Apple Music: Aké sú jeho výhody a pre koho je najlepšie?

Apple Music aplikácia

Apple Music je streamovacia služba technického giganta. Vo svojej rozsiahlej knižnici ponúka viac ako 75 miliónov skladieb, vrátane hudobných videí a exkluzívnych ponúk. Jednoducho povedané, je len málo pravdepodobné, že by ste na tomto mieste nenašli to, čo by ste (v rámci hudby) hľadali. Streamovacia služba sa zameriava na to, aby vám pomohla objavovať nové skladby a umelcov, či už prostredníctvom odporúčaní, vybraných zoznamov skladieb alebo jej digitálnych rozhlasových staníc, ktoré fungujú nepretržite.

Do tejto služby si môžete pridať aj všetku hudbu, ktorú momentálne vlastníte v iTunes. Na jednom mieste tak máte všetky piesne, ktoré ste si v minulosti kúpili a radi počúvate, plus množstvo novej hudby. A síce na to, aby ste mohli používať Apple Music nepotrebujete celý rad výrobkov Apple, všetky vaše zariadenia od tejto značky, vrátane inteligentného asistenta - Siri, s ňou bezproblémovo spolupracujú.

Výhodou aplikácie je najmä to, že sa v nej jednoducho orientujete a jednotlivé funkcie sa ľahko ovládajú. Niektoré ikony sa môžu zdať príliš veľké pre menšiu obrazovku, no na väčších iPhone vám to rozhodne problém robiť nebude. Nehovoriac o tom, že v počítači alebo na tablete získate vynikajúci zážitok.

Apple Music je výbornou aplikáciou a jednou z najlepších streamovacích služieb. Momentálne však existuje len málo vecí, ktoré ju odlišujú od konkurencie - najmä od Spotify. To sa však môže zmeniť, pretože od júna 2021 bude ponuka Apple Music obsahovať Spatial Audio s podporou Dolby Atmos a schopnosťou počúvať viac ako 75 miliónov skladieb v Lossless Audio pre všetkých predplatiteľov bez ďalších nákladov.

Na prvý pohľad sa tak zdá, že Apple Music je tou najlepšou voľbou, ktorá bude pre milovníkov Apple ako stvorená. Je to však pravda? Poďme si o streamovacej službe povedať niečo viac z praktického hľadiska.

apple music

Čo je Apple Music?

Apple Music je streamovacia služba od spoločnosti Apple. Na trh bola uvedená v roku 2015 a primárne sa zameriava na hudbu. Veľkou výhodou je však to, že si do nej môžete vložiť skladby, ktoré ste si kúpili v minulosti cez iTunes, a pozerať videá či videoklipy. Týmito dvomi špeciálnymi službami sa odlišuje od obľúbeného Spotify, ktoré umožňuje streamovať len hudbu, ktorú obsahuje, a bez videoklipov. Apple totižto chce, aby bola Apple Music viac „kultúrnou platformou“ ako iba službou na počúvanie piesní.

Spoločnosť Apple naposledy zverejnila oficiálne podrobnosti o celkovom počte predplatiteľov ešte v roku 2019, kedy dosiahla 60 miliónov. Do júna 2020 sa toto číslo odhadovalo na 72 miliónov. Pre porovnanie, k marcu 2021 malo Spotify 158 miliónov predplatiteľov, čo predstavuje výrazný rozdiel. Apple Music sa však nevyhnutne nemusí snažiť získať viac predplatiteľov ako Spotify, pretože svojich oddaných fanúšikov už má.

Apple Music sa od roku 2015 neustále zdokonaľuje a pridáva nové funkcie, čo je v takom konkurenčnom priestore osviežujúce a nevyhnutné. Medzi významné vylepšenia patrí moderný dizajn aplikácie a nedávne oznámenie, že aplikácia dostane od júna 2021 priestorové audio s podporou Dolby Atmos a schopnosťou počúvať viac ako 75 miliónov skladieb v Lossless Audio.

Tento nový, vysoko kvalitný zvuk tu síce ešte ani nie je, no stojí za zmienku, že akonáhle na Apple Music dorazí, bude na rovnakej úrovni ako služby od Tidal a Deezer, ktoré v súčasnosti ponúkajú ten najlepší zvuk vôbec. A áno, bude poskytovať lepšiu kvalitu ako jeho najväčších "nepriateľ" Spotify. Ten by mal získať vysokokvalitný zvuk už čoskoro, aj keď sa presný dátum nevie. Plus, pravdepodobne bude užívateľov niečo stáť. Apple Music poskytuje vylepšenie zdarma.

Aj keď sa tieto doplnky nemusia zdať ako prelomové, poskytujú užívateľom niekoľko výhod, ktoré Spotify nemá. A to je práve hlavnou myšlienkou spoločnosti Apple.

Cena a možnosti predplatného

  • Štandardné predplatné stojí 9,99 € / mesačne
  • Študentské predplatné stojí 5,99 € / mesačne
  • Rodinné predplatné stojí 14,99 € / mesačne
  • K dispozícii máte trojmesačnú skúšobnú verziu
  • Neexistuje žiadna bezplatná verzia (ako pri Spotify, ktoré môžete využívať, s určitými obmedzeniami, bezplatne)

Vďaka rodinnému predplatnému môžete ako rodina ušetriť, pretože po zaplatení 14,99 € mesačne si môže hudbu užívať až šesť osôb.

Nevýhodou môže byť fakt, že neexistuje žiadna bezplatná verzia ako pri Spotify. Ak by ste si však neboli Apple Music istí, jednoducho službu vyskúšajte na 3 mesiace úplne zadarmo.

apple music

Kvalita zvuku

  • Vysoká kvalita zvuku už od júna 2021 (bez zvýšenia predplatného)
  • Jasný a čistý zvuk

Všetky služby na streamovanie hudby vylepšujú svoj zvuk na to, aby predplatiteľom priniesli lepší zážitok z počúvania. Deezer a Tidal sú jedinými aplikáciami, ktoré zatiaľ poskytujú streamovanie vo vysokom rozlíšení. Spotify spúšťa svoju službu HiFi neskôr v roku 2021 a Amazon Music HD ponúka počúvanie v kvalite CD, ktorá by sa mala čoskoro zlepšiť.

Apple nedávno oznámil, že Apple Music prinesie Spatial Audio a schopnosť počúvať viac ako 75 miliónov skladieb v Lossless Audio. Na to, aby sme mohli túto zmenu posúdiť bude potrebné, aby sme si ju najprv vyskúšali. Teraz je však dôležité vedieť, že Apple Music môže už veľmi skoro znieť lepšie ako iné hudobné streamovacie služby - a za zvýšenie kvality vám nebude účtovať nič navyše.

Ale nepredbiehajme. Práve teraz Apple Music streamuje hudbu s bitovým tokom AAC 256 kb / s. V predvolenom nastavení streamujete v najvyššej kvalite a pri streamovaní na cestách sa kvalita trochu znižuje. Zvuk je ostrý, jasný a čistý. Užijete si ho najmä v prípade, keď počúvate skladby cez kvalitné slúchadlá s redukciou šumu.

Ponuka Apple Music

  • 75 miliónov skladieb
  • Do svojho playlistu si môžete nahrať všetky piesne z iTunes
  • Aplikácia je oddelená od podcastov, vďaka čomu je prehľadnejšia

V službe Apple Music je k dispozícii viac ako 75 miliónov skladieb - čo je v čase písania tohto článku viac ako ponúka Spotify. Kvalita je, samozrejme, dôležitejšia ako kvantita, no tá zostáva impozantná vzhľadom na to, že Apple Music už roky hrá so Spotify vyrovnanú hru.

K dispozícii je tiež celý rad významných osobností svetovej hudby, ako napríklad Taylor Swift, Drake, Britney Spears alebo Frank Ocean, ktorí vydávajú albumy prednostne na Apple Music.

Nejde však len o objavovanie novej hudby, ale aj o lásku k tomu, čo máte. Apple Music kombinuje to, čo už máte v iTunes, s tým, čo má vo svojej ponuke služba streamovania. Je to skvelé riešenie, vďaka ktorému je vaša hudba spojená na jednom mieste. Spotify síce ponúka podobné funkcie, no vyhľadávanie v knižnici je náročnejšie a integrácia s inými aplikáciami takmer nemožná.

V službe Apple Music nie sú k dispozícii žiadne podcasty - na to potrebujete samostatnú aplikáciu - existujú však tisíce hudobných videí a rozhlasové stanice vysielajúce nepretržite.

Tri stanice - Apple Music Hits, Apple Music 1 (predtým Beats 1) a Apple Music Country - vysielajú hudbu mixovanú dídžejmi v živých rozhlasových reláciách. Nechýbajú ani skvelé predstavenia, ktoré organizujú hudobníci. Najväčšou výhodou je, že tieto rozhlasové stanice môžete počúvať zadarmo - nepotrebujete ani predplatné služby Apple Music.

Za zmienku tiež stojí, že aj keď sa spoločnosť Apple v poslednej dobe usilovala o väčšiu transparentnosť, má jednu veľkú nevýhodu. Je to problém s financovaním umelcov, o ktorom sa hovorí už roky. Známe a zvučné mená, ako Rihanna, Coldplay, Maroon 5 a iní, podpisujú exkluzívne zmluvy, vďaka ktorým získajú výhodné podmienky. Menej známi speváci sú však na tom úplne inak. Za pieseň často dostanú len zopár eur. To je dôvod, prečo sa mnohí rozhodnú kúpiť hudbu priamo alebo využívať služby ako Tidal a Bandcamp, ktoré umelcom poskytujú väčšiu autonómiu a nižšie licenčné poplatky.

mobil

Pre koho je Apple Music určené?

Apple Music je určené pre ľudí, ktorí:

Nevedia, aká streamovacia služba je pre nich najlepšia

Apple Music ponúka trojmesačnú bezplatnú skúšobnú verziu, ktorá vám pomôže rozhodnúť sa. Toto je fantastický spôsob, ako zistiť, či je služba pre vás ako stvorená alebo by ste mali hľadať ďalej. Pre Apple ide zas o skvelú techniku, ako prilákať nových používateľov.

Vlastnia veľa produktov Apple

Povedzme si to a rovinu: na počúvanie Apple Music nepotrebujete domov plný produktov Apple. Všetky výrobky a služby spoločnosti Apple však spolupracujú vynikajúco - vrátane Siri. Ak si nie ste istí, ktorá hudobná služba je pre vás najlepšia, rozhliadnite sa - ak máte iPhone, Apple HomePod a Macbook, vyberte si Apple Music.

Chcú mať všetku hudbu na jednom mieste

Na Apple Music si nielenže môžete vybrať z viac ako 75 miliónov skladieb, ale aj z množstva videí. Nechýba ani možnosť interakcie s aktuálnou hudobnou zbierkou na iTunes. Vďaka tomu je Apple Music centrom zábavy pre každého.

Pre koho Apple Music určené nie je?

Apple Music nie je určené pre ľudí, ktorí:

Už využívajú inú streamovaciu službu

Ak už využívate niektorú z ďalších špičkových platforiem na streamovanie hudby - ako Spotify, Tidal, Deezer alebo Amazon Music - a nemáte dôvod presúvať sa, zostaňte tam, kde ste. Nie je toho veľa, čo by najlepšie streamovacie platformy od seba odlišovalo.

Chcú viac interakcie s priateľmi

Apple Music síce poskytuje niekoľko možností, ako zistiť, čo vaši priatelia práve počúvajú alebo ako zdieľať skladby na iné sociálne siete. Ak by sme však mali povedať pravdu, Spotify má lepšiu sociálnu integráciu - a tiež množstvo skvelých funkcií zdieľania. Najmä na konci roka, keď si môžete pozrieť zhrnutie obľúbených spevákov či skladieb, ktoré ste počúvali.

Nemôžu platiť ďalšie členstvo

Apple Music ponúka praktické, trojmesačné bezplatné skúšobné obdobie. Keď však tento čas vyprší, musíte sa služby vzdať alebo si ju mesačne platiť. V službe Spotify síce 3 skúšobné obdobie získate, no táto služba poskytuje aj bezplatnú verziu, ktorú môžete počúvať stále, s možnosťou prepínania maximálne 5 skladieb za sebou a s reklamami.

ipad a apple watch

Zhrnutie

Apple Music je skvelou streamovacou službou, ktorá sa dokáže vyrovnať konkurencií, ako napríklad Spotify, Deezer či Tidal. Má však aj zopár nevýhod, o ktorých by ste pred jej predplatením mali vedieť. Vyskúšajte ju ešte dnes a uvidíte, že vám bude so svojou širokou ponukou skladieb a umelcov vyhovovať.

zdroj: Techradar.com

Často kladené otázky

Ako sa Apple Music odlišuje od konkurencie, napríklad od Spotify?

Apple Music sa odlišuje od konkurencie tým, že okrem hudby ponúka aj hudobné videá a exkluzívne ponuky. Okrem toho, od júna 2021 bude ponúkať priestorový zvuk Spatial Audio s podporou Dolby Atmos a schopnosť počúvať viac ako 75 miliónov skladieb v Lossless Audio pre všetkých predplatiteľov bez ďalších nákladov.

Aké sú možnosti predplatného a ceny pre Apple Music?

Apple Music ponúka štandardné predplatné za 9,99 € / mesačne, študentské predplatné za 5,99 € / mesačne a rodinné predplatné za 14,99 € / mesačne. Je k dispozícii aj trojmesačná skúšobná verzia, no neexistuje bezplatná verzia.

Je Apple Music kompatibilná so zariadeniami Apple?

Áno, Apple Music je kompatibilná so všetkými zariadeniami od značky Apple, vrátane inteligentného asistenta Siri, a bezproblémovo s nimi spolupracuje.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...