Správne používanie GPS: Šoférujte bezpečne za každých okolností

navigácia v aute

Sledovanie premávky, šoférovanie a hľadanie správnej trasy na GPS je práca pre minimálne dvoch ľudí. Ak však v aute sedíte sami, je potrebné vedieť, ako všetky úkony spraviť bez toho, aby ste vystavili seba či iných ľudí nebezpečenstvu.

šoférovanie

V prípade, že idete na nejaké miesto prvýkrát, budete s veľkou pravdepodobnosťou používať GPS. Ešte predtým, ako do auta sadnete a vydáte sa na dlhú cestu, je potrebné správne sa na ňu pripraviť.

  • GPS nainštalujte na miesto, ktoré je v úrovni vašich očí. Pri šoférovaní na ňu budete dobre vidieť . Nebudete ju musieť pohľadom dlho hľadať. Rovnako tak urobte aj vtedy, ak používate svoj smartfón ako GPS.
  • Dopredu sa na GPS naučte pracovať. Pozrite sa, aké má funkcie a čo by ste mali urobiť, ak by ste zle odbočili alebo chceli zmeniť trasu.
  • Uistite sa, že cieľová adresa je správna. Pozrite si v rýchlosti cestu, ktorá vás čaká, aby vás zbytočne nič neprekvapilo.
  • Počas cesty sa nesmiete rozptyľovať tým, že budete do GPS vkladať cieľové miesto alebo meniť smer. V prípade, že by ste tak chceli urobiť, je dobré staviť na model poskytujúci ovládanie hlasom. Vtedy stačí len GPS ohlásiť a povedať pokyny. Ak nemáte možnosť ovládania hlasom, odstavte auto a trasu zmeňte. Alebo, ak v aute nie ste sami, využite pomoc spolujazdca. Povedzte mu, čo má urobiť.
  • Vždy dodržiavajte dopravné značenia a povolenú rýchlosť. Ak vám GPS bude tvrdiť, aby ste odbočili doľava, no v tejto ulici je zákaz, určite ju neposlúchnite. Občas sa stane, že aj technológie pochybia. Niektoré GPS sa nestihnú aktualizovať alebo jednoducho na ceste nastala zmena, kvôli ktorej na ňu nemôžete vstúpiť.
  • Nezabudnite GPS pravidelne aktualizovať, aby ste si boli istí, že pri plánovaní cesty zariadenie skutočne počíta s rôznymi zmenami na trase. Výhodu máte vtedy, ak používate GPS v mobile. Mobil je pripojený na internet a navigácia sa vie aktualizovať každých pár minút. Mnohé aplikácie hlásia tiež radary alebo nehody.

Často kladené otázky

Ako si správne pripraviť GPS pred jazdou, aby som neohrozil svoju bezpečnosť a bezpečnosť iných ľudí na ceste?

Skôr než sa vydáte na cestu, nainštalujte GPS na miesto v úrovni vašich očí, aby ste ga dobre videli. Ak používate smartfón ako GPS, urobte to isté. Pred odjazdom sa naučte pracovať s GPS, oboznámte sa s jeho funkciami a overte si správnosť cieľovej adresy. Rovnako si pozrite rýchlosť cesty, ktorá vás čaká, aby vás neprekvapila.

Čo mám robiť, ak potrebujem počas jazdy zmeniť nastavenia alebo trasu na GPS?

Pokiaľ máte GPS s ovládaním hlasom, stačí len ohlásiť a povedať pokyny. Ak nemáte možnosť ovládania hlasom, odstavte auto a trasu zmeňte. V prípade, že ste v aute nie sami, požiadajte o pomoc spolujazdca a povedzte mu, čo má urobiť.

Ako udržať svoju GPS aktuálnu, aby som mohol spoľahnúť na jej informácie pri plánovaní cesty?

Nezabudnite pravidelne aktualizovať svoju GPS, aby ste si boli istí, že zariadenie počíta s rôznymi zmenami na trase. Ak používate GPS v mobile, máte výhodu, pretože mobil je pripojený na internet a navigácia sa vie aktualizovať každých pár minút. Mnohé aplikácie hlásia tiež radary alebo nehody.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....