Toto sú najväčšie mýty o piercingu! Veríte niektorým z nich aj vy?

piercing na červených perách

Piercing je jednou z najstarších modifikácií tela. Používali ju rôzne národy už pred tisíckami rokov. Napriek tak dlhej histórii existuje stále veľa mylných predstáv o tejto úprave. Práve tento nedostatok vedomostí môže viesť k určitým problémom a komplikáciám.

My sme si pre vás pripravili niekoľko mýtov o piercingu, ktorým by ste rozhodne nemali veriť!

žena s piercingom

Piercingové pištole sú lepšie ako ihly

Piercing do uší pomocou pištole je pravdepodobne jedným z najpopulárnejších a najnebezpečnejších piercingov. Existuje niekoľko dôvodov, prečo:

  • Počas piercingu sa na zariadenie môže dostať krv a plastová pištoľ sa nedá rozobrať alebo vložiť do vriacej vody na sterilizáciu. Existuje riziko nákazy.
  • Aby pištole urobili dieru, používajú ostré náušnice. Na rozdiel od špeciálnej dutej ihly, náušnice doslova trhajú tkanivo ušného lalôčka. Liečenie takýchto rán trvá omnoho dlhšie.
  • Pri použití pištole je ucho stlačené, čo iba zvyšuje riziko zranenia. Z toho istého dôvodu nie je také jednoduché získať tú správnu dierku: existuje možnosť vzniku asymetrického piercingu.

Akonáhle máte v uchu dierku, nemusíte do nej vložiť náušnice zo zlata, striebra alebo chirurgickej ocele

Toto je ďalší populárny mýtus, ktorému verí veľké množstvo ľudí. Je ťažké nájsť zlato dobrej kvality, preto veľa ľudí kupuje lacnejšie druhy, ktoré by mohli obsahovať nikel. Predpokladá sa, že spôsobuje alergické reakcie.

Nerezová oceľ nespôsobuje alergické reakcie. Nerobí to však nehrdzavejúca oceľ, ktorá je vhodná na nosenie počas obdobia hojenia. Potrebujete druh bez akýchkoľvek prísad, ktorý je ťažké nájsť.

Pre prvé piercingy je lepšie zvoliť materiály, ktoré neprídu do aktívneho kontaktu s pokožkou. Môže to byť napríklad ľahký a bezpečný titán, ktorý sa používa napríklad v protetike a zubných implantátoch.

žena s melónom

Peroxid vodíka je váš najlepší priateľ

Napriek celosvetovému použitiu nie je peroxid vodíka vždy najlepším riešením.

Zamyslite sa nad tým, aký penivý je, keď sa dostane na ranu. Tento efekt spôsobí, že všetky nečistoty sa dostanú mimo ranu. Vedci však stále robia výskum, aby pochopili, či peroxid vodíka ničí bunky spojivového tkaniva za účelom hojenia. Výsledky nie sú v tomto okamihu jasné.

Vedci si tiež nie sú celkom istí dezinfekčnými vlastnosťami peroxidu vodíka. Svetová zdravotnícka organizácia popisuje iba 3 antiseptiká: chlorhexidín, etanol a povidón-jód. Peroxid vodíka nie je na zozname.

Na nové piercingy sa môže použiť iba chlorhexidín. Používajú ho zubní lekári, takže ho môžete tiež používať. Mali by ste však vedieť, že ak ho budete používať v ústach, vaše zuby by mohli trochu zožltnúť. Tento problém však časom zmizne.

žena, ktorá má piercing

Hovoriť o tom, že piercing je alebo nie je bolestivý

To, či je piercing bolestivý alebo nie sa nedá povedať úplne všeobecne. Bolesť je veľmi relatívny pojem. Existuje však tabuľka úrovne bolesti pre rôzne piercingy.

  • Najmenej bolestivé miesta sú tie do uší a do brucha.
  • Najbolestivejšie miesta na piercing sú obočie, pery, jazyk a nosné dierky.
  • Ďalšou najbolestivejšou oblasťou je prepichnutie chrupavky, ktorá si vyžaduje veľa práce.
  • A najbolestivejšie miesto na prepichnutie sú súkromné oblasti na tele.

Často kladené otázky

Prečo sú piercingové pištole nebezpečné?

Piercingové pištole môžu byť nebezpečné z viacerých dôvodov: počas piercingu sa na zariadenie môže dostať krv a plastová pištoľ sa nedá rozobrať alebo vložiť do vriacej vody na sterilizáciu, čím vzniká riziko nákazy; pištole trhajú tkanivo ušného lalôčka namiesto vytvorenia dierky špeciálnou dutou ihlou, čo spôsobuje dlhšie hojenie; a pri použití pištole je ucho stlačené, čo zvyšuje riziko zranenia a vede k nesprávnemu umiestneniu dierky.

Aký materiál by sa mal použiť pre prvé piercingy?

Pre prvé piercingy je lepšie zvoliť materiály, ktoré neprídu do aktívneho kontaktu s pokožkou, ako je napríklad titán. Titán je ľahký a bezpečný materiál, ktorý sa používa aj v protetike a zubných implantátoch. Zlato a chirurgická oceľ môžu obsahovať nikel, ktorý spôsobuje alergické reakcie, a nerezová oceľ nie je vhodná pre obdobie hojenia.

Ako sa má správne čistiť nový piercing?

Na čistenie nového piercingu sa môže použiť iba chlorhexidín, ktorý má antiseptické vlastnosti. Používajú ho zubní lekári, takže je bezpečné aj pre vás. Peroxid vodíka sa síce používa celosvetovo, ale nie je úplne jasné, či má dezinfekčné vlastnosti a či ničí bunky spojivového tkaniva potrebné pre hojenie. Chlorhexidín však môže pri použití v ústach spôsobiť dočasné žltnutie zubov, ktorý časom zmizne.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

nakupovanie

Ako nakupovať na Allegro.sk: Skúsenosti a rady

Milujete nakupovanie na internete a neustále hľadáte nové internetové obchody, z ktorých si môžete zaobstarať širokú ponuku rôznych výrobkov? V tom...

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...