Bolesť kĺbov? Toto by ste o nej mali vedieť!

koleno

Obrovské množstvo ľudí po celom svete trpí chronickou bolesťou. Bolesti kolena sú druhou najbežnejšou príčinou. Pri hľadaní príčiny bolesti kĺbov je veľmi dôležité pochopiť, že je to nebezpečný symptóm, ktorý si vyžaduje hĺbkové odborné vyšetrenie a profesionálne ošetrenie.

Kĺby sú jednou z najdôležitejších vecí v našom živote. Práve preto je dôležité vedieť, čo bolesť signalizuje.

koleno

Vápnik a vitamín D dokáže znížiť bolesť

Vedci vykonali niekoľko štúdií, v ktorých sa preukázalo, že vitamín D bol schopný zmierniť bolesť kĺbov. Taktiež sa zistilo, že kĺby začínajú bolieť viac, keď sa tento nedostatok nelieči. Dôležité je najmä prijímať vitamín D a vápnik. Táto kombinácia dokáže zmierniť zápal a udržať silné kosti.

Antioxidanty dokážu znížiť zápal

Správna strava, ktorú môže lekár odporučiť, dokáže bolesť kĺbov. Niektorí potraviny, ako napríklad ryby, olivový olej, ovocie či zelenina, dokážu pomôcť. Takéto potraviny sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť pred poškodením buniek.

Fyzická aktivita

Keď máte bolesti kolena, nemôžete skákať či bežať ako zdravý človek. Neznamená to však, že by ste sa mali vyhnúť akejkoľvek fyzickej aktivite. Aj dlhé prechádzky môžu stačiť na to, aby vám pomohli zostať vo forme. Lekári zvyčajne odporúčajú vykonať niektoré špeciálne cvičenia, ktoré na kĺby nevytvárajú nadmerný tlak.

Predtým, ako začnete cvičiť alebo niečo podobné vykonávať, by ste sa mali poradiť so svojím lekárom o tom, ktoré cvičenia sú pre vás lepšie.

Dávajte si pozor na chlad a teplo

Pred akýmikoľvek manipuláciami alebo pôsobením tepla na kĺb, ktorý vás obťažuje, buďte opatrní. Existujú určité podmienky, v ktorých je zakázané zahrievanie tela ako napríklad zahrievanie pomocou horúcich kúpeľov, masáží či sauny. To isté platí pre aplikáciu studených uterákov alebo kociek ľadu.

Ak je vonku zima alebo vietor, nezabudnite na teplé oblečenie a rukavice.
Ak máte bolesti kĺbov, choďte priamo k svojmu lekárovi a požiadajte o správne testy, aby ste predišli nebezpečným následkom a lepšie porozumeli tomu, čo môžete alebo nemôžete urobiť.

koleno

Nie každá bolesť je artritída

Niekedy je veľmi ťažké diagnostikovať osobu s bolesťou kĺbov. Mnohé príznaky chorôb sú podobné. Ak máte aspoň jeden kĺb, ktorý vás bolí, mali by ste ísť k reumatológovi. Iba odborník dokáže rozlíšiť artritídu od iných foriem chorôb kĺbov.

Symptómy artritídy

Ku koncu len spomenieme, čo vlastne znamená artritída. Reumatoidná artritída je nebezpečná autoimunitná porucha, ktorá postihuje predovšetkým kĺby. Môže tiež zahŕňať zápal v pľúcach, problémy so srdcom a nízky počet červených krviniek.

  • Typické príznaky:
  • Opuchnuté kĺby a nepohodlie na oboch stranách
  • Vyvíja sa príznaky počas týždňov alebo mesiacov
  • Kolená, ruky, prsty a chodidlá sú najčastejšie postihnuté časti
  • Strata rozsahu pohybu kĺbu
  • horúčka
  • Deformácia prsta

Často kladené otázky

Ako môže vitamín D a vápnik pomôcť pri bolesti kĺbov?

Vitamín D a vápnik môžu pomôcť pri bolesti kĺbov tým, že táto kombinácia dokáže zmierniť zápal a udržať silné kosti. Vitamín D bol preukázaný v štúdiách ako schopný zmierniť bolesť kĺbov, a jeho nedostatok môže spôsobiť zhoršenie bolesti.

Aké potraviny bohaté na antioxidanty môžu pomôcť pri bolesti kĺbov?

Potraviny bohaté na antioxidanty, ako napríklad ryby, olivový olej, ovocie a zelenina, môžu pomôcť pri bolesti kĺbov. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením a môžu pomôcť znižovať zápal v kĺboch.

Ako môže fyzická aktivita pomôcť pri bolesti kolena?

Fyzická aktivita, ako dlhé prechádzky alebo špeciálne cvičenia, môže pomôcť zostať vo forme a zlepšiť stav kĺbov, aj keď máte bolesti kolena. Lekári zvyčajne odporúčajú vykonať také cvičenia, ktoré nevytvárajú nadmerný tlak na kĺby. Je však dôležité pred začatím cvičenia alebo podobnej aktivity sa poradiť so svojím lekárom, ktoré cvičenia sú pre vás lepšie.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

úzkosť

Ako zabojovať proti úzkosti? 8 tipov z prírody, ktoré určite pomôžu

Chronická úzkosť je problémom, s ktorým bojuje množstvo ľudí po celom svete. Podľa American Psychiatric Association ňou trpí približne 30 %...

macbook air

Ako dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom?

Nájsť správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom je mnohokrát náročné. Fakt, že posledné mesiace pracujeme hlavne z domu, k tomu príliš...

apple watch

Apple Watch vs. Fitbit: Ktoré inteligentné hodinky sú pre vás lepšie?

Ak uvažujete o kúpe nových inteligentných hodiniek alebo fitness trackerov, Fitbit a Apple sú dve najväčšie značky, ktoré by ste mali brať do úvahy...

cvičenie

Eliptický trenažér alebo bežecký pás: Ktorá možnosť je lepšia?

Rozhodli ste sa, že sa začnete stravovať zdravo, budete sa starať o svoje zdravie, schudnete prebytočné kilogramy a zaradíte viac pohybu? V tom...