Chráňte svoj telefón pred chladom. Toto všetko mu dokáže urobiť nízka teplota!

iPhone v rukách

Určite sa vám už v lete stalo, že pri dlhšom používaní mobilného telefónu, sa vám prehrial alebo bol jednoducho horúci. Tento bežný jav často berieme veľmi vážne. O zariadenie sa bojíme a nechceme, aby nám ho vysoká teplota zničila. Pravdou však je, že nízke teploty sú pre náš mobil rovnako, ak nie viac, nebezpečné.

iphone a slúchadlá

Aká teplota je už nebezpečná?

Každý výrobca uvádza najnižšiu a najvyššiu teplotu pre zariadenie vo svojich príručkách, ktoré k mobilným telefónom dostávate. Napríklad, spoločnosť Apple tvrdí, že mobilné telefóny by ste mali používať v teplotách od 0 °C do 35 °C.

Záruka sa na mobil nevzťahuje, ak ho používate v chladnejších alebo teplejších podmienkach.

O niečo miernejšie podmienky poskytuje známy výrobca Nokia. Jeho mobilné telefóny môžete používať v rozsahu od -10 °C do až 55 °C.

Samsung má najvyšší možný rozsah a to od - 20 °C do 50 °C.

Túžite po novom mobile? Vyberáme tie najobľúbenejšie modely: 
Sony Xperia 10 II Alza.sk
iPhone 11 Alza.sk
Samsung Galaxy A21s Alza.sk

Ako mobily fungujú pri spomínaných teplotách?

Samozrejme, značky môžu do príručiek napísať rôzne teploty. Sú však pravdivé? Dokážu mobilné telefóny fungovať aj pri najnižšej spomenutej teplote, napríklad - 20 °C?

Podľa viacerých testov dokážu. Nie však všetky. Mnohé lacné modely od Nokia alebo Motorola nižšiu teplotu, ktorú majú uvedenú v technických špecifikáciách, nezvládnu.

Treba si však uvedomiť, že ani drahšie modely by ste nemali vystavovať extrémne nízkym teplotám príliš dlhý čas. Môžu sa totižto začať kaziť.

Ako prvé sa začnú objavovať problémy s batériou. Neskôr sa pridružia problémy s procesorom, celkovým výkonom a displejom. Po krátkom čase v príliš nízkej teplote sa mobil úplne vypne.

mobil v ruke

Ako mobil chrániť?

Mobil môžete ochrániť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je jeho vypnutie v nízkych alebo príliš vysokých teplotách.

A v prípade, že ste boli v mínusových teplotách, mobil ohrejte na izbovú teplotu.

Často kladené otázky

Aká teplota je pre mobilný telefón nebezpečná?

Rôzni výrobcovia uvádzajú rôzne teploty v príručkách. Napríklad, Apple odporúča používať mobilné telefóny v teplotách od 0 °C do 35 °C, Nokia od -10 °C do 55 °C a Samsung od -20 °C do 50 °C. Tieto teploty však nemusia byť úplne pravdivé pre všetky modely, pretože niektoré lacné modely od Nokia alebo Motorola môžu mať problémy pri najnižších uvedených teplotách.

Ako mobily fungujú pri extrémnych teplotách?

Podľa testov dokážu mobilné telefóny fungovať aj pri najnižších spomenutých teplotách, napríklad -20 °C. Nie však všetky modely. Mnohé lacné modely od Nokia alebo Motorola nemusia zvládnuť technickú špecifikáciu uvedenú nízkou teplotu. Aj drahšie modely by nemali byť vystavené extrémne nízkym teplotám príliš dlhý čas, pretože sa môžu začať kaziť a objaviť sa problémy s batériou, procesorom, celkovým výkonom a displejom. Po krátkom čase v príliš nízkej teplote sa mobil úplne vypne.

Ako chrániť mobil pred extrémnymi teplotami?

Mobil môžete ochrániť niekoľkými spôsobmi. V prípade nízkych alebo príliš vysokých teplotách môžete zariadenie vypnúť. Ak ste boli v mínusových teplotách, mobil by ste mali ohriať na izbovú teplotu.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...