Existujú typy jedál, ktoré by ste nemali v mikrovlnke nikdy ohrievať. Viete, ktoré sú to?

quinoa

Mikrovlnka je skvelým spotrebičom, ktorý by nám doma nikdy nemal chýbať. Dokáže nám pomôcť v mnohých situáciách, kedy nemáme čas na zdĺhavé ohrievanie jedla. Jedlo jednoducho vložíte do nejakej misky alebo na nejaký tanier, zapnete ohrievanie a ohrievate. Počas rokov sa mikrovlnky tak zlepšili, že dnes na trhu nájdete veľké množstvo takých typov, ktoré majú rôzne prídavné funkcie, ako napríklad pečenie, rozmrazovanie a mnoho ďalšieho.

Možno to viete a možno nie, existuje niekoľko jedál, ktoré by ste nemali nikdy v mikrovlnke ohrievať. Dnes si o niekoľkých z nich povieme.

jedlo

Ryža

Ohrievanie ryže v mikrovlnke vedie k niečomu, čo sa v angličtine volá celkom zábavným názvom a tým je "syndróm vyprážanej ryže". Je to druh nepríjemného napadnutia, niekedy až otravy jedla, spôsobenej baktériami, ktoré sa nazývajú Bacillus cereus. Tieto baktérie môžu dokonca prežiť aj vtedy, keď ryžu varíte a tá následne ostane v izbovej teplote (ak ju nedáte do chladničky alebo na chladné miesto po tom, ako ju dojete a nejaká vám ešte ostala na druhý deň, alebo ak ju ohrievate v mikrovlnke). Táto baktéria vie naozaj "prekvitať".

Chilli papričky

Chilli papričky obsahujú zložku, ktorá je známa aj pod názvom kapsaicín. Táto zložka spôsobuje, že sú papričky korenisté a pálivé. Keď dáte tieto papriky do mikrovlnnej rúry, kde sú extrémne vysoké teploty, spôsobia, že tieto zlúčeniny sa odparujú. Nie, explózie sa nemusíte báť, no určite si viete predstaviť, že tieto výpary sú celkom intenzívne. Okrem toho, že môžu nepríjemne podráždiť vaše hrdlo a oči, niekedy je toto podráždenie tak nebezpečné, že ľudia musia ísť doktorovi alebo na pohotovosť.

Brokolica

Presne tak, táto zelenina by sa takisto v mikrovlnke ohrievať nemala. Dôvod je ten, že ak ju ohrievate, môže stratiť až 97% všetkého jej nutričného obsahu. Okrem toho, varenie brokolice síce odstraňuje množstvo prirodzených pozitívnych výhod, no nikdy to nie je v takom množstve, ako pri mikrovlnke.

brokolica

Huby

Ak ste včera varili alebo nejako pripravovali huby a dnes by ste si ich chceli ohriať v mikrovlnke na obed, nie je to práve najlepšie. Lepším prípadom by bolo vyhodiť ich a urobiť si čerstvé. Je to preto, že huby, rovnako ako aj šampiňóny, sú extrémne zraniteľné voči iným, zlým baktériám a organizmom.
Práve preto je veľmi nebezpečné ohrievať ich.

Vajíčka

Celé vajíčka by ste nemali nikdy variť v mikrovlnke. Možno sa pýtate, kto to robí, no existuje veľmi veľa ľudí, ktorí vo svojej mikrovlnke varí vajíčka a nielen tie. Ušetrí to totižto naozaj dosť času, no skoro v žiadnom prípade to nie je dobré.
Extrémne teploty, ktoré sa dosahujú v mikrovlnke počas procesu ohrievania, môžu vo vnútri vajíčka spraviť veľmi silný tlak. Vajíčka tak môžu veľmi jednoducho explodovať a spôsobiť napríklad rôzne popáleniny.
Ak sa však pozrieme na olúpané vajíčka, ktoré už nejako pripravené sú, ani pri tých nie je dobré ohrievať ich. Vo vnútri vajíčka sa totižto môže nahromadiť para, ktorá vás následne, po vybratí, môže opariť.

Ovocie

Zameriame sa konkrétne na mrazené ovocie, ktoré ľudia veľmi často ohrievajú, aby si ho mohli dať hneď do jedla alebo ho použiť. Najlepšie je, ak si necháte ovocie jednoducho rozmraziť, pretože sa v ňom zachovajú aspoň nejaké vitamíny a minerálne látky, ktoré má.
Ovocie sa pri ohrievaní doslova otvára a získava rôzne karcinogénne látky, ktoré odstránia mnohé pozitívne vlastnosti a zdravotné výhody, ktoré by ste mohli z ovocia získať.
Navyše, takéto ohrievanie môže viesť k ochoreniu a spôsobiť, že váš imunitný systém klesne.

Často kladené otázky

Aké jedlá by sme nemali ohrievať v mikrovlnke?

Do tejto kategórie patria napríklad ryža, chilli papričky, brokolica, huby, celé vajíčka a ovocie (najmä mrazené). Každé z týchto jedál môže mať pri ohrievaní v mikrovlnke negatívne účinky na zdravie alebo výživové hodnoty.

Prečo by sme nemali ohrievať ryžu v mikrovlnke?

Ohrievanie ryže v mikrovlnke môže viesť k riziku baktérií Bacillus cereus, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné otravy jedla alebo "syndróm vyprážanej ryže". Táto baktéria môže prežiť aj po varení ryže a množiť sa pri ohrievaní v mikrovlnke alebo ak ryža zostane dlhšie pri izbovej teplote.

Prečo je nebezpečné ohrievať chilli papričky v mikrovlnke?

Chilli papričky obsahujú kapsaicín - zložku, ktorá im dodáva korenistú chuť. Keď dáte papričky do mikrovlnky, extrémne teploty môžu spôsobiť odparovanie tejto zlúčeniny. Výpary kapsaicínu môžu byť veľmi intenzívne, čo môže viesť k nepríjemnému podráždeniu hrdla a očí, ba dokonca aj k zdravotným problémom vyžadujúcim lekársku pomoc.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...