Recenzia Disney+: Aké výhody poskytuje obľúbená streamovacia služba?

Disneyland

Disney+ sa už čoskoro dostane aj na Slovensko. Pripravili sme si preto pre vás recenziu, v ktorej zistíte, či sa vám oplatí rozmýšľať nad predplatným, alebo ho vôbec nevyužijete. Poďme sa na to pozrieť.

2-minútová recenzia

Disney+ je skvelá streamovacia služba, ktorá spustila svoje fungovanie v novembri 2019. Vo svojej ponuke má hneď niekoľko filmov a seriálov, ktoré poskytuje v 4K rozlíšení. Za mesiac si zaplatíte 6,99 USD s možnosťou nastavenia viacerých profilov a sťahovania na offline streamovanie.

V porovnaní s Netflixom alebo HBO GO nie je v knižnici príliš veľa obsahu, no to sa už čoskoro zmení. Stačí len chvíľku počkať. Spoločnosť plánuje svoju kolekciu neustále rozširovať. To, čo zatiaľ v službe nájdete, vás poteší hlavne v prípade, že ste milovníci filmov Marvel a Pixar.

Čo presne teda môžete očakávať z hľadiska obsahu? Nuž, odhliadnuc od Mandaloriana, medzi originály patria marvelovské seriály ako WandaVision a Hawkeye, na Zlatý glóbus nominovaný film Only Murders in the Building a anime projekt Star Wars: Visions. Nájdete tu aj desiatky klasických filmov z The Disney Vault a novšie filmy ako Jungle Cruise.

V ponuke sú všetky filmy Star Wars v 4K HDR, všetky filmy Marvel (niektoré je teraz možné streamovať v režime IMAX Enhanced) okrem Spider-Man: No Way Home a väčšina všetkých filmov Pixaru, ktoré by ste si chceli pozrieť.

Najviac sa nám páči, že za jeden mesačný poplatok môžete obsah sledovať na štyroch obrazovkách súčasne a uložiť si až sedem profilov v službe, čo z nej robí skvelý plán pre rodiny, ktoré chcú svoj rozpočet využiť na zábavu. Navyše, opakovane sledovateľné detské filmy ako Frozen a Moana zabezpečia, že vaše dieťatko bude mať v núdzi vždy čo pozerať, zatiaľ čo seriály ako Mandalorian a Svet podľa Jeffa Goldbluma poskytnú niečo na sledovanie mame a otcovi.

Ak dokážete prehliadnuť počet filmov a prispôsobiť sa skvelému obsahu, ktorý je v Disney+ k dispozícii, zistíte, že cenovo ide o veľmi výhodnú službu, ktorá predstavuje solídnu alternatívu k službám Amazon Prime, Netflix, Hulu a teraz aj Apple TV Plus, ktorá sa bude s pribúdajúcim obsahom len zlepšovať.

Mickey Mouse

Ktoré zariadenia podporujú aplikáciu Disney+?

Služba Disney Plus je k dispozícii na viacerých zariadeniach a operačných systémoch.

Chrome, Firefox a dokonca aj prehliadač Microsoft Edge nemajú so spustením služby problém, zatiaľ čo aplikáciu pre smartfóny môžete získať v obchode Google Play a Apple App Store. Ani konzolisti nemajú núdzu, pretože aplikáciu podporujú konzoly PS5, Xbox Series X/S, PS4 a Xbox One. Aplikácia však nie je dostupná na konzole Nintendo Switch, napriek tomu, že sa šepká o tom, že podpora nakoniec príde.

A čo televízory? Platforma webOS pre televízory LG už aplikáciu Disney má, zatiaľ čo na televízoroch so systémom Android (Nvidia Shield TV, Sony TV, Hisense TV) bude neskôr možné spustiť aj Disney Plus. Aplikáciu podporujú aj streamovacie zariadenia Google Chromecast, Roku a Apple TV. V Spojenom kráľovstve môžete službu Disney Plus sledovať aj na televíznej stanici Sky Q.

Ako sme už spomenuli, jedno predplatné vám umožní prístup k štyrom súbežným streamom so siedmimi profilmi na maximálne desiatich zariadeniach. Počas našich testov sa nám podarilo použiť jedno konto na viacerých platformách a sledovať na každom konte súčasne iný film, čo fungovalo presne tak, ako by ste očakávali – perfektne.

Dizajn a používanie

Ak ste v minulosti už používali Netflix alebo Amazon Prime Video, viete, čo môžete od služby Disney Plus očakávať. A to hlavne pokiaľ ide o dizajn a používateľské rozhranie. Je to v podstate rad za radom obsahu, zoradeného podľa pôvodu, kvality streamovania a ďalších rôznych kategórií.

Logá piatich veľkých značiek spoločnosti Disney nájdete v dynamickom banneri, ktorý priamo odkazuje na filmy a seriály týchto značiek, zatiaľ čo odporúčaný obsah – napríklad Mandalorian, Simpsonovci a Avatar – zaberá horný riadok.

Pod bannermi značiek sa nachádza sekcia Originals, ktorá upozorňuje na obsah exkluzívny pre túto službu, a pod ňou známy odporúčaný riadok, ktorý ste pravdepodobne videli v streamovacích službách, ako je Netflix.

Keď sa posuniete na domovskú stránku, nájdete viac kategórií a zoskupení, ktoré zrejme redakčne pripravila spoločnosť Disney – príjemný prvok v porovnaní s prevažne programovým katalógom na Netflixe. Nájdete tu relácie a filmy, pre ktoré by ste sa bežne nerozhodli.

Ak by ste chceli trochu viac predvídateľnosti, sú tu celé sekcie len pre filmy a seriály a funkcia vyhľadávania, ktorá vám umožní nájsť presne to, čo hľadáte.

V sekcii filmov alebo televíznych programov je aj rozbaľovacia ponuka na výber obsahu podľa žánru s možnosťami akčný/dobrodružný, animovaný, komédia, dokumentárny, dráma, pre deti, krátkometrážny a 4K Ultra HD.

Celkovo tu síce nie je nič prevratné, ale dizajn je ľahko ovládateľný a umožňuje vám nájsť prekvapenia, ktoré by ste inak v inteligentných, redakčne upravených riadkoch nenašli.

Disneyland

Obsah

Čo teda získate z hľadiska obsahu? Veľkými ťahačmi pozornosti sú klasické filmy Disney, klasické animované filmy, relácie z Disney Channel, pôvodný obsah (o ktorom budeme hovoriť ďalej) a relácie a filmy od spoločností Marvel, Star Wars, Pixar a National Geographic.

Najzaujímavejší je, samozrejme, pôvodný obsah, pretože je súčasťou stratégie spoločnosti Disney, ktorá chce nakoniec predbehnúť Netflix.

Pri spustení nebolo k dispozícii príliš veľa pôvodného obsahu, pričom skutočne výrazným titulom bol Mandalorian, ktorý je režírovaný od bývalého priekopníka Marvelu – Jona Favreaua. Medzi ďalšie originálne filmy patrí hraný remake Lady and the Tramp, High School Musical: The Musical: The Series, Encore, The World According to Jeff Goldblum, Noelle a niekoľko dokumentov. K dispozícii je aj Pixar Spark Shorts, v podstate zbierka minifilmov, ktoré sa zvyčajne vysielajú pred najnovším filmom Pixaru, ale len štyri z nich neboli dostupné inde.

Zvláštne je, že Disney Plus tu má aj 30 sérií Simpsonovcov, čo by mohlo znamenať, že spoločnosť využije katalóg filmov a seriálov Foxu na vyplnenie prípadných medzier v programovom pláne.

Disney sa však neobmedzuje len na televízne programy. Jedným z najväčších lákadiel je filmový katalóg, ktorý siaha až do 30. rokov minulého storočia, s klasikami ako Robin Hood alebo Popoluška, ako aj s niektorými modernými remakmi, ktoré Disney vytvoril v posledných dvoch desaťročiach.

Kde je teda hraničný bod, pokiaľ ide o nové seriály a filmy? Nuž, nájdete tu väčšinu vecí, ktoré sú staršie ako šesť mesiacov. V poslednom čase sme však na streamovači videli pristáť aj novšie produkcie, vrátane Shang-Chi a Legendy o desiatich prsteňoch. Film Eternals od štúdia Marvel tiež dorazil (presnejšie 12. januára 2022) takže nové filmy sa na Disney Plus dostanú ešte skôr ako predtým.

Kvalita

Pre väčšinu ľudí bude Disney Plus streamovať v HD/SDR, ktoré vyzerá skvele na veľkých obrazovkách televízorov aj smartfónov. Aj keď je to v prípade iných streamovacích služieb bežné, je skutočne pôsobivé, že Disney Plus to dokázal vzhľadom na to, aké staré sú niektoré z týchto filmov a seriálov. Táto skutočnosť dokazuje, že spoločnosť Disney venovala celkovej kvalite obrazu veľkú pozornosť.

Ešte lepšie je, že malá časť obsahu je k dispozícii v rozlíšení 4K/HDR a Dolby Vision a je zahrnutá bez príplatku. V súčasnosti sem patrí celá sága Skywalker (vrátane epizód 1, 2 a 3), moderné animované filmy ako Frozen a Moana, ako aj remastrované klasiky ako Aladin a Malá morská víla. Neočakávajte viac ako 100 titulov, aké nájdete na Netflixe, ale je to dobrý začiatok a ukazuje, že Disney vážne uvažuje o rozšírení svojej kolekcie 4K HDR.

Bohužiaľ, neexistuje spôsob, ako vysokú kvalitu zámerne obmedziť, ak chcete ušetriť dáta, ale služba Disney Plus ponúka offline zobrazenie hneď od začiatku. To znamená, že ak ste na verejnom Wi-Fi alebo doma, kde máte neobmedzené dáta, môžete si veľmi ľahko vytvoriť zásobu seriálov a filmov, ktoré si pozriete, kým nebudete doma.

Pre koho je Disney+ určené?

Milovníkov Disney: Ak ste celý život milovali Disney, pravdepodobne si budete chcieť predplatiť službu Disney Plus. Je to definitívne úložisko práce spoločnosti za posledných 80 rokov. Do budúcnosti to bude pravdepodobne jediné miesto, kde nájdete exkluzívne a originálne diela.

Fanúšikovia sci-fi: Prekvapenie divákov ságou Skywalker v 4K v deň uvedenia ukazuje, že Disney berie svoje sci-fi značky vážne. Ak sa považujete za fanúšika Hviezdnych vojen alebo Marvelu, táto služba bude v podstate prameňom všetkých týchto franšíz do budúcnosti a stojí za vaše predplatné.

Disneyland

Pre koho Disney+ nie je určené?

Milovníci seriálov a filmov: Ak viete, že ste divák, ktorý je schopný prehrýzť seriály Netflixu za niekoľko dní, Disney Plus vás pravdepodobne nebude baviť veľmi dlho. Katalóg, hoci je určite rozsiahly, má len niekoľko desiatok naozaj skvelých seriálov a filmov pre každú vekovú skupinu. Keďže sa nedá povedať, ako rýchlo pribudne ďalší obsah, veľmi ľahko sa môže stať, že v najbližších dvoch týždňoch nebudete mať čo pozerať.

Milovníci talk show, sitcomov a športových programov: Trezor Disney je široký a hlboký, ale neobsahuje veľa talk show, sitcomov alebo športových dokumentov. Je teda dobré, že v USA sa dá Disney spojiť s Hulu a ESPN+ a vyplniť tak túto medzeru, ale pre ostatné krajiny by tento nedostatok špecializovaného obsahu mohol byť veľkým problémom.

Náš verdikt

Označiť Disney+ za základnú streamovaciu službu je v tejto chvíli trochu predčasné – mnohé z jej veľkých originálov ešte len čakajú na vydanie a v konečnom dôsledku určia vyhliadky služby. Napriek tomu je zatiaľ to, čo má streamovacia služba v ponuke, dobrým úvodom v boji proti dlhoročným streamovacím titanom, ako sú Netflix a Amazon Prime, a vďaka nízkej cene je to jedna z najdostupnejších služieb.

Keďže je k dispozícii za takú nízku cenu rozhodne ju odporúčame vyskúšať hneď, ako na Slovensko príde. Medzi filmami od Marvelu, Skywalkerovou ságou v 4K a desiatkami klasických disneyoviek, ktoré osobne oslovia vašu vekovú kategóriu, je tu dosť na to, aby ste sa zabavili.

Priali by sme si, aby tu bolo niekoľko novších filmov, viac pôvodného obsahu a stanovený rozvrh obsahu, ktorý by zahŕňal syndikovaný obsah z iných spoločností, ale pre fanúšikov Marvelu, Pixar a celkovo Disney poskytuje služba pevný základ, ktorý by jedného dňa mohol konkurovať Netflixu.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aký je mesačný poplatok za službu Disney+ a čo zahŕňa?

Mesačný poplatok za službu Disney+ je 6,99 USD, čo zahŕňa možnosť nastavenia až siedmich profilov, sťahovanie obsahu pre offline streamovanie a súčasné sledovanie na štyroch obrazovkách.

Aký obsah môžem očakávať na platforme Disney+?

Na platforme Disney+ nájdete filmy a seriály od Marvel, Pixar, Star Wars a klasické Disney filmy z The Disney Vault. Medzi originály patria napríklad Mandalorian, WandaVision, Hawkeye, Only Murders in the Building a Star Wars: Visions. Ponúka tiež všetky Star Wars filmy v 4K HDR a väčšinu Pixarových filmov.

Ktoré zariadenia a operačné systémy sú kompatibilné so službou Disney+?

Služba Disney+ je dostupná na viacerých zariadeniach a operačných systémoch, vrátane webových prehliadačov Chrome, Firefox a Microsoft Edge. Aplikácia je tiež k dispozícii v obchode Google Play a Apple App Store, na konzolách PS5, Xbox Series X/S, PS4 a Xbox One (nie na Nintendo Switch). Služba je podporovaná aj na televízoroch so systémom webOS od LG, televízoroch so systémom Android, zariadeniach Google Chromecast, Roku a Apple TV a v Spojenom kráľovstve aj na televíznej stanici Sky Q.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...