Voda pomáha našim kĺbom lepšie pracovať, pmáha nám udržovať zdravú teplotu a vyživuje náš mozog. Počas dňa vodu strácame potením, močením a dokonca aj dýchaním. To je dôvod, prečo ju musíme neustále dopĺňať. Podľa štúdie, ktorú v Spojenom kráľovstve vypracoval Ronald J. Maughan a jeho tím, voda nie je najhydratačnejším nápojom.

ovocné šťavy

Voda to rozhodne nie je

Vedci testovali 72 zdravých, fyzicky aktívnych mužov vo veku od 18 do 35 rokov. Každý účastník vypil neperlivú vodu a tri ďalšie nápoje. Toto je zoznam nápojov od tých, ktoré hydratujú najviac až po tie, ktoré hydratujú najmenej:

  1. Polotučné mlieko
  2. Perorálny rehydratačný roztok
  3. Plnotučné mlieko
  4. Pomarančový džús
  5. Cola
  6. Diétna cola
  7. Ľadový čaj
  8. Čaj
  9. Športové nápoje
  10. Voda
  11. Perlivá voda
  12. Pivo
  13. Káva

A ako sa vedci dopracovali k niečomu takémuto? Veľmi jednoducho. Objem moču daných ľudí sa porovnával a vypočítal sa tak, aby sa zistilo 13 nápojov, ktoré sú najhydratačnejšie. Výsledky ukázali, že nápoje s cukrom, tukom a bielkovinami sú lepšie ako voda a udržujú nás hydratovaných dlhšie.

Mlieko je novou vodou

Spomedzi všetkých 13 nápojov sa ukázalo, že odtučnené mlieko je najviac hydratujúce a porazilo dokonca aj perorálne roztoky, športové nápoje či vodu. Je to preto, že obsah cukru, laktózy, sodíka, bielkovín a tukov, ktoré pomáhajú spomaľovať našu potrebu močenia, nás udržujú hydratovanými omnoho viac.

zeleninové šťavy

Káva nie je najlepším nápadom, keď ste smädní

Aj keď sa káva v zozname objavila, spolu s pivom nie sú úplne najlepšie. Umiestnili sa aj pod vodou. Sú to iba dva testované nápoje, ktoré pri hydratácií tela pôsobili horšie ako samotná voda. Práve 2-3 šálky kávy dookážu telo odvodniť takmer okamžite.

Príliš veľa cukru pre telo nie je vhodné

Z tejto štúdie akoby vyplývalo, že nápoje s vysokým obsahom cukru, ako napríklad pomarančová šťava či Coca-Cola, sú lepšie ako voda. Príliš veľa cukru vás však môže vystaviť zdravotným rizikám, ako je napríklad cukrovka, prírastok na hmotnosti a srdcové choroby. Dietologička Melissa Majumdar tvrdí, že hoci sladké nápoje môžu v tele ostať dlhšie, na ich spracovanie sa použije voda z tela. To znamená, že šťava alebo cola môžu byť v skutočnosti menej hydratačné, pretože využijú aj nejakú vodu, ktorá už v tele bola. Telo tak príde nielen o tekutinu v podobe džúsu či coly, ale aj o vodu, ktorú prijalo predtým.

Často kladené otázky

Aká tekutina je najlepšia na hydratáciu tela?

Podľa štúdie vypracovanej Ronaldom J. Maughanom a jeho tímom v Spojenom kráľovstve nie je najhydratačnejším nápojom voda. Odtučnené mlieko sa ukázalo byť najviac hydratujúce, keďže obsahuje cukor, laktózu, sodík, bielkoviny a tuky, ktoré pomáhajú spomaľovať potrebu močenia a udržujú nás hydratovanými dlhšie.

Prečo niektoré nápoje s cukrom, ako pomarančová šťava alebo Coca-Cola, nie sú úplne ideálne na hydratáciu tela?

Hoci nápoje s vysokým obsahom cukru môžu v tele ostať dlhšie, na ich spracovanie sa použije voda z tela. Tým pádom šťava alebo cola môžu byť v skutočnosti menej hydratačné, pretože využijú aj nejakú vodu, ktorá už v tele bola. Navyše, príliš veľa cukru môže viesť k zdravotným rizikám, ako je cukrovka, prírastok na hmotnosti a srdcové choroby.

Ako vplyvá káva na hydratáciu tela?

Štúdia ukázala, že 2-3 šálky kávy môžu telo odvodniť takmer okamžite, čo znamená, že káva nie je najlepším nápadom na udržanie hydratácie tela. V zozname testovaných nápojov sa káva umiestnila pod vodou a bolo to jedno z dvoch nápojov, ktoré sa ukázali byť menej hydratačné ako voda.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...