Cítite sa každé ráno unavení? Stavte na tieto triky, ktorými odštartujete deň najlepšie ako sa dá

spánok

Aj vy sa ráno, po kvalitnom 8 - 9 hodinovom spánku cítite, akoby ste nenaspali ani jednu hodinu? Problém nemusí byť v nekvalitnom matraci, zlom vankúši alebo krátkom spánku. Práve naopak. Za neustálou vyčerpanosťou môžu byť nesprávne návyky a rutina, ktorú opakujete každý deň. Zmeňte tieto maličkosti a uvidíte, že každé ráno sa budete cítiť čerstvo vyspaní.

spanie

Neposúvajte budík

Aj vy po prvom zazvonení stlačíte tzv. "snooze button", ktorý posunie budík o niekoľko minút? Ak áno, s týmto zlozvykom skončite hneď zajtra ráno. Dôvod je jednoduchý. Prerušovaný spánok môže spôsobiť únavu najmä počas dňa. Budík vás totižto zobudí z REM fázy, do ktorej sa potom, na zopár minút, mozog znova snaží dostať. To sa mu však nepodarí, pretože budík o chvíľku zvoní zas.

Prvým nápojom dňa by mala byť čistá voda

Prvý nápoj, ktorý vypijete hneď po zobudení, by nemala byť káva alebo čaj. Mala by to byť studená voda, ktorá celé telo preberie a pripraví na celodenné fungovanie. Okrem toho, telo potrebuje hneď ráno dostatok hydratácie, pretože počas celej noci neprijímalo žiadne tekutiny.

Vypiť pohár vody nalačno, hneď po prebudení však nemusí byť tak jednoduché, ako to znie. Ak s tým máte problém, množstvo vody pomaly zvyšujte. Najprv vypite polovicu pohára, neskôr celý.

Spracte si posteľ

Tento tip funguje skôr na psychiku, no je veľmi účinný. Hneď po tom, ako vstanete z postele, si ju upracte a pripravte na večer. Okrem toho, že spálňa bude vyzerať omnoho krajšie, vy zo seba budete mať dobrý pocit.

Dajte si krátky strečing

Telo sa musí po celej noci v posteli určitým spôsobom pripraviť na celý deň. Práve preto si privstaňte o 10 minút skôr a dajte si krátky strečing. Nemusí ísť o namáhavé cvičenie. Stačí zopár cvikov z jogy.

Aby sa vám cvičilo čo najlepšie, zapnite si nejakú obľúbenú hudbu. Poprípade stavte na playlist, v ktorom sú skvelé piesne na ráno. Mnohé streamovacie služby vám takéto playlisty poskytujú.

Dajte si zdravé raňajky

Na to, aby ste telo prebudili, si nestačí dať len vodu. Každé ráno si vyhraďte aspoň 10-15 minút na zdravé raňajky. Spravte si ovsenú kašu, omeletu alebo smoothie. Zdravé jedlo vám pomôže naštartovať metabolizmus a celé telo.

Naopak, nezdravé jedlo ako napríklad donuty, rôzne typy sladkého pečiva alebo niečo iné vám môže navodiť pocit spánku. V práci tak nebudete výkonní ani dostatočne produktívni.

Pite menej kávy

Káva síce obsahuje kofeín, ktorý sa považuje za jednu z tých najlepších látok na prebudenie, no vo vysokom množstve má presne opačné účinky. Vysoké množstvo kofeínu spôsobuje únavu najmä počas neskorších poobedných hodín.

Ak sa chcete tomuto efektu vyhnúť, namiesto veľkej kávy si objednajte malú. Poprípade si dajte čaj alebo chutnú limonádu.

spánok

Choďte von

Vitamín D, ktorý získavame zo slnka, je pre človeka veľmi dôležitý. Vďaka nemu sme šťastnejší, optimistickejší a máme lepšiu náladu. Okrem toho, čerstvý vzduch nám pomôže vyčistiť si hlavu a utriediť myšlienky. Ak ste po celý deň zatvorení doma, na chvíľku vyjdite von. Prejdite sa a nechajte myšlienkam voľný priechod. Môže vám to len pomôcť.

Okrem chodenia von by ste sa mali hýbať aj iným spôsobom. Do bežnej rutiny zaraďte pravidelné cvičenie. Vyhraďte si naň aspoň 30 minút.

Zapnite svetlo

Vstávate príliš skoro, keď je ešte vonku tma? Problém s tmou ráno býva najmä počas jesene a zimy. Ak sa chcete vyhnúť neustálej únave v doobedných alebo aj poobedných hodinách, ráno si hneď po vstaní zapnite. Telo si tak zvykne, že je už ráno a má fungovať ako v bežné dni.

Zhrnutie

Tieto triky vám vedia skvelo pomôcť, no pre zdravý spánok potrebujete aj spomínaný kvalitný matrac a vankúš. Nehovoriac o tom, že potrebujete aj dostatok hodín na to, aby si telo oddýchlo. Vyhýbajte sa spánku, ktorý trvá menej ako 6 - 7 hodín.

Často kladené otázky

Ako sa vyhnúť neustálej únave po zobudení?

Pre zlepšenie kvality spánku a vyhnutie sa neustálej únave je potrebné zmeniť niektoré nesprávne návyky a rutiny, ako napríklad neposúvať budík, prvé nápojom dňa byť čistá voda, spravit si posteľ, dávať si krátky strečing, dbať na zdravé raňajky a minimalizovať množstvo kávy. Okrem toho je potrebné dbať na dostatok slnečného svetla, chodiť von a cvičiť.

Prečo by prvým nápojom dňa mala byť čistá voda, a nie káva alebo čaj?

Prvý nápoj po zobudení by mal byť študena voda, pretože celé telo preberie a pripraví na celodenné fungovanie. Okrem toho, telo potrebuje hneď ráno dostatočnú hydratáciu, pretože cez noc neprijímalo žiadne tekutiny. Káva a čaj ju nenahradia a môžu byť konzumované neskôr.

Aká je dôležitosť pravidelného cvičenia a chodenia von?

Pravidelné cvičenie a chodenie von vám pomáhajú zlepšiť celkovú pohodu, zvýšiť energetickú úroveň a šťastie, pretože pomáhajú vstrebávať vitamín D zo slnka, rovnako ako zároveň poskytujú čerstvý vzduch, čistia hlavu a pomáhajú utriediť myšlienky. Minimálne 30 minút pravidelného cvičenia a chôdze von je významným spôsobom, ako udržať zdravý životný štýl.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

veľká noc

Najlepšie veľkonočné zľavy 2024

Veľká noc sa blíži a s ňou aj ďalšia séria zliav, pomocou ktorých môžete ušetriť. Premýšľate už teraz, čo by ste si vložili do svojho košíka a...

cvičenie

Akciové ponuky a zľavy na podporu zdravia a wellness

Pri nakupovaní tovarov a služieb sa mnohí z nás snažia ušetriť. Robíme tak využívaním rôznych aktuálne prebiehajúcich akcií alebo pomocou...

novoročný výpredaj

Najlepšie zimné výpredaje v roku 2024

Rovnako ako v iné roky, aj v roku 2024 je január a začiatok februára vyhradený hlavne na zaujímavé a výhodné výpredaje. Tie tlačia ceny produktov a...

vianočné darčeky

Vianočné darčeky na poslednú chvíľu: Čo kúpiť?

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo kúpiť svojim blízkym? Darček, ktorý si nájdu pod stromčekom, by mal byť osobný a od srdca....