Ako si vybrať ten najlepší fotoaparát?

digitálna zrkadlovka

Plánujete si kúpiť nový fotoaparát, no netušíte, ako si zvoliť ten najlepší? Niet sa ani čomu čudovať. Na trhu sa v súčasnosti nachádza veľké množstvo rôznych zariadení. Niektoré sú drahšie, iné lacnejšie. Niektoré sú vhodné na bežné používanie, iné zas na profesionálne fotenie. Ak aj vám komplikuje široká ponuka nákup, ste na správnom mieste. Pripravili sme si pre vás prehľadného sprievodcu jednotlivými typmi fotoaparátov.

Fotoaparát v smartfóne

digitálna zrkadlovka

Nie je žiadnym tajomstvom, že klasické digitálne fotoaparáty či zrkadlovky nahrádzajú smartfóny s kvalitnými kamerami. Tie umožňujú stať sa fotografom aj úplne bežným ľuďom, ktorí nemajú žiadne znalosti o fotografovaní.

Kvalitné a spravidla drahšie smartfóny nielenže umožňujú zachytávať pôsobivé fotografie, ale takisto disponujú množstvom funkcií, ktoré robia aj z obyčajného záberu umelecké dielo. Napríklad, iPhone 13 Pro má tri šošovky, z ktorých je každá určená pre iný typ fotenia. Základ predstavuje hlavný snímač, ktorý je doplnený o ultraširokouhlý objektív a teleobjektív. Kedykoľvek tak môžete odfotiť zaujímavý detail či celú scenériu.

Výhodou smartfónov je tiež to, že uľahčujú úpravu a zdieľanie fotografií. Namiesto toho, aby ste ich z fotoaparátu importovali do počítača alebo telefónu, následne upravili a až potom zavesili na sociálne siete, s nimi môžete pracovať okamžite.

Zabúdať netreba ani na to, že smartfóny sú malé a máte ich vždy pri sebe. Nemusíte tak nosiť žiadne ďalšie zariadenie navyše.

Na druhej strane je nutné počítať aj s niekoľkými mínusmi. Tým prvým je skutočnosť, že senzory smartfónov sú menšie ako tie, ktoré nájdete v prémiových kompaktných fotoaparátoch alebo zrkadlovkách. To v praxi znamená, že pri slabom osvetlení je výkon zariadenia obmedzený a kvalita výslednej fotografie nižšia.

K ďalším nevýhodám patrí aj to, že kvalitný fotoaparát majú spravidla len drahšie smartfóny, ako napríklad Samsung Galaxy S21 Ultra alebo iPhone 14 Pro. Ak vlastníte lacnejší alebo starší model, je veľká pravdepodobnosť, že vám nevytvorí tak dobré snímky.

Pre koho je určený fotoaparát v smartfóne?

Fotoaparát v smartfóne je určený hlavne pre tých, ktorí radi fotia fotografie na sociálne siete alebo ako spomienku do rodinného albumu. Ak váš smartfón nefotí príliš dobre, namiesto kúpy fotoaparátu popremýšľajte nad zmenou telefónu. Investícia doň vám prinesie aj ďalšie výhody, ako napríklad nové funkcie na úpravu fotografií, vyšší výkon či podporu zaujímavých aplikácií.

Výhody fotoaparátov v smartfónoch

  • fotoaparát máte neustále po ruke
  • ak máte kvalitný smartfón, nemusíte investovať do nového zariadenia
  • s fotografiami môžete hneď pracovať (upravovať ich, pridávať na sociálne siete atď.)
  • fotografie môžete upravovať v reálnom čase (počas toho, ako fotíte, môžete pridávať rôzne efekty, tlmiť/pridávať jas atď.)

Nevýhody fotoaparátov v smartfónoch

  • menšie senzory obmedzujú pri slabom osvetlení kvalitu výslednej fotografie
  • kvalitný fotoaparát majú spravidla drahé smartfóny
zrkadlovka

Akčná kamera

Ak patríte k fotografom, ktorých cieľom je zachytiť rôzne dobrodružstvá na video alebo formou fotografie, akčná kamera je pre vás ako stvorená. Najlepšie modely týchto zariadení poskytujú vysokú odolnosť voči pádu, prachu aj otrasom, sú kompaktné a veľmi jednoducho sa používajú. Väčšina sa dodáva so špeciálnymi držiakmi, vďaka ktorým si ich jednoducho pripevníte na batoh, prilbu či palubnú dosku auta.

Výhodou akčných kamier je to, že začínajú tam, kde väčšina bežných modelov končí. Práve preto by ste mali byť vďaka nim schopní nakrúcať zábery aj v takých podmienkach, v ktorých by sa klasické kamery veľmi jednoducho zničili.

Kvalita výsledného videa sa odvíja od toho, aký model si vyberiete. Väčšina vám však umožňuje nakrúcať krásne 4K videá prostredníctvom širokouhlého objektívu s pevnou ohniskovou vzdialenosťou. K ďalším vlastnostiam akčných kamier sa radí vodotesnosť (ak niektorá z kamier túto vlastnosť nemá, spravidla k nej dostanete vodotesný obal), minimalistický dizajn a možnosť fotografovania.

Jednou z najznámejších spoločností v oblasti akčných zariadení je rozhodne GoPro. Tá má vo svojej ponuke množstvo zaujímavých modelov, ktoré sú vyrobené tak, aby prežili extrémne podmienky a pritom vám poskytli vysoký komfort počas používania. 

GoPro kamery disponujú dotykovou obrazovkou a niekoľkými tlačidlami uľahčujúcimi ovládanie v prípade, že sa nachádzate vo vode alebo máte na rukách rukavice. Videá zachytávajú vo vysokom rozlíšení a so špičkovou stabilizáciou obrazu, ktorá zaisťuje plynulé a stabilné nahrávanie. Väčšina kamier tiež poteší množstvom režimov a viacerými spôsobmi pripojenia k ostatným zariadeniam, čo umožňuje jednoduchú úpravu výsledného záberu a nahrávanie na cloud či sociálne siete.

A síce je GoPro najpopulárnejšou značkou akčných kamier, na trhu nie je sama. Pri výbere zariadenia môžete zobrať do úvahy aj Sony či DJI.

Akčné kamery sa vždy považovali za druh výrobku, ku ktorému inklinujú hlavne milovníci extrémnych športov. Pravdou však je, že v súčasnosti ich vyhľadávajú aj iné skupiny ľudí. Populárne sú napríklad u vlogerov, ktorí nimi nakrúcajú videá hlavne kvôli presnosti, flexibilite, kompaktnosti a jednoduchosti použitia.

Pre koho je určená akčná kamera?

Akčná kamera je ideálnym riešením pre milovníkom extrémnych športov, pre vlogerov a pre všetkých ostatných ľudí, ktorí hľadajú kompaktné zariadenie vhodné na nakrúcanie videí a fotografovanie fotiek vo vysokom rozlíšení.

Výhody akčných kamier

  • jednoduché použitie
  • kompaktné rozmery
  • vysoká odolnosť
  • vodeodolnosť
  • vhodné na nakrúcanie videí aj fotenie
  • vysoká kvalita videí (spravidla 4K)
  • možnosť pripevniť ich prakticky na čokoľvek

Nevýhody akčných kamier

  • len veľmi malá kontrola nad expozíciou
  • kvalita fotografií nie je tak vysoká
fotoaparát

Kompaktný fotoaparát

Kompaktné fotoaparáty patrili v minulosti k veľmi obľúbeným. Ich popularita však mierne upadla práve z dôvodu kvalitných kamier v smartfónoch. V dnešnej dobe, kedy sa dajú vytvoriť krásne snímky mobilom, len málokto hľadá fotoaparát, ktorý zaberie ďalšie miesto v kabelke či vaku.

A síce sa popularita kompaktov znížila, na trhu sa s nimi stále stretnete. Poskytujú totižto kombináciu vysokého výkonu a skvelej kvality obrazu, ktorá láka hlavne majiteľov menej kvalitných smartfónov.

Kompaktné fotoaparáty sú zlatou strednou cestou pre tých, ktorí túžia po pravom pocite z fotenia a držania fotoaparátu, no nechcú zaplatiť tisíce za veľkú zrkadlovku alebo bezzrkadlovku, ktorá v súčasnosti predstavuje najobľúbenejší druh fotoaparátu pre profesionálov.

Kompakty totižto poskytujú z každej oblasti niečo. Väčšina súčasných zariadení poteší väčším snímačom, lepším objektívom, vylepšenou konektivitou a manuálnym ovládaním, s ktorým sa najčastejšie stretnete pri prémiových bezzrkadlovkách.

Špičkové kompaktné fotoaparáty sú tiež ideálne pre nadšencov fotografie, ktorí chcú malý fotoaparát vhodný na prenášanie z miesta na miesto, a zároveň požadujú vysokú kvalitu snímok, ktoré nevytvorí bežný mobil. K obľúbeným modelom nachádzajúcim sa na trhu, sa radia Panasonic Lumix ZS200, Fujifilm X100V, Panasonic Lumix TZ200 a Canon PowerShot G7 X Mark III.

Pre koho je určený kompaktný fotoaparát?

Kompaktný fotoaparát je ideálny pre tých, ktorí túžia po kvalitných snímkach, no nechcú investovať do veľkých a ťažkých zrkadloviek, prípadne ich so sebou nechcú nosiť.

Výhody kompaktných fotoaparátov

  • jednoduché ovládanie
  • vysoká kvalita výsledných snímok
  • kompaktné rozmery
  • množstvo funkcií
  • nízka hmotnosť

Nevýhody kompaktných fotoaparátov

  • nie sú najlacnejšie
  • aj napriek vysokej kvalite obrazu nie sú vhodné pre profesionálnych fotografov
fotoaparát

Digitálna zrkadlovka

Digitálne zrkadlovky, známe aj pod skratkou DSLR, už dávno nie sú len výsadou profesionálnych fotografov. V súčasnosti ide o skvelý fotoaparát pre tých, ktorí hľadajú zariadenie s vysokým rozlíšením a množstvom funkcií.

Okrem veľkých snímačov zaručujúcich vynikajúcu kvalitu obrazu a vymeniteľných objektívov poskytujúcich bezkonkurenčnú všestrannosť majú zrkadlovky výhodu aj v tom, že ponúkajú úplne odlišný používateľský zážitok ako kompakty či smartfóny. Fotoaparáty DSLR sú totižto charakteristické masívnejším telom doplneným o robustnú ergonomickú rukoväť. Tá sa stará o to, aby sa vám zariadenie držalo dobre aj po niekoľkých hodinách fotografovania.

DSLR sú takisto vybavené optickými hľadáčikmi umožňujúcimi vidieť cez objektív fotoaparátu a vynikajúcou výdržou batérie. Zabúdať netreba ani na rozlíšenie snímača, ktoré dokáže konkurovať bezzrkadlovým modelom.

Kľúčovou výhodou, vďaka ktorej sú zrkadlovky obľúbenejšie ako mnohé kompakty, je rozhodne možnosť výmeny objektívov. Táto skutočnosť vám otvára dvere do sveta fotografie. Fotoaparát si môžete upraviť presne podľa svojho štýlu fotenia, prípadne podľa toho, čo potrebujete odfotiť. Na detail vám skvelo poslúži ultraširokouhlý objektív. Na vzdialené predmety zas teleobjektív. Všetko máte v rukách, takže si môžete byť istí, že výsledok bude viac ako perfektný.

Digitálne zrkadlovky nájdete dnes na trhu v rôznych cenových reláciách. Niektoré sú lacnejšie, iné zas drahšie. Konečná cena sa spravidla odvíja od toho, aké funkcie a kvalitu obrazu fotoaparát má.

Pre koho je určená digitálna zrkadlovka?

Digitálna zrkadlovka je určená pre každého, kto túži po kvalitných snímkach a po plnej kontrole nad celým procesom fotenia. Lacnejšie modely sú vhodné pre začiatočníkov, ktorí nemajú príliš veľa skúseností s fotením. Drahšie kúsky sú zas ako stvorené pre profesionálov a milovníkov fotografie, ktorí už fotia nejaký čas.

Výhody digitálnych zrkadloviek

  • vysoké rozlíšenie
  • vysoká kvalita výsledných snímok
  • možnosť zvoliť si plne manuálne ovládanie
  • vymeniteľné objektívy
  • skvelý zážitok z fotenia
  • vhodné pre profesionálov

Nevýhody digitálnych zrkadloviek

  • masívne a ťažké telo
  • zaostrovanie v “živom náhľade” na obrazovke má väčšina modelov spomalené
zrkadlovka

Bezzrkadlovka

Bezzrkadlové fotoaparáty si za posledné roky vyslúžili veľa pozornosti hlavne od profesionálnych fotografov a nadšencov fotografie. Rovnako ako digitálne zrkadlovky sú vybavené veľkými snímačmi a možnosťou výmeny objektívov. Na druhej strane, bezzrkadlovky sú kompaktnejšie a majú tendenciu poskytovať lepší výkon aj možnosti pripojenia.

Ako už názov napovedá, bezzrkadlovky nedisponujú žiadnym zrkadlom. To znamená, že ich telo môže byť menšie a ľahšie. Vedia tak fotografom uľahčiť celú ich prácu. Ako je však možné, že fotoaparáty fungujú aj bez zrkadla? Pomerne jednoducho. Zariadenia disponujú elektronickými ekvivalentmi, spravidla ostrými a jasnými OLED panelmi, ktoré zobrazujú obraz v podobe, v akej ho zachytíte, nie vo forme skutočnej analógovej scény pred vami (ako to robia zrkadlovky).

Mnoho lacných bezzrkadloviek nedisponuje hľadáčikom, takže pri fotení budete musieť využiť len zadnú obrazovku. Drahšie modely vám poskytnú aj klasický hľadáčik.

Bezzrkadlové kamery sú dostupné v rôznych cenových reláciách. Stretnúť sa môžete s cenovo dostupnými modelmi základnej úrovne, ktoré sú charakteristické presnosťou, jednoduchým použitím a viacerými kreatívnymi režimami. V ponuke obchodov však objavíte aj drahé fotoaparáty vhodné nielen na fotenie, ale takisto na nakrúcanie 4K videí. Dokonca, niektoré z novších modelov vám umožnia vysielať živé video.

Najsofistikovanejšie a najdrahšie bezzrkadlové fotoaparáty majú plnoformátové snímače a vysoký výkon so super rýchlym a presným automatickým zaostrovaním, ako aj neuveriteľne rýchlym sériovým snímaním a vysokým rozlíšením. Tieto fotoaparáty síce nie sú lacné, ale predstavujú budúcnosť fotografie a sú ako stvorené pre profesionálnych fotografov.

Pre koho je určená bezzrkadlovka?

Bezzrkadlovky sú určené spravidla profesionálnym fotografom a tým, ktorí hľadajú fotoaparáty s množstvom funkcií a s vysokým rozlíšením. Tým, ktorí chcú fotiť fotky len do rodinného albumu alebo na sociálne siete, by boli zbytočné.

Výhody bezzrkadloviek

  • vysoká kvalita
  • kompaktné rozmery
  • jednoduché použitie
  • možnosť výmeny objektívov
  • rýchle zaostrovanie
  • vhodné pre profesionálov

Nevýhody bezzrkadloviek

  • vysoká cena
  • niektoré modely nemajú hľadáčiky
zrkadlovka v rukách

Zhrnutie

Okrem kompaktných fotoaparátov, akčných kamier, digitálnych zrkadloviek a bezzrkadloviek existuje ešte množstvo ďalších rôznych typov fotoaparátov, ako napríklad full-frame alebo videokamery. Každý typ je určený na niečo iné, preto sa pred kúpou jedného z nich najprv rozhodnite, na čo ho chcete využívať a následne si porovnajte jednotlivé modely, ktoré by sa vám mohli hodiť. Kúpa fotoaparátu nie je bežnou záležitosťou, preto si na ňu vyhraďte dostatok času a nikam sa neponáhľajte. Len tak si zaručíte, že si vyberiete kvalitné zariadenie, ktoré vám bude dobre slúžiť.

zdroj: techradar.com

Často kladené otázky

Aké sú výhody a nevýhody fotoaparátov v smartfónoch?

Výhody fotoaparátov v smartfónoch zahŕňajú neustále mať fotoaparát po ruke, možnosť práce s fotografiami hneď (upravovať ich, pridávať na sociálne siete atď.), fotografie môžete upravovať v reálnom čase, ako napríklad pridávať rôzne efekty, tlmiť/pridávať jas atď. Nevýhody zahŕňajú menšie senzory, ktoré obmedzujú kvalitu výslednej fotografie pri slabom osvetlení a kvalitný fotoaparát majú spravidla drahé smartfóny.

Pre koho je určený fotoaparát v smartfóne?

Fotoaparát v smartfóne je určený hlavne pre tých, ktorí radi fotia fotografie na sociálne siete alebo ako spomienku do rodinného albumu. Ak váš smartfón nefotí príliš dobre, namiesto kúpy fotoaparátu popremýšľajte nad zmenou telefónu, čo vám prinesie aj ďalšie výhody, ako napríklad nové funkcie na úpravu fotografií, vyšší výkon či podporu zaujímavých aplikácií.

Čo sú akčné kamery a pre koho sú určené?

Akčné kamery sú odolné, kompaktné zariadenia, ktoré sú navrhnuté pre fotografov, ktorých cieľom je zachytiť rôzne dobrodružstvá na video alebo formou fotografie. Akčné kamery sú ideálne pre použitie v náročných podmienkach, ako sú pády, prach alebo otras. Poskytujú vysokokvalitné zábery, širokouhlý objektív, vodotesnosť a jednoduchú udržbu. Sú vhodné pre ľudí, ktorí sa často pohybujú v extrémnych podmienkach a potrebujú zaznamenať svoje dobrodružstvá.



Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články:

počítač

Okay elektronika: Aké výrobky má obľúbený e-shop v ponuke?

Internetový obchod Okay je známy svojou širokou ponukou spotrebnej elektroniky od mnohých, známych aj menej známych značiek. Z jeho ponuky si...

elektronika

Okay zaujímavosti: Informácie, o ktorých ste možno nevedeli

Nakupovanie spotrebnej elektroniky je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícii je veľké množstvo internetových obchodov, v ktorých si...

prehliadanie webu

Anonymné prehliadanie: Čo to je a ako naozaj funguje?

Anonymné prehliadanie, niekedy označované aj ako inkognito režim, dnes využíva veľké množstvo používateľov s cieľom získať vyššiu úroveň anonymity...

Macbook

Najlepšie notebooky roka 2023

Rok 2023 je tu a s ním aj novinky vo svete spotrebnej elektroniky. Mnohé značky stihli v posledných mesiacoch vydať nové modely mobilných telefónov...