Spíte na pravom boku alebo bruchu? Toto sú dôvody, prečo by ste s tým mali prestať!

žena, ktorá spí

Niektoré z vážnych chronických problémov, ako napríklad pálenie záhy alebo bolesť chrbta, môžu byť spojené s nesprávnym držaním tela počas dňa alebo nesprávnej polohy pri spánku. Aj keď všetci vieme, aké je dôležité mať dobrý spánok, predsa by sme si len mali dávať pozor, ako spíme.

Spánok je podstatnou časťou nášho života. Počas neho naberáme silu a energiu na ďalší deň. Telo sa nám regeneruje. Ak má však človek zlú spánkovú polohu, môže sa stať, že na to doplatí chronickými bolesťami.

V tomto článku sme pre vás zistili ako môžu niektoré z problémov, ktorým čelíme počas dňa, súvisieť s najbežnejšími nesprávnymi polohami pri spaní, ako je napríklad spánok na bruchu alebo na pravej strane.

žena v posteli

Pálenie záhy

Ležanie rovno, napravo alebo priamo na chrbte môže spôsobiť problém s názvom Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) alebo zhoršiť tento problém každému, kto ho už má. Prečo sa to stáva? Kyselina a obsah žalúdka v tejto polohe stúpajp do pažeráka. Ventil, ktorý bráni kyseline vrátiť sa späť z oblasti žalúdka, nemôže regulovať reflux z dôvodu polohy, v ktorej spíte. To spôsobuje pálenie záhy.

Čo teda robiť? Spite radšej na ľavej strane. Štúdie dokázali, že práve spánok na ľavej strane pomáha ľuďom, ktorá s GERD majú problém cítiť úľavu. V tejto polohe je žalúdok v správnej polohe, ktorá núti jedlo, aby zostalo v žalúdku a nevniklo von do hornej oblasti žalúdka a von z pažeráka.

Bolesť chrbtice

Podľa odborníkov je spánok na bruchu alebo na ľavej strane spojený s chronickou bolesťou chrbta. Tlak vyvíjaný na chrbát a chrbticu cez noc v tejto polohe je extrémny, pretože väčšina vašej hmotnosti sa drží v určitých častiach tela. Chrbtica nie je nastavená v prirodzenej polohe, a preto by ste pri zmene polohy mohli cítiť bolesť.

Čo teda robiť? Ak nemôžete zaspať v inej polohe, svoju polohu môžete upraviť tak, aby prirodzene pomáhala krivke chrbtice. Skúste umiestniť 2 vankúše pod svoje telo, jeden pod panvu a druhý pod hlavu.

žena, ktorá spí

Chronická bolesť krku

Keď spíte na bruchu, nie je možné správne dýchať a ani si otočiť krk tak, aby vás po nejakom čase nebolel. Táto poloha na spanie by mohla viesť k rozvoju chronických problémov s krkom, pretože vaša hlava a chrbtica nie sú zarovnané a krk musí byť vykrútený. Konštantná zlá poloha pri spánku môže poškodiť určité časti v krku a viesť tak k chronickej bolesti.

Čo teda robiť? Spánok na chrbte je najprirodzenejšou pozíciou pre celé vaše telo. Lekári navrhujú túto pozíciu ľuďom, ktorí sa podrobujú chronickej bolesti chrbtice spôsobenej artritídou. Najlepšie spravíte, ak si pod kolená dáte vankúš. Môžete tiež vyskúšať vankúš pod každým ramenom, aby ste úplne zbavili krk od váhy a tlaku.

Pre zdravý spánok potrebujete najmä kvalitný matrac a vankúš:
Matrac Aloe Vera Plus II Dormeo.sk
Klasický vankúš Yin&Yan Dormeo.sk
Klasický vankúš Sleep Inspiration Dormeo.sk

Vrásky na tvári

Spanie na jednej strane tváre na vankúši je nevyhnutné, keď spíte na bruchu alebo na pravej či ľavej strane. Štúdie však dokázali, že je to to najhoršie, čo môžete urobiť svojej tvári, pretože tlak vyvíjaný na obidve strany pokožky tváre môže v priebehu času spôsobiť vrásky na tvári.

Čo teda robiť? Rovnako ako v predchádzajúcom bode, spite na chrbte. Táto poloha je najlepším riešením na to, aby ste zabránili vráskam. Vaša tvár nevydáva tlak na vankúš a póry na pokožke sú schopné dýchať.

Často kladené otázky

Ako môže nesprávna poloha pri spánku spôsobiť pálenie záhy?

Ležanie rovno, napravo alebo priamo na chrbte môže spôsobiť problém s názvom Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) alebo zhoršiť tento problém každému, kto ho už má. Kyselina a obsah žalúdka v tejto polohe stúpajú do pažeráka. Ventil, ktorý bráni kyseline vrátiť sa späť z oblasti žalúdka, nemôže regulovať reflux z dôvodu polohy, v ktorej spíte. To spôsobuje pálenie záhy. Aby ste tomuto problému predišli, mali by ste radšej spávať na ľavej strane, pretože táto poloha pomáha udržať jedlo v žalúdku a bráni jeho vystúpeniu do pažeráka.

Ako môžu nesprávne polohy pri spánku spôsobiť bolesť chrbta?

Spánok na bruchu alebo na ľavej strane je spojený s chronickou bolesťou chrbta. Tlak vyvíjaný na chrbát a chrbticu cez noc v tejto polohe je extrémny, pretože väčšina vašej hmotnosti sa drží v určitých častiach tela. Chrbtica nie je nastavená v prirodzenej polohe, a preto by ste pri zmene polohy mohli cítiť bolesť. Pre zmiernenie tohto problému môžete vyskúšať umiestniť dva vankúše pod svoje telo, jeden pod panvu a druhý pod hlavu, čím pomôžete chrbtici mať prirodzenejšiu krivku.

Ako môže spánok na bruchu spôsobiť chronickú bolesť krku?

Keď spíte na bruchu, nie je možné správne dýchať a ani si otočiť krk tak, aby vás po nejakom čase nebolel. Táto poloha na spanie by mohla viesť k rozvoju chronických problémov s krkom, pretože vaša hlava a chrbtica nie sú zarovnané a krk musí byť vykrútený. Konštantná zlá poloha pri spánku môže poškodiť určité časti v krku a viesť tak k chronickej bolesti. Pre zmiernenie tohto problému je najlepšie spať na chrbte, s vankúšom pod kolenами. Môžete tiež vyskúšať vankúš pod každým ramenom, aby ste úplne zbavili krk od váhy a tlaku.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...