Čo je IMEI kód?

mobil

Určite ste sa už niekedy stretli so skratkou IMEI. Tento kód je niečím, o čom by mal vedieť každý, kto sa snaží nejako vyznať v mobiloch, vedieť o elektronike niečo viac a posúvať svoje informácie ďalej.

IMEI kód je skratka anglického International Mobile equipment Identity. Je to teda počet unikátnych a globálnych telefónnych zariadení, ako mobilných telefónov v prítomnosti. Vďaka analógií s automobilmi je IMEI ekvivalentom čísla, ktoré nájdete napríklad na podvozku. IMEI sa takisto používa aj ako ID číslo.

iPhone

Podľa Národnej telekomunikačnej agentúry, IMEI sa skladá zo štyroch číselných skupín, ktoré predstavujú postupnosť podobnú tejto: 000000-00-000000-0.

Otázkou však znie, prečo by mal byť IMEI kód dobre strážený a nemali by ste ho len tak hovoriť hocikomu inému?
Rôzne agentúry zdôrazňujú, že zachovanie tohto čísla je dôležité, pretože ak stratíte mobil alebo vás niekto okradne, dokoca aj pred kúpou nového alebo použitého zariadenia, je tejto kód veľmi dôležitý.

V prípade krádeže, keď je vám mobilný telefó odcudzený, musíte túto skutočnosť nahlásiť poskytovateľovi (v našich podmienkach je to telefónny operátor) a vyžiadať si tak blokovanie tohto mobilu. Akonáhle sa identifikujete, jednoducho zadáte telefónne číslo mobilu. V tomto prípade už nie je potrebné poskytovať IMEI kód.

Určite však stojí za zmienku v tom, že ak bol váš mobil ukradnutý, musíte ísť na policajnú stanicu a zaregistrovať svoj prípad. V mnohých krajinách to môžete urobiť aj cez internet, no najlepšie je, ak tam pôjdete osobne. V týchto prípadoch je IMEI číslo veľmi dobré vedieť .

mobil

Ako zistíte číslo IMEI v telefóne? Ak máte mobilný telefón, ktorého zadná časť sa do otvoriť, jednoducho ho otvorte a vyskúšajte pozrieť za batériu. Tam je väčšina IMEI kódov napísaná. Ak ste však vlastníkmi mobilov značky Apple, stačí vám ísť do Nastavenie, Všeobecné a IMEI kód tu nájdete. Na Apple produktoch však IMEI nájdete na viacerých miestach. Okrem Nastavení je číslo aj priamo v zariadení, v iTunes alebo na pôvodom balení. Pri kontaktovaní spoločnosti Apple s cieľom získania podpory môžete svoje zariadenie so systémom iOS identifikovať pomocou sériového čísla alebo kódu IMEI/MEID.

Často kladené otázky

Čo je IMEI kód a na čo slúži?

IMEI kód je skratka anglického International Mobile equipment Identity a je to číslo, ktoré jednoznačne identifikuje mobilný telefón. IMEI sa používa aj ako ID číslo a pomáha napríklad pri blokovaní strateného alebo ukradnutého mobilu či pri registrácii ukradnutých zariadení na policajnej stanici.

Prečo je dôležité chrániť svoje IMEI číslo?

Uchovanie IMEI čísla v tajnosti je dôležité, pretože ak stratíte mobil alebo vás niekto okradne, toto číslo je veľmi dôležité pri blokovaní mobilu operátorom, pri nahlásení krádeže na policajnej stanici a pri kúpe nového alebo použitého zariadenia.

Ako zistím číslo IMEI svojho telefónu?

Ak máte mobilný telefón, ktorý sa dá otvoriť, môžete nájsť IMEI číslo za batériou. V prípade mobilov značky Apple môžete nájsť IMEI číslo v Nastaveniach (v časti Všeobecné), priamo v zariadení, v iTunes alebo na pôvodnom balení.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....