Praktický sprievodca: Ktorý Macbook je pre vás najlepší?

notebook na stole

V roku 2020 vstúpili počítače Macbook do novej éry. Spoločnosť Apple oznámila, že sa odkláňa od čipov Intel, ktoré používala od roku 2006, a uviedla na trh prvé Macbooky s čipom M1, ktoré aj sama navrhla. V roku 2022 firma pridala do svojho radu ďalšie štyri čipy: M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra a M2, ktorý predstavuje nástupcu M1.

Rovnako ako čipy iPhonov, aj čipy Macbookov bežia na architektúre ARM, čo umožňuje spoločnosti väčšiu kontrolu nad hardvérom a softvérom. Vďaka nim sú jej notebooky výkonnejšie a energeticky úspornejšie, čo znamená vyššiu rýchlosť a dlhšiu výdrž batérie. Okrem toho získate ďalšie výhody, napríklad možnosť spustiť mobilné aplikácie pôvodne vytvorené pre iOS. 

Aj napriek všetkým týmto výhodám je dnes výber Macbooku náročnejší, ako kedykoľvek predtým. Na trhu sa totižto nachádzajú desiatky modelov. Niektoré dokonca ešte stále s čipom od spoločnosti Intel. Oplatí sa takýto model kúpiť alebo by ste mali staviť na čip od Applu? Na všetky tieto otázky a množstvo ďalších odpovieme v dnešnom článku, ktorý je zároveň praktickým sprievodcom.

Je dobrý čas na kúpu Macbooku?

Na túto otázku neexistuje všeobecne správna odpoveď. Ak patríte k náročným používateľom a hľadáte výkonný Macbook, práve teraz je ten najlepší čas na kúpu 14- alebo 16-palcového Macbooku Pro, keďže ich Apple len pred krátkym časom uviedol na trh. Väčšina ľudí však taký výkon nepotrebuje. Lepším variantom sú v takom prípade lacnejšie Macbooky Air a 13-palcové Macbooky Pro s procesorom M1 z roku 2020, ktoré sa stále dajú kúpiť. Urobiť by ste tak však mali čo najskôr, pretože akonáhle sa na trh dostanú najnovšie modely Macbookov, tie staršie začnú pomaly miznúť.

práca na macbooku

Apple Macbook Air (M2, 2022)

Najnovší Macbook Air od Apple je vybavený množstvom vylepšení zvnútra aj zvonku, čo vysvetľuje zvýšenie ceny. Počnúc dizajnom spoločnosť oficiálne upustila od charakteristického klinového tvaru a nahradila ho hranatejším. Okrem tradičnej vesmírne sivej a striebornej farby sa zariadenie dodáva aj v dvoch nových farbách – midnight a starlight. Displej je tiež väčší a jasnejší a je vybavený aktualizovanou webovou kamerou. Panel Liquid Retina s uhlopriečkou 13,6 palca (oproti 13,3 palca u predchodcu) má tenšie okraje, jas obrazovky 500 nitov a výrez, v ktorom sa nachádza snímač s rozlíšením 1080p.

Apple nepridal ďalšie porty, ale Macbook Air dostal rovnakú úpravu MagSafe ako špičkové modely Macbook Pro. Napájací kábel môžete vďaka tomu magneticky pripojiť k notebooku a nabíjať ho bez toho, aby ste museli používať oba porty Thunderbolt/USB 4. Macbook sa dodáva aj s podporou rýchleho nabíjania. Túto funkciu môžete využiť, ak si zakúpite 67-wattový napájací adaptér USB-C. Apple tvrdí, že s ním dokážete nabiť batériu na 57 percent len za 30 minút.

Pod “kapotou” je nový čip Apple M2, ktorý, v porovnaní s pôvodným čipom M1, ponúka vyšší výkon. S M2 získate 8-jadrový CPU s možnosťou výberu medzi 8- alebo 10-jadrovým GPU. 

Macbook Air je ideálnou voľbou pre tých, ktorých práca si nevyžaduje tak výkonný čip ako M1 Pro alebo M1 Max, ale pre M1 je príliš náročná. 

macbook na stole

Apple Macbook Air (M1, 2020)

Ak nechcete za nový Macbook minúť veľa peňazí, Macbook Air s čipom M1 z roku 2020 je jedným z najvýkonnejších notebookov, ktoré môžete kúpiť za príjemnú cenu. Jeho silnou stránkou je napríklad to, že prekonáva výsledky benchmarkov špičkových modelov s procesorom Intel. Platí to najmä vtedy, keď používate aplikácie natívne navrhnuté pre nový procesor, napríklad webový prehliadač Safari. 

Do notebooku môžete stále sťahovať a inštalovať aplikácie vytvorené pre čipy Intel x86 (tie, ktoré ste pravdepodobne využívali aj v predošlom notebooku). Spoločnosť Apple totiž disponuje prechodovým nástrojom Rosetta 2, ktorý si automaticky vyžiada stiahnutie spolu s týmito aplikáciami. Práve vďaka nemu fungujú aplikácie s čipom M1 dobre, často lepšie ako na počítačoch Mac s procesorom Intel. Za posledný rok a pol však mnohé aplikácie (ako Adobe Lightroom a Google Chrome) dostali verzie pre M1, takže by ste nemali naraziť na problémy. Ak sa obávate, že vaša obľúbená aplikácia nebude fungovať, urobte si prieskum a prehľadajte fóra, aby ste zistili, či je k dispozícii verzia M1 alebo či verzia x86 bude fungovať bez problémov. 

Macbook Air spravidla dokáže vydržať celý deň bez nabitia. Vďačiť za to môžete hlavne čipu M1, ktorý teší vysokým výkonom a nízkou spotrebou. Stroje s procesorom M1 sa tiež dokážu okamžite prebudiť z režimu spánku kedykoľvek ťuknete na klávesnicu alebo trackpad, prípadne keď vyklopíte obrazovku. Funguje to rovnako, ako keď ťuknete na iPhone alebo iPad. To je výrazný rozdiel oproti starším Macbookom, ktorým trvalo niekoľko sekúnd, kým sa rozsvietili.

Nový Macbook Air nemá žiadny ventilátor, takže zostáva tichý aj pri najväčšom zaťažení. Na rozptyl tepla slúži tepelný rozptyľovač, ktorý však pracuje tak, že ani on sám sa príliš nezahrieva.

Macbook sa dodáva s 256 gigabajtmi úložiska, no na trhu nájdete aj drahší model s ďalším grafickým jadrom a 512 gigabajtmi. Ak nepotrebujete viac úložiska, dodatočné jadro nestojí za cenový skok. Namiesto toho utraťte o 200 dolárov viac za 16 gigabajtov pamäte RAM, ktorá vám umožní spustiť väčší počet aplikácií súčasne bez spomalenia. Naše najväčšie výhrady k tomuto počítaču? Webová kamera s rozlíšením 720p nie je skvelá a Mac M1 natívne podporuje len jeden externý monitor.

macbook

Apple Macbook Pro (14 a 16 palcov)

Ak hľadáte najvýkonnejšie Macbooky s čipom od Apple, hľadajte 14-palcový a 16-palcový MacBook Pro. Oba si môžete vybrať s procesormi Apple M1 Pro alebo M1 Max.

Ak sa rozhodujete medzi veľkosťami a čipovými sadami, môžete si ich zúžiť na základe svojich preferencií a pracovného zaťaženia. V prvom prípade má 14-palcový Macbook Pro tenšie rámiky okolo obrazovky, takže jeho celková veľkosť je dosť podobná 13-palcovému Macbooku, ale s väčšou obrazovkou. To najlepšie z oboch svetov. To isté platí aj pre 16-palcový Macbook Pro, ktorý je však sám o sebe veľmi veľký.

Obe veľkosti sú vybavené obrazovkami Mini LED (poskytujú hlbšiu čiernu a bohaté farby ako na iPade Pro), obnovovacou frekvenciou 120 Hz, fyzickým radom funkčných klávesov namiesto dotykového panela (ktoré sú doplnené o tlačidlo Touch ID), webkamerou s rozlíšením 1080p a zvukovým systémom so šiestimi reproduktormi. Apple tiež vrátil množstvo portov vrátane portu HDMI, troch portov USB-C s rozhraním Thunderbolt 4, slotu na kartu SD a vysokoimpedančného konektora na slúchadlá. K dispozícii je aj nabíjací port MagSafe, ktorý umožňuje magnetické pripojenie nabíjačky k MacBooku Pro, takže si môžete byť istí, že vám Macbook nespadne zo stola, keď zakopnete o kábel.

A pre koho teda Macbook Pro je? Ak väčšinou pracujete cez webový prehliadač a píšete dokumenty, tieto stroje sú pre vás zbytočne silné a vystačíte si aj s Macbookom Air. Ak však upravujete 4K video, vykresľujete 3D modely v CAD alebo produkujete hudbu, Macbook Pro je ideálnym riešením. Oba Macbooky Pro (14 aj 16) sú výkonné, ale rozdiel sme si všimli pri úprave 20 gigabajtov (s kompresiou 4:1) surových záberov RED. M1 Max poskytoval hladký výkon, pričom ventilátory len mierne šumeli. Pri rovnakej záťaži na M1 Pro sme zaznamenali určité zasekávanie a vypadávanie snímok. Len zopakujeme, že išlo o náročný záťažový test. M1 Pro je viac než schopný zvládnuť menej náročné zábery. Väčšina ľudí totižto neupravuje klipy z kamier RED.

Šestnásťpalcový Macbook Pro s M1 Max má podľa Apple exkluzívny prístup k režimu High Power, ktorý zvyšuje výkon pri graficky náročnejších projektoch, ako je napríklad strih 8K záberov. Jeho väčšie telo umožňuje tiež lepšie prúdenie vzduchu a chladenie. Plus, 16-palcový model prekonáva ten 14-palcový aj výdržou batérie. Štrnásťpalcový Macbook Pro vydržal pri editovaní spomínaných záberov približne hodinu, zatiaľ čo 16-palcový Mac po rovnakom čase poskytoval ešte 70 % batérie. Väčšie rozmery znamenajú, že vám batéria vydrží niekoľko hodín navyše. 

Tí, ktorí celý deň pracujú na projektoch náročných na CPU a GPU a potrebujú počítač, ktorý sa nezaprie pod tlakom gigantických súborov, by si mali vybrať 16-palcový MacBook Pro s M1 Max. Ak vaša pracovná záťaž nie je taká intenzívna (ale aj tak si myslíte, že potrebujete viac výkonu ako vám dá MacBook Air), 14-palcový MacBook Pro s M1 Pro vás viac než uspokojí.

macbook na stole

Apple Macbook Pro (M2, 2022)

Rovnako ako jeho predchodca, aj nový 13-palcový Macbook Pro s M2 je akýmsi medzičlánkom medzi klasickými Pro a Air verziami. Okrem nového čipu M2 (toho istého, ktorý je v novom Macbooku Air) neponúka žiadne zásadné vylepšenia. Stále je vybavený rovnakým 13,3-palcovým displejom, 720p webkamerou a dvoma portami Thunderbolt. Na rozdiel od Airu má ventilátor, kvôli ktorému sa procesor trochu zahrieva, no na druhej strane dokáže dlhšie pracovať s väčším výkonom. To vám pomôže, ak pracujete na niečom, čo počítač zaťažuje viac, ako napríklad strih videa.

Medzi ďalšie výhody oproti Airu patrí o niečo dlhšia výdrž batérie a dotykový panel v hornej časti klávesnice. Zaujímavosťou je, že ide o jediný Macbook, ktorý v súčasnosti Apple predáva s Touch Barom. Výrobok je o niečo ťažší (3 kg oproti 2,7 kg), ale veľkosťou zodpovedá Airu a je stále veľmi tenký.

Rovnako ako na ostatných Macoch s procesormi M1 a M2, aj na Macbooku Pro môžete spúšťať mobilné aplikácie. Stačí len vyhľadať aplikáciu v Mac App Store a všimnúť si novú kartu s označením "aplikácie pre iPhone a iPad". Nie všetky mobilné aplikácie sú k dispozícii a tie, ktoré sú k dispozícii, môžu vyzerať a pôsobiť neprofesionálne, pretože sú navrhnuté pre rozhrania využívajúce dotykovú obrazovku. Keď však budú tieto aplikácie lepšie optimalizované pre Macbook, možno budete môcť pri prechode z iPhonu na Mac (alebo naopak) pokračovať presne tam, kde ste skončili.

Vzhľadom na to, že sa oproti verzii 2020 zmenilo len málo, je ťažké odporučiť nový Macbook Pro len na základe jeho špecifikácií, a to najmä preto, že samotný nový čipset za upgrade určite nestojí. Ak chcete ušetriť a nepotrebujete extra výpočtový výkon, odporúčame vám poobzerať sa skôr po lacnejšom modeli Air, alebo drahšom Pro vo veľkosti 14 alebo 16 palcov.

macbook na stole

Ktorým Macbookom sa vyhýbať?

  • Staršie MacBooky s motýlími klávesnicami (2015-2019): Z celého radu nových Macbookov zmizli notoricky známe klávesnice "butterfly switch" prvej až tretej generácie. A to je dobre. Tento typ klavesnice nebol vôbec komfortný. Ak si kupujete starší model MacBooku, Apple vám klávesnice vymení zadarmo a do modelov z konca roka 2018 a začiatku roka 2019 pridal dodatočné kryty proti prachu. Aj napriek tomu je ale dobré siahnuť po novších modeloch, ktoré disponujú od výroby novými klávesnicami.
  • Staré modely Macbook Air (so strieborným rámom): Tenký notebook Apple bol pri svojom debute v roku 2008 prelomový. Bohužiaľ, do roku 2018 neprešiel takmer žiadnymi zmenami. Tieto staršie Airy sa pýšia nevýraznou obrazovkou bez Retina a slabými čipmi Intel, ktoré sú staré niekoľko rokov. Nenechajte sa preto zlákať ich nižšou cenou. Za svoje úspory môžete získať oveľa lepšie notebooky.
  • Starý 16-palcový Macbook Pro: V porovnaní s novým 16-palcovým Macbookom Pro jeho cena nedáva zmysel. Oveľa lepšie urobíte, ak zostanete pri 16-palcovom modeli s označením M1 Pro alebo M1 Max.
  • 2020 MacBook Air a MacBook Pro s procesorom Intel: Tieto modely boli koncom roka 2020 úplne zatienené modelmi s čipom Apple M1, ktorý poskytuje veľa výhod vrátane vyššieho výkonu a vysokej výdrži batérie. Oplatí sa ich kúpiť len ak ich môžete zohnať za cenu výrazne nižšiu ako 700 eur. Ak sa priblížite k 900 eurám, mali by ste si priplatiť za základný MacBook Air s čipom M1. Je naozaj lepší.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aký je rozdiel medzi čipmi M1 a M2 a ktorý je lepší pre moje potreby?

Čip M1, ktorý bol uvedený v roku 2020, prináša výkonnosť a energetickú účinnosť v porovnaní so staršími čipmi Intel. Na druhej strane, čip M2 z roku 2022 ponúka ešte vyšší výkon než M1. M2 má 8-jadrový CPU a môžete si vybrať medzi 8- alebo 10-jadrovým GPU. Ak vaša práca si nevyžaduje výkonný čip ako M1 Pro alebo M1 Max, ale je príliš náročná pre M1, potom je Macbook Air s čipom M2 ideálnou voľbou pre vás.

Ako si môžem vybrať medzi Macbookom s čipom Intel a čipom od Applu?

Výber medzi Macbookom s čipom Intel a čipom od Applu závisí od vašich požiadaviek na výkon a cenu. Macbooky s čipmi M1 a M2 sú výkonnejšie a energeticky úspornejšie, čo prináša rýchlejší výkon a dlhšiu výdrž batérie. Ak hľadáte výkonný notebook za príjemnú cenu a nevadí vám používanie procesora z roku 2020, môžete zvážiť Macbook Air s čipom M1. Ak si chcete vychutnať najnovšie vylepšenia čipu od Applu, môžete sa rozhodnúť pre Macbook Air (M2, 2022).

Je dnes dobrý čas na kúpu Macbooku?

Odpoveď na túto otázku závisí od vašich potrieb. Pre náročných používateľov, ktorí hľadajú výkonný Macbook, je teraz najlepší čas na kúpu 14- alebo 16-palcového Macbooku Pro. Väčšina ľudí však nevyžaduje taký výkon, a v tomto prípade môže byť lepšou voľbou Macbook Air alebo 13-palcový Macbook Pro s procesorom M1 z roku 2020. Ak sa rozhodnete pre starší model, urobte to čím skôr, pretože tieto modely budú postupne miznúť z trhu, keď budú uvedené nové modely Macbookov.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...