Ochráňte svoj počítač: Najlepšie antivírusy, ktoré nájdete na trhu

notebook na stole

Ak hľadáte najlepšiu možnú ochranu pre svoje online zariadenia v roku 2022, ste na správnom mieste. Máme pre vás zoznam všetkých najlepších poskytovateľov antivírusových programov, ktorí sa môžu pýšiť nielen výrobkami so skvelou ochranou, ale aj profesionálnymi službami.

Stiahnutie antivírusového softvéru je prvým krokom k tomu, aby ste zostali chránení online. Ide o najsilnejšiu obranu proti kyberzločincom, ktorí chcú odhaliť vaše prihlasovacie a ďalšie citlivé údaje.

Spôsob, akým sa vírusy správajú, sa v priebehu rokov zmenil, ale vo všeobecnosti je ich cieľ rovnaký – ukradnúť vaše peniaze. Hrozby majú rôzne podoby, ale malvér, ransomvér a trójske kone sú vo všeobecnosti navrhnuté tak, aby vás pripravili o údaje alebo poškodili systém natoľko, že za zvrátenie následkov zaplatíte vysokú cenu.

Nechceme vás strašiť, no keďže čítate tento článok, pravdepodobne už tušíte, prečo je antivírusová ochrana takým dôležitým nástrojom. Výhodou dnešnej doby je, že najlepší poskytovatelia antivírusových programov poskytujú nielen vysoký stupeň ochrany, ale aj doplnkové funkcie, ktoré vás ochránia pred podvodníkmi, a ľahkú inštaláciu a používanie. Poďme sa na to pozrieť.

notebook na stole

Bitdefender Antivirus

Operačné systémy: Windows, Mac, Android, iOSPočet zariadení: 10

Bitdefender je najlepším antivírusovým programom, ktorý porazil silnú konkurenciu, a to bez toho, aby si pýtal veľa z hľadiska nákladov na predplatné.

V čom je teda taký dobrý? Na začiatok, samotné množstvo funkcií, ktoré Bitdefender obsahuje, je skutočne pôsobivé. Dokonca aj keď sa rozhodnete pre základný produkt Bitdefender Antivirus Plus, získate ochranu internetového bankovníctva Safepay, čo je v podstate bezpečný prehliadač, ktorý vás kryje zo všetkých strán. K dispozícii je aj správca hesiel, skener zraniteľností a kvalitná sieť VPN s denným limitom 200 MB.

Bitdefender je vynikajúco používateľsky prívetivý, s vyladeným a vyváženým rozhraním, ktoré je vhodné ako pre úplných začiatočníkov vo svete antivírusov, tak aj pre expertov, ktorí chcú veci doladiť.

Spoločnosť ponúka aj rozsiahlejšie balíky, pričom Bitdefender Internet Security poskytuje všetky vyššie uvedené funkcie a navyše nástroje na zrýchlenie počítača a pomoc pri hľadaní mobilných zariadení v prípade ich straty alebo krádeže.

Bitdefender Total Security ako vlajková loď ponuky obsahuje celý rad nástrojov na údržbu počítača, navyše podporuje zariadenia so systémami Android a iOS a pokrýva aj počítače so systémami Windows a Mac. V podstate ide o jediné riešenie pre potreby online zabezpečenia celej rodiny.

Nech už si vyberiete akúkoľvek verziu programu Bitdefender, za pomerne nízku cenu získate veľa, najmä v prípade programu Total Security. A to v prípade, ak máte veľa rôznych zariadení (alebo rodinu, ktorú treba chrániť).

Norton Antivirus

Operačné systémy: Windows, Mac, Android, iOSPočet zariadení: 5 – 10

Norton AntiVirus Plus je dôveryhodná aplikácia antivírusového softvéru od bezpečnostnej spoločnosti, ktorá je teraz známa ako Norton LifeLock. Hlavným lákadlom je tu veľké množstvo funkcií, ktoré získate, dokonca aj v prípade základného produktu Antivirus Plus. Nehovoriac o kvalite týchto funkcií, ktorá je skutočne vysoká.

Medzi funkcie Norton Antivirus patrí užitočná inteligentná brána firewall, ktorá je veľkým pomocníkom pri kontrole vášho systému, spolu s veľmi dôkladnými opatreniami na ochranu prehliadača, ktoré vám zaistia bezpečnosť na webe.

K dispozícii sú aj doplnky, ktoré bežne v iných antivírusových aplikáciách nedostanete, vrátane pribaleného nástroja na zálohovanie do cloudu, ktorý ponúka 2 GB online úložiska (všetko je veľmi používateľsky prívetivé, takže zálohovanie je hračka), a niekoľko užitočných nástrojov na údržbu počítača.

Centrálna antivírusová ochrana balíka je spoľahlivá, čo potvrdili aj nezávislé testovacie laboratóriá.

Ak chcete viac, Norton LifeLock ponúka rad balíkov vyššej úrovne. Norton 360 Standard pridáva niekoľko šikovných funkcií navyše vrátane integrovanej služby kompletnej siete VPN, väčšieho úložiska na zálohy (10 GB) a monitorovania dark webu (pre niektoré krajiny vrátane USA a Spojeného kráľovstva). K dispozícii sú aj mobilné aplikácie pre Android a iOS.

Ak však potrebujete pokrytie pre viac ako jedno zariadenie, musíte prejsť na Norton 360 Deluxe. Ten poskytuje ochranu až pre päť zariadení spolu s ešte väčším priestorom na zálohovanie (50 GB) a dôkladným systémom rodičovskej kontroly. A ak by vám nestačilo ani to, stavte na 360 Premium, ktoré poskytuje 75 GB úložiska na zálohovanie a ochranu pre 10 zariadení.

práca na notebooku

Trend Micro Antivirus

Operačné systémy: Windows, Mac, Android, iOSPočet zariadení: 10

Trend Micro Antivirus+ Security ponúka jednoduchú, ale účinnú ochranu s používateľsky prívetivým rozhraním, ktoré umožňuje používanie aj pre tých, ktorí príliš nerozumejú angličtine.

Antivírusová aplikácia je v hlavných nezávislých testovacích laboratóriách hodnotená veľmi vysoko a v nedávnych hodnoteniach dosiahla vynikajúce výsledky s malou výhradou, že pri niektorých testoch sa zistilo, že vyvolala o niekoľko falošných poplachov viac ako špičková konkurencia. V našej recenzii Trend Micro sme to však nepovažovali za problematické a navyše sme si všimli, že ochrana programu Antivirus+ Security proti ransomvéru je mimoriadne silnou stránkou.

Ďalšou silnou stránkou je skutočnosť, že tento antivírusový program je v súčasnosti špičkou, pokiaľ ide o blokovanie phishingových stránok (podľa AV-Comparatives), a poskytuje skvelú ochranu pri prehliadaní webových stránok vrátane služby Pay Guard ako bezpečného prostredia napríklad pre online bankovníctvo.

Slabé stránky? Nuž, výkon systému nie je taký, ako u niektorých iných antivírusových programov a nie je tu toľko možností a funkcií ako u niektorých konkurentov. Ide tak skôr o aplikáciu zameranú skôr na začiatočníkov ako na odborníkov. V prípade vyšších bezpečnostných balíkov od spoločnosti Trend Micro však samozrejme získate viac funkcií.

Produkt ďalšej úrovne, Trend Micro Internet Security, pridáva niekoľko zaujímavých doplnkov vrátane rodičovskej kontroly a nástrojov na ochranu sociálnych médií. Pre väčšinu ľudí sa však oplatí minúť o niečo viac na Trend Micro Maximum Security, ktorý poskytuje ochranu pre Mac a mobilné zariadenia, ako aj pre Windows.

Avast One

Operačné systémy: Windows, Mac, Android, iOSPočet zariadení: 30

Zatiaľ čo väčšina antivírusov prešla len nepatrnými aktualizáciami v roku 2022, Avast pri svojej najnovšej verzii všetko zmenil a začal odznova – predstavil Avast One.

Avast One preberá dôveryhodný bezplatný antivírus (teraz známy ako Avast One Essential) a stavia na ňom ďalšie funkcie.

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre bezplatný softvér alebo pre upgrade, tento softvér sa v súčasnosti teší skutočnej priazni nezávislých testovacích laboratórií a vo viacerých testoch a úlohách zameraných na boj proti phishingu sa umiestňuje na popredných miestach.

K dispozícii máte aj jednoduchý firewall, skenovanie narušenia údajov, ktoré vás upozorní na narušenie vašich online účtov, a aplikácie pre Windows, Mac, Android a iOS 

Prečo si teda zaplatiť za Avast One? Spoločnosť okrem základných funkcií pridáva používateľom aj VPN od starého známeho HideMyAss s veľkorysým týždenným prídelom 5 GB, nástroje na ladenie, blokátory reklám, ochranu webovej kamery a blokovanie škodlivých adries URL.

notebook

Microsoft Defender

Operačné systémy: Windows

V roku 2021 sa objavilo viacero informácií a názorov, ktoré naznačovali, že čas platenia za antivírusový softvér sa skončil. A hoci s touto predstavou vo všeobecnosti nesúhlasíme, Microsoft Defender je pravdepodobne najlepším argumentom v jeho prospech.

Ak ste totiž používateľom systému Windows, vo vašom operačnom systéme sa už nachádza dokonale schopná antivírusová ochrana.

Microsoft Defender je solídny produkt, ktorý poskytuje schopnú ochranu stredného rozsahu – väčšinou bez toho, aby používatelia vôbec vedeli, že tam je. Defender má ovládací panel, vlastné možnosti skenovania a podobne, ale nikdy ich ani neuvidíte, ak ich nebudete hľadať.

V testoch nezávislého laboratória AV-Comparatives sa Defender umiestnil takmer uprostred spomedzi 17 testovaných poskytovateľov. To znamená, že je pri ochrane vášho počítača lepší ako niektoré platené programy.

Okrem čistej ochrany pred vírusmi obsahuje množstvo bonusových funkcií, ako je viacvrstvová ochrana proti ransomvéru, brána firewall, webová kamera a ochrana súkromia, filtrovanie webu, rodičovská kontrola a zálohovanie.

Čo vám teda bráni zabudnúť na zvyšok a jednoducho si Defender spustiť? Nuž, všetky tieto uvedené funkcie sú celkom základné a nedosahujú úroveň tých, ktoré ponúka väčšina vyššie uvedených bezpečnostných balíkov. A asi netreba pripomínať, že Defender je k dispozícii len na počítačoch so systémom Windows (na ochranu počítača Mac alebo smartfónu zabudnite) a niektoré funkcie fungujú dobre len vtedy, ak ako prehliadač používate Edge.

Avira antivirus

Operačné systémy: Windows, Mac, Android, iOSPočet zariadení: 25

Spoločnosť Avira je pravdepodobne najznámejšia vďaka možnosti bezplatného antivírusového programu Avira (ktorý patrí medzi najlepšie), ale jej prémiové balíky by sa takisto nemali prehliadať.

Avira Internet Security, presne tak sa nazýva základný antivírusový program od spoločnosti Avira, ktorý obsahuje všetko, čo by ste od modernej bezpečnostnej aplikácie očakávali: skenovanie škodlivého softvéru v reálnom čase, špecializovanú obranu proti ransomvéru, funkciu aktualizácie softvéru, ktorá veľmi pekne funguje na zabezpečenie všetkých vašich aplikácií, a rôzne nástroje na ochranu súkromia vrátane skartovačky súborov na zvýšenie dôvernosti.

Rozhranie je inteligentné a rôzne funkcie vrátane bezplatnej (ale obmedzenej na 1 GB mesačne) siete VPN sú teraz celkovo lepšie integrované do používateľského rozhrania.

Nevýhoda je v tom, že hodnotenia antivírusového programu z nezávislých testovacích laboratórií sú prinajlepšom len priemerné. Aplikácia však poskytuje dostatočne slušnú úroveň ochrany.

Prechodom na plán Internet Security alebo Prime získate ďalšie funkcie, ako napríklad plnohodnotného správcu hesiel a verziu Pro Software Updater (ktorá poskytuje automatické aktualizácie pre vaše aplikácie), pričom Prime vám navyše poskytne verziu VPN s neobmedzeným používaním a podporu mobilných aplikácií.

ženy a notebook

McAfee antivirus

Operačné systémy: Windows, Mac, Android, iOSPočet zariadení: 10

Spoločnosť McAfee využíva zaujímavý prístup k svojmu sortimentu zabezpečenia, pretože všetky antivírusy sú variantmi jej základného produktu Total Protection, pričom hlavný rozdiel spočíva v tom, že na vyšších úrovniach je podporovaných viac zariadení. McAfee Total Protection Single Device je základný antivírusový produkt a ako už názov napovedá, pokrýva jedno zariadenie.

Medzi dobré správy patrí chvályhodne nízka záťaž systému, čo znamená, že McAfee nevyužíva veľa prostriedkov vášho počítača. V ponuke je aj množstvo funkcií, najmä pre základný produkt, a aj keď nie všetky sú najkvalitnejšie, za príjemnú cenu sa rozhodne oplatia. Patrí sem inteligentná brána firewall, integrovaná sieť VPN (poháňaná spoločnosťou TunnelBear) s neobmedzeným objemom dát, kvalitný filter nevyžiadanej pošty, bezpečný trezor súborov a niektoré možnosti zrýchlenia počítača.

Hlavným kameňom úrazu je, že samotný antivírus nie je najlepší, hoci niektoré výsledky z nezávislých testovacích laboratórií vychádzajú lepšie ako iné, ale to nemusí byť niečo, čo by vás malo znepokojovať. Práve naopak. McAfee má dostatočnú ochranu, ktorá vám pri bežnom používaní počítača rozhodne vystačí.

Ak chcete antivírusovým softvérom pokryť viac ako jedno zariadenie, musíte si zakúpiť balík Multi-Device, ktorý podporuje až päť zariadení vrátane mobilných telefónov (navyše poskytuje ochranu pred krádežou identity). Následne je tu ešte balík McAfee Total Protection Family, ktorý síce zvyšuje cenu, no umožňuje vám chrániť až 10 zariadení a pridáva plnohodnotný systém rodičovskej kontroly.

Zhrnutie

Vyberte si jeden antivírus pre svoje zariadenie aj vy a tešte sa z tej najlepšej ochrany svojho zariadenia. Surfujte po internete bez toho, aby ste sa báli vírusov, ktoré môžu nadobro zničiť váš počítať, tablet či mobil.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú najlepšie antivírusové programy v roku 2022?

Niektoré z najlepších antivírusových programov pre rok 2022 sú Bitdefender Antivirus a Norton Antivirus. Oba ponúkajú skvelú ochranu, profesionálne služby a doplnkové funkcie na ochranu pred podvodníkmi. Obe tieto aplikácie sú kompatibilné so systémami Windows, Mac, Android a iOS.

Prečo je dôležité mať antivírusový program?

Antivírusový program je vaša prvá a najsilnejšia obrana proti kyberzločincom, ktorí sa pokúšajú odhaliť vaše prihlasovacie a citlivé údaje. Hrozby, ako sú malvér, ransomvér a trójske kone, sú navrhnuté tak, aby vám ukradli údaje alebo poškodili systém natoľko, že za zvrátenie následkov zaplatíte vysokú cenu. Antivírusová ochrana je dôležitý nástroj na zabezpečenie vašich online zariadení.

Aké doplnkové funkcie poskytujú najlepší poskytovatelia antivírusových programov?

Najlepší poskytovatelia antivírusových programov, ako sú Bitdefender a Norton, poskytujú okrem vysokého stupňa ochrany aj doplnkové funkcie, ktoré vás ešte viac chránia pred podvodníkmi. Medzi tieto funkcie patria bezpečný prehliadač pre internetové bankovníctvo, správca hesiel, skener zraniteľností, sieť VPN a ďalšie. Tieto produkty sú navrhnuté tak, aby boli ľahko inštalovateľné a použiteľné pre každého, od úplných začiatočníkov až po expertov v oblasti zabezpečenia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...