Streamovacie filmové služby: Ktorá je najlepšia?

televízor

Pri výbere najlepšej streamovacej služby nejde len o to, ktorá má najlepšie pôvodné seriály alebo filmy, ale aj o rozhranie a používanie aplikácie a pomer ceny a kvality. V dnešnom článku vám vysvetlíme, ktoré streamovacie služby sú v súčasnosti najlepšie, a porovnáme kľúčové funkcie jednotlivých ponúk.

Za posledných niekoľko rokov sa diváci húfne prihlásili k službám ako Netflix a Amazon Prime, a to z jedného dobrého dôvodu. Poskytujú množstvo filmov a seriálov, ktoré by ste si museli inak samostatne kupovať za pomerne vysoký poplatok. Takto máte, za približne 10 € mesačne, možnosť pozerať stovky snímok podľa svojho výberu.

Televízne prostredie sa rýchlo mení. To znamená len jedno – každé veľké štúdio v USA rieši, ako dohnať stratu, ktorú mu spôsobili veľké konkurenčné spoločnosti, ako Netflix a Amazon Prime Video. Práve tento problém viedol v posledných rokoch k spusteniu HBO Max, Paramount Plus a Peacock, ktoré využívajú svoju vlastnú produkciu na to, aby nalákali potenciálnych predplatiteľov.

Výber je široký, čo je síce skvelé, no na druhej strane, množstvo služieb sťažuje rozhodovanie. Práve preto sme si pre vás pripravili porovnanie viacerých možností. Ktoré sú tie najlepšie a čo všetko vám poskytujú? Máme odpovede.

Netflix

Špecifikácie:

Kompatibilita: Android, Apple, Windows, Roku, PlayStation, Xbox, Google Chromecast, Amazon Fire TV Stick, Apple TV, Smart TVs
Bezplatná skúšobná doba: 1 mesiac
Možnosť pozerať na viacerých obrazovkách: áno, maximálne 4

Ak ste človekom, ktorý miluje filmy a seriály, Netflix je pre vás ako stvorený. Je to jednoznačne najväčšia a najlepšia streamovacia služba, a to aj napriek tomu, že nie vždy zásobuje svoju digitálnu zbierku novými filmami a televíznymi programami.

V súčasnosti má väčšina inteligentných televízorov aplikáciu Netflix a nájsť streamovací box bez nej je ekvivalentom hľadania ihly v kope sena. Kvalita filmov a televízie, ktoré sme vyskúšali – väčšinou streamované v Ultra HD – na televízore aj na tablete je vynikajúca.

Od spustenia vlastného originálneho obsahu v roku 2013 sa knižnica originálov Netflixu rozrástla do obrovských rozmerov. Služba sa môže pochváliť desiatkami ocenených seriálov vrátane Stranger Things, Orange is the New Black, The Crown, Master of None, House of Cards a neskôr aj The Witcher a Top Boy.

Hrozbou číslo jeden pre Netflix je, že jeho licencovaný obsah mizne do novších, konkurenčných sietí. Napríklad seriály Priatelia a The Office už odišli. Oba seriály si na Netflixe získali významné publikum. Spoločnosť tak bude musieť tvrdo pracovať, aby tieto straty nahradila.

Cena predplatného sa od roku 2021 zvýšila o 1 až 2 eurá mesačne, pričom základný plán stojí 7,99 eur a plán HD 12 eur. Nezabudnite však, že Netflix môžete vyskúšať aj v rámci 1-mesačnej bezplatnej skúšobnej verzie a zistiť, či sa vám oplatí.

Výhody

  • množstvo originálnych seriálov a filmov
  • kompatibilita s takmer všetkými zariadeniami
  • dobrá cena
  • množstvo seriálov a filmov z iných TV staníc
  • jednoduché používanie
netflix

Amazon Prime Video

Špecifikácie:

Kompatibilita: Android, Apple, Windows, Roku, PlayStation, Xbox, Google Chromecast, Amazon Fire TV Stick, Apple TV, Smart TVs
Bezplatná skúšobná doba: 1 mesiac
Možnosť pozerať na viacerých obrazovkách: áno, maximálne 3

Amazon a Netflix sú dve strany jednej mince. To znamená, že sú identické, no nie úplne rovnaké. Pri lepšom prezretí zistíme, že medzi nimi existuje niekoľko rozdielov. Aj napriek tomu je však Prime v boji o najlepšie streamovacie služby v tesnom závese za Netflixom.

Podobne ako Netflix, aj Amazon Prime Video má svoj vlastný súbor pôvodných seriálov – okrem iných The Expanse, Hunters a The Boys – ale vo všeobecnosti sa im nedostáva toľkého uznania ako ako ich bratom z Netflixu.

Hoci Netflix je rovnako vinný za nepodarené programy ako ostatní, stojí za zmienku, že Amazon Prime z času na čas dostane nie kvalitné a dobré novinky. Preto si vždy pozrite sprievodcu najlepšími televíznymi programami Amazon Prime, než sa do nich vrhnete. Nemusia totižto stáť za to.

Dva veľké rozdiely medzi službami sú v tom, že prístup k streamovacej službe Amazon je štandardne spojený s predplatným služby Amazon Prime – čo znamená prístup k službe Amazon Music a prémiovým doručovacím službám.

Predplatné služby Amazon Prime vás vyjde na 12,99 dolára mesačne. Ide o skvelú cenu, keď zohľadníte ďalšie výhody, ktoré dostanete.

Služba Prime Video je dostupná pre počítače PC a Mac, Kindle Fire HD, iPad, Xbox, PlayStation, televízory a prehrávače Blu-ray s pripojením na internet, systém domáceho kina Sony, sieťový prehrávač médií Sony a nespočetné množstvo ďalších menších zariadení.

Výhody

  • množstvo originálnych seriálov a filmov
  • skvelý výber filmov
  • jednoduché používanie
  • vhodný aj pre deti
  • kompatibilita s takmer všetkými zariadeniami
  • množstvo seriálov a filmov z iných TV staníc

Disney Plus

Špecifikácie:

Kompatibilita: PS4, Xbox One, Samsung and LG devices, Roku players, Amazon Fire TV and Fire tablets, Apple TV, Android TV, Android, iOS, Chrome, Firefox, Edge, Google Chromecast
Bezplatná skúšobná doba: 7 dní
Možnosť pozerať na viacerých obrazovkách: áno, maximálne 4

Disney Plus sa nesnaží byť hlavnou ponukou televízneho vysielania vo vašom živote. Namiesto toho je to možnosť vhodná pre rodiny, ktorá akoby žila popri predplatnom služby Netflix alebo Amazon Prime Video. Má veľmi špecifický výber obsahu: Disney, Star Wars, Pixar, Marvel a National Geographic.

Skutočným dôvodom na registráciu sú veľké originály naprieč rôznymi tematickými oblasťami – napríklad WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, The Mandalorian a Pixar's Soul.

Aplikácia sa používa jednoducho, má užitočné žánrové zoznamy a streamovanie v rozlíšení 4K je súčasťou rovnakého balíka za 7,99 USD mesačne (môžete si ju predplatiť aj na rok za 79,99 USD a v balíku s ESPN+ a Hulu za 13,99 USD mesačne).

Je to teda celkom dobre nastavená cena, a pokiaľ ide o klasiku, Disney Plus odštartoval s celým radom fantastických filmov. Ak si v službe nemôžete pustiť konkrétny film, na stránke s ponukou sa dozviete, kedy sa bude dať streamovať.

Knižnica v tejto fáze nie je ani zďaleka taká rozsiahla ako Netflix alebo Amazon, ale Disney Plus ťaží z toho, že má veľmi špecifický uhol pohľadu.

Výhody

  • špecifická ponuka seriálov a filmov
  • jednoduché používanie
  • vhodný aj pre deti
  • kompatibilita s takmer všetkými zariadeniami
notebook na stole

HBO Max

Špecifikácie:

Kompatibilita: Apple, Android, Windows, Roku, Xbox, Google Chromecast, Apple TV, Android TV, Smart TVs, Roku, Amazon Fire devices
Bezplatná skúšobná doba: 7 dní
Možnosť pozerať na viacerých obrazovkách: áno, maximálne 3

HBO Max je nová streamovacia služba postavená na tej starej. Je ďalšou evolúciou HBO Go a HBO Now a vychádza z obsahu HBO, ktorý zahŕňa množstvo fenomenálnych seriálov, ako napríklad Sopranovci, Hra o tróny, Barry, The Leftovers a Succession, a pridáva k nim hromadu ďalšieho obsahu, aby sa stala skôr konkurenciou Netflixu.

Práve preto tu nájdete veľa pôvodných filmov, ktoré sú trochu zamerané na rôzne publikum. Vyberať si môžete napríklad seriál Love Life s Annou Kendrick alebo Flight Attendant s Kaley Cuoco. V službe nájdete nielen filmy, ale aj seriály, ktoré boli predtým dostupné v aplikácii DC Universe, napríklad Titans a Harley Quinn.

K dispozícii sú aj ďalšie snímky, ako napríklad The Fresh Prince of Bel-Air, South Park a Rick and Morty. Obsahové kanály na HBO Max sú skvelé, medzi nimi je napríklad Studio Ghibli, Adult Swim a Cartoon Network.

Veľkou iniciatívou HBO Max 2021 je vydávanie filmových trhákov spoločnosti Warner Bros v deň, keď sa objavia v kinách. To zahŕňa všetko od filmu Godzilla vs. Kong po Jednotku samovrahov a zatiaľ nepomenovaný štvrtý film Matrix. Namiesto toho, aby však išlo o trvalé prírastky, budú tieto premiéry po mesiaci zo služby odstránené. HBO Max stojí 14,99 dolára mesačne, ale niekedy sa objavia aj ročné alebo polročné tarify za zvýhodnené ceny.

Výhody

  • všetky HBO seriály na jednom mieste
  • jednoduché používanie
  • široká ponuka seriálov a filmov
  • kompatibilita s takmer všetkými zariadeniami

Apple TV Plus

Špecifikácie:

Kompatibilita: Apple, Samsung Smart TVs, Roku, Amazon Fire TV, PlayStation, Xbox, Chromecast with Google TV
Bezplatná skúšobná doba: 7 dní
Možnosť pozerať na viacerých obrazovkách: áno, maximálne 6

Najnovšia streamovacia služba spoločnosti Apple má výhodu hlavne v tom, že značku pozná množstvo ľudí. Tiež sa môže pochváliť množstvom zaujímavých snímok, ako napríklad drámou The Morning Show s Jennifer Aniston, Reese Witherspoon a Stevom Carrellom v hlavných úlohách, ako aj filmom See s Jasonom Momoa.

Bohužiaľ, služba nemá veľkú knižnicu obsahu, čo by platforma potrebovala, aby sa stala tou najlepšou v roku 2021. Za nízku cenu 4,99 dolára mesačne sa tu však niektoré programy oplatí pozrieť – najmä Mythic Quest, sitcom od tvorcov seriálu It's Always Sunny in Philadelphia. Časom by sa z tejto knižnice mohlo stať niečo skvelé. Treba však počkať.

Spoločnosť Apple začala robiť kroky na to, aby si zabezpečila veľké filmy. Napríklad, len nedávno získala film Toma Hanksa Greyhound o druhej svetovej vojne. Okrem toho financuje aj ďalší film Martina Scorseseho.

Spoločnosť musí tiež trochu viac pracovať na tom, aby dostala svoju aplikáciu do iných zariadení. Takmer každá streamovacia služba je dostupná na herných konzolách, čo Apple zatiaľ nespravil.

Výhody

  • kvalitné seriály a filmy
  • jednoduché používanie
  • službu získate na jeden rok zadarmo, ak máte zariadenie od Apple
  • Apple TV Plus vyzerá, ako skvelý projekt, ktorý by sa v budúcnosti mohol rozšíriť a zatieniť väčšie streamovacie služby
obrazovka televízora

Zhrnutie

Výber správnej streamovacej služby môže byť náročný. Platiť ich všetky je zbytočné, pretože s veľkou pravdepodobnosťou nemáte toľko času, aby ste celý deň sedeli pred televíziou a pozerali filmy alebo seriály. Najlepšou možnosťou na rok 2021 je Netflix, no ak ste v jeho ponuke nič zaujímavé nenašli, vyskúšajte napríklad HBO Max. Stavte na naše praktické rady a uvidíte, že zvolíte správne.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú hlavné rozdiely medzi streamovacími službami Netflix a Amazon Prime Video?

Netflix a Amazon Prime Video sú dve populárne streamovacie služby, ktoré ponúkajú veľký výber filmov a seriálov. Hlavnými rozdielmi medzi nimi sú množstvo a kvalita originálnych seriálov, rozhranie a používanie aplikácie a pomer ceny a kvality. Netflix má väčšie množstvo ocenených originálnych seriálov a jeho rozhranie je jednoduché na používanie. Amazon Prime Video má tiež pôvodné seriály, ale vo všeobecnosti nedostávajú toľkého uznania ako tie na Netflixe.

Aká je cena za predplatné služby Netflix?

Netflix ponúka rôzne cenové plány. Od roku 2021 sa cena predplatného zvýšila o 1 až 2 eurá mesačne. Základný plán stojí 7,99 eur, plán HD stojí 12 eur. Nezabudnite, že si môžete službu vyskúšať aj v rámci 1-mesačnej bezplatnej skúšobnej verzie.

Akú bezplatnú skúšobnú dobu ponúkajú Netflix a Amazon Prime Video?

Oba, Netflix aj Amazon Prime Video, ponúkajú bezplatnú skúšobnú dobu na jeden mesiac. To znamená, že si ich môžete vyskúšať bez záväzkov a rozhodnúť sa, ktorá služba vám viac vyhovuje.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...