Čo je optická jednotka?

CD

Pri výbere počítaču či notebooku sa určite stretnete aj so slovným spojením optická jednotka. Čo to vlastne je a na čo sa používa? Dnes vám o tom niečo povieme!

Čo to je?

V počítačovej vede je optická jednotka disková jednotka, ktorá používa laserové svetlo ako súčasť procesu čítania alebo zápisu údajov zo súboru na optické disky. Optické disky cez lúče svetla interpretujú lom vyprodukovaný na základe svojej vlastnej emisie.

Optické jednotky sú neoddeliteľnou súčasťou samostatných spotrebiteľských zariadení, ako sú prehrávače CD, DVD prehrávače a DVD rekordéry. Bežne sa používajú aj v počítačoch na čítanie softvéru a mediálnych súborov vo formáte disku. Optické jednotky (spolu s flash pamäťami) presunuli diskety a jednotky s magnetickou páskou na druhú koľaj. Dôvod bol najmä ten, že disky kvôli nízkym nákladom a takmer všadeprítomnosti optických jednotiek na počítačoch a hardvéri zábavnej techniky pre spotrebiteľov boli už zastarané.

Funkcie

Optický disk je namontovaný tak, že zadný koniec má spojenia, ktoré sú umiestnené vo vnútri skrinky. Jednotka optického disku je kus počítačového hardvéru. Na prednej strane jednotky je malé tlačidlo, ktoré vám umožní otvoriť alebo zatvoriť priestor jednotky. Takto je možné vložiť disky CD, DVD alebo BD tak, aby ich jednotka mohla prečítať.

Na zadnej strane optickej jednotky nájdeme port, do ktorého budeme môcť vložiť štandardný kábel, ktorý musí byť pripojený priamo k základnej doske. Typ kábla vo všeobecnosti závisí od typu použitej optickej jednotky, ale zvyčajne je zahrnutý pri kúpe optickej jednotky.

DVD

Typy optických diskov

Optický disk je formát na ukladanie digitálnych údajov, ktorý pozostáva z kruhového disku, v ktorom sú informácie kódované a uložené. Kompaktné disky (CD), univerzálne digitálne disky (DVD) a Blu-ray disky (BD) sú najbežnejšími typmi optických médií, ktoré tieto jednotky môžu čítať a zaznamenávať.

Kompaktný disk (známy ako CD) je optická digitálna podpora používaná na ukladanie všetkých typov informácií (zvuk, obrázky, video, dokumenty a ďalšie údaje).

DVD je optický disk na ukladanie údajov, ktorého štandard sa objavil v roku 1995. Jeho akronymy zodpovedajú digitálnemu univerzálnemu disku.

HD DVD (skratka univerzálneho digitálneho disku s vysokou hustotou), bol formát optického úložného priestoru vyvinutý ako štandard pre DVD s vysokým rozlíšením spoločnosťami spoločností Toshiba, Microsoft a NEC.

Blu-ray disk, známy ako Blu-ray, je nový formát optického disku novej generácie vyvinutý spoločnosťou Blu-ray Disc Association (BDA), ktorý sa používa na video s vysokým rozlíšením (HD), 3D a UltraHD.

Často kladené otázky

Čo je optická jednotka a na čo sa používa?

Optická jednotka je disková jednotka v počítači, ktorá používa laserové svetlo na čítanie alebo zápis údajov zo súboru na optické disky. Bežne sa používajú v počítačoch na čítanie softvéru a mediálnych súborov vo formáte disku, ako aj v spotrebiteľských elektronických zariadeniach, napríklad prehrávačoch CD, DVD prehrávačoch a DVD rekordéroch.

Aké sú základné typy optických diskov?

Najbežnejšími typmi optických diskov sú kompaktné disky (CD), univerzálne digitálne disky (DVD) a Blu-ray disky (BD).CD slúži na ukladanie rôznych druhov informácií. DVD je formát na ukladanie údajov vyvinutý v roku 1995, zatiaľ čo HD DVD bola vysokorozlíšená alternatíva klasických DVD. Blu-ray disk je novšia generácia optických diskov používaná na video s vysokým rozlíšením, 3D a UltraHD.

Ako funguje optická jednotka a ako sa pripája k počítaču?

Optická jednotka sa pripája k počítaču prostredníctvom špeciálnych konektorov umiestnených na jej zadnej strane. Predná časť jednotky obsahuje tlačidlo, ktoré vám umožní otvoriť alebo zatvoriť priestor jednotky, aby ste mohli vložiť alebo vybrať disk CD, DVD alebo BD. Kábel, ktorý väčšinou závisí od typu optickej jednotky, pripája jednotku priamo k základnej doske počítača.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...