Elektrické kefky: Ktoré sú tie najlepšie?

žena a úsmev

Zdravie ústnej dutiny je nesmierne dôležité, a to nielen pre udržiavanie zubov a ďasien v dobrom stave, aby ste sa vyhli potrebe vŕtania a plomb, koreňových kanálikov a extrakcií, ale aj pre celé vaše telo. Ochorenia ďasien, ako napríklad paradentóza, sú spojené s ochoreniami celého tela vrátane srdcového zlyhania. A to v konečnom dôsledku vytvára systémový zápal, ktorý sa začína v ústach a šíri sa krvou. Zuby si môžete dobre a dôkladne vyčistiť aj bez elektrickej zubnej kefky, ale zistilo sa, že práve tieto kefky sú účinnejšie pri odstraňovaní lepkavého povlaku a prevencii pred rôznymi problémami. Preto sa oplatí popremýšľať nad ich kúpou.

Bez ohľadu na to, akú zubnú kefku si vyberiete, dôležitá je tiež technika čistenia zubov. Ak nie je správna, zubný povlak neodstráni ani tá najlepšia a najdrahšia kefka. Na internete nájdete množstvo návodov, ako si čistiť zuby správne a dôkladne. Nikam sa zbytočne neponáhľajte.

Mnohé z elektrických zubných kefiek uvedených v tomto zozname ponúkajú tzv. navádzanie v reálnom čase, ktoré vám pomôže efektívnejšie čistiť zuby, vyvíjať správny tlak a nevynechať žiadne miesta.

Pri výbere a nákupe je dôležitým faktorom aj samotný rozpočet. Elektrické zubné kefky sa cenovo veľmi líšia, pričom prémiové modely stoja niekoľko stoviek eur. Treba však mať na pamäti, že ceny niekoľko mesiacov po uvedení na trh klesajú a jednotlivé modely sú často výrazne zľavnené, takže je veľká šanca získať špičkový kúsok za výhodnú sumu.

Poďme sa však pozrieť na tie najlepšie kefky na trhu.

Oral-B iO Series 9

Čistiace módy: 7
Senzory: tlačenie a smer
Upozornenia: upozornenie na ukončenie čistenia, upozornenie na výmenu hlavice
Hlavica: 1
Príslušenstvo: cestovný obal, nabíjačka, obal na hlavicu
Cena: od 190 €

Oral-B iO Series 9 získava naše ocenenie za najlepšiu elektrickú zubnú kefku roku 2021 vďaka svojim skvelým funkciám a vlastnostiam, ktoré účinne odstraňujú zubný povlak pri kĺzaní od jedného zuba k druhému, a vďaka hodnotnej spätnej väzbe v reálnom čase, ktorá vás povzbudí k zlepšeniu techniky čistenia zubov, či už používate aplikáciu Oral-B Bluetooth v smartfóne, alebo nie.

Kefka je veľmi tichá (oveľa viac ako typická oscilačná kefka) a pri práci v ústach pôsobí hladko. Zabudovaný snímač tlaku vás upozorní nielen na to, že príliš tlačíte, ale aj na to, že nevyvíjate dostatočný tlak na kvalitné vyčistenie, čím vám pomôže dosiahnuť optimálny výsledok.

Po dokončení čistenia (upozorní vás na to časovač) jasný farebný displej iO Series 9 ohodnotí vaše čistenie zubov príslušným emotikonom. Je to rýchly spôsob, ako získať spätnú väzbu o svojej technike. Ak by ste však chceli podrobnejšie informácie môžete sa obrátiť na aplikáciu Oral-B.

Tá zistí, ktorú časť ústnej dutiny si práve čistíte, a pomocou grafiky, ktorá sa aktualizuje v reálnom čase, vám ukáže, kedy ste dôkladne vyčistili jednotlivé plochy. Po skončení sa zobrazí správa o vašom výkone a počas čistenia môžete získať odznaky a ocenenia.

Nevýhodou Oral-B iO Series 9 je, že ide o jednu z najdrahších elektrických zubných kefiek. Pri uvedení na trh stála približne 300 eur. A hoci jej cena v priebehu niekoľkých mesiacov od vydania výrazne klesla a teraz si ju môžete zaobstarať oveľa lacnejšie, stále je finančne náročnejšia. Prídavné hlavice sú tiež drahé a iO Series 9 nie je kompatibilná s hlavicami zo starších modelov, takže ak prechádzate z inej kefky Oral-B, nebudete môcť použiť už kúpené hlavice, ktoré máte doma.

Ak to však váš rozpočet znesie, ide o mimoriadne dobre navrhnutú elektrickú zubnú kefku, ktorá bude mať skutočný vplyv na spôsob čistenia zubov a pomôže vám nastaviť lepšie návyky, ktoré môžu mať dlhodobý vplyv na zdravie vašej ústnej dutiny.

Výhody

  • tichý chod
  • spätná väzba v reálnom čase
  • detailný report z čistenia
  • 7 módov čistenia
  • jednoduché používanie

Nevýhody

  • vyššia cena za kefku aj hlavice
  • staršie hlavice nie sú kompatibilné
elektrická zubná kefka

Philips Sonicare 9900 Prestige

Čistiace módy: 5
Senzory: tlačenie a smer
Upozornenia: upozornenie na ukončenie čistenia, upozornenie na tlak, upozornenie na drhnutie
Hlavica: 1
Príslušenstvo: cestovný obal, nabíjačka, kábel, obal na hlavicu
Cena: od 350 €

Philips Sonicare 9900 Prestige je ďalšia veľmi pôsobivá elektrická zubná kefka, ktorá je navrhnutá tak, aby dlhodobo zlepšovala vašu techniku čistenia zubov tým, že monitoruje vaše čistenie a poskytuje spätnú väzbu v reálnom čase. Ak budete príliš veľa drhnúť, aplikácia zobrazí upozornenie, ktoré vám odporučí, aby ste znížili počet pohybov, a rukoväť jemne zabzučí. Ak stlačíte príliš silno, rukoväť sa pozastaví a bude pokračovať s nižšou intenzitou v reakcii na vašu techniku.

Aplikácia Sonicare monitoruje polohu kefky vo vašich ústach, čím pomáha zabezpečiť dôkladné vyčistenie každého povrchu, pričom grafika na obrazovke a časovače zabezpečia, aby ste nevynechali žiadne miesto. Aplikácia vás síce nezasype emotikonmi a oceneniami za dobre vykonanú prácu ako v prípade Oral-B, ale poskytne vám personalizované tipy.

Okrem skvelých funkcií ide aj o štýlový doplnok do každej jednej kúpeľne s minimalistickým dizajnom a elegantným puzdrom na prenášanie, ktoré slúži aj ako nabíjačka. Je to tiež najtichšia elektrická zubná kefka. Vydáva len jemné bzučanie.

Jedinou nevýhodou je, že na samotnej kefke nie sú žiadne ovládacie prvky na nastavenie režimov alebo voľbu intenzity. Namiesto toho sa všetko prispôsobenie vykonáva prostredníctvom mobilnej aplikácie. To však nie je problém, pretože keď si ju nastavíte presne podľa svojich preferencií, a za predpokladu, že neradi prepínate režimy za pochodu, je to vynikajúca kefka.

Výhody

  • dá sa skvelo prispôsobiť
  • tichý chod
  • štýlový dizajn
  • 5 módov
  • jednoduché používanie

Nevýhody

  • vyššia cena za kefku aj hlavice

Philips Sonicare DiamondClean 9000

Čistiace módy: 4
Senzory: tlačenie
Upozornenia: upozornenie na ukončenie čistenia
Hlavica: 1
Príslušenstvo: cestovný obal, nabíjačka, obal na hlavicu
Cena: od 200 €

Philips Sonicare DiamondClean 9000 je mimoriadne všestranná elektrická zubná kefka so štyrmi režimami čistenia a tromi nastaveniami intenzity pre každý z nich. Všetky dôležité ovládacie prvky sa nachádzajú priamo na elegantnej rukoväti kefky a naše testy ukázali, že výborne odstraňuje zubný povlak aj pri nižšej intenzite.

Podobne ako vyššie uvedený model Sonicare 9900 Prestige sa pripája k mobilnej aplikácii Sonicare cez Bluetooth, no možností je oveľa menej. DiamondClean 9000 nemá smerové senzory na sledovanie čistenia, takže pri čistení ústnej dutiny nebudete mať k dispozícii navádzanie v reálnom čase.

Aplikácia vám však ponúkne praktické tipy na čistenie, upozorní vás, ak vyvíjate príliš veľký tlak, a po dvoch minútach čistenia kefku vypne. Dokáže tiež sledovať stav hlavice kefky a automaticky objednať náhradnú hlavicu z Amazonu. To však s veľkou pravdepodobnosťou nebudete využívať, ak nie ste milovníkom online nakupovania na tomto mieste.

Nie je to najinteligentnejšia kefka v okolí, ale spoľahlivá všestranná pomôcka. Plus, je za omnoho nižšiu cenu ako jej drahšia verzia s viacerými funkciami – Philips Sonicare 9900.

Výhody

  • 4 módy – každý s tromi nastaveniami intenzity
  • jednoduché používanie
  • minimalistický dizajn
  • nižšia cena

Nevýhody

  • v porovnaní s Philips Sonicare 9900 má omnoho menej režimov
  • neposkytuje upozornenie na drhnutie a senzory na sledovanie čistenia v reálnom čase

Ušetrite pri nákupe kvalitných elektrických zubných kefiek. Vyberajte si ich na Alza.sk a využite naše kupóny.

zubná kefka

Ordo Sonic+

Čistiace módy: 4
Senzory: žiadne
Upozornenia: upozornenie na ukončenie čistenia
Hlavica: 1
Príslušenstvo: obal na hlavicu
Cena: od 60 €

Sonická zubná kefka Ordo Sonic+ funguje na rovnakom princípe ako elektrické zubné kefky Philips Sonicare a vysiela rýchle impulzy vody medzi zuby, aby odstránila zubný povlak, ale v našich testoch sme zistili, že čistí jemnejšie - k čomu prispievajú aj jej mäkké štetiny, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu ďasien.

Nie je to inteligentná zubná kefka - nemá pripojenie Bluetooth ani aplikáciu pre smartfón - ale za túto cenu je veľmi pôsobivá. Nielenže má prémiový dizajn, ktorý je rovnako inteligentný ako špičkové kefky Oral-B, ale tiež vydrží nabitá celé týždne, dôkladne čistí a možno ju doplniť výhodnými baleniami, ktoré obsahujú koncentrát ústnej vody, zubnú pastu, náhradné hlavice a zubnú niť.

Tieto balenia obsahujú aj tri balíky medzizubných kefiek, ktoré v kombinácii s jemným čistením a malou hlavicou robia z Ordo Sonic+ obzvlášť dobrú voľbu pre všetkých, ktorí majú zubné strojčeky. Nemusíte sa obávať poškodenia drôtov.

Našou jedinou výčitkou voči zubnej kefke Ordo Sonic+ je, že nabíjačka má konektor USB, ale nemá adaptér do štandardnej zásuvky. Nemá ani snímač tlaku, ale okrem toho je to vynikajúca voľba, ak hľadáte elektrickú zubnú kefku základnej úrovne, ktorá nešetrí na funkciách ani výkone.

Výhody

  • pekný minimalistický dizajn
  • jednoduché používanie
  • skvelá cena
  • jemné čistenie
  • vhodná aj pre ľudí so strojčekom

Nevýhody

  • nemá adaptér na nabíjanie
  • nemá žiadne senzory
  • nemá upozornenia na tlak a drhnutie

Oral-B Genius X

Čistiace módy: 6
Senzory: tlačenie, smer
Upozornenia: upozornenie na koniec čistenia
Hlavica: 1
Cena: od 160 €

Ak si nie ste istí, či naplno využijete "inteligentnú" elektrickú zubnú kefku, ale táto myšlienka vás zaujala, Oral-B Genius X by mohla byť pre vás ideálnou voľbou. Aplikácia Oral-B sleduje polohu kefky v ústach s pôsobivou presnosťou, čím pomáha zabezpečiť dôkladné vyčistenie každého povrchu pred prechodom na ďalší, a po skončení získate skóre za svoje úsilie. Je to šikovný spôsob, ako vás motivovať (alebo povzbudiť deti k dôkladnejšiemu čisteniu), ale Genius X funguje veľmi dobre aj toho.

Bez ohľadu na to, či používate aplikáciu alebo nie, senzor tlaku vás upozorní, ak začnete príliš silno tlačiť, čím pomáha predchádzať poškodeniu ďasien. Kefka zavibruje, keď je čas prejsť na ďalšiu časť ústnej dutiny, a štandardne sa vypne po dvoch minútach. V našich testoch poskytla pri každodennom nastavení dobré a dôkladné čistenie, hoci je dosť intenzívne, takže by sme odporúčali najprv vyskúšať citlivý režim, aby ste zistili, ako vám vyhovuje. Intenzívnejšie nastavenia možno nebudete musieť ani skúšať.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorá stojí za zmienku, je dobre navrhnuté nabíjacie puzdro kefky, ktoré ponúka niekoľko možností nabíjania, aby ste mali kefku nabitú aj na cestách.

Oral-B Genius X nemá pokročilý magnetický motor bez trenia ako iO Series 9, čo znamená, že je trochu hlučnejšia, ale stále je to vynikajúca kefka za príjemnú cenu.

Výhody

  • 6 čistiacich módov
  • jednoduché používanie
  • štýlový dizajn
  • praktická aplikácia
  • nižšia cena v porovnaní s kefkou Oral-B iO Series 9

Nevýhody

  • hlučnejšia
elektrická zubná kefka

Zhrnutie

Elektrické kefky majú množstvo výhod oproti tým klasickým. Poskytujú nové možnosti čistenia ústnej dutiny, ktoré zaistia, že na zuboch nenecháte ani jednu nečistotu. Vyberte si jeden model z nášho zoznamu. Niektoré sú drahšie, iné zas lacnejšie. Na svoje si príde úplne každý, nehľadiac na rozpočet alebo potreby.

zdroj: techradar

Často kladené otázky

Prečo sú elektrické zubné kefky účinnejšie ako manuálne?

Elektrické zubné kefky sú účinnejšie pri odstraňovaní lepkavého povlaku a prevencii pred rôznymi problémami, pretože dokážu lepšie čistiť priestory medzi zubami a ďasnami. Navyše mnohé z nich ponúkajú tzv. navádzanie v reálnom čase, ktoré vám pomôže efektívnejšie čistiť zuby, vyvíjať správny tlak a nevynechať žiadne miesta.

Aká je najlepšia elektrická zubná kefka pre rok 2021?

Najlepšou elektrickou zubnou kefkou pre rok 2021 je Oral-B iO Series 9. Táto kefka získava ocenenie vďaka svojim skvelým funkciám a vlastnostiam, ktoré efektívne odstraňujú zubný povlak, a vďaka hodnotnej spätnej väzbe v reálnom čase upozorňujúcej na zlepšenie techniky čistenia zubov. Keďže ide o jeden z drahších modelov, zvážte svoj rozpočet pred jej kúpou.

Na čo by som sa mal zamerať pri výbere elektrickej zubnej kefky?

Pri výbere a nákupe elektrickej zubnej kefky je dôležitým faktorom váš rozpočet, pretože ceny sa veľmi líšia a prémiové modely môžu stáť niekoľko stoviek eur. Zvážte tiež vlastnosti a funkcionalitu, ako sú čistiace módy, senzory, upozornenia na ukončenie čistenia alebo výmenu hlavice, príslušenstvo a kompatibilitu hlavíc s inými modelmi kefiek.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...