Čo sa stane s batériou notebooku, ak ju necháte neustále nabíjať?

notebook a tablet

Otázok ohľadom batérií z notebookov je niekoľko. Jednou z najčastejších je tá, či môžete nechať batériu nabíjať neustále, aj keď je notebook už nabitý. Existuje totižto niekoľko mýtov okolo bateriek, ktorým ľudia stále veria.

tablet

Batéria notebooku sa nikdy nedokážu "prebiť"

Jedným z najbežnejších mýtov je to, že nadmerne nabijete, čiže prebijete batériu, ktorá sa priamo nabíja. Pri autobatériách to tak môže byť, no pri mobilných telefónoch alebo pri laptopoch to tak nie je.

Rozdiel medzi týmito dvomi typmi batérií je ten, že v automobiloch nie je batéria známa ako Li-ionová batéria, ako je v mobiloch či v notebookoch. Táto batéria sa totižto skladá z iných chemikálií, ktoré reagujú odlišne a hlavne, nikdy sa nemôžu "prebiť".

To, čo im bráni v prehriatí a v preťažení však nie je len kvôli chemickým rozdielom, ale aj kvôli bezpečnostnému systému , ktorý zastaví nabíjanie zariadenia, keď zistí, že dosiahla 100 %. Keď úroveň nabitia batérie klesne, znova sa nabije a zastaví sa, keď dostane 100 % a tak ďalej.

Batérie sa časom ničia

Časom, pokiaľ batérie nepoužívate, môžu degradovať. Okrem toho je však dôležité aj to, aby ste ich používali správne. Práve to je dôvod, prečo by ste ich nemali vyťahovať z elektrickej zásuvky nepravidelne a bez toho, aby neboli nabité úplne na 100 %. Batérie by ste mali skladovať na suchom a chladnom mieste.

Teplo je najväčším problémom týchto druhov batérií. V prípade prehriatia sa ničia a kazia. Taktiež sa rýchlejšie vybíjajú. Pri normálnom používaní a pri normálnej prevádzke chladiaceho systému môžete staviť na to, že vám vydrží naozaj veľmi dlho.

Pokiaľ ide o samotné cykly, ktoré batérie majú, nezáleží na tom, či sú cykly krátke alebo dlhé. Pokiaľ sa riadite všetkými pokynmi o správnej starostlivosti o batériu, nemusíte sa o nič báť.

káva a notebook

Kalibrovaná batéria

Úplné alebo takmer úplné vybitie batérie spôsobí jej opätnú kalibráciu. Ak nie je batéria správne nabitá, môže dôjsť k tomu, že batéria nebude po čase dobrá.

Nechať nabíjať či nie?

Otázkou je, nabiť na 100 % a následne vypojiť alebo ju nechať nabíjať? Myslite na cykly a na to, že čím viac budete vypájať batériu, tým viac cyklov bude mať. Nechať preto batériu neustále v elektrickej energií nie je žiaden problém. Neprebíja sa a tým pádom sa ani neničí.

Často kladené otázky

Môžem nechať batériu notebooku nabíjať neustále, aj keď je už nabitá?

Áno, môžete nechať batériu notebooku nabíjať neustále. Batéria sa nikdy nedokáže "prebiť" a má bezpečnostný systém, ktorý zastaví nabíjanie, keď dosiahne 100 %. Neexistuje teda riziko prehriatia alebo preťaženia batérie.

Čo môže spôsobiť degradáciu batérie notebooku?

Degradáciu batérie môže spôsobiť nevhodné skladovanie, nepravidelné nabitie alebo prehriatie. Pre predĺženie životnosti batérie je dôležité skladovať ju na suchom a chladnom mieste a nevyťahovať ju z elektrickej zásuvky bez toho, aby nebola úplne nabitá na 100 %.

Čo je kalibrácia batérie a prečo je dôležitá?

Kalibrácia batérie znamená úplné alebo takmer úplné vybitie batérie, čo pomáha udržiavať jej správne fungovanie. Ak batéria nie je správne nabitá, môže sa časom stať nedobrá. Správna kalibrácia batérie zabezpečuje, že jej životnosť bude čo najdlhšia.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...