Naučte sa nové zručnosti: 10 nástrojov na učenie z domu

učenie

Vo svete, kde robíte už takmer všetko z domu, je veľmi dôležité neustále sledovať svoj vývoj a rast, a nikdy sa neprestať učiť niečo nové. Ak chcete byť lepšími, no nemáte čas navštevovať kurzy, skvelým riešením sú správne vybraté nástroje, ktoré môžete mať stále pri sebe, nehľadiac na to, či ste doma, alebo sedíte vo vlaku.

Rok 2020 nám ukázal, že množstvo vecí sa dá robiť aj na diaľku. Okrem práce sa dá z pohodlia domova aj cvičiť a učiť sa nové veci. V tomto prípade prišla na pomoc opäť technológia a mnohé spoločnosti vydali skvelé nástroje, ktoré vyplnili medzery napríklad v oblasti školstva či kurzov.

Niektoré systémy síce existovali už predtým, ale v posledných rokoch sa ich popularita prudko zvýšila, čo viedlo k rapídnemu zlepšovaniu. Ak hľadáte nejaké nové zdroje na získanie zaujímavých poznatkov, určite by ste túto výhodu mali využiť vo svoj prospekt.

Pri učení môžeme hovoriť o viacerých aspektoch a spôsoboch, no v dnešnom článku sa zameriame na štyri základné oblasti, ktoré sú rozhodujúce v prípade, že ste samouk:

  • Čítanie – základný zdroj vedomostí
  • Kurzy – pokročilé vzdelávacie programy
  • Udržiavanie informácií – aby ste si učenie zapamätali
  • Archivácia vedomostí – jednoduché vyhľadávanie a prístup k databáze už naučených vedomostí
zapisovanie poznámok

Čítanie – základný zdroj informácií

Prevažná väčšina učenia prebieha prostredníctvom čítania. V knihách často nachádzame zdroje inšpirácie pre naše vedomosti. Možno je pre vás náročné určiť tituly, ktoré by ste mali čítať, a niekedy sa stane, že investujete do knihy len preto, aby ste v polovici zistili, že vás jej štýl nebaví alebo že sa jednoducho nezaoberá tým, čo potrebujete.

V takýchto prípadoch sa vám budú hodiť najmä dve aplikácie, ktoré vám umožnia identifikovať, čo máte čítať, a zároveň vás motivujú k tomu, aby ste sa prelúskali jednotlivými stranami aj tých najhrubších titulov. Tieto aplikácie sú prospešné aj vtedy, keď sa snažíte nájsť niečo nové, možno niečo úplne mimo vašej komfortnej zóny alebo špecializácie. Pomôžu vám roztriediť tony kníh a rýchlo zistiť, čo vás bude zaujímať.

Blinkist

Blinkist je nástroj, ktorý vyberá knihy a zhŕňa ich do série krátkych zvukových úryvkov nazývaných blinky. Prečítanie jedného záznamu v Blinkiste zvyčajne trvá 15 minút, čo je pomerne krátky čas aj pre osobu, ktorá je počas bežných dní veľmi vyťažená.

Aplikácia má robustný systém označovania, takže si môžete vybrať knihy, ktoré potrebujete, na základe typu alebo na základe tých, ktoré ste už čítali. Blinkist zlepší vašu efektivitu pri identifikácii nových kníh, ktoré môžete čítať a z ktorých sa môžete učiť. Taktiež vám pomôže strácať minimálne množstvo času zisťovaním, ktoré knihy vás nebudú zaujímať, a ktorým by ste sa teda mali vyhnúť.

Headway

Headway je aplikácia veľmi podobná službe Blinkist. Ide o nový prírastok na trhu, a preto môžete očakávať dopĺňanie funkcií a nových možností využitia. Rozhranie je prehľadné, intuitívne a ľahko sa používa.

Nástroj výborne identifikuje vaše vzorce čítania a na základe histórie vám navrhuje, čo máte čítať ďalej. Hoci knižnica zatiaľ nie je taká rozsiahla ako knižnica Blinkistu, vývojári vynakladajú úsilie na vytváranie súhrnov nových kníh, ktoré sa dostali na pulty, ako aj niektorých známejších kníh literatúry faktu.

Kurzy – pokročilé vzdelávacie programy

Trh s online kurzmi je ďalším odvetvím, ktoré v posledných rokoch zaznamenalo prudký rozvoj. Nájdete tu kurzy o všetkom pre všetky úrovne. Učitelia pochádzajú z rôznych oblastí života a prostredníctvom praktických nástrojov na učenie, ktoré vám predstavíme, sa delia o svoje znalosti. Všetky spomenuté nástroje na kurzy si môžete nainštalovať do počítača, mobilu aj tabletu a používať ich počas tréningu, dochádzania do práce alebo pred spaním.

Keďže kurzy majú rôzne úrovne, môžete začať od levelu pre začiatočníkov a zistiť, či vám vyhovuje. Neskôr môžete prejsť na vyššiu úroveň a pokračovať vo vzdelávaní na danú tému. Obzvlášť efektívny spôsob predstavuje kombináciu knihy, ktorú ste si vytipovali, s kurzom dostupným v jednej z týchto aplikácií v rovnakej kategórii.

písanie poznámok

Udemy

Udemy je web stránka a aplikácia, ktorá poskytuje online vzdelávanie prostredníctvom videokurzov. Obsah je rôznorodý a zameraný na osobný a profesionálny rozvoj. Samotná stránka je používateľsky prívetivá a nájsť to, čo potrebujete, je jednoduché. Keďže aplikáciu používajú tisíce užívateľov, kurz si môžete vybrať pomocou recenzií a posudkov študentov, ktorí ho už absolvovali.

Jedinou nevýhodou služby Udemy je, že nemá model predplatného, takže ak chcete absolvovať veľa kurzov, musíte platiť za každý osobitne. Aplikácia však často poskytuje výrazné zľavy, keďže sa spoločnosť snaží prilákať viac ľudí.

Coursera

Coursera je ďalším vynikajúcim nástrojom na vzdelávanie, najmä ak chcete získať certifikát a použiť ho pri hľadaní práce. Na rozdiel od Udemy je Coursera viac zameraná na akademickú oblasť.

Nie je prekvapujúce, že aplikácia ponúka takúto akreditáciu, keďže ju vytvorili dvaja profesori zo Standfordovej univerzity.

Na službe Coursera sa nám páči, že poskytuje model predplatného, vďaka ktorému máte prístup ku všetkým kurzom bez obmedzenia vrátane certifikátov. Samozrejme, všetky sú samoštúdium, takže sú dokonale navrhnuté na efektívne učenie z domu alebo na cestách.

The Great Courses

Ak je Coursera zameraná najmä na odborné zručnosti, The Great Courses ponúka širšiu škálu kurzov pre takmer všetky koníčky, na ktoré si spomeniete. Aplikácia má program aktualizácie s názvom The Great Courses Plus. Ten ponúka model predplatného, vďaka ktorému máte neobmedzený prístup k bohatému obsahu.

Jednou zo skvelých vecí na The Great Courses je, že má profesionálne navrhnuté videokurzy, ktoré vedú niektorí z najlepších svetových inštruktorov a majstrov v jednotlivých oblastiach. Okrem toho, že aplikácia má používateľsky prívetivé rozhranie, integruje sa priamo do prehrávača Roku TV a je k dispozícii aj na Amazon Kindle.

Na používanie vám stačí mobilný telefón Apple, prípadne zariadenie s operačným systémom Android, MacOS alebo Windows. Po stiahnutí aplikácie ju môžete rovno začať používať.

Udržiavanie informácií – aby ste si učenie zapamätali

Uchovávanie informácií je dôležitou súčasťou učenia. Ak absolvujete desiatky kurzov a prečítate stovky kníh, hoci je to pre vás dobré, nebude to tak účinné, ak si z nich väčšinu nezapamätáte.

Majte na pamäti, že uchovávanie neznamená slepé zapamätanie si všetkého, čo ste čítali alebo počuli. Znamená to usporiadať podstatné aspekty toho, čo sa učíte, tak, aby ste ich mohli ľahko vyhľadať a dostať sa k nim, keď ich budete potrebovať.

Preto je dôležité mať zavedený systém, ktorý budete mať vždy po ruke a ktorý vám umožní hromadiť a vytvárať si osobnú databázu učiva. Takéto nástroje na učenie usporiadajú, uložia a logicky spoja všetky kúsky vášho vzdelávania. Neskôr budete môcť tieto informácie vyhľadať a efektívne využiť.

písanie poznámok

Anki

Anki je nástroj, ktorý vám pomôže zapamätať si, čo sa učíte, a uchovávať informácie oveľa dlhšie. Je to študijná metóda, ktorá napodobňuje papierové kartičky, ale jej tvorcovia ju navrhli tak, aby bola efektívnejšia ako iné tradičné metódy učenia.

Základná myšlienka spočíva v tom, že systém sa prispôsobuje vašej aktuálnej úrovni a podľa toho upravuje vaše učenie. Napríklad, keď sa učíte nový jazyk a prechádzate si sadu kartičiek. Aplikácia zaregistruje odpovede, ktoré viete, a tieto kartičky s otázkami sa vám nebudú opakovať dva týždne. Tie, ktoré vôbec nepoznáte, sa objavia znova na ďalší deň.

Tým, že sa zameriavate na silu opakovania, ale vyhýbate sa veciam, ktoré už dobre poznáte, sa budete učiť a uchovávať informácie veľmi efektívne.

Jedna z najlepších vecí na Anki? Je zadarmo. Druhá najlepšia vec? Nájdete ju na stiahnutie pre Windows aj Mac a tiež pre mobilné zariadenia.

Quizlet

Quizlet je ďalšia aplikácia, ktorej cieľom je pomôcť vám udržať si informácie. Je to študijná pomôcka, ktorá vďaka svojim inteligentným funkciám mení zjednodušený systém kartičiek na plnohodnotný systém učenia.

Quizlet je dokonalý nástroj na učenie, ktorý sa prispôsobuje vášmu tempu. Funkcie umelej inteligencie zabudované v aplikácii jej umožňujú prispôsobiť vašu cestu k učeniu tým, že sa zameriavajú na tie oblasti, v ktorých máte problémy, a obmedzujú recykláciu informácií, ktoré už dobre ovládate.

Archivácia vedomostí – jednoduché vyhľadávanie a prístup k databáze už naučených vedomostí

Bez ohľadu na to, aká dobrá je vaša pamäť, nemôžete sa spoliehať výlučne na ňu, najmä ak je vaším cieľom optimalizovať efektivitu. Preto musíte svoj proces učenia doplniť o spoľahlivý systém, ktorý vám umožní ukladať naučené informácie a rýchlo k nim pristupovať, keď ich budete potrebovať.

Cieľom je, aby ste mali poznámky z kurzov, zaujímavosti z kníh, videá a zvukové súbory vhodne usporiadané a označené tak, aby ste ich mohli získať niekoľkými kliknutiami.

knihy na stole

Diigo

Diigo je skvelý doplnok k vášmu arzenálu nástrojov na učenie. S pribúdajúcim časom, ktorý trávite online, sa zvyšuje aj šanca, že narazíte na zaujímavé informácie. Všade okolo vás sú príležitosti na učenie sa, ktoré však často preletia okolo vás kvôli obrovskému množstvu a rýchlosti informácií. Ak však používate Diigo, nemusí tomu tak byť.

Diigo je osobný systém na správu a organizáciu informácií, ktorý vám umožňuje vytvárať záložky, zvýrazňovať alebo načrtávať, označovať a archivovať všetky informácie, na ktoré na webe narazíte.

Evernote

Evernote je jednou z najstarších aplikácií vo svete poznámok. Vznikla začiatkom roku 2000 a patrila medzi prvé spoločnosti, ktoré plne využili integráciu mobilných zariadení a synchronizáciu medzi nimi. Medzi aplikáciami Diigo a Evernote existujú podobnosti, ale hlavný rozdiel spočíva v tom, že Diigo sa zameriava na zhromažďovanie obsahu, zatiaľ čo Evernote umožňuje používateľom obsah aj vytvárať.

Môžete si robiť poznámky pomocou ich intuitívneho editora WYSIWYG, zdieľať a organizovať ich v priečinkoch, podľa značiek alebo v zápisníkoch.

Notion

Notion je oveľa viac než len aplikácia na písanie poznámok. Je to celý systém, ktorý si môžete nastaviť ako svoje osobné centrum vzdelávania. Notion je vo svojej podstate databáza, ktorú si môžete navrhnúť tak, aby intuitívne uchovávala vaše poznámky a poskytovala vám jednoduchý prístup k informáciám.

Keďže pracuje s akýmikoľvek médiami, môžete si do nej ukladať videoweby, zvukové kurzy alebo celé knihy či súbory PDF. V aplikácii Notion nie je takmer nič, čo by ste nemohli urobiť.

zápisník na stole

Zhrnutie

Učenie je dôležité a nemali by ste s ním skončiť ani po tom, ako odídete zo školy. Pomáha mozgu správne fungovať, neustále ho obohacuje o nové informácie a zlepšuje vaše kognitívne vlastnosti. Využite jednotlivé aplikácie, ktoré sme si pre vás pripravili a uvidíte, že celý proces získavania nových vedomostí bude oveľa jednoduchší.

zdroj: lifehack.org

Často kladené otázky

Aké aplikácie pomáhajú pri výbere a motivácii k čítaniu kníh?

Dve aplikácie, ktoré vám umožnia identifikovať, čo máte čítať, a zároveň vás motivujú k tomu, sú Blinkist a Headway. Obidve aplikácie ponúkajú rýchle súhrny z kníh, ktoré vám pomôžu zistiť, či je daná kniha pre vás zaujímavá, a umožnia vám minimalizovať čas strávený čítaním nezáujmových titulov.

Aké sú niektoré spôsoby, ako získať pokročilé vzdelávacie programy online?

Trh s online kurzmi je odvetvie, ktoré v posledných rokoch zaznamenalo prudký rozvoj. Nájdete tu kurzy o všetkom pre všetky úrovne. Učitelia z rôznych oblastí života sa delia o svoje znalosti prostredníctvom praktických nástrojov na učenie, ktoré sú často dostupné aj v podobe aplikácií do počítača, mobilu alebo tabletu.

Jaká je výhoda kombinácie čítania knihy a absolvovania online kurzu?

Kombinácia čítania knihy, ktorú ste si vytipovali, s príslušným online kurzom vám umožní získať komplexnejšie vedomosti a zručnosti v danej téme. Môžete začať s úrovňou pre začiatočníkov a postupne prechádzať na vyššie úrovne vzdelávania, čo vám pomôže lepšie porozumieť a zvládnuť danú tému.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

nakupovanie

Ako nakupovať na Allegro.sk: Skúsenosti a rady

Milujete nakupovanie na internete a neustále hľadáte nové internetové obchody, z ktorých si môžete zaobstarať širokú ponuku rôznych výrobkov? V tom...

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...