Aký je rozdiel medzi LCD a OLED obrazovkou?

mobil

Obrazovka je kľúčovým faktorom, ktorý zvyčajne pri kúpe smartfónu berieme do úvahy. Vzhľadom k tomu, že obrazovka nie je len najvýkonnejšou časťou mobilného telefónu, ale tiež určuje efekt zobrazenia všetkého, čo na mobile robíte. V súčasnosti väčšina smartfónov prijíma OLED obrazovku namiesto LCD. Aký je však rozdiel medzi LCD obrazovkou a OLED obrazovkou? A sú OLED obrazovky od rôznych výrobcov rovnaké? Poďme to spolu zistiť!

iPhone

Základné informácie od OLED a LCD displejoch

Nebudete tu hovoriť o nejakých technických špecifikách, o ktorých by ste nemali ani poňatia. Spomenieme iba to, že LCD (displej s tekutými kryštálmi) je vytvorený vyžarujúcim svetlom z tekutého kryštálu, zatiaľ čo OLED (organické svetlo - emitujúce diódy)môžu emitovať svetlo, keď je elektrifikované. Hlavným rozdielom je teda to, že LCD musí použiť na osvetlenie obrazovky podsvietenie, zatiaľ čo OLED môže produkovať svetlo sám.

OLED je v porovnaní s LCD teda omnoho lepší a nepotrebuje externé svetlo. Vďaka mnohým funkciám je štruktúra OLED displeja jednoduchšia, ľahšia a šetrí energiu.

Pri mnohých smartfónoch, ktoré majú obrazovku po celej ploche, sú populárne práve OLED displeje. Tento typ displejov je jednoducho omnoho lepší pre každý jeden smartfón.
Avšak, nie všetky OLED displeje sú perfektné. Rovnaké ako LCD, ktorý má tri typy: TN? VA, IPS, má OLED dva typy: aktívny typ AM a pasívny typ PM. Napriek tomu, že AMOLED hrá na trhu dominantnú úlohu, zobrazovací efekt AMOLED sa stále líši od výrobcu k výrobcovi.

Prečo má AMOLED odlišné efekty?

Pokiaľ ide o slabiny, AMOLED má pole P, konkrétne sa volá Pentile. Spoločnosť Samsung bola prvou spoločnosťou, ktorá masívne vyrába OLED displeje a používa pole P. Galaxy S4 najprv používajú pole P s názvom Diamond Pixel, ktoré smeruje dolu inou cestou so štandardným zarovnaním RGB.

Jednoducho povedané, typ RGB rovnako usporiada sub-pixely troch pôvodných farieb - červenej, zelenej a modrej, zatiaľ čo sub pixely RGB nebudú rovnako usporiadané v poli P a zdieľajú pixely. Skutočná hustota pixelov P je nižia ako RGB. To vedie k tomu, že aj pri rovnakom rozlíšení, P pole nie je tak jasné ako RGB, takže sa často nazýva "veľká obrazovka variantu".

mobil

Záver

OLED displej má v porovnaní s LCD displejom zjavné technické výhody. Je to nevyhnutný trend pre výrobcov smartfónov, ktorý radi dodržujú, aby ponúkli to najlepšie. Štatistiky ukazujú, že takmer 200 miliónov smartfónov s obrazovkami AMOLED bolo vyrobených v prvej polovici roku 2018, čo predstavuje 21% celosvetového trhu so smartfónmi. OLED displej je viac v súlade s vývojom smartfónov.

Často kladené otázky

Aký je rozdiel medzi LCD obrazovkou a OLED obrazovkou?

Hlavný rozdiel medzi LCD a OLED obrazovkami spočíva v spôsobe, akým vytvárajú a emitujú svetlo. LCD (displej s tekutými kryštálmi) vytvára svetlo vyžarovaním svetla z tekutého kryštála a potrebuje podsvietenie na osvetlenie obrazovky. Na druhej strane OLED (organické svetlo-emitujuce diódy) môže emitovať svetlo samo o sebe, keď je elektrifikované, a nepotrebuje externé svetlo. Vďaka tejto vlastnosti sú OLED displeje jednoduchšie, ľahšie a šetrnejšie k energii.

Sú OLED obrazovky od rôznych výrobcov rovnaké?

Nie, OLED obrazovky sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu. OLED má dva typy: aktívny typ AM a pasívny typ PM. Hoci AMOLED má dominantnú úlohu na trhu, efekt zobrazenia AMOLED sa môže líšiť od výrobcu k výrobcovi, hlavne kvôli rozdielom v usporiadaní sub-pixelov, ako je RGB alebo P (Pentile), ktoré môžu ovplyvniť jas a ostrosť zobrazenia.

Prečo je OLED displej lepší ako LCD displej?

OLED displeje majú oproti LCD displejom zjavné technické výhody, ako napríklad schopnosť produkovať svetlo samostatne bez potreby externého podsvietenia. Táto vlastnosť umožňuje jednoduchšiu a ľahšiu konštrukciu, ktorá šetrí energiu. Vďaka týmto vlastnostiam sú OLED displeje obzvlášť populárne u smartfónov s obrazovkami po celej ploche, ktoré si viacerí výrobcovia smartfónov obľúbili, aby ponúkli najlepšie zážitky z používania.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...