Ako si vybrať tie najlepšie slúchadlá?

čierne slúchadlá

Plánujete si kúpiť nové slúchadlá, no neviete, ktoré by boli pre vás tie najlepšie? V súčasnosti nájdete na trhu desiatky rôznych modelov, značiek a štýlov, čo spôsobuje, že celý proces nákupu je omnoho náročnejší ako v minulosti.

Okrem samotného modelu, výzoru, funkcií a značky sa musíte ešte rozhodnúť, koľko do slúchadiel chcete investovať. Oplatí sa vám zvoliť tie najlacnejšie kúsky? Alebo by ste mali siahnuť skôr po tých drahších? A keď drahšie, na akej cene sa zastavíte? 200 €, 300 € alebo dokonca 400 €?

Podľa recenzií, testov a názorov viacerých odborníkov sme vytvorili jednoduchý návod, ako si vybrať tie najlepšie slúchadlá. Je jedno, či hľadáte moderné kúsky, ktoré budete vedieť skombinovať s outfitom alebo chcete modely na športovanie. Naše rady pomôžu každému, kto si chce na prvýkrát kúpiť pár slúchadiel, ktorý mu bude vyhovovať funkciami, komfortom pri nosení aj množstvo ďalších benefitov a výhod. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko musíte pri výbere zohľadniť.

Do uší, na uši alebo okolo hlavy?

Začnime úplne od začiatku. Ak si chcete kúpiť nový pár slúchadiel, najjednoduchším spôsobom, ako začať, je zvážiť, aký tvar sa vám najviac páči: slúchadlá do uší, slúchadlá na uši alebo slúchadlá cez hlavu.

Slúchadlá do uší

Slúchadlá do uší - známe aj ako štuple do uší alebo slúchadlá do uší - sú tie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíte nosiť ľudí vo vašom okolí. Je to preto, že ich kompaktná konštrukcia je ideálna na používanie počas cestovania alebo dochádzania do práce. Sú tiež veľmi komfortné, dajú sa jednoducho skombinovať so všetkým čo nosíte a sú často lacnejšie ako slúchadlá na uši a cez hlavu.

Slúchadlá do uší, ktoré sa zmestia do otvoru zvukovodu, sú zvyčajne veľmi pohodlné na dlhodobé nosenie a dokážu dobre tesniť, čím blokujú časť hluku a zlepšujú zvuk hudby.

Hoci majú oveľa menšie meniče ako slúchadlá na uši a cez hlavu, modely do uší môžu znieť neuveriteľne dobre, ak ste ochotní minúť väčšiu čiastku peňazí. Ak však počúvate hlavne podcasty a na kvalite zvuku vám až tak nezáleží, nemusíte na ne míňať príliš veľa. Ich silné stránky by ste neocenili tak, ako niekto, kto pravidelne počúva hudbu.

slúchadlá a notebook

Slúchadlá na uši

Slúchadlá na uši sú vybavené vankúšmi, ktoré sedia na ušiach a majú "čelenku" spájajúcu oba náušníky. Zvyčajne sú kompaktnejšie ako slúchadlá cez hlavu, čo je ideálne, ak ich chcete používať na cestách - alebo ak nemáte radi pocit špuntov v ušiach.

Slúchadlá na uši sú vhodné aj pre ľudí, ktorým slúchadlá cez hlavu nepríjemne zahrievajú uši. Náušníky neobklopujú celé ucho, čím vytvárajú menej tepla.

Slúchadlá cez hlavu

Slúchadlá cez hlavu (známe aj ako supraaurálne slúchadlá) sú pravdepodobne najlepšou voľbou, ak hľadáte dokonalé pohltenie zvukom. Takéto slúchadlá sú vybavené veľkými meničmi, ktoré poskytujú silný zvuk, spolu s konštrukciou náušníkov, ktorá dokáže zablokovať zvuk okolitého sveta.

Možno ešte dôležitejšie je, že slúchadlá by mohli byť pre zdravie vášho sluchu omnoho lepšie ako slúchadlá do uší. Keďže medzi hlasitými zvukmi a vašimi ušnými bubienkami je väčšia vzdialenosť, vaše uši tak netrpia. Nehovoriac o tom, že slúchadlá blokujú veľa okolitého hluku (alebo všetok okolitý hluk, ak obsahujú ANC), takže nebudete musieť počúvať hudbu na príliš vysokej hlasitosti. Ak je ochrana vášho sluchu prioritou - a to by mala byť pre všetkých - tento typ slúchadiel je ten najlepší.

Vyberte si ten najlepší model za skvelú cenu na Alza.sk.

Mali by ste zvoliť bezdrôtové slúchadlá?

Ak nemáte trpezlivosť zaoberať sa spleťou káblov, dobrou voľbou môžu byť bezdrôtové slúchadlá alebo štuple do uší. Ešte nedávno by sme vám kúpu takéhoto páru neodporúčali, pretože Bluetooth technológia bola ešte len v plienkach a v dôsledku pochybných pripojení a nízkej výdrže batérie neponúkali najlepší zážitok z počúvania.

Dnešné slúchadlá Bluetooth sú však oveľa spoľahlivejšie. Dokonca, v porovnaní s mnohými káblovými modelmi sú omnoho lepšie. Nehovoriac o pohodlí, ktoré vám poskytujú. Zabudnite na káble všade naokolo.

Bezdrôtové slúchadlá možno rozdeliť do niekoľkých rôznych kategórií: bezdrôtové slúchadlá pripojené cez nákrčník, bezdrôtové slúchadlá na uši a bezdrôtové slúchadlá cez hlavu. Všetky sú napájané batériou a na pripojenie k smartfónu, notebooku, prenosnému hudobnému prehrávaču alebo dokonca gramofónu využívajú technológiu Bluetooth.

Existujú aj bezdrôtové slúchadlá, ako napríklad Apple AirPods, ktoré nemajú žiadny kábel. Odborníci ich nazývajú "pravé bezdrôtové slúchadlá".

Pravé bezdrôtové slúchadlá sú charakteristické tým, že sa dodávajú s nabíjacími puzdrami, ktoré sú zvyčajne dostatočne malé na to, aby sa zmestili do vrecka. Sú neuveriteľne obľúbené, najmä pre ľudí dochádzajúcich do práce, ktorí ocenia absenciu akýchkoľvek káblov a ich kompaktné vyhotovenie.

Bez ohľadu na to, pre aké bezdrôtové slúchadlá sa rozhodnete, uistite sa, že výdrž batérie zodpovedá vašim potrebám. Množstvo slúchadiel ponúka až 30 hodín prehrávania, ale za dlhšiu výdrž batérie si budete musieť priplatiť.

muž so slúchadlami

Myslite na kvalitu audia

Pri kúpe súpravy slúchadiel, bez ohľadu na to, pre aký typ sa rozhodnete, musíte zohľadniť niektoré zvukové špecifikácie.

Väčšina značiek uvádza technické špecifikácie svojich slúchadiel na balení alebo v popise produktu. Tieto špecifikácie s množstvom technických slov a čísiel môžu vyzerať náročne, no netreba sa ničoho báť. Pochopíte ich veľmi rýchlo.

Jednou z prvých vecí, na ktoré si treba dať pozor, je veľkosť reproduktorov - čím sú väčšie, tým väčšie zvukové vlny dokážu produkovať. Väčšina slúchadiel cez hlavu sa dodáva s meničmi s priemerom 40 mm a viac, zatiaľ čo kompaktnejšie slúchadlá do uší majú väčšinou 6 - 8 mm. Väčšie meniče zvyčajne poskytujú hlasnejší a silnejší zvuk - nie je to však jediný faktor, ktorý ovplyvňuje zvukový výkon. V skutočnosti, mnohé slúchadlá do uší s menšími meničmi znejú lepšie ako slúchadlá cez hlavu, čo znamená, že veľkosť meniča by nemala byť jediným kritériom pri výbere.

Ďalšou špecifikáciou, s ktorou sa môžete stretnúť, je frekvenčný rozsah. Ide o rozsah nízkych, stredných a vysokých frekvencií (známych aj ako basy, stredy a výšky) meraný v Hz. Všeobecne sa hovorí, že ľudia počujú v rozsahu 20 - 20 000 Hz. V slúchadlách sa však bežne vyskytujú väčšie frekvenčné rozsahy (t. j. 5 - 40 000 Hz). Nízke frekvencie je možné skôr cítiť ako počuť. Napríklad, basové frekvencie vytvárajú v hrudníku pocit búchania alebo dunenia.

Ak je prioritou vernosť zvuku, uistite sa, že vaše slúchadlá podporujú zvuk s vysokým rozlíšením. Ide o bezstratový zvuk, ktorý dokáže reprodukovať celý rozsah zvuku z nahrávok, ktoré boli zhotovené z hudobných zdrojov v kvalite vyššej ako CD - zvuk, ktorý presne kopíruje kvalitu, s akou pracovali hudobníci a inžinieri v štúdiu v čase nahrávania.

Rozdiel medzi zvukom vo vysokom rozlíšení a stratovými formátmi, ako sú napríklad streamy zo služby Spotify, nemusí byť hneď zrejmý - ak nie ste odborník, rozdiely si ani len nevšimnete. Je však dobré mať kvalitný pár slúchadiel, ktorý vám poskytne ten najlepší zážitok z hudby.

telefón a smart hodinky

Dizajn, farba a komfort

Okrem výberu medzi slúchadlami cez hlavu, na uši alebo do uší, je potrebné zvážiť aj niektoré ďalšie konštrukčné aspekty.

Ak napríklad chcete slúchadlá používať pri cvičení, budete potrebovať odolnosť voči vode IPX4 (alebo vyššiu), ktorá ochráni vaše slúchadlá pred potom alebo dažďom.

Ak sa rozhodnete pre slúchadlá do uší, uistite sa, že sa dodávajú s vymeniteľnými koncovkami v rôznych veľkostiach, aby vám dobre padli. Najčastejšie sa používajú materiály ako silikón alebo pamäťová pena. Tie sa vedia skvelo prispôsobiť.

Ak si vyberiete slúchadlá cez hlavu alebo na uši, uistite sa, že náušníky a hlavový most sú bohato polstrované, aby sa vám pohodlne nosili aj dlhší čas. A nech si už kúpite akékoľvek slúchadlá, všímajte si ich hmotnosť - čím sú ľahšie, tým sa vám budú lepšie nosiť.

Dôležitým faktorom je aj farba. Väčšina slúchadiel je síce dodávaná v štandardnom čiernom vyhotovení, no existuje veľa značiek, ktoré svoje výrobky odievajú do pestrých farieb, aby vyhoveli vášmu štýlu. Ak chcete vyčnievať z davu, hľadajte značky ako Urbanista, Beats, Jabra a JBL.

Potrebujete aj aktívne potlačenie hluku?

Aktívne potláčanie hluku (ANC) je čoraz bežnejšou funkciou slúchadiel všetkých typov. Zatiaľ čo väčšina slúchadiel prirodzene blokuje niektoré zvuky z okolia tým, že jednoducho vytvorí fyzickú bariéru medzi vašimi bubienkami a vonkajším svetom, aktívne potláčanie hluku ide ešte o krok ďalej a pomocou zabudovaných mikrofónov analyzuje hluk z okolia a vytvára "protihlukové" frekvencie, ktoré sa miešajú s prehrávanou hudbou. Tým sa pomocou analógových alebo digitálnych filtrov účinne potláča zvuk z okolia.

Ak chcete slúchadlá používať pri dochádzaní do práce alebo v rušnej kancelárii, potlačenie šumu je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť pokojné počúvanie hudby. Majte však na pamäti, že slúchadlá s tou funkciou sú zvyčajne drahšie ako modely bez nej.

iphone a slúchadlá

Dôležitá je aj cena

A netreba zabúdať ani na cenu. Značky ako Sony, Jabra, Cambridge Audio a Lypertek ponúkajú cenovo výhodné slúchadlá, ktoré nešetria na funkciách ani pri lacnejších modeloch. Pri ich kúpe si ale uvedomte, že ak chcete prémiové funkcie, ako napríklad aktívne potlačenie hluku, budete musieť minúť o niečo viac.

Na druhej strane, na trhu neexistuje limit, ktorý by určitým spôsobom obmedzoval značky v naceňovaní svojich produktov. Napríklad, ak hľadáte najvyššiu kvalitu zvuku, pozrite si slúchadlá Focal Stellia, ktoré stoja do 3 000 €. A síce sú neuveriteľne drahé, zvuk, ktorý produkujú, je ohromujúci.

Ak by ste však chceli zostať v klasických cenách, skvelými produktmi sú napríklad:

  • Apple AirPods Pro
  • Beats Studio3 Wireless Headphones
  • Huawei Original FreeBuds 3
  • Sony Hi-Res WH-1000XM3
  • Bose QuietComfort 35 II

Vyberte si tie najlepšie slúchadlá aj vy

Túžite po tom najkvalitnejšom zvuku? V tom prípade si výber slúchadiel dobre premyslite. Držte sa našich praktických rád a vyberte si ten najlepší model, ktorý vám poskytne skvelý zvuk, prémiové funkcie, štýlový vzhľad a vysoký komfort.

Často kladené otázky

Ako si vybrať najlepšie slúchadlá?

Na začiatok zvážte, aký tvar slúchadiel vám najviac vyhovuje: do uší, na uši alebo cez hlavu. Každá varianta má svoje výhody a nevýhody, ako aj komfort pri nosení a kvalitu zvuku. Ďalej rozhodnite o rozpočte a preferencii bezdrôtovej alebo káblovej technológie.

Aké sú hlavné typy slúchadiel?

Slúchadlá do uší sú kompaktné, ľahko prenosné a ponúkajú slušnú úroveň tesnenia, čo zlepšuje zvuk. Slúchadlá na uši majú vankúšiky, ktoré sedia na ušiach a sú viac komfortné než slúchadlá cez hlavu. Slúchadlá cez hlavu obklopujú celé uši a môžu poskytnúť najlepšiu úroveň odhlučnenia a kvalitu zvuku, ale môžu byť menej pohodlné alebo teplejšie.

Čo by ste mali vedieť o bezdrôtových slúchadlách?

Bezdrôtové slúchadlá sú praktické, pohodlné a vo väčšine prípadov spoľahlivé vo v porovnaní s káblovými modelmi. Bluetooth technológie sa neustále zlepšujú, čo znamená lepšie pripojenie a dlhšiu výdrž batérie. Ak vám nevadí vyššia cena a viac času na údržbu, môžu byť pre vás bezdrôtové slúchadlá tou správnou voľbou.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...