Prečo sa váš smartfón prehrieva a ako proti tomu bojovať?

mobil v ruke

Pokojne môžeme povedať, že dnešná spoločnosť je mobilnou spoločnosťou, ktorá bez mobilných telefónov, smartfónov a rôznej inej elektroniky nedokáže fungovať alebo vyjsť z domu. Môžeme takisto povedať, že v dnešnej dobe asi neexistuje človek, ktorý by nemal mobilný telefón. Mobily sú totižto v dnešnom svete veľmi dôležité. Mnohokrát však mobily prichádzajú do styku s rôznymi problémami.

Jedným z častých problémov s ktorým sa stretávame v dnešnej dobe, a najmä v lete, je prehrievanie smartfónov. Aký je vlastne dôvod vysokej teploty a prehrievania mobilných telefónov? V dnešnom článku si o tom v krátkosti povieme.

mobil

Energeticky náročné aplikácie

Prvou a najčastejšou možnosťou sú aplikácie, ktoré sú energeticky náročné a mobil pri ich zobrazovaní musí pracovať omnoho výkonnejšie ako pri bežnom telefonovaní či SMS-kovaní. Do tejto kategórie patria hry s vysokou pamäťou. Ak je totižto pamäť plná alebo o niečo viac zaplnená, hry s veľkou pamäťou majú vplyv na zaťaženie procesora.

Druhou možnosťou môže byť aj viac aplikácií, ktoré sú zapnuté naraz. Tie sú totižto zapnuté na pozadí, aj napriek tomu, že o nich neviete.

Inou možnosťou, okrem hrania hier či spustených programov na pozadí, môže byť napríklad počúvanie hudby alebo sledovanie filmov. Toto všetko môže spôsobiť prehrievanie mobilu a to najmä v letných mesiacoch.

Nabíjačky takisto spôsobujú teplo

Používate svoj mobil popri nabíjaní? Môže sa stať, že vaše zariadenie sa prehreje a bude horúce. Je to najmä z toho dôvodu, že do batérie prichádza energia a tým sa batéria zahrieva. Treba však myslieť na to, že pri nabíjaní nie je najlepšie mobil používať.

Ak mobil nabíjate, majte ho na podložke, ktorá mu nespôsobí, že sa bude prehrievať ešte viac. Vyhnite sa vankúšom, paplónom alebo nejakým obliečkam. Stavte skôr na skrinku, nočný stolík alebo zem.

mobil na stole

Príliš horúci mobil môže byť nebezpečný

Vždy myslite na to, že ak je mobil príliš horúci, môže byť nebezpečný. Je preto veľmi dôležité, aby ste takto horúci mobil nepoužívali, najlepšie vypli a dali ho na chladné miesto, kde by mohol vychladnúť. Následne s ním môžete pracovať.

Už mnohokrát sa stalo, že mobil, ktorý bol horúci, začal horieť alebo vybuchol. Práve preto je veľmi bezpečné s takýmto mobilným telefónom pracovať. Vysokú teplotu svojho smartfónu určite neignorujte.

Často kladené otázky

Aké sú príčiny prehrievania mobilných telefónov?

Energeticky náročné aplikácie, ako sú hry s vysokou pamäťou, viac zapnutých aplikácií naraz, počúvanie hudby alebo sledovanie filmov. Navyše, používanie mobilu počas nabíjania môže spôsobiť prehrievanie batérie.

Aké sú riziká pri príliš horúcom mobile?

Príliš horúci mobil môže byť nebezpečný, môže začať horieť alebo dokonca vybuchnúť. Je dôležité nepoužívať ho, keď je príliš horúci, a najlepšie ho vypnúť a položiť na chladné miesto, aby mohol vychladnúť.

Ako zabrániť prehrievaniu mobilných telefónov?

Nezapínať príliš mnoho aplikácií naraz, obmedziť hranie energeticky náročných hier a nepoužívať mobil počas nabíjania. Pri nabíjaní je dôležité umiestniť telefón na podložku, ktorá nezhoršuje prehrievanie, ako je skrinka, nočný stolík alebo zem.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...